Tarih: 25.04.2024 14:59

CHP'nin kapatma başvurusuna 4 kuruluş destek olmuş!

Facebook Twitter Linked-in

CHP tarafından Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya Anadolu Alevi Canlar Federasyonu (AACF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Tahtacı Dernekleri Federasyonu (TADEFE) ve Alevi Düşünce Ocağı Derneği’nin (ADO) destek raporu hazırladıkları ortaya çıktı!

Cumhuriyet Halk Partisi, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kuruluşunu sağlayan 9 Kasım 2022 tarihli ve 32008 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 112 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı. CHP’nin başvurusuna destek olmak amacıyla Anadolu Alevi Canlar Federasyonu (AACF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Tahtacı Dernekleri Federasyonu (TADEFE) ve Alevi Düşünce Ocağı Derneği’nin (ADO) de 17 Kasım 2023’te Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na başvuru yaparak, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kuruluşunu öngören 9 Kasım 2022 tarih ve 112 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali için CHP’nin başvurusuna ek olarak rapor sunduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi Ekim 2022 tarihinde Cumhur İttifakı tarafından TBMM’ye getirilen cemevlerine diğer ibadethaneler gibi hizmet verilmesini amaçlayan torba yasaya da ret oyu vermişti.

CHP ALEVİLERE DİYANET’İ ADRES GÖSTERİYOR

! Alevilerin devlet ve toplum önünde statüsünü belirlemeye yönelik herhangi bir girişimi veya programı veya açıklanmış talebi olmayan CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu döneminde TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili İbrahim Kabaoğlu, 13 Ekim 2023 tarihli BirGün gazetesindeki köşesinde Alevi Bektaşilerin Diyanet İşleri Başkanlığı altında temsil edilmeleri gerektiğini yazmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Gülizar Emecan’ın, TBMM’de yaptığı konuşmasında “Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılması gereken düzenlemeler maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında yapılıyor.” ifadeleri ile Kabaoğlu’nun görüşlerinin kişisel değil, parti düşüncesi olduğu ortaya çıkmıştı. ALEVİLERİ DİYANETE BAĞLAYAN CHP’YE ALEVİLERDEN DESTEK! CHP’nin görüşü net olarak ortaya konulmuş iken, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kuran kararnamenin iptali için yaptığı başvuruya tabelasında Alevi yazan bazı örgütlerin destek vermesi hayretle karşılandı. CHP’li kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, 24.01.2023 tarihinde Engin Altay ve arkadaşları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan “Yürürlüğü durdurma ve iptal” başvurusuna destek olan Anadolu Alevi Canlar Federasyonu (AACF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Tahtacı Dernekleri Federasyonu (TADEFE) ve Alevi Düşünce Ocağı Derneği (ADO), torba yasada cemevleri lehine yapılan değişikliklere ve Alevi Bektaşi canlara hizmet vermek amacıyla Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasına “siyasi ve sosyal tartışmalara konu olması ve öngörülmemiş farklı sorunlara yol açabilme riski de taşıması nedeni ile” karşı çıkıyor! Başka durum ve zamanlarda devletin Alevilerin inancını belirleyemeyeceğini iddia eden kuruluşlar, CHP’’nin Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kuran kararnameyi iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruya destek amacıyla yazdıkları raporda ise, yapılan düzenlemelerde “Aleviliğin inanç niteliğinin tanınmadığı” ve “nitelikli önder yetiştirme ihtiyacına” çözüm üretilmediğinden şikayet ediyorlar! Halbuki, tabelasında Alevi yazan 4 kuruluşun da savunarak atıf yaptığı AİHM kararlarında, devletin herhangi bir inancın niteliğini ve içeriğini belirleme hakkı ve yetkisi olmadığı altı çizilerek vurgulanmıştı. Alevi Bektaşi inanç önderlerinin ancak ocaklardan ve dergahlardan yetişebileceği göz önüne alındığında bu 4 kuruluşun Alevi Bektaşi inanç önderlerinin ilahiyat fakültelerinde yetiştirilmesi taraftarı oldukları sorusu cevap bekliyor. Söz konusu kuruluşların girişimi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Alevi Bektaşi çevreleri ise, “Alevi Bektaşilerin Diyanet İşleri Başkanlığı altında temsil edilmesi gerektiğini savunan CHP’ye destek veren kuruluşların Alevi Bektaşi inanç önderlerinin ilahiyat fakültelerinde yetiştirilmesini önermesi de şaşırtıcı olmayacaktır” yorumunu yaptılar.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —