Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe
  • BIST 100

    10246,66%-0,01
  • DOLAR

    32,22% -0,07
  • EURO

    34,64% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2398,99% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3881,57% -0,29

Geçen yüzyılın Güney Azerbaycan torunları

Köşe Yazarları 28.03.2024 08:30:00 0
Geçen yüzyılın Güney Azerbaycan torunları

1980'den beri Tahran'da yaşayan Nasir Mishuri, yazı ve dilbilim alanında iki yönde çalışıyor. Edebi ve bilimsel araştırmalarının ana kayasıdır.

Nasir Manzuri eserlerini Azerice, İngilizce ve Farsça olmak üzere üç dilde yazıyor.

"Son Öykü, Son Efsane (1990)" (kitap halinde yazılmıştır), "Karaçi (1994)", "Hepirim-Humürüm (2004). Folklorda kayıt yaptıranlardan biri, çocuklar için yeni bir biçimde yazılmış ikinci seviye bir kayıt olan "The Wild (2004). Folklor kitaplarından biri 1990-2005 yılları arasında çeşitli zamanlarda yayınlanmıştır. Ve Benim Oyunum romanı şimdi basılıyor.

Urmu Gölü'nün kuruması, tuz fırtınası korkusu ve zengin flora ve faunanın yok edilmesi, bugün Güney'deki en düşündürücü konular arasındadır. Kaleminin gücüne cevaben, N. Manzuri "Urmiye Gölü'nün Yalnızlığı" başlıklı bir makale yazdı ve acının nasıl "oynadığı ve oynadığı" edebi kolonisine gönül yarası getirdi. . . .

Güney Azerbaycan tarihsel olarak zor, kanlı ve müreffeh bir hayat yaşamış olsa da, Güneyli yazarlar son derece insancıl, hayata sıkı sıkıya bağlı ve gelecek için büyük umutları olan iyimser insanlardır. Bu iç dünyayla yarattığı kuşak da muazzam bir büyüme yaşadı ve çeşitli edebi ekollerin temsilcileri, çeşitli estetik siyaset teorilerinin taşıyıcıları ve çeşitli biçimlerde yazan ve yazan yazarlar.

Böylece, Güney Azerbaycan'ın torunları dünya edebiyatına özgü bir edebiyat biçimi oluşturur. Göz ardı edilmemesi gereken, alkol kötüye kullanımının su altında neden olabileceği çatışmadır. Ancak çok az gerçek edebiyat örneği var. . . . Ve bu değerli eserler Güney Azerbaycan'ın torunları için bir formül oluşturuyor ve dünya edebiyatında eşsiz bir yere sahip.

Günümüz Güney Azerbaycan şiiri de önemli bir tema ve ana çizgidir. Daha sonra Vatikan'ın özgürlüğü, bağımsızlık, özgürlük, anadil, halkın boğulan sesi, adalet mücadelesi gibi konular. Klasik yazarların dokunduğu konular, yeni nesli düşündüren konulardan farklıdır. "Klasiklerin eserleri daha çok aşk konusunu yansıtıyor. Ancak İran İslam Devrimi'nden sonra ve 1990'dan bu yana Güney Azerbaycan edebiyatı durumdan memnuniyetsizliğin bir göstergesi olmuştur." Kuzey Azerbaycan'daki edebi ortam ile Güney Azerbaycan'daki edebi ortam arasında benzerlikler ve farklılıklar vardır. "İran'da Azerice eğitim olmadığı için Azerbaycan edebiyatı buraya akıyor. Ama onlar Azerbaycan'daki bu durumu anlıyorlar ve eleştirilmiyorlar" dedi. Güney'de bir neslin gelişmesi ve yeni sanat eserlerinin ortaya çıkması da ziyaretçileri en çok düşündüren konular arasında yer alıyor. "Çağdaş neslimiz henüz bağımsız değil. Çünkü dil yok, dille ilgili sorunlar var, bilimsel olarak. Ona göre dilimiz Türkiye'den veya Kuzey Azerbaycan'dan etkilenmiştir. Yehova'nın Şahitleri tarafından yayınlandı, ancak şimdi Yehova'nın Şahitleri tarafından yayınlanmıyor. Bir ulusun ruhu, edebiyatında keşfedilebilir ve gösterilebilir. Güney Azerbaycan edebiyatında yeni bir yazar dalgası büyüyor. Nasır Mishuri, Vali Göztan, Kiyan Xiyav, Fariba Vafi, Hamid Argush, Rugaya Kabiri, Wahid Maliki, Mohammadrza Lawayi, Hamid Ahmed, Tagh Fazili, Dear Salami, Ilirza Zihaq, Eli Flood, Agshin Akaddian, Güntay Youngalp, Eyvaz Tahava gibi diğer yazarlar ciddi nesiller içinde yer alıyor."

1990'dan itibaren başlayan modern edebiyat dalgaları, şiirin yüzyıllardır hüküm süren klasik biçimini ve içeriğini yok etmekle kalmadı, Arstu Abstract Nasir Mishur, kendini bir roman, povest, öykü ve dramatik romanda, "Avava", "Karachuxa", "Shaman", A.M.'de de sınadığını söyledi. Arstu Abhazya'nın "Gizli Gölgeler", "Evim", "Dünyadan Yüksek Topraklar", "Kuşlar Artık Korkmuyor", "Açlık Savaşı", Elchin Hasanzadeh'in "Kılıç Köprüsü", "İsimsizler", "21. Kararın Cenazesi", Hafız Xiyawi'nin "Yüce Olanın Gözünden Gel" romanları, Eyvaz Tahan'ın afişi, Kiyan Xiyav'ın "İda Çeşmesi", David Dustdar'ın "Hobbana", Hamid Alejandro'nun "Bulunması Gereken Kayıp" ve "Diyalektik Bir Hac" adlı romanları. "Kızıl", "Kalan Kemikler", "Don Kişot ve Didier Domrul'un Köprüsü", "İsmail'in Ayaklarındaki Ölü", Rza Kazimi'nin "Bu Şehir Şeytanın Ağına Benziyor", "Bana Baktı" ve Havari'nin "Ölümsüzlük" öykü/öykü derlemeleri modern edebiyat örnekleri olarak sayılabilir.

Çağdaş Güney Azerbaycan edebiyatının en yetenekli isimlerinden biri olan Vali Gözeth, aynı zamanda şiir tecrübesi olan yazarlarımızdandır. Ancak damat, neslin sunduğu fırsatlara zihnini açtığı için kervana katılmış ve farklı hakaretleri ve iknalarıyla kısa sürede geniş bir okuyucu kitlesi kazanmıştır. İrili ufaklı yeni romanlar üretti, öykü ve romanlarını Ankara'da yayımlayarak "İki", "Üçler", "Maç" ve "Son Göç" kitaplarında bir araya getirdi. Yazarın henüz yayınlanmamış olan "Dokuzlar" romanının Azerbaycan tarihinin en iyi çağdaş romanı olacağından şüphemiz yoktur. Bir dizi dünya ulusu tarafından kutsal bir sayı olarak kabul edilen "dokuz" sayısına uygun olarak, Vali İncil yeni romanına Dokuz adını verdi (dokuz, başka bir sayı tarafından vurulduğunda ayrı ayrı alınan tek sayıdır. Örnek: 2x9=18 (1+8=9); 9x5=45 (4+5=9); 9x8=72 (7+2=9); 9x9=81 (8+1=9) vb.) rastgele değildir. "Karayipler", "Gecenin Gecesi", "Kış Gecesi", "Holokost Gecesi", "Turan", "Bakka", "Tebriz", "Yetmiş" ve "Taşkent" adlı dokuz bölümlük romanında Türk halkının tarihini benzersiz bir tarihsel açıdan inceliyor. Bu büyük tarih hakkında ilginç tartışmalar yapıldı. Romanda bazı tartışmalı noktalar olsa da, Türk - Tura'nın tarihi, sitenin doğal güzelliği, özellikleri, cesareti ve yazarın Roma'da kullandığı bir dizi yeni kelime şüphesiz derin okuyucu kitlesini çekecektir. "Karayipler", "Gecenin Gecesi", "Kış Gecesi", "Holokost Gecesi", "Turan", "Bakka", "Tebriz", "Yetmiş" ve "Taşkent" adlı dokuz bölümlük romanda Türk halkı, Tura'nın ve Türklerin tarihini benzersiz bir tarihsel açıdan inceliyor. Bu büyük tarih hakkında ilginç argümanlar ortaya koyuyor. Hikayenin bazı tartışmalı yönleri olsa da, Türkçe - Türkçe - Tura'nın tarihi, sitenin doğal güzelliği, özellikleri, cesareti ve yazarın Roma'da kullandığı bir dizi yeni kelime ilgi çekicidir.

"Sezar'ın Aşkı", "Yüce Birol", "Yağ Karıncaları", "Yolun Hatıraları" gibi romanları yayımlandıktan sonra, roman yazmanın çok önemli olduğunu düşünen Güntay Youngalp, dört sayfalık "Tahir Kurrat-ül-Ayn" oyunuyla Güney'de dramatik alanda var olan boşluğu doldurmak için takdire şayan bir adım attı. Semad Behrani'nin "Küçük Balık" öyküsünün devamı olarak yazdığı büyük romanı Kırmızı Balık ve Yaşlılar, Güney şiirine katkıda bulunur. G. Ganalpyki, 1945-46'da meydana gelen olaylara dayanan The Older Ones adlı bir roman yazdı. Bir diğer roman ise "Yağ Karıncaları"dır ve bunlar daha çok olay ve olaylarda ve felsefi fikirlerde yaygındır. . . . "Yağ Karıncaları"nı Türkçeye ve onun bilgisine derinlemesine yazmış, ana diline ve Azerbaycan tarihine adamıştır. Bu nedenle kendini mutlu gören Güntay, yaptığı işi yaratıcılığının doruk noktası olarak görüyor. Ülkenin sadece bir toprak değil, aynı zamanda bir ana dil olduğunu, dünyaya aşk dili olarak gördüğü Türkçe'nin penceresinden baktığını, kurmaca, Hindu ve Alman felsefesi hakkında erken bilgi sahibi olan okurların romanı daha iyi anlayacağını yazıyor. "Yağ karıncalarında" yağlar Türk, uzun olanlar Farsça'dır.

2013 yılında G. Youngalp okuyucuları kınadı. Roma'da son 50 yılda Güney Azerbaycan da dahil olmak üzere İran halkı öldürüldü, yok edildi, yok edildi ve arzu ve arzularının mezarlarına gömüldü.

1960'lı yıllarda Semmelweis, Güney Azerbaycan'ın en seçkin isimlerinden biriydi. MS birinci yüzyılda, İran ve Güney Azerbaycan sınırlarını aşan ve dünya okuyucusuna tanıtan ünlü bir yazar olan Fariba Vafi. Böylece, bugün dünya okuyucusunun aşina olduğu Gülümhüseyin Saidi, Semad Behrangi ve Rza Barahni'nin torunları, yeni bir kadın yazar olan Fariba Vafi'nin adını aldılar. . . . Mevcut yasaklar nedeniyle, S.B.A., halkını ve yarattıklarını, vatandaşı olduğu ülkedeki diğer halklara ve Farslara tanıtmak, onlara Güney Göktürklerinin ne kadar büyük bir edebiyata sahip olduklarını ve ne gibi sorunlar ve yoksunluklar yaşadıklarını göstermek için Farsça yazdı. 21 Ocak 1963'te Güney Azerbaycan'ın Tebriz kentinde dünyaya gelen Fariba Vafi, şimdi de kadınların hayatlarını, arzularını, ahlaki acılarını ve baskılarını, duygu ve düşüncelerini anlatan roman ve hikayelerle sınırları aşıyor. Romanlar İngilizce, Fransızca, Almanca, Norveççe, İsveççe, Rusça, Japonca, Arapça, İtalyanca ve Anadolu dillerine çevrilmiştir. "Sahnenin Derinliklerinde/Karanlık Alamet Sahnesi" (Fountain, 1996) başlıklı ilk öykünün yayımlanmasının ardından, "Güldüğümüzde Bile/Vajina Karışık" başlıklı ikinci öykü derlemesi 1999 sonbaharında yayınevinde yayımlandı. 2002 yılında Fariba'nın evi ilk romanı "Benim Kuşum/Yeryüzü Kuşu"nu yayınladı.


Bursaspor yönetiminden Başkan Özdemir’e ziyaret

Bingöl’de jeotermal enerji potansiyeli görüşüldü

Başkan Aydın: “Bursaspor eski günlerine kavuşacak”

MOTAŞ gece seferlerinin ilkini gerçekleştirdi

Cavit Çağlar’dan Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret

Bursa'nın turizm yol haritası nasıl şekillenecek?

Tek kelimeyle burçlar! Onları en iyi tanımlayan özellikler

Dört Çarpı Dört sergisi Mardin'de açıldı

Düzce'de ticari taksi tarifesine zam geldi

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz açıkladı: Küçük yatırımcı ne yapmalı?

Osmangazi’de metruk bina mesaisi    

Başkan Zeyrek: "Hata yapan bensem, benim de yanlışlarımı yazın"

Tank avcısı OMTAS Kara Kuvvetleri'nin envanterinde

Bursa'da Dünya Çölyak Günü etkinliği gerçekleştirildi

İmamoğlu’ndan Güzel’e tebrik ziyareti

İzmit'te sağlıklı yaşam yürüyüşü

Fen İşleri ekiplerinden hummalı çalışma

Nilüfer'in fide kampanyasına yoğun ilgi

Bakan Koca: Onaylı randevu dönemi hizmeti kolaylaştıracak

İzmit Belediyesi Meclis üyesi Erdem Arcan'dan yerinde inceleme

Malatya Büyükşehir'den sosyal belediyecilik örneği

Başkan Bozbey: “Bursaspor’u ayağa kaldırmalıyız”

Temas dizisi 3 ödül ile damga vurdu!

Son 1 haftada 108 terörist etkisiz

TBF'ye yılın büyük ödülü

Kocasinan, ihalelerde 50 milyon 905 bin türk lirası gelir elde etti

Vali Tuncay Akkoyun: “Anadolu'nun gençleri uçak tasarlıyor”

Başkan Büyükkılıç’tan Vali Çiçek ile birlikte “Yahyalı” çıkarması

PO/Marine ISCC almaya hak kazandı

Doğal afetler 45 milyar dolar ekonomik kayba yol açtı

Yükleniyor

Magazinsel şov artı basın eşittir domates…

Gelin hep beraber Erzurum'u "Uzak Şehir” olmaktan çıkaralım

Önce insan olmak, insan olmayı bilmek!

Gündeme Dair Meseleler

ERZURUM SPOR FK EYÜP SPOR İLE İSTANBUL'DA KARŞILAŞACAK

ERZURUM BEYAZŞEHİR SPOR KULÜBÜNDEN FUTBOL İL TEMSİLCİSİ FERİT KARAKOCA ' YA ZİYARET

SERKANDAŞ SİGORTA U-15 YAŞ GRUBU PLAY-OFF YARI FİNAL MÜSABAKALARI BAŞLIYOR

Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi’nin “Vakıf Haftası” Mesajı

Palandöken’in çok özel ziyaretçileri vardı

Biz çoktan başladık…

Bursa'da Dünya Çölyak Günü etkinliği gerçekleştirildi

Vali Tuncay Akkoyun: “Anadolu'nun gençleri uçak tasarlıyor”

BUÜ’de Hıdırellez coşkusu

BUÜ’nün üniversite-sanayi işbirliği yelpazesi genişliyor

5Ü1K Konya Üniversiteleri Kariyer Fuarı 24 başladı

Bursa'da özel öğretimde bakanlık ve sektör iş birliği

BTÜ-SEM’de yeni dönem eğitim kayıtları devam ediyor

Bakan Tekin özel okul temsilcileriyle buluştu

Kayseri Model Fabrika genç mühendislere eğitim verecek

Kandilli Rasathanesi müdürlüğüne Nurcan Meral Özel getirildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

YAZARLAR