Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Erivan'ı seçime ve barışa zorluyorlar

Ermenistan'da olağanüstü parlamento seçimlerinin yapılacağına dair bilgiler artıyor.

DÜNYA 6.12.2023 07:57:00 0
Erivan

Başbakan Nikol Paşinyan'ın, 2024 yılında erken seçime gidileceğini duyurması için Cumhurbaşkanı Vahan Khachaturyan'a başvurması bekleniyor. Bu konuda yayınlanan tüm raporlarda Paşinyan'ın asıl amacının Ermeni Ulusal Meclisini Rusya yanlısı siyasi güçlerden "temizlemek" olduğu belirtiliyor. Yani parlamentonun yeni kompozisyonunun ağırlıklı olarak Batı yanlısı ve Avrupa entegrasyonunu destekleyenlerden oluşması planlanıyor.

Bununla ilgili ilk bilginin 24 Kasım'da basına sızdığını da belirtelim. Paşinyan, iktidardaki "Vatandaşların Sözleşmesi" Partisi Yönetim Kurulu toplantısında erken parlamento seçimlerine gitmek istediğini söyledi. 

Raporda, "Başbakan mevcut parlamento muhalefetini 'oyuna' son vereceği, yeni seçimler yapacağı, yeniden seçileceği, parlamentonun mevcut resmini tamamen değiştireceği ve Milli Meclis'e tamamen yeni bir muhalefet getireceği yönünde tehdit etti." .

"Hraparak" gazetesinin 5 Aralık'ta yayımladığı bilgilerde Batı'nın Paşinyan'dan erken seçim yapılmasını talep ettiği bildirildi. Yani parlamentonun yapısını değiştirme girişimi aslında Paşinyan'dan değil Batı'dan geliyor. Batı'nın ise Ermenistan'ın bir an önce Rusya'dan ayrılıp Avrupa'ya koşması için Paşinyan'dan "sadakat yemini" istediği ortaya çıktı.

Batı, Paşinyan'ın vaatleri yerine Aram Sarkisyan'ın (Cumhuriyetçi Parti Genel Başkanı) ve diğer Batı yanlısı kesimlerin yeni seçimlerle mutlaka katılacağı Rusya karşıtı bir parlamentonun kurulmasını bekliyor. "Bugünün açıkça Rusya yanlısı olan parlamento muhalefeti eve gönderilecek." 

Ermeni siyaset uzmanlarına göre ABD ve Avrupa Birliği'nin bu konudaki ortak isteği, ülkenin geleceğini Ermenistan-Rusya-İran üçgeninde gören muhalefetin parlamentodan dışlanması. Nikol Paşinyan'ın da yeni seçim yapılmasıyla ilgisi var. 

Öncelikle eski cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan'a bağlı parlamentodaki "Ermenistan" ve "Şarafim var" grupları Paşinyan için potansiyel bir tehlike kaynağı olarak değerlendiriliyor. Söz konusu güçlerin siyasi reytingi yüksek olmasa da Paşinyan hükümetini devirmekle ilgilenen Rusya'nın kullanacağı ana muhalefet üssü olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle Paşinyan, parlamentoda Robert Kocheryan ve Serzh Sarkisyan liderliğindeki güçlerden kurtulmaya çalışıyor.

Şu anda Ermenistan'da Nikol Paşinyan hükümetinin notunun keskin bir şekilde düşmesi nedeniyle, seçim kampanyasında idari kaynakların kullanılması ihtimali yüksek. Ancak Koçaryan ile Sarkisyan arasındaki çelişkiler ve toplumun Koçaryan'a destek vermemesi Rusya yanlısı muhalefetin siyasi temellerini de zayıflattı. 

Böyle bir durumda Paşinyan'ın iktidarını güçlendirmek ve Rus baskısını etkisiz hale getirmek için erken seçime gidilmesi gerekiyor. Paşinyan aynı zamanda Ermenistan'ı Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Avrasya Ekonomik Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu gibi bölgesel siyasi platformların dışında tutma arzusunu da ortaya koyuyor. Bunu başarmak için toplumun emrine ihtiyacı var. 

Bu bağlamda Paşinyan, Rusya karşıtı politikasını erken seçim yoluyla meşrulaştırmaya çalışıyor. Ermenilerin Karabağ'dan Ermenistan'a kitlesel gönüllü göçünün son zamanlarda Paşinyan hükümeti için sorun yarattığını belirtmek gerekir.

Bu Ermenilerin çoğu Ermenistan vatandaşıdır. Bu nedenle intikamcı muhalefet, hoşnutsuz Karabağ Ermenilerini seçim sürecinde kullanmaya çalışacaktır. Ancak sayıları oylama sonuçlarını etkilemeye yetmiyor. Paşinyan'ın seçimleri kazanması halinde, bu ona gelecekte bir barış anlaşması imzalaması ve anayasa referandumu yapması için yasal bir temel sağlayabilir. 

Uluslararası ilişkiler uzmanı Grigor Balasanyan, Ermenistan'da ne muhalefetin ne de mevcut iktidar partisinin kazanma şansının olmadığına inanıyor. Üçüncü bir siyasi gücün ortaya çıkması seçimlerde iktidar değişikliğine yol açabilir.

"Bu muhalefet kendi kendini yok etti. Onun da hükümet gibi bir halk desteği yok. Yani parlamentodaki milletvekillerinin daha önce sahip olduğu halk desteğine sahip olmadığı bir durum ortaya çıktı. Erivan'da ve diğer topluluklarda yapılan belediye seçimleri birçok yerde yetkililerin gerekli oyları toplayıp kazanamadığını gösterdi. Bu, kamuoyunda güvensizlik olduğu anlamına geliyor. Bu durum yeni güçlerin ortaya çıkmasına ve yeni erken seçimlere yol açacaktır.

Yaşayan güçler, bazen biriyle ya da diğeriyle oynayanlar olacak, birden fazla ipi oynayanlar değil, seçimlerde dış politika gündeminin tam yönünü ortaya koyanlar olacak. Halk siyasetin yarı yolundan bıktı. Siyasette yeni, taze güçlere ve yüzlere ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Bütün bunlar erken parlamento seçimlerine yol açacak ve bu da Ermenistan'ın dış politikasını etkileyecektir." dedi. 

Müşfik Abdulla 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Filistin’in Direnişi ve Dirilişi Akademik Çalıştay ve Toplumsal Farkındalık Programı düzenlendi

Adıyaman’da şoförler odası seçiminde yarış başladı: Aday Ahmet Gündüz’den seçim bürosu açılışı - Videolu Haber

Muğla Milas'ta 'Taziye Evi' temeli

Türk Dünyası Belediyeler Birliği İcra Kurulu KKTC Güzelyurt'ta buluştu

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'a 17 yıl hapis cezası

Balıkesir'de logo vurgunu iddialarına Başkan Akın'dan yanıt!

Kocaeli Büyükşehir'den yeşil alanlara özel bakım

Enerjide en zorlu zirvelerde çalışılıyor

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatı Serik'te sorunları yerinde inceledi

Antalya Kumluca 'asgari' için ses yükseltti

Gaziantep sanayisine hayati yatırım

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mardin’de klima montajı sırasında 2’nci kattan düşerek yaralandı

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Adıyaman Belediyesi altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarına aralıksız devam ediyor

Türkiye'den 10 bin çadır Sudan'a ulaştı

Mardin halkından bozuk yollar ve altyapı tepkisi: Kent bozuk yollardan köyü andırıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Üç aylar muhasebemizi yapmak bakımından son derece önemlidir

İZSU'dan tarihi altyapı hamlesi

Burdur'da yasaklı yaban hayvanları ele geçirildi

Yüzyılın Konut Projesi’ne 8,8 milyon başvuru yapıldı

Zihinsel engelli yaşlı adam dere kenarında ölü bulundu

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'da inşa çalışmalarında sona gelindi

Mardin’de kıraathanenin tavanı çöktü: 2 yaralı

'İmralı’ya villa yapılıyor' iddiasına Bakan Tunç'tan net yalanlama

İklim Krizi Temalı 2. Uluslararası Afet Film Festivali’nde ödüller veriliyor

Boykot Market'e halktan destek: Boykot ürünlerini bedava verseler de almayacağız

Bursa–Balıkesir kara yolunda yoğun sis etkili oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR