Bugün, 1 Şubat 2026 Pazar
  • BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

HÜDA PAR Suriye'deki savaş mağduru Kürtler için meydanlara indi

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, Suriye'de devam eden çatışmaların yol açtığı insani tabloya dikkat çekerek, savaşın durdurulması, sivillerin korunması ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılması çağrısında bulundu.

SİYASET 31.01.2026 15:51:46 0
HÜDA PAR Suriye

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, Suriye'de yaşanan insani krize ve mazlum Kürt halkının karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla kitlesel bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında, Suriye Kürtlerinin Türkiye'de yaşayan Kürtlerin akrabaları ve yakınları olduğu belirtilerek, hak ve hukuklarının korunmasının Türkiye için tarihî ve ahlaki bir sorumluluk olduğu vurgulandı. Açıklamada, Kürtlerin varlığı, dili ve haklarının anayasal güvence altına alınması gerektiği, eşit vatandaşlık ve adil temsil temelinde Suriye yönetiminde yer alması gerektiği ifade edildi.

Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde "Jı Serxetê Heta Binxetê Em Yekin, Em ê Hev In" temasıyla gerçekleştirilen basın açıklamasına yağmura rağmen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Basın açıklamasına HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, İl Başkanı Davut Şahin, şehrin kanaat önderleri, alimler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Vatandaşlar, ellerinde savaş karşıtı ve mazlum halkın yanında olduklarını ifade eden dövizler taşıdı.

İl Başkanı Davut Şahin

Basın açıklaması öncesinde selamlama ve açılış konuşmasını HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin yaptı. Bir kez daha bir acı için bir araya geldiklerini vurgulayan Şahin, nerede bir mazlumiyet, acı ve keder varsa HÜDA PAR olarak orada olduklarının altını çizdi. Bunun dinlerinin bir emri olduğunu hatırlatan Şahin, bugün de mazlum olan Suriye'deki Kürtler için meydanlarda olduklarını kaydetti.

Ardından HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı Kürtçe bir konuşma gerçekleştirdi.

Suriye'deki Kamışlo, Haseke ve Kobanê'de yaşayan halkın içinde bulunduğu zor duruma dikkat çeken Ramanlı, Batman halkına seslenerek birlik ve dayanışma çağrısında bulundu.

Konuşmasına Batman halkına teşekkür ederek başlayan Ramanlı, "Batman'ın gayretli halkı, başımız gözümüz üstüne geldiniz. Eviniz mamur olsun. Allah sizden razı olsun. Her zaman olduğu gibi sizinle gurur duyuyoruz. Sırtımız sizinle güçlüdür. Çünkü siz dün olduğu gibi bugün de mazlumların dostu ve müttefikisiniz. Size müjdeler olsun, sizi tebrik ediyorum, kutluyorum." dedi.

"Ruhumuzla, canımızla ve malımızla sizi destekliyoruz"

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı

Ramanlı, basın açıklamasının nedenini de şu sözlerle aktardı:

"Bugünkü toplanma sebebimiz; kanımızdan olan, dinimizden olan, toprağımızdan olan o kimselerin bugün darda olmasıdır. Kamışlo'da, Haseke'de, Kobanê'de halkımız bize sesleniyor, feryat ediyor. Acaba biz sessiz mi kalacağız? Hayır! Gelin hep birlikte sesimizi yükseltelim. Biz onların kardeşiyiz, biz onların dostuyuz; gürleyelim ve hep birlikte diyelim ki: Biz onların kardeşiyiz. Biz onların dostuyuz. Ruhumuzla, canımızla ve malımızla sizi destekliyoruz."

"Öldürülmek, savaş ve çatışma bizim kaderimiz değildir"

Ramanlı, yıllardır süren savaş ve zulme dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Bu yüzyılı aşkın süredir devam eden savaş artık yeter. Öldürülmek, savaş ve çatışma bizim kaderimiz değildir. Bu dünyada hiç kimsenin de kaderi olmamalıdır. Yeterince öldürüldük, yeterince sürgün edildik, yeterince fakirlik gördük, yeterince boyunduruk altında kaldık. Artık yeter. Alemin ve dünyanın her halkı gibi, huzur ve rahatlık bize de lazımdır. Gelişme ve kardeşlik bize de lazımdır. Biz de dünya halkları gibi hayatımızdan tat almak istiyoruz. Bu çektiğimiz hal yetmedi mi?"

"Kendi yolumuzu kendi gücümüzle açacağız"

Bağımsız ve meşru bir yol izleme mesajı veren Ramanlı, "Ne zamana kadar tehlike ve riskle, öldürme ve kanla, mazlumiyetle yaşayacağız? Kapılara bakan gözler, başlara dökülen küldür (Başkalarından medet ummak felakettir). Artık kendi sırtımızı kendi elimizle kaşıyacağız. Yolumuzu meşru yol yapacağız, sonuç alacağımız yol yapacağız. Bu hal bize layık değildir." dedi.

"Hiçbir zaman kanın ve öldürmenin taraftarı olmadık"

Ramanlı, barış ve uzlaşı çağrısı yaparak şunları söyledi:

"Allah’ın evi binlerce kez mamur olsun ki bugün barış haberi, uzlaşı haberi geldi ve inşallah kalıcı olur. Biz hiçbir zaman kanın ve öldürmenin taraftarı olmadık. Türkler, Araplar, Kürtler ve Farslar arasında hiçbir dostun ve müttefikin düşmanı olmadık. Gözümüz hiçbir zaman başkalarının toprağında olmadı. Elhamdülillah hiç kimsenin namusuna, şerefine ve izzetine el uzatmadık."

"Herkes bilsin ki biz biriz"

Milletvekili Ramanlı, güvenlik konusuna da değinerek şöyle konuştu:

"Elbette toprağımızı müdafaa etmek için, namusumuzu müdafaa etmek için, şerefemizi müdafaa etmek için bizim de tedbirimizi almamız lazımdır. Ama bu silah patlatmak için değildir, kan dökmek için değildir. Güvenlik ve emniyet bizim için de lazımdır. Her ne kadar toprağımız dört parçaya bölünmüş olsa da, herkes bilsin ki biz biriz, biz eşitiz."

"Nasıl Filistin için meydanlara çıktıysak, kendi halkımız için de meydanlardayız"

Ramanlı, Suriye'deki kardeşler için dayanışma mesajı verdi:

"Bugün kardeşlerimiz, bacılarımız dardadır. Nasıl ki dünyanın tüm mazlumlarına sahip çıktıysak; yüz yirmi yıldır Filistinli kardeşimiz için, o mazlum kızlar ve yaşlılar için meydanlardaysak; bugün kendi halkımız için de meydanlardayız. Sadece ağzımızla ve sloganlarımızla değil; malımızla da, sevgimizle ve hissiyatımızla da kardeşlerimizin yanındayız."

"Hiç kimseye düşmanlık gözüyle bakmıyoruz"

Ramanlı, birliğe ve eşitliğe dikkat çekerek şöyle dedi:

"İnşallah bu dönem geçecek. İnşallah zaman, bizim de zamanımız olacak. İnşallah biz kazanacağız. İster Türk, ister Arap, ister Fars olsun hepimiz biriz, eşitiz. Kimse bizden daha iyi değildir, ama biz de kimseden aşağı değiliz. Biz de herkes gibi Allah’ın kuluyuz. Allah’a ve Resulüne inancı olanlar bizim kardeşimizdir. Biz hiçbir zaman hiç kimseye düşmanlık gözüyle bakmıyoruz."

"Biz birbirimize karşı durdukça kimseye de sahip çıkamayız"

İç barışın önemine işaret eden Ramanlı, şu ifadelere yer verdi:

"Ama gelin kendimize de nasihat edelim. İç barışı ve huzuru kendi aramızda yayalım. Acaba gönlümüz birbirimizi istiyor mu, istemiyor mu? Birbirimizi seviyor muyuz, sevmiyor muyuz? Birbirimizin iyiliğini istiyor muyuz, istemiyor muyuz? Biz birbirimize karşı durdukça kimseye de sahip çıkamayız. Kendine hayrı olmayanın, başkasına da hayrı dokunmaz."

"Kan, öldürme ve talan önümüzü açmaz"

Ramanlı, konuşmasını barış ve teşekkür mesajıyla tamamladı:

"Çok şükür Allah bugün nasip etti ve 45 yıl sonra önümüze bir barış kapısı, bir selamet kapısı açıldı. Bilhassa Türkiye’de, bu zamanda, bu süreçte buna sahip çıkmamız lazımdır. Kan, öldürme ve talan önümüzü açmaz. Elimize geçen bu imkandan biz de elimizi çekmeyelim ve herkes gibi biz de hakkımıza ve hukukumuza kavuşalım."

Ayrıca savaş mağdurları için çabalayan ve insani yardım ulaştıran kuruluşlara teşekkür eden Ramanlı, son olarak şunları söyledi:

"Başta Yetimler Vakfı, Umut Kervanı ve Barzani Vakfı’na, yine ayrıca Kızılay ve İHH’ya şükranlarımızı gönderiyoruz. Bugün bizi unutmayan o kimseleri, biz de hiçbir zaman unutmayacağız. Onları desteksiz bırakmayacağız. Kalkan elleri, biz havada bırakmayız. Allah sizden razı olsun. Bu yağmurda geldiniz, gayret gösterdiniz ve burada kaldınız. Doğrudur bugün minnet günü değildir, bugün gayret günüdür ve ben ellerinizden ve ayaklarınızdan öpüyorum ey Batman’ın gayretli halkı."

Daha sonra HÜDA PAR Merkez İlçe Başkanı Cihad Altun, basın açıklamasını okudu.

"Mazlum bir halkın feryadını haykırıyoruz"

HÜDA PAR Merkez İlçe Başkanı Cihad Altun

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Altun, yıllardır acıyla yoğrulmuş bir coğrafyada sesi çoğu zaman duyulmayan bir halkın feryadını bir kez daha haykırdıklarını ifade etti.

Açıklamasında, Kürtlerin yaşadığı mazlumiyetin son bulması gerektiğinin altını çizen Altun, "Yıllardır acıyla yoğrulmuş bir coğrafyadan, sesi çoğu zaman duyulmayan bir halkın feryadını bir kez daha haykırıyoruz. Ağır zulümlere maruz kalan bu halkın, kimliği, dili ve varlığı sistematik olarak inkâr edildi. Bu coğrafyanın asli unsurlarından olmasına rağmen çatışmaların en ağır bedelini mazlum Kürt halkı ödedi. Artık bu mazlumiyet son bulsun diyoruz ve onurlu bir şekilde yaşama hakkının güvence altına alınmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İnsani kriz derin endişe oluşturuyor"

"Suriye'de yaşanan ve var olan çatışmaların, Haseke, Kobanê ve Kamışlo gibi bölgelerde insani krize dönüşme riski, bizleri derin bir endişeye sevk etmektedir. Kobanê ve Kamışlo'da yaşayan Kürtler, Türkiye'de yaşayan biz Kürtlerin akrabaları ve yakınlarıdır. Bu nedenle Suriye Kürtlerinin hak ve hukukunu korumak Türkiye için de tarihî ve ahlaki bir sorumluluktur. Türkiye, arabuluculuk, hakemlik ve garantörlük dâhil her türlü sorumluluğu üstlenmelidir. Yeni trajedilerin ve toplumsal kırılmaların yaşanmasına engel olmalıdır." diyerek Hükümete seslenen Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her şeyden önce vurgulamak isteriz ki, yaşanan sorunların çözüm yolu silah ve çatışma değil, siyasi diyalog ve müzakeredir. 14 yıldır devam eden iç çatışmadan sonra yaşanacak yeni bir çatışma, hiç kimseye fayda sağlamayacak, aksine kanı, acıyı ve yıkımı büyütecektir. Özellikle meskûn mahallerde çatışmanın ne tür yıkımlara yol açtığını görmek için 2015'te Cizre'de, Sur'da, Nusaybin gibi yerlerde yaşanan olayları hatırlamak yeterlidir. Mazlum Kürt halkına o acıları bir kez daha yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur."

 

"En acil mesele sivillerin temel ihtiyaçlarıdır"

"Bugün için en acil mesele, bölgede yaşayan sivillerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır." diyen Altun, "Gıda, su, sağlık hizmetleri ve barınma başta olmak üzere insani yardımın kesintisiz ulaşması sağlanmalı; insani yardım koridorları açık tutulmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Mutabakatlar hayata geçirilmelidir"

Kürtlerin varlığının, dilinin ve haklarının açık ve net bir şekilde anayasal güvence altına alınması gerektiğini hatırlatan Altun, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Daha önce varılan mutabakatların hayata geçirilmesini teminen, komşu ülkelerden heyetlerin gözlemci veya hakemlik rolü üstlenmesi sağlanmalıdır.

Kürtlerin varlığı, dili ve hakları açık ve bir şekilde anayasal güvence altına alınmalı; eşit vatandaşlık ve adil temsil temelinde Kürtler, Suriye'nin yönetiminde yer almalıdır.

Suriye'nin geleceği tamamıyla kendi iç dinamiklerine ve Suriye halkının yönetimde adil temsiliyetine dayalı olarak, hak ve adalet temelinde inşa edilmelidir.

Suriye'deki bütün etnik unsurların ve inanç gruplarının hak ve hukukunun korunması, adil bir yönetime kavuşması hepimizin ortak arzusu ve beklentisidir. 'Suriye Arap Cumhuriyeti' gibi, sadece bir kavme atıf yapan, dar ve dışlayıcı isimlendirmelerden vazgeçilmelidir."

 "Kardeşlerimizi yalnız bırakmayalım"

Konuşmasının sonunda yetki sahiplerine ve STK temsilcilerine çağrıda bulunan Altun, "Son olarak çağrımızdır: 'Kul, kardeşinin yardımında bulunduğu sürece, Allah da kuluna yardım eder.' Hadisi Şerifi uyarınca başta Kobanê olmak üzere Kamışlo, Haseke ve diğer yerlerde kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermek için herkes imkânları dâhilinde harekete geçmelidir. Yardım kampanyaları ve insani destek büyütülmelidir. Kardeşlerimizi yalnız bırakmayalım." dedi.

Basın açıklaması, yapılan duanın ardından sona erdi. (İLKHA)

Yorum Ekle

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Hekimsen'den ''Aile Hekimliğinde “Tek Tip Yazılım” uyarısı

Fırtına ve kar yağışı uyarısı!

Alanya’da denizde erkek cesedi bulundu

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

İzmir’de deniz seviyesi hareketliliğine anlık müdahale

Bursa’da damat dehşeti: Kayınbaba hayatını kaybetti

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Yeşilay Kars gönüllülerinden ilk yardım eğitimi

Sultanlar Ligi derbisinde kazanan Fenerbahçe Medicana

Deniz ulaşımına fırtına engeli

Vali Ziya Polat’tan ADEM’e Anlamlı Ziyaret: “Eğitimin yaşı yok”

Güney Marmara’da feribot seferlerine hava engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Kars Emniyetinden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı kapsamlı bilgilendirme gerçekleştirildi

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Sağanak yağışta İzmir teyakkuzda

Sibel Can 'altın yılı'yla göz kamaştırdı!

Polisler ve emekliler tek ses olamıyor!

Bakan Prof. Dr. Memişoğlu: Sağlıklı Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE İKİNCİ DEVRE HEYECANI BAŞLADI

ERZURUM'UN KIZLARI EVİNDE COŞTU

Taşın altından bahane serisi çıkmaya başladı…

Havalar ısınmaya başladı çatılara dikkat…

Taziye ve Başsağlığı

Erzurum’a bir garip Ulaştır/ma (ma) oyunu!

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE SPOR GİRESUN'DA 2 PUAN BIRAKTI

DADAŞLAR DÖRT KÖŞE

KARAYOLLARI 12. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2025 YILI FAALİYET RAPORU AÇIKLANDI

Kamuoyunun Bilgisine…

Edirne Keşan’da İnönü İlkokulu açılıyor

Millî Eğitim dergisinin 2026 kış sayısı yayımlandı

İzmir'de Çocuk Meclisi üyeleri kayıtta

Konya Selçuklu’da aileler akran zorbalığına karşı eğitildi

OKULLAR İKİNCİ DÖNEME BAYRAKLARLA BAŞLIYOR

Yarıyıl tatili bitti: Milyonlarca öğrenci yeniden sınıfta

“Ailem” dizisinin ikinci sezonu tanıtıldı

Bornovalı çocukların “Mutfakta Bilim” temasıyla keşif yolculuğu

UDEF uluslararası öğrencilerin Türkiye deneyimlerini raporladı

Yarıyıl tatili sona eriyor, okullar pazartesi açılıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
13.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9

YAZARLAR