Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Dağlık Karabağ'daki Ermeniler silahlarını Azerbaycan'a teslim etmeden önce bazı garantiler talep ediyor

Dağlık Karabağ'daki Ermeniler silahlarını Azerbaycan'a teslim etmeden önce bazı garantiler talep ediyor

DÜNYA 22.09.2023 00:06:26 0
Dağlık Karabağ

Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeniler'in lideri, Azerbaycan'ın bölgede kontrolü sağladığını açıklamasından bir gün sonra, bugün yaptığı açıklamada, Ermeniler'in silahlarını bırakmadan önce bazı güvenlik garantileri almaları gerektiğini söyledi

 
Dağlık Karabağ
Bugün Azerbaycan'ın Yevlah kentinde Ermeniler'in Karabağ'a verdikleri isim olan Artsah Cumhuriyeti temsilcileri ve Azeri yetkililer arasında görüşmeler yapıldı.

Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeniler'in lideri, Azerbaycan'ın bölgede kontrolü sağladığını açıklamasından bir gün sonra, bugün yaptığı açıklamada, Ermeniler'in silahlarını bırakmadan önce bazı güvenlik garantileri almaları gerektiğini söyledi.

Karabağ'daki Ermeni yetkililer, Azerbaycan'ı dün varılan ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Azerbaycan'ın düzenlediği yıldırım harekatı, Ermeni ayrılıkçıları silah bırakmayı kabul etmeye zorlamıştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azeri kuvvetlerin ateşkesi ihlal ettiği suçlamasının “tamamen yalan” olduğunu bildirdi. Karabağ'daki en büyük kentten iki kaynak, Reuters'a, bu sabah yoğun ateş sesi duyduklarını söylemiş, ancak hangi tarafın ateş ettiği anlaşılamamıştı.

Çatışma ve çelişkili söylemler, 24 saat önce varılan ateşkese ve Azerbaycan'ın Karabağ'da egemenliği yeniden sağladığı açıklamasına rağmen daha fazla kan dökülebileceği olasılığına işaret etti.

Karabağ'ın Ermeni lideri Samyel Şahramanyan'ın danışmanı David Babayan, Reuters'a, “Askeri eylemin durması için anlaştık ancak nihai anlaşmayı bekliyoruz, görüşmeler devam ediyor. Çok sayıda soru ve sorun üzerinde konuşulması gerekiyor” açıklaması yaptı ve ”Henüz nihai anlaşmaya varılmadı” dedi.

Babayan, silahların bırakılmasıyla ilgili bir soruya, insanlarının ölüme terk edilemeyeceğini, bu nedenle güvenlik garantileri talep ettiklerini söyledi ve “Çok sayıda sorunun yanıt bulması gerekiyor” dedi.

Bugün Azerbaycan'ın Yevlah kentinde Ermeniler'in Karabağ'a verdikleri isim olan Artsah Cumhuriyeti temsilcileri ve Azeri yetkililer arasında görüşmeler yapıldı.

Dağlık Karabağ'ın Ermeni yetkilileri, Telegram üzerinden yaptıkları paylaşımda, nihai anlaşmaya henüz varılmadığını kaydetti.

“Kriminal cunta tarihe havale edildi”

Uluslararası arenada Azerbaycan'ın parçası olarak kabul edilen Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1990'lı yıllardan bu yana fiili bağımsızlık ilan etti.

Salı günü Karabağ'daki Ermeni hatlarını hızla aşan bir askeri yıldırım operasyonu başlatan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için bölgede kontrol sağlamak, önemli bir hedef.

Dün akşam saatlerinde Azeri kamuoyuna seslenen Aliyev, Azerbaycan'ın “demir yumrukla” zafer kazandığını söyledi. Aliyev, “Kriminal cuntanın teslim olmasından sonra bu gerginlik kaynağı, bu zehir yuvası tarihe havale edildi” dedi.

Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeniler'in eğitim, kültür ve din gibi alanlarda tam olarak hak sahibi olacağını kaydeden Aliyev, tüm etnik grupların ve inanç topluluklarının “Azerbaycan, onur, Anavatan için tek yumruk” olarak birleşeceğini söyledi.

30 yıl içinde Azerbaycan'a karşı iki savaş veren ve bölgede etnik Ermeniler'in özerkliği için mücadele eden Karabağ'daki ayrılıkçı liderler ve Ermenistan için yenilgi ise ağır bir darbe olarak algılanıyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bağımsızlık günü kutlamaları için yaptığı konuşmada Ermeniler'in “tahmin edilemeyecek fiziksel ve psikolojik acılar yaşadığını” söyledi.

Ancak Paşinyan, ülkesinin ayakta kalmasının garantisi olarak acilen barışa ihtiyaçlarını olduğunu dile getirdi, “çatışmalardan, devletler ve etnik gruplar arası çatışmalardan uzak bir ortam” gerektiğini belirtti.

Azerbaycan'dan Ermenistan'a barış tasarısı önerisi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın Bakü'nün harekatını durdurmamasının iki Kafkas komşu arasında barış sağlanmasının önündeki bir engeli kaldırdığını kaydetti. Rus haber ajansı RIA'nın haberine göre Aliyev'in bir danışmanı, Bakü'nün Erivan'a yeni bir barış anlaşması taslağı sunduğunu söyledi.

Ermenistan, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesindeki Rus barış güçlerini Azerbaycan

“Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ saldırısı Erdoğan ve Putin'e kazandırdı”

Dağlık Karabağ'da barış gücü bulunduran Rusya da Azerbaycan'ın düzenlediği harekatı engelleme girişiminde bulunmadı. Bu durum, müttefik ve koruyucu olarak Moskova'ya güvenen Ermeniler açısından ağır bir hayalkırıklığı olarak algılanıyor.

Dün Ermenistan'ın başkenti Erivan'da binlerce kişi, hükümetin Karabağ'ı korumada başarılı olamamasını kınadı.

Protestocular, 2020'de Azerbaycan'a karşı altı hafta süren savaşta yenilgiye uğrayan, buna rağmen birkaç ay sonra yeniden seçilen ve bu hafta Karabağ'ı kaybeden Paşinyan'ın istifasını istedi.

Karabağ'da birçok etnik Ermeni, son üç gündür evlerini terk etti, bazıları havaalanında toplanırken kimileri Rus barış kuvvetlerinin yanına sığındı.

Ermeniler'in Stepanakert, Azeriler'in ise Hankendi olarak adlandırdığı Karabağ başkentinde yaşayanlar, elektriklerin kesik olduğunu, dükkanlara mal bulunamadığını, insanların bulabildikleri yiyecekleri pişirmek için avlularda ateş yaktıklarını söyledi. Yetkililerse ücretsiz yiyecek dağıtımı yapılacağını bildirdi.

Karabağ'da yaşayan Gayane Sargsyan, “Köylerden gelen çok sayıda insan var, kente yeni ayak basmışlar ve geceyi geçirebilecek bir yerleri yok” dedi.

Sargsyan, Reuters'a, ne olacağı konusunda çok sayıda söylenti dolaştığını ve insanların “karmaşa ve şaşkınlık içinde olduğunu” söyledi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Bakan Kurum Hatay’daki son hazırlıkları inceledi

İDEV, Mersin’de toplumsal meseleleri gündeme taşıdı

Ağrı'da rahatsızlığı artan bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi

Son 2 haftada FETÖ'ye 76 gözaltı!

Sakarya Söğütlü Yeniköy’e kesintisiz içme suyu müjdesi

Bursa Yıldırımlı gençler Bursa’nın tarihine yolculuk yaptı

Aydın büyükşehirden Nazilli' de temizlik harekatı başladı

EHAD: Hafızlar, Kur’an’ın yaşayan muhâfızları

İzmir Oda Orkestrası Latin müzikleriyle dans ettirdi

Beyaz perdede haftanın yeni filmleri

15 yıldır düzenlenen 'Umre Ödülü Siyer Yarışması'nda kayıtlar devam ediyor

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin'den üç aylar mesajı: İbadet, dayanışma ve dua ön planda olmalı

Osmangazi'nin genç müzisyenlerinden Bursalılara müzik ziyafeti

İzmit'ten çevreye duyarlı gençlere destek

Bakan Güler: Terörsüz Türkiye ve bölgesel barış önceliğimiz

Ankara'da "Ümmete Barış Kudüs'e Özgürlük" temalı program düzenlendi

Üç aylar Eyüpsultan Camii'nde dualarla karşılandı

Belediye Başkanı Taşkın'dan üç aylar mesajı

Turistik Doğu Ekspresi yeniden yollarda... Sefer saatleri ve oda fiyatları

İMO Bursa'da 71'inci yıl dayanışması

MSB'den "Kanlı Noel" mesajı

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Don Kişot, İzmir prömiyeri kapalı gişe oynadı

BUNLARIN SONU FALYALI GİBi

Gazze İçişleri Bakanlığı’ndan uyarı: Kışla birlikte insani felaket derinleşiyor

Mersin'de ustalardan genç kuşaklara seslenen mesajlar... "Konuşan Mektuplar" sergisi açıldı

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Dualarımız Gazze ve mazlum coğrafyalar için

ChatGPT’ye yeni görsel özelliği

İzmir'in üç güçlü sürdürülebilir hikâyesi 'Halkın Seçimi'nde

Gabar’da 100 bin fidan hedefiyle yeşil seferberlik başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR