Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Dört köy iade edilecek ve sonra... - eğer Ermeniler sınırı kışkırtırsa...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın 10 Ocak'taki uyarısı Ermeni yetkililerin kulağına küpe oldu; Paşinyan'ın heyecan verici "savaş ilanı"nın sırrı ortaya çıktı

DÜNYA 28.03.2024 10:23:00 0
Dört köy iade edilecek ve sonra... - eğer Ermeniler sınırı kışkırtırsa...

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Azerbaycan'ın Hankendi ve çevresindeki ayrılıkçı rejime karşı uyguladığı yerel terörle mücadele tedbirlerinin ardından Ermenistan'da pek çok kişi Bakü'nün tüm hedeflerine ve meşru taleplerine ulaşacağını anladı. Bugün bile Ermenilerin bu taleplerini gönüllü olarak yerine getirmemeleri halinde "Demir Yumruk"un yeniden devreye gireceğinden kimsenin şüphesi yok.

Son ayların en önemli tartışmalarından biri, halen Ermenistan tarafından işgal edilen Azerbaycan köylerinin devredilmesiyle ilgili. Azerbaycan kesin talebini dile getirdi, şimdi sıra Ermenistan'da. Şu anda şöyle bir tablo var: Nikol Paşinyan o köylerdeki Ermenilere, bu bölgeleri gönüllü olarak boşaltmamaları halinde Azerbaycan ordusunun harekete geçeceğini anlatmaya çalışıyor. Aslında bizzat Ermeni liderliğinin ilan ettiği pozisyon budur. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'a sınır olan Tavuş ilçesine yaptığı ziyarette ve bölge sakinleriyle yaptığı görüşmelerde yeni bir savaş olasılığı konusunda uyardı. "Ermeni tarafı Azerbaycan'la sınırlandırma ve sınır belirleme konularını görüşmeyi reddederse hafta sonuna kadar yeni bir savaş çıkabilir. Bu savaşın sonunda ne olacağını biliyorum. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda buluştuğunuzda diyeceksiniz ki, "Biz sıradan köylüleriz, hiçbir bilgimiz yoktu ama siz her şeyi biliyordunuz" diyeceksiniz Başbakan. Paşinyan, Ermenistan'ın Azerbaycan'la savaşa izin vermemesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle sınırların düzeltilmesi gerekiyor. Tavuş bölgesindeki Baganis köyünden Tavuş bölgesinin Berkaber köyüne kadar sınır belirleme ve sınırlama sürecini başlatmak için gerçek bir fırsat var."

Ayrıca N. Paşinyan, yetkililerin Ermeni köylerinin kuşatılmasını engellemek için Tavuş'ta yeni yollar inşa etmeyi planladıklarını söyledi.

Bu kapsamda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ulusal Meclis'teki "Yurttaş Paktı" grubunun milletvekilleriyle kapalı toplantı yaptı ve toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti.

Milletvekili Lilit Minasyan, şu anda sınır sınırlama komisyonlarının Tavuş bölgesindeki (Azerbaycan'ın işgal altındaki köyleri - AP) toprakların iade sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin belge alışverişinde bulunduğunu söyledi. Paşinyan'ın kendileriyle yaptığı toplantıda köylerin geri dönüşünün kesin tarihini konuşup konuşmadığını soran bir gazeteciye yanıt olarak, herhangi bir tarih açıklanmadığını söyledi. Milletvekili, "Paşinyan, hiziple toplantıda çok az zamanının kaldığını mı söyledi?" diye yanıtladı: "Bu açıklamayı gerçekten hatırlamıyorum ama ben bizzat bu bölgeyi araştırıyorum ve hangi tektonik hareketlerin meydana geldiğine bakıyorum." Ayrıca önümüzde senelerin olduğunu ve belli bir sene içerisinde bu sorunu çözebileceğimizi düşünüyorum." 3'üncü Kolordu'nun bu bölgelerden çekilmesinin görüşülüp tartışılmadığı yönündeki soruya Lilit Minasyan, bu konunun halen tartışıldığını belirterek, "Herhangi bir eylem olup olmayacağını kesin olarak söyleyemeyiz. Bütün bunlar henüz müzakere aşamasındadır."

Erivan'daki kapalı tartışmalara, iktidar yapılarının liderleri ve Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Edward Asryan da dahil olmak üzere hükümetin hemen hemen tüm üyelerinin katıldığını belirtmek gerekir. Yaklaşık iki saat süren toplantı gergin koşullar altında gerçekleşti. Önceden planlanan toplantının Ermenistan'ın AB'ye üyelik başvurusunun tartışılması, daha doğrusu bir sonraki seri ile ilgili olması gerekirdi ama Tavuş'un dört yerleşimi gündemdeyken hem birinci hem de ikinci konular tartışıldı. Nikol Paşinyan, kısa sürede tek taraflı taviz verileceğini açıkça itiraf etti. Yakın gelecekte üçüncü ordu birliğinin bu topraklardan çekileceğini ve Azerbaycan'ın 4 yerleşim bölgesinin sahiplerine iade edilebileceğini kaba bir şekilde ima etti. Aksi halde Azerbaycan savaşı kazanır. Bazı milletvekilleri, köylerin bu şekilde değil savaş yoluyla verilmesinin daha iyi olacağını, çünkü ilk durumda halkın muhalefetinin olabileceğini söyledi. Paşinyan böyle bir yolu istemediğini, zira Azerbaycan'ın askeri yollarla sadece ait olduğu toprakları almakla kalmayıp, Lori ve Erivan'a bile ulaşabileceğini söyledi. Paşinyan kısaca 4 köyün kısa sürede Azerbaycan'a iade edilmesi gerektiğini söyledi. Elbette başka seçenek yok.

1990'lı yılların başında Ermenilerin Azerbaycan topraklarında yedi köyü işgal ettiğini belirtmek gerekir. Bunlardan 4'ü - Baganis Ayrym, Ashagi Eskipara, Kheyrimli ve Kızılağagli - doğrudan Gazah bölgesi topraklarında bulunmaktadır. Üç köy daha - Yukarı Eskipara, Sofulu ve Barhudarlı - Ermeni topraklarıyla çevrili yerleşim bölgeleridir. Bir diğer yerleşim bölgesi ise Ermenistan'ın Nahçıvan sınırında bulunan Karki köyüdür.

Aslında N. Paşinyan'ın paniğinin nedeni Bakü'den aldığı uyarıdır.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Ocak'ta yerel televizyon kanallarına verdiği röportajda, köylerin geri verilmesinden başka alternatif olmadığına bir kez daha dikkat çekti. Alıntı: "İşgal altındaki köylere gelince - bence teklifimiz çok mantıklı - orada (Kazak köyleri kastediliyor - bildiğiniz gibi "YM") yerleşim bölgesi ve bölge dışı köyler var. Enklav olmayan köyler - 4 köy - koşulsuz olarak Azerbaycan'a iade edilmelidir. Anklav olan köyler - Ermenistan'ın anklav köyü Azerbaycan topraklarındadır - bu konuda ayrı bir uzman grubu oluşturulup tartışılmalıdır. Tüm yerleşim bölgelerinin geri verilmesi, bu bölgelere giden yolların iyileştirilmesi ve sakinlerin bu bölgelere yerleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Başka bir deyişle bizim tutumumuz budur." 

Pozisyon açıkça belirtilmiştir. Sadece devlet başkanı aşamalı bir yaklaşım önerdi ve köylerin 4+4 prensibine göre iade edilmesi gerekiyordu, hepsi bu! Dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın 10 Ocak'taki uyarısı Ermeni yetkililerin kulağında bir "küpe" niteliğindedir. Başta Paşinyan olmak üzere İlham Aliyev'in sebepsiz bir şey söylemediğini Ermeniler de çok iyi anlıyor. Böylece Paşinyan'ın heyecanla yaptığı "savaş ilanının" nedeni ortaya çıkıyor.

Peki 4 köy iade edilirse sınırların belirlenmesi bir bütün olarak yapılabilir mi? Böyle bir durumda Kazag'a bağlı diğer 3 köy ile Saderak ilçesine bağlı Karki köyünün akıbeti ne olacak? Bazı süreçlerde Ermenilerin sınırda sabotaj yaptığına, planları bozduğuna da şahit olduk. Bu sefer provokasyonu kışkırtırlarsa Azerbaycan bunun karşılığında ne gibi adımlar atabilir? Ordumuz ilk saldırıda tek başına 4 köyü boşaltabilecek mi?

Yardımcısı Sahib Aliyev:

Milletvekili: "Ermenistan'ın Azerbaycan'ın talebini yerine getirmekten başka çaresi yok"

Milletvekili Sahib Aliyev, "Yeni Müsavat"a yaptığı açıklamada, Azerbaycan'da işgal edilen köy sayısının 4 değil 8 olduğunu belirterek, "Ermeni liderliğinin 4 köyün iadesine ilişkin açıklamalarına resmi tepki gelmemesinden anladığım kadarıyla buradaki tartışma aşamalıdır, geri vermekle ilgilidir. Yani önce 4 köy iade edilecek, sonra 4 köy daha iade edilecek ya da eksklavlarla ilgili karşılıklı anlaşmaya dayalı olarak başka adımlar da atılması muhtemel." 

S. Aliyev, Ermeni tarafının köylerin iadesini tek taraflı taviz olarak sunmasının saçma olduğunu kaydetti: "İmtiyaz derken neyi kastettiklerini anlamak mümkün değil. Başkasının arazisini zorla iade etmek ne zamandan beri imtiyaz sayıldı?" Provokasyona gelince, milletvekili son dersten sonra taraftarı cesaretlendirmediği takdirde karşı tarafın bunu yapacağına inanmadığını belirterek, "Taraftarların ikili oyun oynadığını görüyoruz. Bir yandan Paşinyan'ın Azerbaycan'ın işgal altındaki köylerini geri vermeye hazır olduğu söyleniyor. Bu konudaki açıklamaların ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kafkasya müzakereleri başdanışmanı Louis Bono'nun bölgeye yaptığı son ziyaret sonrasında yapıldığını hatırlattım. Öte yandan, Ermenistan'ı rövanşizme sürükleyecek adımlar atıyor ve bölgeyi bölücü çizgiler çekmeyi planlıyor. ABD ve Avrupa Birliği'nin 5 Nisan'da Brüksel'de düzenleyeceği Ermenistan'a destek konferansının amacı da tam olarak bu. . O konferansta, barış uğruna yapılmayan, Ermenistan'ın silahlandırılması için Avrupa Barış Fonu'nun mali desteği konusunda anlaşmaya varılması bekleniyor. İlginç değil mi? Azerbaycan toprakları işgal altındayken bölgenin kapsayıcılığından gurur duyanlar artık ayrım çizgilerini çizmeye başladı. Ama hey, ne planlıyorsanız yapın, Sayın İlham Aliyev'in 8 köyümüzün hala işgal altında olmasının "dayanılmaz" açıklamasına dayanarak Ermenistan'ın Azerbaycan'ın bunlarla ilgili talebini yerine getirmekten başka seçeneği olmadığını söyleyebilirim.

Siyaset bilimci: "Paşinyan iç baskıları etkisiz hale getirecek ve dört köy Azerbaycan'a verilecek"

Siyaset bilimci Muhammed Asadullazade, Ermenistan'da rövanşistlerin ve eski Karabağ aşiretinden olanların, yerleşim dışı köylerin geri dönüşüne direndiklerini belirterek, "Polis karakoluna silahlarla saldıranlar, terör uygulayanlar 90'ların pislikleridir. Paşinyan bunları etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Bu güçler Koçaryan ve Sarkisyan'a yakındır. Ayrıca eski Savunma Bakanı Seyran Ohanyan da orduya hükümete itaat etmeme çağrısında bulundu. Görünüşe göre Nikol Paşinyan'a yönelik bir iç baskı var. Köylerin savaş yoluyla geri verilmesini önerenler "Medeni Anlaşma" grubunun milletvekilleriydi. Ancak Paşinyan gerçekleri biliyor. Çünkü silahlı bir saldırı doğrudan diğer köy ve yerleşim bölgelerinin geri dönüşüyle ​​sonuçlanacaktır. Ayrıca askeri bir yenilgi Paşinyan açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir. Nikol Paşinyan bu nedenle karşı çıkıyor." M. Asadullazade, Paşinyan'ın iç baskıları etkisiz hale getireceğini ve dört köyün Azerbaycan'a verileceğini düşünüyor: "Bundan sonra sınırlandırma ve sınırlama başlayacak. Başta Karki köyü olmak üzere diğer anklav köylerle ilgili konularda Ermenistan'ın bu konuda tazminat ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Sorunun müzakere yoluyla çözülmesi gerekiyor. Ya da Zengezur yönündeki topraklar Azerbaycan'la takas edilmeli." Ermeni liderliği bunu çok iyi biliyor, dolayısıyla Paşinyan bu köyleri geri verecek."

N. Paşinyan, Tavuş sakinleri ile görüşmeye Ermenistan haritası maketi ile giderek, yani "bizim topraklarımız dışındaki köyler bizim değildir" mesajını verdi. Üstelik masanın üzerinde "kum saatleri" vardı... "Saat" açıktı...

E. PAŞASOY


Kayseri Büyükşehir'den kadın kooperatiflerine destek

Kayseri Talas Sporcu Fabrikası göğsü kabartıyor

Kayseri AGÜ'de Üniversite Tanıtım Fuarı yapılacak

Kayseri Kocasinan'da 3 günlük çocuk şenliği

Kayseri Kocasinan'da can damarı yol tamamlanıyor

Hürmetçi Sazlığı için özel çalıştay

ERÜ'den "Uluslararası Medya, Dijital Kültür ve Din Kongresi"

İzmirli liselerin bilim uygulamaları sergilendi

Hasan Akgün, Yenimuhacır Başkanı Kıral’ın misafiri oldu

Tarihi bisiklet turunda 6. gün

Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı

Kros yarışları Nilüfer'de nefesleri kesti

Hasan Akgün’den, Mehmet Özcan’a ziyaret

Başkan Altay örnek olan liseli gençle buluştu

Bursa LÖDER'in çocuk şenliği

23 Nisan Çocuk Şenliği, minik öğrencilerin gösterileriyle son buldu

Mesir macununun duası yapıldı

Daron Russell, BSL’de haftanın ilk 5’inde

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Karabağlar’da oryantiring yarışmasına büyük ilgi

Zeytin zeytinyağı sektöründe hedef ihracat 1,5 milyar dolar

Düzce zabıtasından başarılı grafik

Çalışanlar, 2024’ün en iyilerini belirledi

Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı

Hentbolda play-off heyecanı

“Sakarya için en doğru adımları kararlılıkla atacağız”

Milas'ta bulunan para sahibine teslim edildi

Başkan Zeyrek’ten ulaşımda kaliteli hizmet vurgusu

Kocaeli Gölcük'te atıl iş merkezi eğitime dönüştü

İzmir'de kan bağışçıları sertifikalandı

Yükleniyor

Erzurum’da 2024 yılı İkinci Olağan İl İstihdam Mesleki Eğitim Kurulları Toplantısı Yapıldı…

TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Arası Proje Ödül töreni

Sanatın Çığlıklarını Dinlemeye ne dersiniz?

TAZİYE ve BAŞSAĞLIĞI...

Yazmak için geç değil!

YAKUTİYE SPOR U-18 YAŞ GRUBU TAKIMI TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA

Gündeme dair meseleler /Seçimden Geçime…

BAŞHEKİM İBRAHİM TÖR 23 NİSAN İÇİN HASTAHANEDEKİ ÇOCUKLARI UNUTMADI

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM “U-15” YAŞ GRUBU MÜSABAKALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDERKEN HEYECANDA HAD SAFHAYA ULAŞTI

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Gebze'nin 'Akıl ve Zeka'ları yarıştı

Yeni müfredatla yeni yaklaşım!

ABD’li öğrenci ve akademisyenlere Mardin’den destek geldi

Baden-Wuerttemberg Cooperative State Üniversitesi heyetinden Edirne ziyareti

Elektrikli araçlarda yangın güvenliği eğitimi

Ortaokul öğrencilerinin projeleri ödüllendirildi

TÜBİTAK’ın özel çağrısına DEÜ damgası

Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Kirazoğlu’dan Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Yeni müfredat taslağı bugün askıya çıkıyor

TÜBİTAK ödülleri Bursa'da sahiplerini buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR