Tarih: 13.04.2024 08:47

Erzurum ve Deprem; gerçeğin ta kendisidir!

Facebook Twitter Linked-in

Erzurum ve Deprem; gerçeğin ta kendisidir!

Ülkemizin deprem kuşağının üzerinde olması, Erzurum şehrinin bu kuşağın, hem de etkin bir fay hattının/hatlarının uzantısının üzerinde olması, geçmiş dönemlerde yıkıcı, can ve mal kayıplarının ciddi manada yaşandığı depremleri yaşaması gibi pek çok sebepten dolayı unutulamaz/unutulması da mümkün olmaması gereken bir gerçek olarak karşımızda bulunmaktadır.  

 

  

Tum1haber/medya/gündem/özel-yorum-haber/Vedat Kan

 

Erzurum ve sınır komşusu olan şehirlerin aynı kuşakta olması ve aynı tehditleri yaşaması nedeniyle yapılacak olan hemen her türlü iyileştirme çalışmalarında, ilgili teknik birimlerin ve başta Erzurum Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, şehrimizde bulunan iki üniversitenin ilgili bölümlerinin konuyla alakalı olarak yapılacak çalışmalarda mesafe almaları, en azından bu dönemde ısrarla beklenmektedir. 

 

Deprem çalıştayında ulaşılan mesafe nedir?

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin ciddi bir katılım ile daha önceden düzenlemiş olduğu, olumlu ve güzel görüşlerin değerlendirildiği ve paylaşıldığı, ancak ne yazıktır ki yeterli bir şekilde kamu ilgisinin görülmediği “deprem çalıştayı” nda alınan kararların, verilen tavsiyelerin ve değerlendirme aşamasında fikir olarak ortaya konulan sunumların ne kadarının hayata geçirileceği, ne kadarının uygulamaya konularak “kendi depremini bekleyen şehir” olan Erzurum’un olması muhtemel bir deprem anında ne kadar az zarar ile bu durumdan kurtulabileceğini bu dönemde hep beraber göreceğiz. 

Konunun muhatabı olan kurumların yapmış oldukları çalışmaların ve bu çalışmaların takibinde olan durumların kamuoyu ile paylaşılması noktasında şu ana kadar herhangi bir gelişme yaşanmaması, birilerinin aklına konunun unutulduğu veya rafa kaldırıldığı hissi uyandırmasın. 

 

Kendi depremini bekleyen şehir; Erzurum…

Değişik tarih ve zamanlarda tum1haber.com olarak yapacağımız bu tür uyarı haberleri ile konu her daim vatandaşlarımıza hatırlatılarak “kendi depremini bekleyen şehir” Erzurum’un bu beklemiş olduğu depremi, gerçekleşmesi durumunda en az zararla atlatabilmesi için gereken uyarıları yapmak mecburiyetindeyiz. Belediyelerimizin, inşaat mühendisleri odalarımızın, jeoloji mühendisleri odalarımızın, harita mühendisleri odalarımızın ve hatta hatta diğer teknik bilgilerin odağında olan makine, elektrik vs mühendislik dalları odalarımızın bahse konuyla alakalı olarak, her daim ellerinin altında olması gereken bir kriz masası etkinlik dosyalarını bulundurmaları, koordineli olarak atılan her adımda kolektif çalışma içerisinde bulunmaları, halkımızı devamlı surette beraber yaşadığımız bu gerçek ile bilinçlendirme çalışmaları elbette ki vardır,  zaruridir, kaçınılmazdır.

 

Olası bir deprem sonrasında oluşturulacak kriz masamız ne durumdadır? Tatbikatları ne aşamadadır?

Başta şehrin valisinin temsil noktasında değil, birinci dereceden katılım sağlayarak; konunun yetkili birimlerince, ivedi notuyla bu konunun takibini ve koordinesini yapacak, atılacak adımların yöneticiliğini yapacak olan il yönetimini, kriz masası çerçevesinde her daim toplaması, kararlar alması ve bilhassa uygulanmasını takip etmesi gerekmektedir. Konuyla alakalı olarak kriz masası oluşturulmuş mudur? Tatbikatları yapılmakta mıdır? Ve kriz masasına katılacak olan kurum ve kuruluşların dosyalarında ne bulunmaktadır? Vatandaşlara yansıtılacak ana maddeler hakkında ne zaman ve nerelerde bilgilendirme yapılmıştır, yapılacaktır veya düşünülmektedir?

 

Deprem gerçeği bu şehrin ve insanının kaderi değildir, olmamalıdır

Alınacak ciddi tedbirler ile kimselerin menfaati gözetilmeden ve duygusallığa yer verilmeden oluşturulacak yapılaşmalar ile rahat huzurlu ve daha güvenli mekânlarda yaşamamız elbette mümkün. Bunun örneklerini son yaşanan asrın felaketinden sonra atılan adımlarda gördüğümüz gibi bundan sonraki yapılacak adımlarda da görebiliriz.

Kentsel Dönüşüm “kendi depremini bekleyen şehir” olan Erzurum için olmazsa olmaz en büyük zaruri ihtiyaçtır. Aksi takdirde yaşanması muhtemel olan bir 6 ve daha fazla şiddet oranındaki depremde sonumuz hiçte iç açıcı olmayabilir.  Olası bir deprem gerçeği, bu şehrin asla kaderi olmamalıdır. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —