Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Gazze için Mısır'da emniyet binasını basan iki genç gözaltına alındıktan sonra kaybedildi

Mısır’ın başkenti Kahire’nin güneyindeki Helvan bölgesinde bulunan Ma'asara polis karakoluna düzenlenen baskınla bağlantılı olarak iki gencin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra zorla kaybedildiği bildirildi.

DÜNYA 30.07.2025 15:21:18 0
Gazze için Mısır

Edinilen bilgilere göre, 27 yaşındaki Mohsen Mustafa ile 23 yaşındaki kuzeni Ahmed Şerif Ahmed Abdel Wahab, 25 Temmuz’da gerçekleştirilen baskında yer aldıkları iddiasıyla alıkonuldu. Mustafa, olaydan kısa bir süre önce Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlenmiş, ardından hesabı silinmişti.

Saldırıyı gerçekleştirdiğini açıklayan grup kendini "Iron 17" olarak tanımladı. Grup üyeleri, Ma’asara karakoluna baskın düzenleyerek güvenlik görevlilerini saatlerce alıkoydu. Olay anına ilişkin görüntüler Telegram üzerinden yayımlandı ve milyonlarca kez izlendi. Videolarda gençlerin, Gazze’ye açılan Refah Sınır Kapısı’nın kapalı tutulmasını ve Filistin’e yardım toplayan aktivistlerin tutuklanmasını protesto ettikleri görüldü.

Baskına dair videolarda yer alan bir polis memurunun, Refah Kapısı’nın “açılmasının imkânsız” olduğunu söylediği dikkat çekti. Mısır İçişleri Bakanlığı ise kısa sürede iki ayrı açıklama yayımlayarak görüntülerin Müslüman Kardeşler tarafından kurgulandığını ve paylaşıma katılan kişilerin gözaltına alındığını duyurdu. Aynı zamanda görüntülerin yayımlandığı Telegram kanalı da kapatıldı.

Videolar doğrulandı

Mısır İnsan Hakları Ağı (ENHR), görüntülerin daha önce aynı karakolda tutulan eski mahkumlar tarafından doğrulandığını açıkladı.

Telegram kanalının kapatılmasından kısa süre önce, grup tarafından yayınlanan bir sesli açıklamada Mustafa ve Wahab, baskının sorumluluğunu üstlendi. Açıklamada herhangi bir siyasi örgütle bağlantılarının bulunmadığı vurgulandı ve kendilerini “Hz. Ömer ve Amr bin As’ın mirasçıları” olarak tanımladılar.

Aileler endişeli

Olaydan önce, Mustafa’nın denetimli serbestlik kapsamında her ay polis karakoluna gitmesi gerekiyordu. 25 Temmuz sabahı da karakola gitmesi bekleniyordu; kuzeni Wahab da ona eşlik etti. Aile üyeleri, Mustafa’nın Facebook’ta baskının sorumluluğunu üstlendiği bir paylaşımını gördüklerini, kısa süre sonra hem paylaşımın hem de hesabının silindiğini ve ikiliden bir daha haber alamadıklarını belirtti.

Aile dostlarının aktardığına göre, Mustafa 2020 yılında da gözaltına alınıp aylarca kayıplara karışmış, bu süreçte işkenceye maruz kalmıştı. Tutuklanması, üniversitedeki son yılında eğitimine ara vermesine neden olmuştu. Aile dostu, Mustafa’nın yaşadığı tüm bu süreçler nedeniyle “öfke dolu” olduğunu ifade etti.

Wahab’ın ise daha önce herhangi bir siyasi faaliyete karışmadığı, hatta polis karakoluna bile hiç gitmediği belirtiliyor. Olayın ardından ailedeki tüm erkek bireylerin gözaltına alındığı, ailenin ev hapsinde tutulduğu ve 24 saat boyunca gözetim altında oldukları bildirildi.

Baskının ardından tutuklamalar arttı

Mada Masr, baskının ardından Helvan bölgesinde çok sayıda kişinin tutuklandığını, güvenlik çemberinin genişletildiğini aktardı. İnsan hakları avukatı Nabih el-Genady, videolar yayımlanmadan önce dahi bölgede tutuklamaların başladığını ve hedef alınan kişilerin belli bir gruba mensup olmadığını belirtti.

Karakola yapılan baskın, Gazze’ye insani yardımın ulaştırılamaması ve Refah sınır kapısının açılmaması nedeniyle Mısır yönetimine yönelik halk öfkesinin arttığı bir dönemde gerçekleşti. Bir hafta önce, Hollanda’daki Mısır büyükelçiliği önünde aktivist Anas Habib’in öncülüğünde yapılan sembolik protesto bu tepkilerin fitilini ateşlemişti.

Bu olayların ardından, hak örgütleri Mısır’da iki tutuklunun 24 saat içinde gözaltında yaşamını yitirdiğini bildirdi. (İLKHA)

Yorum Ekle

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi hizmete açıldı

Kars’ta tarımın geleceği konuşuldu: "FAO Talks" gençlerle buluştu!

Digor’da gençlerin sağlık vizyonu yarıştı: Büyük finalde ödüller sahiplerini buldu!

105. sıradan Türkiye birinciliğine: Yeşilay Kars Şubesi’nden tarihi başarı

Kars 36 Spor, Siirt Kurtalan Spor’u 4-0 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı

Bursa'da kültür ve kardeşlik köprüsü

Düzcespor-Tokatspor maçından gol sesi çıkmadı

Aydın’da ÜNİDES destekli Toprakla Büyüyoruz Projesi hayata geçti

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Kristal Karlar Diyarında dev organizasyon: FIS Sarıkamış Cup başlıyor!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR