Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Hubyar Ocaklıları Damudere'de buluştu

Hubyar Ocaklıları Damudere'de buluştu

GÜNDEM 21.06.2024 15:39:48 0
Hubyar Ocaklıları Damudere

Tokat'ta Hubyar Ocaklıları Damudere'de Birlik Cemi'nde buluştu. Alevi inancında ocakların önemi ve Hubyar Ocağı'nın tarihî rolü konuşuldu. Vali Yılmaz Doruk, etkinlikte yer aldı.

Burhan Arar -  TOKAT HABER 
Türkmen-Alevi Ocakları Vakfı Genel Başkanı Ali Coşkun tarafından organize edilen "Birlik Cemi," Amasya'nın Damudere Köyü'nde gerçekleştirildi. Amasya Valisi Yılmaz Doruk da bu önemli günde Alevi canlarını yalnız bırakmadı. Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Başkan Coşkun, Alevi inancında ocakların önemine dair detaylı açıklamalarda bulundu.
 
Birlik ve beraberliğin önemine değinen Başkan Coşkun şu ifadelere yer verdi: "Değerli canlar, Hepinizi Alevi inancının kadim okullarından, inanç-dede ocaklarından Hubyar Sultan Dedemizin sevgisi, muhabbeti ve asaleti ile selamlıyorum. Birlik cemi ve lokmasında bir araya geldiğimiz, Anadolu'daki en önemli Alevi inanç-dede ocaklarından Hubyar Ocakları buluşmamızda, Alevi inancında ocakların öneminden ve kökleri yüzyıllar öncesine dayanan Alevi inancının tarihsel bilgilerini ileriki yıllara nasıl taşıyabileceğimize ilişkin detaylardan bahsetmek isterim.

Hubyar Ocakları demografik tabanı yaklaşık olarak 1 milyonluk bir kitleyi kapsamaktadır. Anadolu’da yerleşik Alevi nüfusun 20 milyon aralığında olması, Hubyar Ocaklılarının genel Alevi nüfus oranının ’una tekabül ettiği öngörülmektedir. Bu özellikleriyle Hubyar Ocakları, en önemli Alevi inanç-dede ocaklarındandır. Ocağımız, Tokat merkezli bir inanç-dede ocağıdır. Tokat ilimizde yüzlerce yerleşim biriminde temsilcileri bulunmaktadır. Ana etkinlik sahası Tokat’ın yanı sıra Sivas, Yozgat, Amasya, Çorum, Samsun, Erzurum, Tunceli, Kocaeli ve Manisa bölgelerine kadar ulaşmaktadır.

Hubyar Ocağı, geleneksel ve tarihsel Aleviliğin unsurlarını bünyesinde toplayan bir inanç kurumudur. Ocağımız, el ele el Hakk’a yapılanışı bağlamında Tunceli-Pertek-Dorutay (Zeve) köyü merkezli Üryan Hızır Ocağı’na bağlıdır. Üryan Hızır da Anadolu’da ocak kurmuş önemli Alevi pirlerinden biridir. Türbesi de aynı köyde bulunmakta olup ocaklılar Adıyaman’dan Erzurum’a, Malatya’dan Halep’e kadar uzanan bir bölgeye yayılmıştır.
 
Hubyar Ocağının Birleştirici Rolü

Hubyar Ocağı ile ilgili üzerinde önemle durulması gereken bir olgu, Anadolu coğrafyasında Alevi ve Sünni inanç topluluklarını bir araya getirmesidir. Birlik ve beraberlik duygularını artıran, toplumumuzun tüm kesimlerine inançsal ve sosyal hizmette bulunan manevi makamlardan biridir.

Sevgili misafirlerimiz, Ocak kurumu ve ocak yapılanış sistemi anlaşılmadan Alevi inancına ait net ve doğru bir analiz yapmak mümkün değildir. Alevilik ile ilgili çalışmaların temeline ocak kurumunun alınması zaruriyettir. Alevi-Bektaşi inancı, 13. yüzyıldan itibaren Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin önderliğinde Horasan erenlerinin hizmetleriyle Anadolu coğrafyasında temellenip gelişme imkanı bulmuştur. Sözlü bir özelliğe sahip Alevi inanç-kültür unsurlarının başta sosyoloji, antropoloji, tarih, felsefe, edebiyat, halkbilimi ve müzik gibi farklı bilim disiplinleri açısından araştırılıp kaydedilmesi son derece önemlidir.

Türkmen Alevi Ocakları Birliği Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı
Bu bilgilerden yola çıkarak 2022’de Hubyar Ocağı mensubu, Tokat-Almus-Hubyar köyünden, Seyyid Saçlı Ali evlatlarından biri olarak Türkmen Alevi Ocakları Birliği Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı kurulmuştur. Amacımız, Anadolu coğrafyasında Alevi inancının tarihsel merkezleri olan ve her biri birer insanlık okulu olan inanç-dede ocaklarının asil ve kadim tarihlerini bilimsel-akademik araştırmalar yaparak ve bu verileri külliyat halinde yayınlayarak insanlığa tanıtmaktır.

Vakfımız, Anadolu'nun birçok noktasında alan çalışmaları yürütmekte, ortaya çıkan sosyolojik bilgileri arşiv kaynaklarındaki yazılı belgelerle birleştirerek adeta erenlerin ve ocakların unutulmuş tarihini insanımıza detayları ile tanıtmak gibi tarifsiz bir maneviyata kendisini adamıştır.

Birlik ve Beraberlik Mesajları
Yüzlerce yıldır aşk ile talip olan Amasya-Damudere köyünde bu birlik ceminde bir araya geldik ve bu meydanda cem olduk. Duam bu birlikteliklerin artarak devam etmesidir. Bu vesile ile Damudere köyü derneği yöneticilerine, köy muhtarlığına ve katılımıyla bu meydanı dolduran siz yol ehli canlara teşekkür ediyorum. Hepinizi erenlerin muhabbetiyle selamlıyorum.

Yorum Ekle

Asgari ücrette kritik viraj: Üçüncü toplantı bekleniyor

Halep'te çatışmalar durdu, şehirde sükûnet sağlandı

Gazze'de işgalci saldırıları sürüyor: 2 şehit

Kayseri Melikgazi'den Tayyare Fabrikası söyleşisi

Gazeteci Turhan akşen DİKKAT Çeken MESAJ

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

TERME KIR KAPALI SPOR SALONU TAMAMLANDI

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Niğde'de işçi servisi ile otomobilin çarpıştı: 13 yaralı

Samsun Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Tekkeköy’den Vali Orhan Tavlı’ya Ziyaret

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

SON DAKİKA | SURİYE

6,9 Milyar Liralık Sahte Fatura Soruşturmasında 21 Tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Antalya Ultra Maratonu’na Geri Sayım Başladı

Kocaeli 'Anne Şehir' ile 1 yılda 40 kilo verdi

İran'dan balistik füze tatbikatı

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

“Şiirle İyileşen Minik Kalpler” Projesiyle çocuklar gönüllerince eğlendi

Düzce'de ticari taksi park halindeki araca çarpıp devrildi!

Hüseyin Turhal’dan yeni şiir kitabı: Sessizliğin Armonisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR