Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,71% 0,06
  • EURO

    50,20% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5953,35% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

Deprem bağışları DEM'e gitmiş

6 Şubat depremleri sonrası ‘Devlet Alevilere yardım etmiyor!’ yalanıyla 80 milyon lira toplayan AABF’nin, bu paraları HDP/DEM Parti’ye aktardığı öğrenildi.

GÜNDEM 26.11.2024 11:13:00 0
Deprem bağışları DEM

6 Şubat depremleri sonrası ‘Devlet Alevilere yardım etmiyor!’ yalanıyla 80 milyon lira toplayan AABF’nin, bu paraları HDP/DEM Parti’ye aktardığı öğrenildi. AABF ise tüm çağrılara rağmen bağışların akıbetine ilişkin hiçbir belge açıklamıyor

Genç Aleviler Birliği (GAB) adlı hesaptan yayınlanan bir ses kaydına göre Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF)’nun 6 Şubat depremleri için topladığı bağış paraları, o zamanki adıyla HDP’ye yakın derneklere aktarıldı.

 

 

Federasyonun Denetim Kurulu Raporu’nda deprem paralarının nerelere harcandığına dair tespitler 16. Olağan Genel Kurulunda üyelerden gizlendi. Bunun üzerine üye dernekler deprem bağışlarının akıbetini öğrenmek için, AABF’nin de bağlı bulunduğu Köln-West Vergi Dairesi (Finanzamt)’ne inceleme talepli yüzlerce dilekçe verdi.

Paraların nereye harcandığıyla ilgili iddia Avrupa’da faaliyet gösteren GAB’den geldi. Birliğin sosyal medya hesabında bir ses kaydı yayınlandı. Tanınmaması için üzerinde oynandığı anlaşılan ses kaydında konuşan kişi, kendisini uzun yıllar AABF’ye bağlı kurumlarda çalışmış ve sol bir örgütün sempatizanı olarak tanıttı.

Federasyonda yaşanan usulsüzlüklerin aktarıldığı toplam 8 dakika 26 saniye süren ses kaydında, AABF’nin asıl amacı olan inanç faaliyetlerinden uzaklaşarak siyasallaştırıldığı ve bu çerçevede Alevi Bektaşilerin en önemli kutsalı olan Hz. Ali’nin reddedildiği anlatıldı.

Deprem bağışları DEM'e gitmiş - Resim : 1
Turgut Öker

AABF YÖNETİMİNE GLADYOCU TANIMLAMASI

 

Daha önce başkanlık yapan Turgut Öker’e Türkiye’de milletvekili adayı olması sürecinde para aktarıldığının öne sürüldüğü ses kaydında, AABF yönetimi “Gladyocu-NATO’cu” olarak tanımlandı.

Kayıtta AABF yönetiminin şiddet ve terör yanlısı bir siyasi oluşumu desteklediği, deprem bağışlarının da buraya aktarıldığı belirtildi. Alevi-Bektaşilerin bu duruma karşı çıkması gerektiği ifade edildi.

‘2 MİLYON CİVARINDA PARA…’

Ses kaydında şu iddialar sıralandı:

“15 yıldır federasyonun faaliyetleri içindeyim. Daha önce de solda yer aldım ancak solun Alevilere bir faydası olmadığını anladım. Alevileri asimile etmek üzere herkes kullanmak istiyor. CHP gibi partiler de bizi kullanıyor. Oy potansiyeli olarak görüyor ve sorunlarımızı görmüyor.

Bu federasyon kurulurken pirlerimiz emek verdiler. Ama daha sonra soldan gelenler elinden aldı. Bu müdahalenin ardından federasyon sol karargâhına dönüştü.

Yönetim iki gruptan oluştu. Hiç de değişmedi. Biri gitti biri geldi. Birleri buralarda aşağıladılar, dışladılar, tehdit ettiler. Bunlar Hz. Ali’yi de savunmuyorlar. Bunlar Ali’siz Ale-viler. Bunlar sahtekâr, Alevilere hizmet etmeyen, cemevlerini kişisel çıkarlarına alet eden bir grup. Bunlar şebeke bir ekiptir. Turgut Öker bunun başını çekti.

Öker’i milletvekili yapacağız deyince federasyon parasını aldı götürdü. HDP’ye bağladı. Milletvekili seçildi. Mazbatasını alırken gitti Erdoğan’a ‘Bu adam yezittir’ dedi, elinden mazbatasını aldılar. Daha sonra depremlerde toplanan o paraları HDP’ye aktardılar. 2 milyon civarında para aktarıldı.”

Konu, alevihaberler.com.tr internet sitesinde de işlendi.

Deprem bağışları DEM'e gitmiş - Resim : 2
Hüseyin Mat

NE OLMUŞTU?

AABF, 19 ve 20 Ekim tarihlerinde Neuss şehrinde 16. Olağan Genel Kurulu’nu yaptı. Yeni bir yönetim kurulunun seçildiği genel kurula sunulan Denetim Kurulu raporunda önceki yönetim hakkında ciddi şüpheler uyandıracak tespitler olmasına rağmen, eski yönetim kurulu üyeleri aklandı.

Denetim Kurulu raporunda yer alan tespitlerin tartışılmasına izin verilmeyen genel kurulda, delegelere dağıtılan rapor nüshaları da toplatılarak, delegelerin özgür iradeleriyle seçim yapma hakkı ve görüş oluşturma hakkı da engellendi.

Deprem bağışları DEM'e gitmiş - Resim : 3
8 KASIM 2024

Delegelerden kaçırılan Denetim Kurulu raporunda deprem bağışlarının önemli bir kısmının, asıl sahiplerine değil, deprem bölgesinde dahi olmayan bazı kuruluşlara gönderildiği belirlendi. Ödemelerin de Hüseyin Mat’ın yetkilendirildiği ve Mat’ın ödeme emirlerini resmi belgelerle değil, WhatsApp mesajları ile yaptığı tespit edildi.

Raporda ayrıca “Hayali çanta bağışları”, “Hayali burslar”, “belgesel film çekimlerine değerinden fazla harcama” gibi tespitler de yer aldı.

Yasalara aykırı bu para transferleri kamuoyunda sıkça tartışıldı.

AABF daha önce yaptığı açıklamada deprem paralarının Alevi kurumlar aracılığıyla ihtiyaç sahibi depremzedelere aktarıldığını belirtti. Ama federasyon bununla ilgili somut herhangi bir belge paylaşmadı.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Genç Sanatçı Ömer Buğra Başıbüyük, Türkiye’ye büyük gurur yaşattı

Avrupa Birliği ile Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlama uzmanlığı

Bir araştırmaya göre kuş gribi için erken müdahale olmazsa salgın kaçınılmaz

16. Büyükelçiler Konferansı gerçekleştirildi

Çevre koruma harcamaları 2024’te 441 milyar TL’ye ulaştı

Konya Karatay’da yol güvenliği artıyor

Bursa Yıldırım'da dev dönüşüm

Gebze'de Başkan Büyükgöz, Yıldız Apartmanı mülk sahipleriyle buluştu

Avrupa Birliği ile Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlama uzmanlığı

Gourmand World Cookbook Awards’ta Türkiye’ye dünya birinciliği

Kemer Barajı’nda kaçak avcılığa sıkı takip

Bursa’da Türk Dili Seferberliği: "Dilimiz Namus Borcumuzdur!"

Eyyübiye zabıtası 8000 şişe kola imha etti

Kars’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 organizatör şüphelisi tutuklandı

Isparta'da Hayır bahçesi yetim kaldı

Başkan Güler otopark sorununa neşter vuruyor

Aksu Belediyesi’nden yangın mağduru aileye destek

Dicle Üniversitesi’nden finans eğitimine güçlü yatırım

HÜDA PAR GİK Üyesi Tanrıkulu: Partimiz adalet ve kardeşlik hukuku için kuruldu

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Yılmaz: Asgari ücret tartışmaları fiyatları tetikliyor, tüketici zamdan önce kaybediyor

Batman'da koruyucu ailelere aralık ayı ödemeleri yapıldı

Batman'da 66 arıcıya kovan desteği sağlandı

Yeşilyurt Belediyesinden İkizce TOKİ’ye kapsamlı temizlik çalışması

Batman'da köy yollarında yol çizgi ve işaretlemeleri yapıldı

Bakan Fidan’dan SDG’ye uyarı: ‘Sabrımız tükeniyor’

Depremde yıkılan Yaşam Konutları davasında müteahhite 13 yıl hapis

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2026 yılı için ikinci kez toplandı

Ordu’da modern otoparklar yükseliyor

Soğuk havada doğal gaz uyarısı... Hayati hatalara dikkat!

Kütahya'da Başkan Kahveci'den sağlıklı iş birliği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Batman'da anaokulu velilerine mahremiyet bilinci eğitimi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

Kayseri İtfaiyesi’nden Yoğun Akreditasyon Eğitimi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

2024 KPSS’de branş bazında sıralamalar güncellendi

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

İzmir’in kütüphanelerini 'kitap kurtları' çok sevdi

Öğrencilerden yerli ve millî sanayiye teknik ziyaret

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR