Tarih: 09.03.2024 09:09

Derman aradım derdime, derdim bana derman imiş…

Facebook Twitter Linked-in

Derman aradım derdime, derdim bana derman imiş…

İçimizdeki bizden olmayanların bilinçli olarak başlattıkları yozlaşma hareketlerinin, devletin bütün kademelerine sirayet ettiği bir dönemde yaşayan Niyazi Mısrî,  “derman aradım derdime, derdim bana derman imiş” diyerek gidişatı eleştirenlerin başında gelmekte iken, ömrünün uzun yıllarını sürgün edildiği Limni de geçiren ve burada ayağında burkağıyla (zincir) vefat etmiş bir isim… 

 

 

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesinin “Kültür Pınarı” çalışmaları doğrultusunda, maneviyatın doruklarında güzel bir gecenin daha hazzı yaşandı…

Tum1haber/medya/kültür-sanat

 

 

17. yüzyıl Halvetî tarikatının Mısriyye kolunun kurucusu, büyük bir şeyhi ve sûfi tasavvuf edebiyatının ustasıydı. Asıl adı Muhammed ibni Ali Çelebi ve mahlası Niyâzî olup, uzun müddet Mısır’da kaldığı için de Mısrî denildi. 1027 (m. 1618) senesinde Malatya’nın Soğanlı köyünün İşpozi kasabasında doğdu. 1105 (m. 1693) senesi Receb ayının yirmi sekizinde çarşamba günü kuşluk vakti Limni adasında vefât etti.

 

 

Niyâzî-i Mısrî, Malatya’da, önce İslâmî ilimlere ait temel bilgileri, sonra da medrese tahsiline başlayıp tefsir, hadis, fıkıh ve tasavvuf ilimlerini öğrendi. Tahsilini tamamladıktan sonra, câmilerde vaazlar vermeye başladı. Daha sonra Malatya’da bulunan Halvetî şeyhi Hüseyin Efendi’nin sohbetinde bulunarak ondan feyz aldı. Hüseyin Efendi’nin vefatından sonra, seyahate karar verdi. Diyarbakır-Mardin yoluyla Bağdat’a gitti. Burada büyük âlimlerin, evliyanın ve Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî’nin kabrini ziyâret etti. Sonra Hazreti Hüseyin’in kabr-i şerîfini ziyâret etti. Buradan Bağdat’a dönerek, dört sene ilim tahsil etti. Tahsilini tamamlayan Niyâzî Mısrî, Kâhire’ye gitti. Şeyhûniyye denilen yerde, Kâdiriyye tarikatı büyüklerinden olan bir zâtın dergâhında misâfir olarak kaldı. O zâta talebe oldu. Mısır’da dönemin en büyük üniversitesi olan Câmi-ül Ezher’de hem ders verdi hem de ilmini genişletti.

 

 

Sonrası… 

İşte sonrasında, olanların anlatıldığı ve Türkiye Yazarlar Birliğinin amaç ve katkılarıyla halkımızın değerleri olarak yine halkımızın kendisine aktarılmaya çalışılan, bir nur damlası daha. 

Bu amaçla yapılan her etkinlikte olduğu gibi TYB Erzurum Şubesi Başkan Memet Gözütok, Yönetim Kurulu Üyesi Abdulnasir Kımışlıoğlu, TYB Üyelerinin değerli şair ve yazarlarından Yaşar Genç ve Emekli Akademisyen Turhan Kaya eşliğinde düzenlenen anma gecesinde, Niyazi Mısrî’nin hayatı ile ilgili bilgiler verilirken katılımcı gençlerimizin okuduğu şiirler ile gecenin anlamı daha bir lezzete dönüşmüş oldu.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —