Bugün, 25 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14227,10%0,41
  • DOLAR

    42,83% 0,03
  • EURO

    50,49% -0,06
  • GRAM ALTIN

    6168,79% -0,38
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,39

Doç. Dr. Bilgili: Paylaşmaya odaklanırken, yaşamın kendisini kaçırıyoruz

Doç. Dr. Alper Bilgili, sosyal medyanın bireyler ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirerek, “Beğenilme ve onay alma isteği doğamızda var, ama sosyal medya bunu başka bir boyuta taşıyarak insan psikolojisi için zararlı bir hale getiriyor.” dedi.

GENEL 26.09.2025 18:13:12 0
Doç. Dr. Bilgili: Paylaşmaya odaklanırken, yaşamın kendisini kaçırıyoruz

Günümüzde adeta bir “beğeni bağımlılığı” yaşandığını dile getiren Doç. Dr. Alper Bilgili, sosyal medyanın sıradan insan ilişkilerinde olmayan bir imkân sunduğuna dikkat çekti.

Bilgili, sosyal medyanın bireyler ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirerek, “Beğenilme ve onay alma isteği doğamızda var, ama sosyal medya bunu başka bir boyuta taşıyarak insan psikolojisi için zararlı bir hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

“Beğeninin karşılığını hemen ‘like’larla alıyoruz. Üstelik çok daha büyük bir kitleye, hatta tanımadığımız insanlara bile kendimizi beğendirebiliyoruz. Bu kısa vadede dopamin olarak bize dönse de, uzun vadede psikolojimiz ve toplumsal ilişkilerimiz üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.” Doç. Dr. Alper Bilgili, bu olumsuz etkilerden en dikkat çekeninin ise “kıyaslama” olduğunu kaydetti.

Bilgili, kullanıcıların, başkalarının abartılı hatta aldatıcı paylaşımlarını gerçek sandıklarına dikkat çekerek, “Örneğin Utah Valley Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre Facebook kullanıcılarının ciddi bir bölümü diğer insanların kendilerinden daha mutlu bir hayat yaşadığına inanıyor. Missouri Üniversitesi’nde yapılan başka bir araştırmaya göreyse sosyal medya kıskançlık hissini artırıyor. Zaten düşünüldüğünde iki sonucun birbirinden bağımsız olmadığı görülür.” şeklinde konuştu.

Sosyal medya bağımlılık oluşturuyor

Sosyal medyanın bağımlılık oluşturduğuna dair geniş bir literatür bulunduğunu hatırlatan  Bilgili, “Gallup araştırmasına göre kullanıcıların yüzde 41’i saatte birkaç kez, yüzde11’i birkaç dakikada bir bildirimlerini kontrol ediyor. Bu bağımlılık tesadüf değil; sosyal medya insan psikolojisinin zaaflarına göre bilinçli olarak tasarlanıyor.” dedi.

Doç. Dr. Alper Bilgili, sosyal medyanın, tüketim alışkanlıklarını yönlendirdiğini belirterek, orada gördüğümüz paylaşımların, tüketim kültürünü sürekli olumlayan bir etki yarattığını vurguladı.

Bilgili, “İhtiyacımız olmasa da oradakiler gibi tüketmek istiyoruz. Sosyal medya sadece tüketimi özendirmiyor, kolaylaştırıyor da. Reklam verenlerin ilgi alanlarımıza erişmesi, uygulama üzerinden bizi tanıyor olması bu sosyal medya uygulamalarını ana akım medyadan çok daha etkili kılıyor. Çünkü firmalar alıcı kitlesini belirleyip bu tür reklamları gerçek muhataplarına ulaştırabiliyor.” dedi.

Minimalizm de gösterişe dönüştü

Sosyal medyada minimalist yaşam tarzına yönelik akımların da popüler olduğuna işaret eden ve buna karşı çıkan Bilgili, “Minimalizm, tüketim kültürüne karşı bir duruş gibi görünüyor. Ama sosyal medyada minimalist yaşamakla övünmek, yeni bir statü aracı haline geldi. Bazıları sahip olduklarını azaltmak yerine, minimalist yaşam videolarında gördüklerini edinmeye başladı. Amaç yine beğeni almak oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medya platformlarının da kendi dinamikleri olduğuna işaret eden Doç. Dr. Alper Bilgili, “Bu platformlarda aşırı tüketimle veya gösterişçi tüketimle ilgili bir farkındalık uyandırmak teoride mümkün. Ancak platformların beğeni üzerine kurulu olması, bu platformlardaki algoritmaların temelde kâr amacı gütmeleri, bu iyi niyetli eylemlerin kolaylıkla amacından sapmasına neden olabilir. Tabii detaya inildiğinde sosyal medya platformlarının kullandıkları farklı algoritmalar nedeniyle tüketimle ilgili farkındalık oluşturma potansiyelleri arasında da ayrıma gitmek gerektiği söylenebilir. Örneğin Reddit ile Instagram’ı bu anlamda aynı kefeye koymamak gerekir” şeklinde konuştu.

Olumsuz etkilerden korunmak için ne yapılabilir?

Doç. Dr. Alper Bilgili şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle sosyal medyayı neden kullandığımızı sorgulamalıyız. Kullanım sınırlarını aktifleştirmek, bazı günleri ‘Dijital Şabat’ ilan etmek faydalı olabilir. Kendimize sosyal medyanın gerçeği temsil etmediğini hatırlatmamız gerekiyor. Bu platformların bizi esir etme stratejileri, kumarhane taktiklerinden davranışsal psikolojiye kadar pek çok araçtan faydalanıyor. Bunlara ilaveten sosyal medyada ne paylaşacağımızı veya kime ne cevap vereceğimizi düşünürken hayatla olan temasımızı yitirdiğimizi hatırlamak gerekir. Aksi takdirde paylaşmaya odaklanırken, yaşamın kendisini kaçırıyoruz. Özetle sosyal medyanın olumsuz etkilerinden kaçınmak sadece ciddi bir irade değil, aynı zamanda zamanımızı, enerjimizi ve dikkatimizi paraya çevirmek için tasarlanmış platformlara karşı bilinçli bir farkındalık gerektiriyor.” (İLKHA)

Yorum Ekle

HAMAS: Batı Şeria'daki toprak gaspı ilhak ve sürgün planını açığa çıkarıyor

Meteoroloji 25 Aralık raporunu yayımladı... Yurtta bugün hava nasıl olacak?

İzmit Belediyesi bugün kandillik helva ikram edecek

AKOM’dan Konya’ya şivlilik uyarısı

14 Batı ülkesi işgalci rejimin Batı Şeria'daki yerleşim planını kınadı

Motosikletle trafiği tehlikeye atan sürücüye 46 bin lirayı aşan ceza

İran, 4 milyon litre kaçak yakıt taşıyan gemiye el koydu

Yemen'deki savaşan taraflar, ceset takası konusunda anlaştı

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı

Nijerya'da camide patlama: 7 ölü

TERME TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN ANKARA’DA STRATEJİK TEMAS EKONOMİ POLİTİKALARI MASAYA YATIRILDI, TERME’NİN VİZYONU GÜÇLÜ ŞEKİLDE TEMSİL EDİLDİ

"İslam Düşmanlığına Karşı Sessiz Direniş" Siirt’te özel gösterimle izleyiciyle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi ile görüştü

Tartışmalı İddialar Gölgesinde Bir Görüşme

Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, MedyaBerlin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Ekşi’yi kabul etti

Güçlü bir lider

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi"ne yönelik 81 ilde farkındalık çalışmaları yürütülüyor

Türkiye Barolar Birliği: Saran’ın gözaltı işlemi hukuka aykırıdır

"Zəfərlərə Doğru"

11. Yargı Paketi kabul edildi

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Fenerbahçe Başkanı Saran gözaltına alındı

HAMAS'tan işgalin suçlamalarına yanıt

Bakan Tunç: 11. yargı paketiyle adalette yeni dönem

Milli Dayanışma Komisyonu'nun görev süresi 2 ay daha uzadı

SON DAKİKA | Fenerbahçe’den Sadettin Saran açıklaması

HÜDA PAR’ın Meclis’e sunduğu raporun detayları belli oldu: Kalıcı barış ve adalet için atılması gereken 15 adım!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Sakarya’da Gençlere İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Bilinci Aşılanıyor

Sakarya'da gençlere iklim ve sıfır atık bilinci

DUS 2. dönem ek yerleştirme tercih süreci başladı

İzmit Çınar Akademi’de velilerle eğitim buluşması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR