Haberi Sesli Oku

EBA Öğrenci Asistanı geliyor

EBA Öğrenci Asistanı geliyor

EBA Öğrenci Asistanı geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, EBA Öğrenci Asistanı Projesi kapsamında 7/24 saat erişilebilen asistan geliştirmesinin 2025-2026 eğitim öğretim yılı başında öğrencilerin kullanımına sunulacağını duyurdu.

ANKARA (İGFA) - TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığında 'eğitim' temasıyla toplandı.

Komisyonda daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, Bilecik Bozüyük Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Oğuz Kaan Olgun, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aras Bozkurt ile SEBİT Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sertan Okan, milletvekillerine sunum yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, sunumunda, birçok alanda olduğu gibi yapay zeka alanında da öğretmenleri desteklediklerini söyledi.

Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden öğretmen ve okul yöneticileri için 23 kursun yayınlandığını belirten Demircan, eğitimlere 247 bin 627 öğretmenin katıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı olarak yürüttükleri yapay zeka çalışmalarını anlatan Demircan, Bakanlık Yönetim Sistemi ile bütün alt sistemlerde oluşan verileri bir üst sistemde toplayarak, çeşitli simülasyonlar ve planlamalar doğrultusunda raporların oluşturulacağını dile getirdi.

EBA ÖĞRENCİ ASİSTANI PROJESİ

Öğrencilerin dil gelişimini destekleyen Dil Gelişim Platformu'na ilişkin bilgi veren Demircan, platformun, öğrenci ve öğretmenlere ders dışı içerikler sunmayı hedefleyen, güvenli içerikler sunan bir platform olduğunu belirtti. Demircan, öğrencilerin bireysel çalışmalarında pratik yapabileceği bir asistanı da geliştirme çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Sistemin test ortamında olduğunu, çalışmaları bu yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Demircan, 2025-2026 eğitim öğretim yılı başında öğretmen, öğrenci ve vatandaşlara kullanımına sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Açık Uçlu Soruların Yapay Zeka ile Değerlendirilmesi Projesi'ne ilişkin de bilgi veren Demircan, "Çoğunlukla çoktan seçmeli ile yapılan değerlendirme süreçleri var ama tam olarak becerilerin ne düzeyde kazanıldığı konusunda artık açık uçlu, çocukların kendilerini ifade edebileceği yöntemler devreye giriyor." dedi.

Demircan, TÜBİTAK ile Türkçe tabanlı metinleri yapay zeka desteğiyle değerlendirebilecekleri sistem üzerine çalıştıklarını dile getirdi.

Yapay zeka çalışmalarına destek konusunda büyük Türkçe dil modelini geliştirmeyi hedefleyen TÜBİTAK gibi kurumlarla ellerindeki ders kitabı, içerikler ve materyalleri paylaştıklarını belirten Demircan, "Bu sayede Türk kültürü, dili ve değerlerinin doğru bir şekilde anlaşılması ve yansımasını sağlayacak, büyük dil modelinin eğitilmesi konusunda da gerekli desteği bakanlık olarak sağlıyoruz." ifadesini kullandı

Öğretmenler için de Yapay Zeka Öğretmen Asistanı'nı sunacaklarını dile getiren Demircan, "Öğretmenlerimizin rutin iş yükünü daha stratejik ve pedagojik yönlere odaklanmaları için yapay zeka destekli bir öğretmen asistanı hazırlama çalışmaları başladı. Bu noktada TÜBİTAK ile birlikte çalışacağız. Bunu da aşamalı bir şekilde öğretmenlerimizin hizmetine sunacağız." diye konuştu.

"Yapay zeka öğrenciyi tembelleştirebilir mi?" sorusu üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, bu konunun dünyada da tartışıldığını, yapay zekanın bilinçsiz kullanımının öğrencilerde yaratıcılığı körelteceğinin değerlendirildiğini ifade etti. Türk, yapay zekanın bilinçli olarak kullandırılmasının önemine işaret ederek, topluma bu bilincin aşılanması gerektiğini vurguladı.



Yorum Yazın

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Batman'da anaokulu velilerine mahremiyet bilinci eğitimi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

Kayseri İtfaiyesi’nden Yoğun Akreditasyon Eğitimi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

2024 KPSS’de branş bazında sıralamalar güncellendi

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

İzmir’in kütüphanelerini 'kitap kurtları' çok sevdi

Öğrencilerden yerli ve millî sanayiye teknik ziyaret

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyonla mücadelede yaklaşık 2 bin 500 içerik tespit edildi

Dondurucu soğukta su mesaisi

ASKİ kuraklıkla mücadeleye hız kesmeden devam ediyor

OGM’den kaçak kesimlere karşı 7/24 koruma

NASA, Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun montajını tamamladı: Daha geniş alan gözetlenebilecek

Batman'da belediyelere yönelik hibe ve fon kaynakları için bilgilendirme toplantısı yapıldı

Batman'da kasım ayında 7 bin 631 kişiye evde bakım yardımı ödemeleri yapıldı

Besni’de AK Parti Gençlik Kolları’ndan birlik ve istişare toplantısı

İstanbul Maltepe'de 'yerli malı' kadın emeğiyle kutlandı

Gebzeli çocuklar radyo tiyatrosuyla tanıştı

Sakarya Büyükşehir’in metrobüs filosuna 5 araç daha dahil oldu

Küresel Kadın Zirvesi Başkanı Irene Natividad: Kadın şirket liderlerinin sayısı halen çok az

Mersin Spor Kulübü Avrupa’da Play-In avantajını kaptı

Cevdet Yılmaz: Türkiye süreçleri şekillendiren bir aktör konumunda

Sahte kimlikle dolandırıcılık iddiası: 24 şüpheli tutuklandı

Avrupa Birliği ile Türkiye'de sürdürebilirlik raporlama uzmanlığı

Alzheimer’da TPS tedavisi umut vadediyor

OGM’den kaçak kesimlere karşı 7/24 koruma

Bakan Ersoy: Konya’nın turizmde uzun vadeli yol haritasını bu master plan belirleyecek

Bitlis’te göçmen kaçakçısı bir organizatör tutuklandı         

Batman'da anaokulu velilerine mahremiyet bilinci eğitimi

Şanlıurfa’da hayvan çiftliğinde yangın

Adıyaman’da Avrupa Birliği destekli ücretsiz eğitim

DSİ 328 sözleşmeli personel alımı başladı

AK Parti Adıyaman İl Kadın Kolları'ndan ‘Güven Toplumunun İnşası Ve Çözüm Yolları’ eğitimi

Kocaeli'de Başkan Çiftçi basketbolsever miniklerle buluştu

Mudanya triatlon için 2026'nın anlaşmasını şimdiden yaptı

Son bir haftada 6 terörist teslim oldu... Hudutlarda 192 şahıs yakalandı!

Kocaeli'de dirençli şehirler için sivil toplum ayakta kalmalı

Asgari Ücrette İkinci Tur Başlıyor: Tespit Komisyonu Toplanıyor

Yükleniyor