Bugün, 12 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14053,85%0,50
  • DOLAR

    42,61% 0,06
  • EURO

    50,05% 0,41
  • GRAM ALTIN

    5780,72% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9307,31% 0,19

Dicle Halkı: Su içmiyoruz çamur parası ödüyoruz

Başta içme suyundaki kirlilik olmak üzere ulaşım ve altyapı sorunlarından dert yanan Dicleliler, şebeke suyunun kullanılamaz düzeyde çamurlu aktığını, alt yapı yetersizliğinden sürekli yol yapım çalışmalarının tekrarlandığına dikkat çekti.

GENEL 12.12.2025 14:21:47 0
Dicle Halkı: Su içmiyoruz çamur parası ödüyoruz

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde kentin sorunlarını dile getiren vatandaşların gündeminde su, altyapı, yıkılan evlerin oluşturduğu hafriyat ve beraberinde getirdiği tehlikeler ile her dönem yenilenen yol yapım çalışması var.

Şebeke suyunun kullanılamaz durumda olduğunu, mahalle aralarında ulaşımın yok denilecek düzeye ulaştığını, doğalgaz gibi yapım çalışmaları sonrası yollarda oluşan tahribatların onarılmadığını belirten Dicle halkı, yetkililerin sorunlara çözüm üretememesinden dert yandı.

Ramazan Katar

"Muslukları açtığımızda çamur akıyor"

İlçede en büyük temel sıkıntının su sorunu olduğunu kaydeden ilçe sakinlerinden Ramazan Katar "İlçenin alt yapısı yok. Muslukları açtığımızda çamur akıyor. Kendim tesisatçıyım, depoları kontrol ettiğimde görüyorum. Yönetime gelenler yiyor mu bilemiyorum. Her gelen temiz yolu yıkıp yenisini yapıyor. Bizler altyapı ve temiz bir suyun olmasını istiyoruz. Her ay bin veya iki bin lira su faturası geliyor ama su içmiyoruz çamur parası veriyoruz. Böyle bir şey olamaz. Defalarca belediyeye gidip bunu dile getirdim, kaymakamlığa gittim kaymakamı yerinde bulamadım. Her gelen 'sorunu halledeceğiz' diyor, bir şey yapan yok. Her ay suya zam yapıyorlar. Çoğu insan hazır su içmek zorunda kalmış." dedi.

Katar "Yollarımız kötü. Bir olay olsa ambulans sokağa giremiyor. Bir hasta olsa elde taşınıp ambulansa getiriliyor. Bu sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Doğalgaz getirmişler; temiz su, atık su, elektrik, bunların hepsi aynı kanaldan geçiyor. Bir arıza olsa tümü etkileniyor." ifadelerini kullandı.

Mustafa Aktan

"Doğalgaz çekimi için yollar kazındı, haftalarca o bozulan yolun tozunu yuttuk"

"Dicle'de hizmet yok." diyen Mustafa Aktan "Bir çarşımız var, parti fark etmeksizin her yönetime gelen belediye bu çarşımızı yıkıp yapıyor. Altyapı olmadığında her gelen belediye yolu bozup yeniden yapıyor. Ne belediyeden ne kaymakamlıktan sonuç alınamıyor." şeklinde konuştu.

Su sorununa da dikkat çeken Aktan şunları söyledi:

"Dicle'de yaşanan su sıkıntısından dolayı şu an her evin üzerinde depo var. Oysa ilçemizin 3 tarafı suyla çevrili. Arıtma olarak Dicle Barajından Ergani ilçesine su götürülebiliyor ise Dicle'ye de verilme imkânı var ama ne yazık ki verilmiyor. Bu sorun yetkililere de ziyarete gelen milletvekillerine de iletildi. Doğalgaz çekimi için bu yollar kazındı ve haftalarca o bozulan yolun tozunu yuttuk. Şimdi yapılmış. Yarın biz arıza oluştuğunda bu yollar tekrar kazınacak ve yeniden parke yapılacak. Çünkü alt yapı yok. Birilerinin bu yetkililere söylemesi gerekir: İlk başta altyapı sonra parke yol yapılmalı. Bunun harici milletin zararınadır."

Celal Akçakan

"Her ay yaklaşık bin lira verip hazır su alıyorum, ayrıca su faturası ödüyorum"

Şebeke suyundaki kirlilikten dolayı her ay yaklaşık bin TL hazır suya para vermek zorunda kaldığını kaydeden Celal Akçakan "İlçemizin suyu, yolu, her şeyi sorun. Şahsen her ay en az 15 koli hazır suyu marketten satın alıyorum, ayrıca su faturası da ödüyorum. Her gelene su sorunumuzu iletiyoruz, dinliyor gibi yapıyor, arkalarını dönüp gidiyorlar. Suyumuz çamurlu-kireçli. Çocuklarım şebeke suyu içtiği gibi hastaneye götürüyorum. Ondan dolayı her ay yaklaşık bin lira verip hazır su alıyorum, ayrıca su faturası ödüyorum. Bildim bileli su sıkıntısı çekiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Akçakan "Mahalleler harabe. Depremde yıkılan evlerin hafriyatı halen yerlerde. Kapımın önünde doğalgaz çalışması yapılmış, öylece bırakılmış, tozdan pencereleri açamıyoruz." diye belirtti.

Fikri Alınteri

"Harabe yapılara yabani hayvanlar doluşmuş, çocuklarımız için tehlike teşkil ediyor"

Fikri Alınteri ise şunları söyledi:

"Mahallelerde yapıların büyük bir kısmı kendiliğinden bir kısmı da depremde yıkılmış, öylece kalmış, 2 yıldır bekliyor. Belediye Başkanına söyledim, 'ev sahipleri taşların kaldırılmasını istemiyor' yanıtını verdi. Çocuklar oralarda geziyor; içinde yılanlar çok, tilki gibi yabani hayvanlar oralara doluşmuş. Suyumuz var, içilmiyor. Suyumuz hem çamurlu hem kireçli. İçme suyumuzu baraj tarafındaki çeşmelerden tedarik ediyoruz." (İLKHA)

Yorum Ekle

Ankara’da toplu ulaşıma yüzde 35 zam yapıldı

Gaziantep'te aranan 2 şahıs yakalandı

Uludağ Enerji’den çocuklara enerji bilinci

Kocaeli Gebze Şehitliği’nde kapsamlı bakım ve peyzaj çalışması

"Bıçak parası" soruşturmasında profesör tutuklandı

Konya’nın ilçelerinde şap ve brusella aşılamaları sürüyor

Afganistan, stratejik öneme sahip çevre yolunda çalışmalarını sürdürüyor

Adıyaman’da dilenciliğe sıkı denetim

Kahta’da 1.863 öğrenciye dijital öğrenme deneyimi sunuldu

Pakistan Başbakanı, Türkiye ve arabulucu ülkelere teşekkür etti

Ahmet Aydın’dan Mehmet Erdem için taziye mesajı

Malatya İl Müdürü Kayhan: ‘Hizmet kalitesini daha da yükselteceğiz’

Kahta’da İnşirah Dergisi Kaymakam Soysal’a takdim edildi

Adıyaman’da öğretmen Haşim Sucu vefat etti

LÖSEV’den Yerli Malı Haftası’nda sağlıklı beslenme vurgusu

Vergi Denetim Kurulu 250 müfettiş yardımcısı alacak

Konya İl Müftüsü Öge: Aile kurumu toplumun geleceğini doğrudan etkileyen stratejik bir meseledir

Akkuyu'daki nükleer santral inşaatında kapsamlı acil durum tatbikatı gerçekleştirildi

Beyşehir’e yeni halk kütüphanesi için protokol imzalandı

Manisa’da çocuklara yerli malı bilinci aşılandı

Sakarya'da ADARAY seferlerinde yeni düzenleme

Bursa Nilüfer’in Sultanları öğrencilerle söyleşide buluştu

Kartopu Derneği, Enez’in Sakin Şehir Sürecini Başlatıyor

Kadın Emeği Antalya’da Yerli Malı Haftasında Buluştu

İzmir’de “Sonbahar Şarkıları” Konseri Büyük Beğeni Topladı

Yükseköğretim için geldiler, ülkeler arası köprüler kuruyorlar

"Maden suyu" sevkiyatı kılıfında Rusya'ya 1,3 ton uyuşturucu taşıyan kamyon ele geçirildi

Muğla meclisi kararların yüzde 95’ini oy birliğiyle aldı

Bursa Osmangazi’de mahalle buluşmaları devam ediyor

Mühendis Adayları Sakarya’da Eğitim Gezisine Katıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Yükseköğretim için geldiler, ülkeler arası köprüler kuruyorlar

MSKÜ’den kırsal mahallelere bilim, sağlık ve oyun dolu etkinlik

Kocaeli Gebze Belediyesi’nden yeni eğitim hamlesi

ALES sonuçları açıklandı

Resmi Gazete’de yayımlandı: 9 üniversiteye rektör ataması

Arpaguş: Zorlu süreçten çıkışın yolu Kur’an ve Sünnete sarılmaktır

4-6 yaş Kur’an kursu öğrencileri keyifli etkinliklerle eğlenirken öğreniyor

"Aile Okulu" kurslarından 150 bini aşkın veli yararlandı

Ales 2025/3 sonuçları duyuruldu

Memduh Büyükkılıç'tan KAYÜ'ye gastronomi teşekkürü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR