Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Bursa'da Osmangazi’de bilim buluşmaları

Bursa'da Osmangazi’de bilim buluşmaları

GÜNDEM 25.05.2025 15:04:16 0
Bursa

Bursa'da Osmangazi Belediyesi’nin ilçede yaşayan vatandaşları bilimle buluşturmak için Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü (BAAK) ile birlikte düzenlediği Osmangazi Bilim Buluşmalarının 10’uncusu Gündoğdu Köyü’nde gerçekleşti.

BURSA (İGFA) - Osmangazi Belediyesi, her ay belli bir bilimsel temayla düzenlediği etkinlikle ilçenin farklı köy ve mahallelerinde vatandaşları bilimle buluşturuyor.

Bu buluşmaların 10’uncusu ‘Dünya Işık Günü’ temasıyla Gündoğdu Köyü’nde gerçekleşti. Etkinliğe katılanlara bilim eğitimi uzmanları ve amatör astronomlar tarafından ışığın insan hayatındaki önemini, bilim ve teknolojide geliştiği yer ve ışığın tüm boyutları anlatıldı. Etkinlikte ayrıca katılımcılara ışığın aydınlık ve karanlık yüzü anlatılarak ışığın yaşamlarındaki önemini fark etmeleri sağlanmaya çalışıldı. Anlatımların ardından etkinliğe katılanlara uzay temalı müzik dinletisi eşliğinde teleskopla Jüpiter, Mars ve çift yıldız gözlemi yaptırıldı.

‘IŞIK HAYATIMIZI ÇOK ZENGİNLEŞTİRİYOR’

Her ay farklı temalarda buluşmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü Başkanı Cem Özkan ‘Osmangazi Belediyesi ile kulübümüz son bir yıldır her ay belli bilimsel temalarla, Osmangazi kentinin çeşitli bölgelerinde halk bilim buluşmaları ve köylerde köy bilim buluşmaları etkinlikleri gerçekleştiriyor. Burada amacımız insanlara köydeki insanlarıpopüler bilim faaliyetleriyle bilime yaklaştırmak. Kentteki insanları kırsal alana getirerek ortak bir etkinlikte buluşturmayı hedefliyoruz. Her ay farklı temalarda buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Bu ay ki etkinliğimizin temasını, ‘Dünya Işık Günü’ olarak belirledik. Etkinlikte ışığın insan hayatındaki önemini vurguladık, bilim ve teknolojide geliştiği yeri anlattık. Burada ışığı her boyutuyla köy halkına anlattık. Işık hayatımızı çok zenginleştiriyor ama ışığın hoyratça ve bilinçsizce kullanımı şehir hayatındaki insanları bir anlamdan da ışık kirliliğe maruz bıraktığını göstererek anlattık. Etkinlikte ışık kirliliği ölçümleri yaparak bunu buradaki vatandaşlara gösterdik. Burada teleskoplarımızı kurup gezegen gözlemleri yaptık’ dedi.

‘IŞIĞIN TARİHSEL OLARAK İNSANLIK TARİHİNDEKİ YERİNİ KONUŞTUK’

Işığı daha yakından tanımak için bir araya geldiklerini belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Azize Malay, "Işık teknolojileri üzerine çalışmalar yapmaktayım. Bunu topluma nasıl öğretebiliriz bunun üzerine çalışıyorum. Işığı daha yakından tanımak için bir araya geldik. Bunun bir yolunda astronomik gözlem yıldızlar bize en küçük temel ışık parçacıkları olarak bize kaynak sağlıyorlar. Bugün burada ışığı daha temelinde konuşacağız. Işığın tarihsel olarak insanlık tarihindeki yerini konuştuk. Işık özellikle 21'inci yüz yılda hayatımızın inanılmaz bir parçası ve her yerde biz ışığa baktığımızda küçük ve büyük Işık kaynaklarını görüyoruz ama telefonlarımızdaki ekranlarındaki Işık kaynaklarından tutun da göremediğimiz bir çok yerde Işık var. Işık 21'inci yüzyılın ilerleyen ve gelişen yenilikçi bir alanı ve teknoloji kaynağı, 19'uncu yüzyıl buharla, 20'inci yüzyıl elektrikle geliştiyse 21'inci yüzyılda ışıkla gelişecektir. Burada bu yüzden ışığı konuşmak için toplandık. Osmangazi Belediyesi ve BAAK Kulübüne bana bu imkanı sağladığı ve beni buraya davet ettiği için çok teşekkür ederim’ şeklinde konuştu.

Ekinliğin sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcı Mutlu Esendemir, Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Azize Malay’a günün anısına hediye takdim etti.

Yorum Ekle

İzmir'de tencere ve tava senfonisi!

Erdoğan: Savunma sanayiinde dünyada ilk 10 hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz

Gaziantep Fırat-OSB İsale Hattı Projesi'nin açılışı gerçekleşti

Kocaeli Gölcük’e Büyükşehir'den yeni mezarlık alanları

Düzce Belediyesi'nde görev değişiklikleri

Meteorolojiden Muğla ve Antalya için sarı kodlu yağış uyarısı

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

Umut Kervan'ından Bursa'da yüzlerce ihtiyaç sahibi çocuğa bot ve mont desteği

Şanlıurfa’da motosiklet kazası

Şanlıurfa’da arazi anlaşmazlığı silahlı kavgaya dönüştü

Kartepe Tramvay Hattı’nda ilk kaynak gerçekleşti

Mavi Vatan'da güçlenen donanma!

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 925'e yükseldi

DBB’den kadınlara uygulamalı teknik eğitim

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Sadettin Saran uyuşturucu soruşturması kapsamında ifade verdi

Kapıkule’den bir günde 3 bin 442 ticari araç geçti

Prof. Dr. Kenan Özcan: ‘Maraş Katliamı darbeye giden sürecin karanlık eşiklerinden biridir’

Bülent Nuri Çavuşoğlu'ndan İstiklal Caddesi'ne ziyaret

Muğla Yatağan'da çevre temizliği seferberliği

Suriye'de Kuneytra kırsalına giren işgalciler kontrol noktası kurdu

​Balıkesir'de İHA boş araziye düştü

Denizli Büyükşehir’den Babadağ’a hizmet atağı

Edirne Keşan’da su kesintileri... Kadıköy Barajı'nda su kalmadı!

Şanlıurfa’da teşvik dolandırıcılığı operasyonu: 4 tutuklama

Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Asnuk’tan ‘mücbir sebep’ çağrısı: ‘Süre uzatılmalı’

Bu kış yuvalar Balıkesir Büyükşehir’in desteğiyle ısınacak

Türkiye İttifakı Partisi Bursa’da üye kayıtlarını başlattı

Süt Birliği başkanından tarıma sert eleştiri

Yıl sonuna kadar 81 ilde kapsamlı gıda denetimi yapılacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR