Güney Azerbaycan folklorunda halkın yaşamı ve ulusal kimlik sembolleri

Güney Azerbaycan folklorunda halkın yaşamı ve ulusal kimlik sembolleri

Esmira FUAD

Güney folklorunun ana dallarından biri dualar, yani alkışlardır. Alkış, insanların yaşamları boyunca karşılaştıkları, toplumda olduğu gibi doğada da meydana gelen olaylarla olan ilişkilerine dayanan inanç ve kanaatlerin bir ifadesi olarak ortaya çıkmıştır. Aslında dualar, zaman ve mekândan bağımsız olarak, kişinin başarı ve iyi günler dilemesi arzusuyla okunur. Bu nedenle dualar ve alkışlar bir tür tören ritüeli haline gelemedi. Ancak bazı durumlarda tören ve ritüeller sırasında da konuşulur. Dilek ve beğenme olarak anlaşılan "alkış" anlamı, içinde alkış-hoş söz ve dua bulunan kelimelerle ilişkilendirilmiştir. Beyaz saçlı büyükannelerin, yaşlı dedelerin, anne ve babaların yüreklerinden geçen iyi niyetli, temenni dolu dualar, muhatabın kendisini iyi ve olumlu bir ruh halinde hissetmesini sağlar. Bir iş yapmaya giden veya yakın gelecekte yapmayı planlayan kişi, büyüklerinden hayır duası aldığı için yaptığı işin başarılı olacağına dair güven duyar. Dualar ve alkışlar iki kelimeden başlayarak, hatta birkaç şiirsel dizeyle söylenir ve çeşitli şekillerde ifade edilir. Örneğin: "Göğsünüzde dağ görmeyesiniz diye göreyim", "Güvenle gidip sağ salim dönmeniz dileğiyle", "Şansınız bol olsun", "Çocuklarınızın bereketli olup olmayacağını merak ediyorum" vb. Açık.

Canlı halk dilinde kullanılan dua ve selamların bir kısmı İslami ifadelerdir: "Cenâb-ı Hak seni düşmana muhtaç etmesin", "Allah'ın yardımıyla ne yapabilirim, nasıl yapabilirim?", "Allah nasip etsin". koluma kuvvet versin!", "Allah Dadiva'ya ulaşsın, elinden tut", "Allah yardım etsin", "Allah seni ayırsın"... Bu dualardan sonra genellikle "Amin!" söylendi.

Azerbaycanlı önde gelen folklorcu bilim adamlarından Bahlul Abdulla'ya göre, "Dualar içerik ve telaffuz açısından alkışa çok yakındır. Bazen ayrı bağımsız kavramlar olan "dua" ve "alkış"ı paralel olarak söylerler."

Törenle ilgili alkışların elbette törenin ritüelleriyle bağlantılı olarak ortaya çıktığını ve örneklerinin günümüze kadar geldiğini de belirtelim. Halk arasında bu tür alkış ve dualar, günlük hayatımızda olduğu gibi hemen hemen tüm evlilik merasimlerinde, hayır işlerinde evlenmemiş kız ve erkek çocuklara da söylenir: "Allah sana helal süt versin!", "Eğer gidersen". Beylik Hamamı", "Düğün tatlısını yiyeyim.", "Düğün lambasını yakayım", "Mutlu olmanızı istiyorum!", "Allah sizi birbirinizden ayırmasın!"

Felsefe doktoru Vahid Omarov şöyle yazıyor: "İnsanlar görmedikleri veya doğrudan tanık olmadıkları şeyler ve olaylar hakkında konuşmazlar. Ancak özel bir anlam taşıyan ve olaylarla, geleneklerle bağlantılı olarak ortaya çıkan bazı ifadeler de vardır. ve belli bir süre içerisinde yapılan törenler toplumsal gelişme ve günlük yaşam açısından önem arz etmektedir, gerekleri gereği ya içeriğiyle birlikte tamamen unutulmakta ya da öyle bir köke düşmektedir ki gerçek anlamının ne olduğunu açıklığa kavuşturmak oldukça güçleşmektedir. Dilimizde orijinal anlamı değiştirilmiş veya unutulmuş pek çok ifade bulunmaktadır. Örneğin ", "Başımı çevir", "Kurbanın ol", "Ölüm ayağının altında" ve diğer ifadeler Olumlu anlamda kullanıldığı gibi "Bana dönersen", "Kurbanım olursun", "Ayaklarımın altında öleceksin" ve bu noktada mecazi anlamda da kullanılan bu ifadeler, Şamanizm bir dereceye kadar aslında insanların taklit büyünün başkalarını bir şeyler yaparak etkileme gücüne büyük bir inancın olduğu bir çağın ürünüdür. Eski zamanlarda, bir insan hoşnutsuz olduğunda, bir hayvan ona saldırıp onu öldürürdü ve azarlayan birinin iyileştirilmesi gerektiğini düşünürlerdi. İnanışa göre, onun tüm dert ve acıları, başına sarılan hayvana geçiyormuş.Daha sonra insanlar bu ritüeli kendilerine kelimeler şeklinde uygulamışlar ve eğer biri hasta kişinin başına sarılırsa, onun iyileşeceğine inanmışlardır. hastalanır ve etkilenen kişi iyileşir. Şimdi bile görüyorsunuz ki, bir çocuk oturan birinin yanından geçerken ona hemen "kafamın etrafından dolaşma" diyorlar. Eğer bunu yapmışsa, hatanın ortadan kalkacağını düşünerek hareketi zıt yönlerde tekrarlar..."

Azerbaycan halkının geleneklerinde ve folklor yaratımlarında temel manevi unsurlardan biri olan alkış ve küfürün asırlar boyu aşıp günümüze kadar geldiğini ve milli dilde yaygın olarak kullanılmadığını belirtmek gerekir. ...

Güney ve Kuzey Azerbaycan'ın folklor örneklerinde, sözlü halk edebiyatında ve daha sonra yazılı küfürlerde lanetlerin özel bir yeri vardır. Tarihsel olarak insanlar, üzüntülerini, birinden veya bir şeyden duydukları rahatsızlığı dile getirerek, birinin acı sözlerinden veya kaba davranışlarından rahatsız olarak, kişiliğinin aşağılayıcı ifadelerinden rahatsız olarak, yani buna sebep olan kişiyi lanetleyerek, sebep olana lanet okurlardı. Böylece insanlar, nefret ettikleri kişilere sonsuz lanetler yağdırmış, nefret duygularını birkaç sözle, birkaç ayetle dile getirmişlerdir. Profesör Seyfeddin Rzasoy şöyle yazıyor: "Alkış ve lanet kozmogonik yaratılışın formülleridir: alkış bir kozmogoni eylemidir, küfür ise bir kaos eylemidir..."

Lanetlerin en mükemmel örneklerini klasik edebiyatımızda olduğu gibi "Kitabi-Dada Korkut" destanında da görmek mümkündür. Özellikle Dede Korkut destanında kullanılan beddualar kapsam ve şiirselliğiyle bugün de dikkat çekmektedir: "Ağzın kurusun ana! Dilin çürüsün ana! Altın akhchan olursam kefenim olsun!" Çimlerin bitsin, Gazaz Dağı, bitince bitmesin.” ! Vermezsen sana lanet ederim Gazan, senin için! Geyiklerin kaçsın, kaçmasın, taşa döner! Gaziz dağı aksın sularınız, akarken akmasın!"

"Kitabi-Dada Korkud" destanında yer alan baddua sözlerinden kaynaklanan ve halkın dilinde şekillenerek günümüze kadar gelen küfür örnekleri, her iki Güney folklorunda da istikrarlı bir konumunu korumaktadır. ve Kuzey Azerbaycan halklarının dilinde yaygın olarak kullanılmaktadır: "Beyaz gün görmesin", "Haberiniz gelsin", "Baykuş evinizde ötsün", "Karaciğeriniz yansın", "Ciğeriniz yansın" ittifak bozulsun”, “Bahçen kurusun”, “Allah seni yaratmasın”, “Ekmek binici, sen yaya olsun”.

Küfürlerde eleştiri ve özeleştiri motifleri de görülmektedir. Her devirde aydınlar, şairler ve yazarlar eleştiri yoluyla toplumun gözünü açmış, onu kendisine tanıtmış ve bilincinin uyanmasına yardımcı olmuş, kusurlu kişiyi nefretle damgalamış, hatta onu küçük düşürmüştür. Nihayetinde kamuoyunun eleştirisi de haklı çıktı... "Şeytanlara" ve yabancı yağmacılara ağız açarak mazlumları ayaklar altına alan "koca kafaların" alçaklığını, bilgisizliğini ve "şeytaniliğini" eleştiren, milletin içinden çıkan, adını taşıyan ama başlarına bela getiren usta şair Muhammedhuseyn Şehriyar, onları utandırarak kötü işlerden kaçınmaya, karakterlerindeki alçaklık ve alçaklıktan vazgeçmeye çağırıyor.

 

Zavallı köylü yakacak lamba bulamıyor,

Umarım hafızanız açık kalır

Bu sözü efendilere kim getirecek?

Bu milletin suçu ne?

Yakalasın seni, mazlumları görüyorum!

 

Bu fırtınalı gökyüzüne sor,

İnşa ettiği bu yerden ne istiyor?

Yine yıldızları elekten geçirin,

Düşsün, bu dünya parçalansın,

Bu şeytani cihazın yok edilmesine izin verin!

 

Yeminler Azerbaycan sözlü halk edebiyatının en eski türlerinden biridir. Bu tür, insanların kutsal saydıkları varlıklara olan inançları nedeniyle oluşmuştur. İnsanlar dinleyicileri bir olaydan veya herhangi bir olaydan bahsettiğine inandırmak, karşı tarafta güven oluşturmak, aralarında samimiyet oluşturmak için yemin ederler. Böylece insanoğlunun yeryüzüne, göğe, suya, ateşe, Güneş'e ve Ay'a kutsal varlıklar olarak bakmaya başladığı andan itibaren ilk yeminler onun diline gelmiş ve İngilizce'de de etkili olmuştur: Güneş hakkı", "Toprak hakkı", "Işık hakkı", "Su hakkı" vb.

İnsanın hayal gücünün sınırları genişledikçe, anne ve babasına ve sevdiklerine yönelik "Babamın hayatı için", "Annemin hayatı için", "Sevdiklerimin hayatı için", "Halkın hakkı için" gibi yeminler yapılır. Çocuğumun hayatı”, “Amcamın hayatı”, “Yalan söylersem hayatımdan fayda görmem” gibi sözler yaratılarak halkın sözlüğüne yerleşti.

İnsanların sözlü yaratıcılıklarında dini fikirlerin baskın konumu nedeniyle yerel dilde de yeminler ortaya çıkmış ve yazarların sanatsal yaratıcılık örneklerinde yoğun bir şekilde kullanılmıştır: "Vallahi", "Allah hakkı", "Peygamber hakkı", "Namazım üzerine yemin ederim", "Namaz sırtıma dokunsun", "Kur'an'a dokunayım", "Kur'an avım olsun", "Ali hakkı", "Mezhep hakkı", " Yalan söylersem dilim sözlü şahitliğe dönmesin”, “On iki imam tarafından” vb.

And Dağları'nın tarihsel gelişimine baktığımızda bile bu türün insanların yaşam biçimini, ahlaki görüşlerini, farklı yaşam aşamalarını ve günlük yaşamı yansıttığı açıktır. Bir noktaya dikkat çekmek çok önemli. Azerbaycan'ın tamamı iki parçaya bölündükten sonra halk yaratıcılığında bazı farklılıklar olsa da, tarihsel olarak yaratılan söz dağarcığının incileri hemen hemen benzer, hatta bazı durumlarda tamamen aynıdır. Örneğin: "Allah'a yemin ederim!", "Kur'an'a yemin ederim", "Gittiğim ayete yemin ederim!", "Camiye yemin ederim!", "Lambaya hak!" , "Hakk ışığa!", "Hakk ekmeğe!", "Benim için ekmeğim var.", "Babamın görme hakkı!", "Garip İmam Rıza'ya!" , "Kitap doğru!", "Vallahi bu tuzlu ekmek!", "Yalan söylersem yüzüm taşa dönsün!", "Gözlerim şeker gibi beyaz olsun." !" ve benzeri.

"Küfürler, dualar, alkışlar insanların tabiat ve sosyal olaylarla olan ilişkilerinde ortaya çıkmış ve inançlarının bir ifadesi haline gelmiştir. Karşı tarafların birbirlerine isteklerini dile getiren dualar genellikle belirli bir zaman diliminde olmadığından yeminlere yer verilmektedir. etnografyanın görgü kuralları bölümünde..."

örneklerinin çoğu günümüzde hem halk arasında hem de yazılı edebiyatta yaygın olarak kullanılmaktadır.



TORTUM SPOR ŞAMPİYON

TYB Erzurum Şubesi Erzurum Kitap Fuarında okurlarını bekliyor

Başkan Uçar için ikisi bir arada; kitaplar ve çocuklar…

ÖZAKALIN, 2.OSB’NİN GENİŞLETİLME TALEBİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A İLETTİ

MNG den Garaj hareketliliği

TÜRKİYE ŞAMPİYONASI 1. KADEME TURUNDA YAKUTİYE SPOR ŞAMPİYON OLARAK 2. TURA ÇIKTI

Erzurum Valisi Çiftçi Esnaflarla görüştü

Erzurum Valisi “Temsili Askerlik” törenine katıldı

BÖLGESEL AMATÖR LİG BARAJ MÜSABAKASI TOPLANTISI YAPILDI

YAKUTİYE SPOR U-15 YAŞ GRUBU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI 1.TURUNDA FİNAL MÜSABAKASINA ÇIKIYOR

20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvurular bugün başlıyor

Kamuda ilk... İstanbullu gençlerden yöneticilerine mentorluk

MEB Bursa'da istişare etti

Malatya'da 'Bil Bakalım' ödüllendirdi

Kayseri Üniversitesi 6 yaşında

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk sonuçları açıklandı

20 bin sözleşmeli öğretmenin atama başvurusu

Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerine Coşkunöz desteği

Bursluluk sınavı sonuçları açıklandı

TÜBİTAK 4008’de İzmir başarısı

Gram ve çeyrek altında şok dalgası yaşanıyor; Altın sahipleri Reisi'ye kilitlendi...

Helikopter konvoyunda o da vardı: İranlı Bakan Yardımcısı o anları anlattı

Çin, Ukrayna savaşında ABD'yi ve Batı'yı mağlup etti: Pekin, Avrupa'da yeni bir askeri-politik blok yaratıyor

Kuzey Kore, ABD denemesinden sonra nükleer caydırıcılığı artırmak için önlemler almak zorunda kaldı

Kiev ulaşılmaz çözüm taleplerinde ısrar ediyor

Görev başında şehit

İran cumhurbaşkanının helikopter kazasında öldüğü doğrulandı

İran cumhurbaşkanı helikopter kazasında öldü: Canlı güncellemeler

Rusyayla Çin arasında milyon dolarlık anlaşma

Microsoft, Çin’deki Çalışanlarından Ülkeyi terk etmelerini Talep Etti

Bengalli YouTuber, Çin propagandasını çürüttü!

Zulme isyan eden Uygur kadın tutuklandı

Nikaragua, Çin’in 50 milyar dolarlık kanal planını iptal etti

300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kahramanmaraş'ta 3,9 büyüklüğünde deprem

AFAD: İran'daki helikopter kazası için arama kurtarma ekipleri yola çıktı

İrlanda: Bu ay içinde Filistin'i devlet olarak tanıyabiliriz

20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvurular bugün başlıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin yeri bulundu

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor

İran'da Helikopter Kazasında Cumhurbaşkanı Reisi'nin Ortadan Kaldırılması İddiaları

Helikopter Kazası ve Sinyal Alınamaması Üzerine Açıklamalar

Türkiye'den Reisi için ilk açıklama: Harekete geçtik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Reisi için ilk mesaj

İran Dini Lideri Hamaney'den ilk açıklama

Dev derbi Fenerbahçe'nin! Şampiyonluk düğümü son haftaya taşındı

Röportaj Alexander von Bismarck, Alman-Türk İlişkilerini Değerlendirdi.

İran'da Helikopter Kazasında Cumhurbaşkanı Reisi'nin Ortadan Kaldırılması İddiaları

YHT ile 86 milyonu aşkın yolcu seyahat etti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin yer aldığı helikopter konvoyunu arama çalışmaları sürüyor

Yükleniyor