Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Çin, Uygur Tarihi Eserlerini Kendine Mal Ediyor!

DÜNYA 5.02.2025 08:42:00 0
Çin, Uygur Tarihi Eserlerini Kendine Mal Ediyor!

Uygur Türklerinin maddi manevi bütün değerlerini yıkıp yok etmeye çabalayan İşgal Çin rejimi, Doğu Türkistan’ı Çinlileştirme hedefine ulaşmak için yapay şehir ve tarihi kalıntılar üreterek Uygur tarihini çarpıtmanın yanı sıra, Türk olmadıkları ve ezelden beri Çin Ulusunun bir parçası olduğu safsatalarını yaygınlaştırmaya çalışılıyor. 

Çin işgalinden beri bu bölgeden çıkarılan tarihi mirasları ve arkeolojik eserleri zorla Çin kültürüne bağlayarak propaganda yapmaktadır. Yakın zamanda, Börtala bölgesinin Arşang ilçesi yakınlarındaki bir harabede M.Ö. 2800-2600 yıllarına ait bir bronz bıçak bulunmuş, Çin ise hiçbir bilimsel dayanak olmadan bu tarihi eserleri Çin kültürüne mal etme cesaretini gösterebiliyor.

Çin Merkezi Televizyon İstasyonu (CCTV) kanalının 17 Ocak bildirdiğine göre, M.Ö. 2600-1800 yıllarına ait bir Bronz Çağı mezarlığı keşfedilmiş olup, bu mezarlık yapısının Altay Dağları ve Tanrı Dağları’nın batı bölgelerinde görülen mezarlıklarla benzerlik gösterdiği belirtiliyor. Buradaki kalıntıların birkaç onlarca kilometrekarelik geniş bir alana yayılan bir Bronz Çağı yerleşim alanı olduğu ifade ediliyor.

12 KİLOMETRE KARE ANTİK ŞEHİR
Bu tarihi alanın merkez bölgesinin yaklaşık 12 kilometrekare olduğu, burada merkezi bir şehir yeri, büyük bir mezarlık ve çevrede gözetleme noktaları gibi eski dönemlerden kalma yapılar bulunduğu kaydediliyor.

Çin medyasında çıkan haberlere göre, 2023-2024 yılları arasında Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Araştırma Enstitüsü ile sözde “Xinjiang Kültürel Miras Arkeoloji Araştırma Enstitüsü” ortak bir çalışma yürütmüş ve sözde “Xinjiang’ın İlk Kültürel Araştırmaları” adı altında bir araştırma projesi gerçekleştirilirken, bu kalıntılar arasında özellikle Qoştağ harabelerinden çıkarılan bronz bir bıçaktan bahsedilmekte ve Çin medyası bu eserin Çin’deki en eski bronz çağı eserlerinden biri olduğunu iddia etmektedir. Ayrıca, Çinli yetkililer burada bulunan seramik, ahşap ve bronz eşyaların “Çin ile Batı” (Doğu Türkistan) arasındaki kültürel bağlantıyı kanıtladığını öne sürmektedir.

 

Türkistan Press Editörü Muhammed Ali ATAYURT Konuyu değerlendirirken şunları söyledi; “İşgal rejimi, Jimsar kasabasında bulunan “Beşbalık antik kalıntıları” nın yerine Tang Hanedanlığı'ndaki “Batı Tang Hanedanlığı ceza mahkemesi müzesi” adıyla yeni bir müzeyi hizmete açtığı bildirildi. Ortada herhangi bir kanıt yokken hiçbir zaman var olmayan Çin efsanesini yalan ve sahta arkeolojik kanıt üreterek burada yaşanmışçasına lanse etmişti.

Ayrıca 2023 yılı Soykırımcı Xi Jinping Doğu Türkistan'ı ziyaret ettiğinde, sözde “Xinjiang Müzesi”ni gezmiş ve “milletler arası kaynaşma”, “Xinjiang’ı (Çin) Kültür yoluyla besleme” politikasını yenilemişti. Burada bir parantez açalım, (Xi’nin eylemlerinin Çin rejiminin Doğu Türkistan tarihini tamamen çarpıtma ve yeniden yazma girişimlerine hız verdiğinin göstergesidir.)

DOĞU TÜRKİSTAN ÇİN’İN PARÇASI DEĞİLDİR!
Halbuki Çin, Doğu Türkistan’da yürüttüğü soykırım suçunu meşrulaştırmak için Uygurların tarihini ve kültürünü çarpıtma ve değiştirme çabalarını artırmakta, son dönemde elde edilen sözde “arkeolojik keşif sonuçlarını” propaganda aracı olarak kullanıyor.

Çinli sözde araştırmacılar ve devlet propaganda daireleri, Çin’in politikalarına uygun şekilde sahte tarihi eserler oluşturarak, önce kendi vatandaşlarını ve küresel toplumu kandırmaya Doğu Türkistan’ın ezelden beri Çin’in bir parçası olduğu yalanına inandırmaya çalışıyor.”

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Gazze'de işgalci saldırıları sürüyor: 2 şehit

Kayseri Melikgazi'den Tayyare Fabrikası söyleşisi

Gazeteci Turhan akşen DİKKAT Çeken MESAJ

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

TERME KIR KAPALI SPOR SALONU TAMAMLANDI

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Niğde'de işçi servisi ile otomobilin çarpıştı: 13 yaralı

Samsun Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Tekkeköy’den Vali Orhan Tavlı’ya Ziyaret

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

SON DAKİKA | SURİYE

6,9 Milyar Liralık Sahte Fatura Soruşturmasında 21 Tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Antalya Ultra Maratonu’na Geri Sayım Başladı

Kocaeli 'Anne Şehir' ile 1 yılda 40 kilo verdi

İran'dan balistik füze tatbikatı

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

“Şiirle İyileşen Minik Kalpler” Projesiyle çocuklar gönüllerince eğlendi

Düzce'de ticari taksi park halindeki araca çarpıp devrildi!

Hüseyin Turhal’dan yeni şiir kitabı: Sessizliğin Armonisi

Mutenâ Dergisi 30. sayısıyla okurlarıyla buluştu

Bursa’nın fethinin 700. yılı etkinlikleri tanıtıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR