Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Çocuklar neden yalan söyler?

Psikolog Emre Ergin çocukların yalan söyleme nedenleri ve ailelerin alması gereken tedbirler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

SAĞLIK 9.02.2024 13:41:00 0
Çocuklar neden yalan söyler?

Bazen oyunlarına renk katmak bazen de gerçekleşmesini istedikleri hayaller üzerine yalanlar söyleyen çocuklar büyüdükçe yalanın olumsuz sonuçlarını da öğrenmeye başlıyor. Psikolog Emre Ergin çocukların yalan söyleme nedenleri ve ailelerin alması gereken tedbirler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Çocuklar yalanın başkalarına zarar verebileceğinden haberdar değil. Öyle kiuzmanlar; erken çocukluk döneminde yalanı; çocuğun gelişiminin bir belirtisi olarak kabul edilebiliyor. 

Uzmanlar, çocuğun neyi yalan konuştuğundan çok neden yalan konuştuğunu irdelemek gerektiğini belirtiyor. Peki, çocuklar neden yalan söyler ve yalan söyleyen çocuğa nasıl yaklaşmak lazım?

Psikolog Emre Ergin, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

"6-7 yaşından sonra yalanlar devam ediyorsa büyük bir sıkıntı var diyebiliriz"

Çocuğun yalan söylemesinin sakıncalı olup olmadığını veya hangi durumlarda endişe duyulması gerektiğini anlamak için çocuğun hangi yaş aralığında ve yalanı hangi maksatla söylediğine bakmak gerektiğini belirten Ergin, "Özellikle 2 ile 6 yaş aralığında sembolik oyun dönemi veya erken çocukluk dönemi dediğimiz dönemde söylenen yalanlar üzerine aslında fazla endişe etmeye gerek yoktur. Bu dönemde söylenen yalanlar; sembolik yalanlardır. 6-7 yaşından sonra hayal ile gerçeği, doğru ile yanlışı ayırt edebildiği yaştan sonra yalanlar devam ediyorsa büyük bir sıkıntı var diyebiliriz." dedi.

Çocuklar neden yalan söyler?

Çocukların yalan söyleme nedenleri hakkında konuşan Ergin, "Çocukların yalan söylemesinin nedenlerine bakacak olursak;  birincisi oyunlarını daha renkli hale getirmek için yalan söyler; bu dönemde endişe etmeye gerek yoktur. İkincisi ihmal edilen çocuklarda genellikle yalan söyleme davranışı ortaya çıkabiliyor? Nasıl ihmaller? Erken çocukluk döneminde  yani 2 ile 6 yaş arasında ebeveyinden veya bakım veren kişiden gerekli desteği, ilgiyi, sevgi ihtiyacını alamamış çocuklarda yalan söyleme davranışı olabiliyor. İhmal ediyor derken; mesela anneden istediği sevgiyi göremeyen çocuk, bu sevgiyi göremediği zaman yalanlara başvuruyor ki anne, baba veya bakım veren kişi gerekli ilgiyi göstersin. Bir diğer sebep ise ailesi tarafından takdir görmeyen çocuk, ne yaparsa yapsın asla başarıları takdir edilmeyen çocuklar ilgi çekmek için yalan söyleyebiliyor. Neler yapabiliyor? Ateşim çıktı diyebiliyor, çünkü ateşi çıktığı zaman herkes çocuğun başını üşüyor veya hasta olduğunu söyleyebiliyor. İlgi çekmek ve sevgi ihtiyacını giderebilmek için yapabiliyor. Bir diğer ise sebep cezadan kaçmak veya keyif aldığı oyunu devam ettirebilmek için yalan söyleyebiliyor. Cezadan kaçmak derken örnek verecek olursak; oyuncağı kırılan bir çocuk, ben kırmadım diyebiliyor veya ağzı burnu çikolata içinde olan çocuk çikolatayı ben yemedim diyebiliyor. Neden? Cezadan kaçmak için veya oyundan aldığı keyfi sürdürmek için yalan söyleyebiliyor."şeklinde konuştu.

"Çocuğun yanında yalan söylemek sakıncalıdır çünkü çocuk rol model olarak alıyor"

Ebeveynlerin çocukların yanından sebebi ne olursa olsun yalana başvurmaması gerektiğine dikkat çeken Ergin, "Ailelerin çocukların yanında söyledikleri yalanlar amacı ne olursa olsun çocukları olumsuz bir şekilde yöneltebilir. Bu sefer çocuk kendi ihtiyaç duyduğu zaman bu tip yalanlara başvurulabileceğini düşünüyor. Aile içerisindeki iletişim çok önemlidir. Aile içerisinde eğer ki fiziksel, duygusal veya sözel olarak şiddete yönelik düşünce, duygu, davranışlar mevcut ise çocuk bundan olumsuz etkileniyor Bu durum çocukta korku yaratıyor. İyi bir rol model olmak çok önemlidir; çocuğun yanında yalan söylemek sakıncalıdır çünkü çocuk rol model olarak alıyor. Bir diğer neden ise çocuğu asla başkalarıyla kıyaslamayın; eğer çocuğu bir arkadaşıyla veya kardeşi ile kıyasladığımızda çocukta ters etki yapabiliyor Bazı çocuklarda kıyaslamalar hoşuna gidebilir, bundan haz alabilir ve tetiklenerek hayatında başarı sağlayabilir ama bazı çocukların mizacına uygun olmayabiliyor ve bu sebepten dolayı da çocuk yalan söyleme davranışına girebiliyor. Gerçek dışı beklentilerde sebeptir; her aile çocuğunun Kendinden daha iyi bir geleceği olmasını ister ve ona bazı sorumluluklar yükler çocuk bu sorumlulukları yapamadığı zaman ailesini mutlu edemeyeceğini, üzebileceğini düşündüğü için yalanlar söylemeye başlar yapmadığı bir şeyi yapmış gibi gösterebilir. Bir diğer sebep ise ebeveyn tutumlarıdir. Öyle ki çok baskıcı, cezaya yönelik davranışlarda bulunan ailelerde genellikle çocuklar yalan söylüyor diğer bir aynı tutumu ise aşırı ilgisizlik; aşırı ilgisiz tutumların olduğu ailelerde de çocuklar ilgi çekmek için yalan söylüyor." diye belirtti.

"Yalanın ne olduğundan çok altında yatan nedenlerin araştırılması aslında çocuğun yararınadır"

 Yalanın ne olduğunun değil neden dolayı söylendiğinin önemli olduğunu vurgulayan Ergin, "Saydığımız nedenlerden dolayı; çocuk cezadan mı korktu, ilgisiz mi kaldı, takdir edilme ihtiyacı mı var, herhangi bir kıyaslama mı yapılıyor veya aile içi iletişim kötü mü yani çocuk neden dolayı yalanı söylüyor? Yalanın ne olduğundan çok altında yatan nedenlerin araştırılması aslında çocuğun yararınadır. 6-7 yaşından sonra çocuk yalanların da ısrarcı oluyorsa ve bu durum çevresindeki diğer varlıklara zarar vermeye yönelik bir hale geldiyse uzmana başvurulması şarttır."ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

İran'dan balistik füze tatbikatı

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

“Şiirle İyileşen Minik Kalpler” Projesiyle çocuklar gönüllerince eğlendi

Düzce'de ticari taksi park halindeki araca çarpıp devrildi!

Hüseyin Turhal’dan yeni şiir kitabı: Sessizliğin Armonisi

Mutenâ Dergisi 30. sayısıyla okurlarıyla buluştu

Bursa’nın fethinin 700. yılı etkinlikleri tanıtıldı

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor

Afyonkarahisar’da yapılan denetimde 6 araca 62 bin lira ceza kesildi

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Batman'da iki ayrı yangın: 1 can kaybı

AYBASTI BELEDİYE BAŞKANI İZZET GÜNDOĞAR ‘A TEŞEKKÜR EDERİZ

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Mevlana Haftası, Kocaeli'de Şeb-i Arus programıyla taçlandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Özgür Özel: CHP İçin Muhalefet Bitti, İktidar Hazırlığı Başladı

Ömer Çelik’ten SDG Tartışmalarına Net Yanıt: Parti ile Kabine Arasında Çatlak Yok

İlkay Aydemir, “The Best of the Antalya” Ödül Törenine Katıldı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Yılbaşı sofrasında sağlık uyarısı: Aşırıya kaçmayın!

Bursa Büyükşehir'den çiftçiye 'çevreci' destek

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

ETİS yılbaşı öncesi uyardı: Güvenli olmayan e-ticaret sitelerine dikkat!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR