Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14164,11%-0,02
  • DOLAR

    42,83% 0,04
  • EURO

    50,62% 0,52
  • GRAM ALTIN

    6125,18% 0,26
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 2,31

Bursa 2060'a kadar su sorunu yaşamayacak

Bursa 2060'a kadar su sorunu yaşamayacak

GÜNDEM 5.03.2024 17:40:48 0
Bursa 2060

Bursa’ya 2060 yılına kadar susuzluk yaşatmayacak olan ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla ilerlerken, içme suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatı düzenlenen törenle başlatıldı.

BURSA (İGFA) - İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konusunda altyapının yenilenmesinden mevcut kaynakların korunmasına, ağaçlandırmadan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına kadar önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı suyunun şehre getirilmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. İçme suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatı için düzenlenen törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, DSİ Bölge Müdürü İnan Gündüz, İller Bankası Bursa Bölge Müdürü Derya İnal, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, AK Parti Nilüfer Belediye Başkan adayı Celil Çolak ve BUSKİ bürokratları katıldı.



“BİR GÜN DAHİ SUSUZ BIRAKMADIK”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hayatın suyla devam ettiğini, suyun kullanım alanlarının bütün hayatı kapsadığını söyledi. Bursa tarihine önemli bir not düştüklerini belirten Başkan Aktaş, hem belediye başkanı hem de bir vatandaş olarak çok mutlu olduğunu anlattı. Bir gün su savaşlarının olacağını artık herkesin bildiğini dile getiren Başkan Aktaş, “Artık dünyada, Türkiye’de eski kadar su açısından opsiyonlu değil. Araştırmacılara göre, insanların kullanabileceği su miktarı, dünyadaki toplam su varlığının yüzde 1'inin de altında. Bir de bunlara dünya ölçeğinde yaşanan iklim değişikliklerinin neden olduğu sıcaklık artışları ve yağış miktarlarındaki azalmalar da eklendiğinde, durumun vahameti net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı içme suyu temini ile atık suların insan ve çevre sağlığına tehdit oluşturmayacak biçimde arıtılarak doğaya bırakılmasına ilişkin birçok çalışma yapıyoruz. Şehrimizin su ihtiyacının yüzde 90’ı Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 10’u ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanıyor. Doğancı Barajı yıllık 110 milyon metreküp, Nilüfer Barajı ise yıllık 60 milyon metreküp su hacmi kapasitesine sahip. Uludağ ve eteklerinden çıkan su kaynaklarından ise yılda 15 milyon metreküplük su alınabiliyor. Toplamda 185 milyon metreküp su alabiliyoruz. Özellikle yaz mevsiminde kuraklık yaşanması durumunda 155 adet derin kuyu devreye alınabilecek olup, söz konusu kuyularda yıllık 55 milyon metreküp kapasiteli suyumuz mevcut. Nitekim kuraklığın zirve yaptığı 2019 ve 2022 yıllarında, kuyu sularını kullanarak Bursalı hemşehrilerimizi bir gün dahi susuz bırakmadık” dedi.


“13 BİN KİLOMETRE İÇME SUYU HATTI İMALATI”
Su tasarrufu ve suyun bilinçli kullanımı hakkında her mecrada çeşitli bilgilendirmeler yaptıklarını söyleyen Başkan Aktaş, 1 milyon 500 binin üzerinde aboneye sağlıklı içme suyunu ulaştıran BUSKİ’nin altyapı yatırımları sayesinde merkez ilçelerde içme suyundaki kayıp kaçak oranını yüzde 20 seviyesinin altına indirdiğini hatırlattı. Kayıp kaçakların önlenmesinde Türkiye birincisi olduklarını ve bu konuda da Emine Erdoğan’ın elinden 2023 Ocak ayında ödül alarak başarılarını taçlandırdıklarını anlatan Aktaş, Bursa’da 979 farklı noktayı Scada yönetim sistemiyle izleyip su kayıp kaçağı tespit edilen noktalara anında müdahale edebildiklerini belirtti. İnşa edilen Hes, Ges ve Çamur Yakma Tesisi ile kendi enerjilerini üretmede bütün su idarelerine örnek olduklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Enerjimizin yüzde 17’sini yenilenebilir enerji tesislerimizden sağlıyoruz. ‘Çevreci belediyeyiz’ sözümüzün altını hakiki manada doldurup Bursa’nın yüzde 93’ünü kapsayacak şekilde atık su arıtımı sağlıyoruz. TSE’den 8 adet ile en fazla kalite belgesi alan su ve kanal idaresiyiz. Bütün su ve kanal idareleri arasında 2 kalite belgesini Türkiye’de ilk, 2 tanesini de Bursa’da ilk biz aldık. Ayrıca mevcut laboratuvarlarımız uluslararası yeterliliğe sahip. Laboratuvarda akredite olduğumuz 299 parametre sayısı ile bütün su ve kanal idareleri arasında birinciyiz. Bir ay içerisinde bu sayıyı 400’ün üzerine çıkartıyoruz. Kendi rekorumuzu kendimiz kırmış olacağız. BUSKİ tarafından 1989-2023 yılları arasında toplamda yaklaşık 13 bin kilometre içme suyu hattı imalatı gerçekleştirildi. Tarım şehri Bursa’mızda tarımsal üretimin verimliliği ve çeşitlenmesi için sulama göleti ve tesis sayısını arttırdık. 17 adet biyolojik atık su arıtma tesisi, 4 adet içme suyu arıtma tesisi, 52 adet paket atık su arıtma tesisi, 38 adet paket içme suyu arıtma tesisi, 315 adet ilaçlama deposu/havuzu, 340 adet su deposu, 85 adet sulama tesisi, 11 adet göletimiz var. BUSKİ’nin çalışmaları bizim için iftihar vesilesidir” diye konuştu.


“2025’İN İKİNCİ YARISINDA BİTİRECEĞİZ”
Şehrin su ihtiyacını karşılama noktasında ‘can suyu’ olacak Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin tamamlandığında Bursa’nın 2060 yılına kadar su sıkıntısı olmayacağını belirten Aktaş, Çınarcık Barajı’ndan BUSKİ’ye yıllık 75 milyon metreküpü içme suyu, 70 milyon metreküpü de kullanma suyu olmak üzere yıllık toplam 145 milyon metreküp su tahsisi yapıldığını belirtti. Projelerinin DSİ tarafından yapıldığını, yatırımların gerçekleştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı ile kredi anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Aktaş, “Projeyi de 130 milyon euro’ya ihale ettik. Proje kapsamında 68 km isale hattı, 3 adet su deposu ve günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşa edeceğiz. 2025’in ikinci yarısında bitireceğiz inşallah. İmalatlara zaten başladık. Bursa’ya can suyu olacak projeyi şehre ulaştıracak isale hattında kullanacağımız boruların bir kısmı 2 metre 20 cm’lik devasa çapa sahip. Her geçen gün kendi rekorumuzu kırarak, kendi hizmet çıtamızı daha da yukarılara çıkartarak yolumuza devam ediyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa Milletvekili Mustafa Varank, suyun ve yolun medeniyet olduğunu söyledi. Bursa’nın geleceğine etki edecek bir yatırım başlangıcını yaptıklarını anlatan Varank, “Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu şehrin 2060’larını planlamak için gayret gösteriyor. Bu şehre karşı sorumlulukla hareket ediyor ve hizmet ediyor. Bir insan sadece göz boyamıyorsa, sadece yerin üstüne yatırım yapmıyorsa, bu şehrin ihtiyacı olan vatandaşın da hiç görmeyeceği bir yatırımı yerin altına da yapıyorsa o insan doğru insandır. Bursa’nın 2060’ın kurtaracak, şehri sağlıklı bir şekilde su getirecek ve gelecek nesillerin su sıkıntısı çekmeyeceği bir yatırım yapıyoruz. Bu yatırımla bundan sonra Bursa hiç suyu konuşmayacak. Yeni projelerle suyu daha rahat biçimde getirseniz, emeklilere suda yüzde 25 indirim yapabilirsiniz. Bizler bu şehre hizmet etmeye devam edeceğiz. Proje hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Alinur Aktaş, Milletvekili Mustafa Varank ve beraberindekiler tarafından Çınarcık Barajı’ndan şehre içme suyunu ulaştıracak olan hattaki çelik borulara kaynak yapıldı.

Yorum Ekle

Libya: Ankara'daki kazada tüm göstergeler teknik arızayı gösteriyor, ülkede 3 günlük yas ilan edildi

Küçükkuyu’nun gururu Reşat Albayrak

Elazığ Umut Kervanı’ndan muhtaç ailelere yakacak yardımı

Ukrayna ordusu Donetsk’te Siversk’ten çekildi

Kırk yıllık şarkıya muhteşem düet

Libya heyetini taşıyan jet Haymana’da düştü: Enkaza ulaşıldı

Adalet Bakanı Tunç: Haymana’da düşen uçakla ilgili soruşturma başlatıldı

Trump'ın abluka kararına Venezuela'dan sert karşılık

Libya Başbakanı Dibeybe: Genelkurmay Başkanı Al-Haddad ve beraberindekiler hayatını kaybetti

Tarsus otoyolunda kaza: 1 yaralı

Polat: Asgari ücret, artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz

Libya Genelkurmay Başkanı’nı taşıyan jetin enkazına ulaşıldı

Bakan Tunç: Ankara Haymana'daki uçak kazası için 4 savcı görevlendirildi

Konya’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Libya Başbakanı Dibeybe'den açıklama geldi

Düşen uçağın enkazına Haymana'da ulaşıldı

Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Ankara'da düştü

CHP’li Karasu: 28 bin TL’lik asgari açlık sınırının altında

Kahramanmaraş’ta 88 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

Suriye'de uyuşturucu operasyonu: 162 bin captagon hapı ele geçirildi

Ankara'dan kalkan Falcon 50 ile irtibat kesildi! Libya Genelkurmay Başkanı ve heyeti de bu uçaktaydı

Manisa'da kırsal mahalle kararı! 17 ilçeyi kapsayan statü onaylandı

Ankara'da özel jetle bağlantı kesildi; Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyordu!

Beşiktaş, Kadıköy’de 90+1’de güldü! Derbide son sözü Cerny söyledi

Yüzyıllardır devam eden gelenek: Kavurma

Sahada Vefa Rüzgarı: Galatasaray’dan Sarıkamış Şehitlerine Anlamlı Selam!

Arpaçay’da Güvenlik ve Huzur Masaya Yatırıldı: Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara'dan Havalanan Özel Uçak Haymana'da Düştü

Çin kıtalararası balistik füze stokladığı iddiasını reddetti

Güney Afrika’da sel felaketi: 4 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Edirne Keşan'dan kardeş okul projesi kapsamında Bulgaristan'a eğitim ziyareti

Keşanlı 8. sınıf öğrencileri Tüyap Kitap Fuarı'nda

Siirt’te "Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması" düzenlendi

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Çocuklara "İyi ki doğ-Muş" ile sürpriz ziyaret

Kocaeli Çayırova’da ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi’ programı başladı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR