Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe
  • BIST 100

    10247,80%-0,86
  • DOLAR

    32,29% 0,15
  • EURO

    34,67% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2395,72% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Güney Azerbaycan folklorunda halkın yaşamı ve ulusal kimlik sembolleri

Köşe Yazarları 17.03.2024 11:56:00 0
Güney Azerbaycan folklorunda halkın yaşamı ve ulusal kimlik sembolleri

Esmira FUAD

Güney folklorunun ana dallarından biri dualar, yani alkışlardır. Alkış, insanların yaşamları boyunca karşılaştıkları, toplumda olduğu gibi doğada da meydana gelen olaylarla olan ilişkilerine dayanan inanç ve kanaatlerin bir ifadesi olarak ortaya çıkmıştır. Aslında dualar, zaman ve mekândan bağımsız olarak, kişinin başarı ve iyi günler dilemesi arzusuyla okunur. Bu nedenle dualar ve alkışlar bir tür tören ritüeli haline gelemedi. Ancak bazı durumlarda tören ve ritüeller sırasında da konuşulur. Dilek ve beğenme olarak anlaşılan "alkış" anlamı, içinde alkış-hoş söz ve dua bulunan kelimelerle ilişkilendirilmiştir. Beyaz saçlı büyükannelerin, yaşlı dedelerin, anne ve babaların yüreklerinden geçen iyi niyetli, temenni dolu dualar, muhatabın kendisini iyi ve olumlu bir ruh halinde hissetmesini sağlar. Bir iş yapmaya giden veya yakın gelecekte yapmayı planlayan kişi, büyüklerinden hayır duası aldığı için yaptığı işin başarılı olacağına dair güven duyar. Dualar ve alkışlar iki kelimeden başlayarak, hatta birkaç şiirsel dizeyle söylenir ve çeşitli şekillerde ifade edilir. Örneğin: "Göğsünüzde dağ görmeyesiniz diye göreyim", "Güvenle gidip sağ salim dönmeniz dileğiyle", "Şansınız bol olsun", "Çocuklarınızın bereketli olup olmayacağını merak ediyorum" vb. Açık.

Canlı halk dilinde kullanılan dua ve selamların bir kısmı İslami ifadelerdir: "Cenâb-ı Hak seni düşmana muhtaç etmesin", "Allah'ın yardımıyla ne yapabilirim, nasıl yapabilirim?", "Allah nasip etsin". koluma kuvvet versin!", "Allah Dadiva'ya ulaşsın, elinden tut", "Allah yardım etsin", "Allah seni ayırsın"... Bu dualardan sonra genellikle "Amin!" söylendi.

Azerbaycanlı önde gelen folklorcu bilim adamlarından Bahlul Abdulla'ya göre, "Dualar içerik ve telaffuz açısından alkışa çok yakındır. Bazen ayrı bağımsız kavramlar olan "dua" ve "alkış"ı paralel olarak söylerler."

Törenle ilgili alkışların elbette törenin ritüelleriyle bağlantılı olarak ortaya çıktığını ve örneklerinin günümüze kadar geldiğini de belirtelim. Halk arasında bu tür alkış ve dualar, günlük hayatımızda olduğu gibi hemen hemen tüm evlilik merasimlerinde, hayır işlerinde evlenmemiş kız ve erkek çocuklara da söylenir: "Allah sana helal süt versin!", "Eğer gidersen". Beylik Hamamı", "Düğün tatlısını yiyeyim.", "Düğün lambasını yakayım", "Mutlu olmanızı istiyorum!", "Allah sizi birbirinizden ayırmasın!"

Felsefe doktoru Vahid Omarov şöyle yazıyor: "İnsanlar görmedikleri veya doğrudan tanık olmadıkları şeyler ve olaylar hakkında konuşmazlar. Ancak özel bir anlam taşıyan ve olaylarla, geleneklerle bağlantılı olarak ortaya çıkan bazı ifadeler de vardır. ve belli bir süre içerisinde yapılan törenler toplumsal gelişme ve günlük yaşam açısından önem arz etmektedir, gerekleri gereği ya içeriğiyle birlikte tamamen unutulmakta ya da öyle bir köke düşmektedir ki gerçek anlamının ne olduğunu açıklığa kavuşturmak oldukça güçleşmektedir. Dilimizde orijinal anlamı değiştirilmiş veya unutulmuş pek çok ifade bulunmaktadır. Örneğin ", "Başımı çevir", "Kurbanın ol", "Ölüm ayağının altında" ve diğer ifadeler Olumlu anlamda kullanıldığı gibi "Bana dönersen", "Kurbanım olursun", "Ayaklarımın altında öleceksin" ve bu noktada mecazi anlamda da kullanılan bu ifadeler, Şamanizm bir dereceye kadar aslında insanların taklit büyünün başkalarını bir şeyler yaparak etkileme gücüne büyük bir inancın olduğu bir çağın ürünüdür. Eski zamanlarda, bir insan hoşnutsuz olduğunda, bir hayvan ona saldırıp onu öldürürdü ve azarlayan birinin iyileştirilmesi gerektiğini düşünürlerdi. İnanışa göre, onun tüm dert ve acıları, başına sarılan hayvana geçiyormuş.Daha sonra insanlar bu ritüeli kendilerine kelimeler şeklinde uygulamışlar ve eğer biri hasta kişinin başına sarılırsa, onun iyileşeceğine inanmışlardır. hastalanır ve etkilenen kişi iyileşir. Şimdi bile görüyorsunuz ki, bir çocuk oturan birinin yanından geçerken ona hemen "kafamın etrafından dolaşma" diyorlar. Eğer bunu yapmışsa, hatanın ortadan kalkacağını düşünerek hareketi zıt yönlerde tekrarlar..."

Azerbaycan halkının geleneklerinde ve folklor yaratımlarında temel manevi unsurlardan biri olan alkış ve küfürün asırlar boyu aşıp günümüze kadar geldiğini ve milli dilde yaygın olarak kullanılmadığını belirtmek gerekir. ...

Güney ve Kuzey Azerbaycan'ın folklor örneklerinde, sözlü halk edebiyatında ve daha sonra yazılı küfürlerde lanetlerin özel bir yeri vardır. Tarihsel olarak insanlar, üzüntülerini, birinden veya bir şeyden duydukları rahatsızlığı dile getirerek, birinin acı sözlerinden veya kaba davranışlarından rahatsız olarak, kişiliğinin aşağılayıcı ifadelerinden rahatsız olarak, yani buna sebep olan kişiyi lanetleyerek, sebep olana lanet okurlardı. Böylece insanlar, nefret ettikleri kişilere sonsuz lanetler yağdırmış, nefret duygularını birkaç sözle, birkaç ayetle dile getirmişlerdir. Profesör Seyfeddin Rzasoy şöyle yazıyor: "Alkış ve lanet kozmogonik yaratılışın formülleridir: alkış bir kozmogoni eylemidir, küfür ise bir kaos eylemidir..."

Lanetlerin en mükemmel örneklerini klasik edebiyatımızda olduğu gibi "Kitabi-Dada Korkut" destanında da görmek mümkündür. Özellikle Dede Korkut destanında kullanılan beddualar kapsam ve şiirselliğiyle bugün de dikkat çekmektedir: "Ağzın kurusun ana! Dilin çürüsün ana! Altın akhchan olursam kefenim olsun!" Çimlerin bitsin, Gazaz Dağı, bitince bitmesin.” ! Vermezsen sana lanet ederim Gazan, senin için! Geyiklerin kaçsın, kaçmasın, taşa döner! Gaziz dağı aksın sularınız, akarken akmasın!"

"Kitabi-Dada Korkud" destanında yer alan baddua sözlerinden kaynaklanan ve halkın dilinde şekillenerek günümüze kadar gelen küfür örnekleri, her iki Güney folklorunda da istikrarlı bir konumunu korumaktadır. ve Kuzey Azerbaycan halklarının dilinde yaygın olarak kullanılmaktadır: "Beyaz gün görmesin", "Haberiniz gelsin", "Baykuş evinizde ötsün", "Karaciğeriniz yansın", "Ciğeriniz yansın" ittifak bozulsun”, “Bahçen kurusun”, “Allah seni yaratmasın”, “Ekmek binici, sen yaya olsun”.

Küfürlerde eleştiri ve özeleştiri motifleri de görülmektedir. Her devirde aydınlar, şairler ve yazarlar eleştiri yoluyla toplumun gözünü açmış, onu kendisine tanıtmış ve bilincinin uyanmasına yardımcı olmuş, kusurlu kişiyi nefretle damgalamış, hatta onu küçük düşürmüştür. Nihayetinde kamuoyunun eleştirisi de haklı çıktı... "Şeytanlara" ve yabancı yağmacılara ağız açarak mazlumları ayaklar altına alan "koca kafaların" alçaklığını, bilgisizliğini ve "şeytaniliğini" eleştiren, milletin içinden çıkan, adını taşıyan ama başlarına bela getiren usta şair Muhammedhuseyn Şehriyar, onları utandırarak kötü işlerden kaçınmaya, karakterlerindeki alçaklık ve alçaklıktan vazgeçmeye çağırıyor.

 

Zavallı köylü yakacak lamba bulamıyor,

Umarım hafızanız açık kalır

Bu sözü efendilere kim getirecek?

Bu milletin suçu ne?

Yakalasın seni, mazlumları görüyorum!

 

Bu fırtınalı gökyüzüne sor,

İnşa ettiği bu yerden ne istiyor?

Yine yıldızları elekten geçirin,

Düşsün, bu dünya parçalansın,

Bu şeytani cihazın yok edilmesine izin verin!

 

Yeminler Azerbaycan sözlü halk edebiyatının en eski türlerinden biridir. Bu tür, insanların kutsal saydıkları varlıklara olan inançları nedeniyle oluşmuştur. İnsanlar dinleyicileri bir olaydan veya herhangi bir olaydan bahsettiğine inandırmak, karşı tarafta güven oluşturmak, aralarında samimiyet oluşturmak için yemin ederler. Böylece insanoğlunun yeryüzüne, göğe, suya, ateşe, Güneş'e ve Ay'a kutsal varlıklar olarak bakmaya başladığı andan itibaren ilk yeminler onun diline gelmiş ve İngilizce'de de etkili olmuştur: Güneş hakkı", "Toprak hakkı", "Işık hakkı", "Su hakkı" vb.

İnsanın hayal gücünün sınırları genişledikçe, anne ve babasına ve sevdiklerine yönelik "Babamın hayatı için", "Annemin hayatı için", "Sevdiklerimin hayatı için", "Halkın hakkı için" gibi yeminler yapılır. Çocuğumun hayatı”, “Amcamın hayatı”, “Yalan söylersem hayatımdan fayda görmem” gibi sözler yaratılarak halkın sözlüğüne yerleşti.

İnsanların sözlü yaratıcılıklarında dini fikirlerin baskın konumu nedeniyle yerel dilde de yeminler ortaya çıkmış ve yazarların sanatsal yaratıcılık örneklerinde yoğun bir şekilde kullanılmıştır: "Vallahi", "Allah hakkı", "Peygamber hakkı", "Namazım üzerine yemin ederim", "Namaz sırtıma dokunsun", "Kur'an'a dokunayım", "Kur'an avım olsun", "Ali hakkı", "Mezhep hakkı", " Yalan söylersem dilim sözlü şahitliğe dönmesin”, “On iki imam tarafından” vb.

And Dağları'nın tarihsel gelişimine baktığımızda bile bu türün insanların yaşam biçimini, ahlaki görüşlerini, farklı yaşam aşamalarını ve günlük yaşamı yansıttığı açıktır. Bir noktaya dikkat çekmek çok önemli. Azerbaycan'ın tamamı iki parçaya bölündükten sonra halk yaratıcılığında bazı farklılıklar olsa da, tarihsel olarak yaratılan söz dağarcığının incileri hemen hemen benzer, hatta bazı durumlarda tamamen aynıdır. Örneğin: "Allah'a yemin ederim!", "Kur'an'a yemin ederim", "Gittiğim ayete yemin ederim!", "Camiye yemin ederim!", "Lambaya hak!" , "Hakk ışığa!", "Hakk ekmeğe!", "Benim için ekmeğim var.", "Babamın görme hakkı!", "Garip İmam Rıza'ya!" , "Kitap doğru!", "Vallahi bu tuzlu ekmek!", "Yalan söylersem yüzüm taşa dönsün!", "Gözlerim şeker gibi beyaz olsun." !" ve benzeri.

"Küfürler, dualar, alkışlar insanların tabiat ve sosyal olaylarla olan ilişkilerinde ortaya çıkmış ve inançlarının bir ifadesi haline gelmiştir. Karşı tarafların birbirlerine isteklerini dile getiren dualar genellikle belirli bir zaman diliminde olmadığından yeminlere yer verilmektedir. etnografyanın görgü kuralları bölümünde..."

örneklerinin çoğu günümüzde hem halk arasında hem de yazılı edebiyatta yaygın olarak kullanılmaktadır.


BAŞKAN KARA BAŞARILI SPORCULARI ONURLANDIRDI

MANAVGAT DANS VE MÜZİK FESTİVALİ MUHTEŞEM BİR AÇILIŞLA BAŞLADI

MANAVGATLI ÇOCUKLAR BİL BAKALIM YARIŞMASINDA TER DÖKTÜ

Altın Orkide Medya Başarı Ödül Töreni merakla bekleniyor

Malatya'nın ayağa kaldırılmasına devam

Yenimuhacır'da gençlik halı sahada buluştu

Düzce'de zehir tacirlerine ağır darbe

Azerbaycan Başbakanı Külliye'de

Bakan Şimşek'ten istikrar mesajı

Sivas'ta uluslararası güreşçiler mindere çıktı

Bursa'da özel öğretimde bakanlık ve sektör iş birliği

SABAHATTİN İSMAİL - KKTC (KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ)

BASIN BİLDİRİSİ -KKTC(KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

EĞİTİM SENDİKALARI ORTAKLAŞA EYLEM KARARI ALDI

Malatyalı kadınlar rölyefle stres atıyor

TSYD seçimlerinde Oğuz Tongsir güven tazeledi

Edirne Keşan'da metruklara yıkım

Dokuz Eylül'lü öğrencilerden Filistin dayanışması

Tamer Kıral, Ekrem İmamoğlu ile görüştü

Bursa Osmangazi'de Başkan Aydın’dan kreş müjdesi

Marmara Belediyeler Birliği’nde Dalgıç’a yeni görev

BTÜ-SEM’de yeni dönem eğitim kayıtları devam ediyor

Çayırova'da Başkan Çiftçi birimleri gezdi

İzmir'de korsan taksilere hukuk mücadelesi

Muğla'da can dostlara acil müdahale aracı

Çiğli’de temizlik seferberliği sürüyor

Nilüfer Spor Şenlikleri’nde özel etkinlik

Keşan'da balkondan düşerek yaralanan kişi hayatını kaybetti

Keşan emniyeti özel çocukları ziyaret etti

Türkiye'nin elektron hızlandırıcısı devrede

Yükleniyor

Gündeme Dair Meseleler

ERZURUM SPOR FK EYÜP SPOR İLE İSTANBUL'DA KARŞILAŞACAK

ERZURUM BEYAZŞEHİR SPOR KULÜBÜNDEN FUTBOL İL TEMSİLCİSİ FERİT KARAKOCA ' YA ZİYARET

SERKANDAŞ SİGORTA U-15 YAŞ GRUBU PLAY-OFF YARI FİNAL MÜSABAKALARI BAŞLIYOR

Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi’nin “Vakıf Haftası” Mesajı

Palandöken’in çok özel ziyaretçileri vardı

Biz çoktan başladık…

Erzurum valiliği; bir iddia ve bir cevap…

Kültür havuzuna bu kez şiir damladı…

DADAŞLAR DEPLASMANDAN PUANSIZ DÖNÜYOR

Bursa'da özel öğretimde bakanlık ve sektör iş birliği

BTÜ-SEM’de yeni dönem eğitim kayıtları devam ediyor

Bakan Tekin özel okul temsilcileriyle buluştu

Kayseri Model Fabrika genç mühendislere eğitim verecek

Kandilli Rasathanesi müdürlüğüne Nurcan Meral Özel getirildi

Kocaeli'de resmi yazışma kuralları eğitimi

BTÜ’nün bir buluşu daha tescillendi

Başkan Özdoğan’dan YKS ve LGS öğrencilerine müjde

Türk ve Alman üniversitelerin akademik dostluğunda çeyrek asır

ETKİM programına başvurular sürüyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

YAZARLAR