Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Bursa Orhangazi'de Ilıpınar Höyüğü'ndeki eserler nerede? Envanteri detaylı açıklayın!

Bursa Orhangazi'de Ilıpınar Höyüğü'ndeki eserler nerede? Envanteri detaylı açıklayın!

GÜNDEM 3.08.2023 13:40:17 0
Bursa Orhangazi

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde 1994 yılında kazı çalışmaları sona eren ve üstü kapatılan 8 bin yıllık Ilıpınar Höyüğü için çıkan eserlerin tamamının nerede olduğu tarihçi gazeteci-yazar Muharrem Değirmen tarafından sorgulanıp araştırılmaya başlandı.

Tarık ŞEKER / BURSA (İGFA) -  Orhangazi'de tarihçi, gazeteci yazar Muharrem Değirmen, ilçe turizmine yönelik anahtar konumda olan Ilıpınar tarihi kazılarıyla ilgili ilginç bir detayı araştırıyor.

1994 yılında kazı çalışmaları sona ererek üstü kapatılan 8 bin yıllık Ilıpınar Höyüğü'nde çıkan eserlerin izini süren Değirmen, Ilıpınar'ın bölge için önemine vurgu yaparak, kazıların tekrar başlatılarak açık hava müzesi haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Höyükte ilk yerleşmenin günümüzden 8 bin yıl önce gerçekleştiği öne sürüldüğüne dikkati çeken Değirmen, 'İlk yerleşimcilerin Orta Anadolu'dan 10-15 aile olarak gelip yerleştikleri düşünülmektedir. Höyüğün ilk yerleşmede dahi eksiksiz bir tarım ekonomisine sahip olduğu anlaşılmaktadır. Şimdilik, bölgede tarıma başlanılan ilk yerleşim olarak görülmektedir. Ilıpınar Höyüğü kazıları, Trakya ve Marmara Bölgesi arkeolojisinde son derece önemli bir dönemin aydınlatılmasında geniş malzeme sağlamıştır. En önemli katkılarından biri Fikirtepe Höyüğü'nün tarihlendirilmesinde kesinliğe ulaşılmasındaki payıdır. Ilıpınar kazılarında arkeolojik araştırmaların yanında Bursa İli'nin doğa tarihi de araştırmalara konu olmuş, jeomorfolojik çalışmalarla her türlü bitki ve hayvan kalıntılarının, polenlerin incelenmesi sağlanmıştır. Bölgenin doğa tarihine ilişkin bu araştırmalar ilk olarak Ilıpınar Höyüğü kazılarıyla başlatılmıştır. Bu araştırmalar, göreceli kronoloji ile tarihlendirilen Fikirtepe ve Temenye Höyüğü (Pendik) konusunda kesin tarihlendirmeye olanak sağlamıştır. Esasen Ilıpınar, Menteşe Höyüğü, Marmaracık Höyük, Barcın Höyük Fikirtepe Kültürü'nün yayılma bölgesi olarak kabul edilmektedir. Radyokarbon tarihleme yöntemi, IX. tabaka için MÖ 4.900, VIII. tabaka için MÖ 4.900 – 4.750, VII. tabaka için MÖ 4.750, VI. tabaka için ise MÖ 4.750 – 4.550 tarihlerini vermektedir. Öte yandan Jacob Roodenberg, ana toprağın 40 cm. yukarısında yer alan evlerin yaklaşık 8 bin yıl eski olarak hesaplandığını belirtmektedir” bilgisini verdi.

ORHANGAZİ'DE ÇIKAN İZNİK'TE SERGİLENİYORDU ANCAK...

 

Bölgenin turizm ile kalkınmasında Ilığınar’ın açık hava müzei olması gerektiğine belirten Değirmen; Ilıpınar’da kazılar ilk başladığı günden sona erene kadar İznik Müzesi'nde sergilendiğini belirterek, 'İznik Müzesi uzun yıllar tadilat gerekçesi ile kapalı idi. Nihayetinde yıllar sonra geçtiğimiz yıl tadilatı bitti ve hemen İznik Müzesine giderek Ilıpınar eserlerine bakmaya gittim. Gördüğümüz manzara ise şok etti bizleri. Bölgenin en önemli ve en eski yerleşim yeri olan Ilıpınar’dan çıkan tarihi eserler ortada yok ve sergilenmediğini gördük. Orada bulunan yetkiliye soruduğumuzda ise; “Depodalar. İznik çıkışına yapılacak arkeoloji müzesinde ileriye doğru sergilenecek” cevabı ile ikinci şoku yaşadık. Durumu Orhangazi Kaymakamı ve Orhangazi Belediye Başkanı olmak üzere ilçedeki tüm yetkili mercilere ilettik. Ancak halen Orhangazi’nin depoya kaldırılan eserleri ile ilgili kimse kılını kıpırdatmadı' diye konuştu.

YETKİLİLERE 8 BİN YILLIK TARİH İÇİN AÇIK ÇAĞRI

Yetkililere konuyla ilgili açık çağrıda bulunan Değirmen, duruma el konulması gerektiğini hatırlatarak, 'Madem Orhangazi’yi turizm ile kalkındıracağız bunun anahtarı Ilıpınar tarihi kazılarıdır. Ilıpınar için çok mücadele ettik, hep söyledik, dile getirdik ve getirmeye devam edeceğiz. Amacımız Ilıpınar için taleplerimizi her kesime ulaştırmak ve Ilıpınar’ın sadece sudan ibaret olmadığını anlatmaktır. 8 bin yıllık geçmişi ile bölgemizin bilinen en eski yerleşim yeri ile ilgili önemi usanmadan anlatmaya devam edeceğim. Lütfen siz de 8 bin yıllık bu tarihe sahip çıkın' dedi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Düzce’yi “Şap” korkusu sardı

Çankaya Belediyesi ilçenin dört bir yanını ışık bahçesine çevirdi

Düzce Belediyesi’nde “2025’in son atamaları” yapıldı

Bursa suyunu konuştu

Güncellenen doğum yardımında ilk çocuklar öne çıktı

IPARD-III kapsamında 156 yerel eylem grubuna 2,2 milyar lira hibe desteği

21 Aralık: Neden yılın en uzun gecesi?

Yargıtay'dan pitbull cinsi köpek için emsal karar

Bursa Nilüfer’de gençlerle ortak akıl buluşması

Millî Savunma Bakanı Güler: israilin ihlalleri süreci zora sokuyor

ABD, Venezuela açıklarında ikinci ticari gemiye el koydu

Şubat 2025’te Türkiye ve Dünya gündemi: Diplomasi, iç politik gelişmeler ve bölgesel krizler

Antalya Muratpaşa'nın Turunç Masası'nda 'sağlık'lı memnuniyet!

Gülben Ergen'den yılın finaline sold-out şov!

Mersin’de Yerli Malı Haftası kadın emeğiyle hayat buldu

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

Kurum: Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için gece gündüz çalıştık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok

Kırsalda büyük destek: 2,2 milyar TL hibe 

Gazze’de çöp yığınların arasında yaşam mücadelesi

İzmir sağlıkta Türkiye’ye rol model oldu

Kocaeli Zabıtası'ndan gönüllere dokunan hareket

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Doğu Anadolu’da soğuk alarmı: Kars ve Ardahan’da sıcaklık eksi 14’e geriledi

Kalp ritmi elektromanyetik enerji ile normale dönebiliyor

Tayland-Kamboçya çatışmaları: Ölü sayısı 40’ı geçti, yüzbinlerce mülteci

Sosyal konutta yeni dönem: 15 bin "kiralık ev" geliyor

Polisin "dur" ihtarına uyman araç kaza yaptı: 5 ölü, bir yaralı

Fenerbahçe, Türkiye Kupası’nda Beşiktaş derbisine 6 eksikle çıkacak

Kütahya’da Ulaşım ve Trafik Güvenliği panel ve çalıştayı düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR