Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Ekim ayında TBMM’nin sitesinde Anayasa öneri portalı açılıyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni Anayasa üzerinde yeni yasama yılında muhalefet cephesiyle ve özellikle CHP’yle uzlaşma sağlanarak, en az 400 milletvekilinin desteğiyle anayasa değişikliği yapılmasını istediğini açıkladı

GÜNDEM 2.10.2024 08:06:00 0
Ekim ayında TBMM’nin sitesinde Anayasa öneri portalı açılıyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve hatta yurttaşlar tarafından anayasa tekliflerini kamuoyuyla paylaşabilecekleri yeni Anayasa öneri portalını Ekim ayında açacaklarını bildirdi.

Kurtulmuş, bugün parlamento muhabirleriyle yeni yasama yılı öncesinde TBMM gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anayasa değişikliği konusunda muhalefet tarafından yöneltilen “iletişim stratejisi” ve “halkın gündeminde değil” eleştirileriyle ilgili VOA Türkçe’nin sorusu üzerine Kurtulmuş, “Ekim ayında anayasa değişikliği önerilerini toplamak üzere TBMM’nin internet sitesi üzerinde özel bir portal oluşturacaklarını açıkladı. Kurtulmuş, Ekim ayından itibaren bütün partilerin Anayasa ile ilgili bütüncül bir hazırlığı olan ya da 'şu madde değiştirilsin' diyen herkesin anayasa tekliflerinin görülebileceği bir portal oluşturacağız” açıklamasında bulundu.

Sözlerinin devamında Kurtulmuş, “'Bir iletişim stratejisidir' sözünü de politik olarak söylenmiş biz söz olarak görüyorum. Meclis Başkanı seçildiğim gün daha hiç ortada Anayasa ile ilgili çalışmalar başlamamışken dile getirmeye gayret ettim. Biz siyaseti biliyoruz, 'Şu anda Anayasa meselesi toplumun gündeminde yer almıyor' derseniz tabii ki yer almadığı aşikardır ama nihayetinde partiler Meclis'in iki iktidar partisi, birinci ve ikinci partileri belli konularda uzlaşı sağlar diğer partilerle de uzlaşı içinde olurlarsa o zaman zaten bu mesele daha açık söyleyeyim 400'ün üzerinde bir katılım sağlanmış olan bir anayasa teklifi millet tarafından benimsenmiş demektir. Millet 'Anayasa istiyor musunuz, istemiyor musunuz' sorusuna muhatap değil şu anda. Biz burada zorla şu Anayasa şu maddeler çıkacak diye bir yaklaşımın içerisinde değiliz. Partiler 400'ün üzerinde büyük güç koyarlarsa toplum tarafından benimsendiğini de gösterir” diye konuştu.

TBMM Başkanı olsa da AK Parti İstanbul Milletvekili olduğunu anımsatan Kurtulmuş, kendisinden önceki 29 Meclis Başkanı gibi milletvekili olması itibariyle elbette siyasi partisi bulunduğunu belirterek, kendisine yönelik AK Parti iktidarı tarafından özellikle Anayasa gündemi yaratmaya çalışmakla ilgili eleştirileri kabul etmeyeceğini söyledi.

Muhalefet cephesi tarafından AK Parti’nin ve Kurtulmuş’un kendisinin anayasa değişikliğiyle ilgili somut önerilerini açıklamamasıyla ilgili eleştirilere karşılıksa Kurtulmuş, “Benim de güçler ayrımı prensibiyle, denge denetim mekanizmalarıyla hatta yargı hiyerarşisiyle ilgili söyleyebileceğim görüşlerim var ama benim Meclis Başkanı olarak bunları baştan söylememin, görüşmeleri nezaket ve açık yüreklilikle yürütülmesini engelleyebileceğini düşündüğüm için bundan kaçınıyorum. Yeri geldiğinde biz de görüşlerimizi söyleyeceğiz” dedi.

Can Atalay’ın durumunda yargıyı işaret etmekle yetindi, kavga görüntüsüne tepkiliydi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili olarak seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğini koruduğu yönünde Anayasa Mahkemesi’nin son kararına rağmen bu konuda TBMM’de işlem yapılmamasıyla ilgili olarak yargı sürecini gerekçe gösterdi.

Kurtulmuş, İstanbul Silivri Cezaevi’nde halen Gezi Davası kapsamında tutuklu Can Atalay'ın durumuna ilişkin de “Hukuken meselenin bundan sonraki kısmı tamamen hukuki süreçlerle ilgilidir. Sonuç almak bakımından Meclis'in bu aşamada yapabileceği bir şey yoktur” dedi.

Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili son gerekçeli kararı üzerine TBMM Genel Kurulu’nda 16 Ağustos’ta gerçekleştirilen olağanüstü oturumda yaşanan kavgayla ilgili soruyu da yanıtladı. Sözkonusu oturumda, TBMM İdare Amiri Alpay Özalan’ın TİP Milletvekili Ahmet Şık’ı yumruklamasıyla ilgili Kurtulmuş, “Kavgayı sürdürmek isterseniz, mahalle kavgası sonuna kadar uzar gider. Demokrasi her olumsuz adımdan ders alma işidir. O görüntüler, ağır sözleri kabul edilemez durumdur. Benim yapabileceğim bütün siyasi parti gruplarının bu süreçte müzakereyi insani bir üslupla sürdürebilmelerinin temin edilmesi için tavsiyede bulunmaktır. Burada içtüzükte gerekli düzenlemeler yapılarak kavga çıkarıp ortalığı karıştıranlara ve yaralayıcı sözler söyleyenlere daha ağır cezalar verilebilir” diye konuştu.

Bu arada TBMM Genel Kurulu’nda son yaşanan kavgada yere düşen milletvekilleri de dikkate alınarak, kürsü arkasındaki mermer merdivenlerin sivri köşelerinin törpülendiği ve salonun gözden geçirildiği bilgisi de paylaşıldı.

“Rusya’da, Türkiye’nin BRICS üyeliğine olumlu bakılıyor” yorumu

Meclis Başkanı Kurtulmuş, dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Kurtulmuş, son olarak geçtiğimiz hafta ziyaret ettiği Rusya’daki temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşmesiyle ilgili yorumda bulundu.

 

Türkiye’nin BRICS üyeliği başvurusu “ikili oynama” olarak değerlendiriliyor

Türkiye’nin BRICS’e üyelik talebiyle ilgili görüşmelerde olumlu izlenim aldığını aktaran Kurtulmuş, “(Rusya tarafı) Müspet baktıklarını ifade ettiler. Ancak BRICS diğer örgütlenmeler, oluşumlar gibi sekretarya yapısına sahip, kurumsallaşmış değil, henüz platform şeklinde. Türkiye, şimdi oraya (BRICS’e) yöneliyor diye eksenini değiştirecek değildir. Türkiye’nin tek ekseni vardır o da kendi milli eksenidir” dedi.

Lübnan’da Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın ölümüyle ilgili “başsağlığı” mesajı paylaşmasına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, “Başsağlığı mesajı, benim kendi inisiyatifim” diyerek, İsrail’in bölge halkları arasında din, mezhep ayrımı yapmaksızın herkese karşı savaş yürüttüğünü ve buna karşı da mezhep ayrımı olmaksızın hep birlikte tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız Yazıcıoğlu

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Kayseri Büyükşehir'den 'Erciyes' için orijinal çalışma

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi hizmete açıldı

Kars’ta tarımın geleceği konuşuldu: "FAO Talks" gençlerle buluştu!

Digor’da gençlerin sağlık vizyonu yarıştı: Büyük finalde ödüller sahiplerini buldu!

105. sıradan Türkiye birinciliğine: Yeşilay Kars Şubesi’nden tarihi başarı

Kars 36 Spor, Siirt Kurtalan Spor’u 4-0 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı

Bursa'da kültür ve kardeşlik köprüsü

Düzcespor-Tokatspor maçından gol sesi çıkmadı

Aydın’da ÜNİDES destekli Toprakla Büyüyoruz Projesi hayata geçti

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR