Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

BTÜ'nün Uluslararası ilk patentine tescil

BTÜ'nün Uluslararası ilk patentine tescil

EĞİTİM 26.08.2023 10:40:15 0
BTÜ

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) görevli bilim insanı Doç. Dr. Eyübhan Avcı ve ekibi, depremde zeminde sıvılaşmayı önleyen bir malzeme geliştirdi. Avcı ve ekibi, geliştirdikleri bu yenilikçi ürünün patent hakkına sadece Türkiye’de değil, uluslararası alan da sahibi oldu.

BURSA (İGFA)- BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, depremde binaların hasar almasına, yıkılmasına ve binaların yan yatmasına neden olan zemin sıvılaşmasının önlenmesine karşı yaklaşık 15 yıldan beri yürüttüğü çalışmaların sonuna ulaştı. Avcı, uzun süredir yürüttüğü araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında zemin sıvılaşmasını çözüme kavuşturacak bir ürün geliştirdi. TÜBİTAK tarafından de çeşitli projeler aracılığı ile desteklenen bor kökenli zemin iyileştirme malzemesi ile ilgili olarak inşaat sektörünün kullanımına sunulmadan önceki tüm laboratuvar testleri tamamlandı. Arazi uygulanasına ait denemeler fay hattının geçtiği Gemlik Kurşunlu Bölgesinde yapılacaktır. Gemlik’te yapılacak arazi çalışmasının ardından ürünün sahada uygulanmasına ilk olarak Deprem Bölgelerinden başlanması planlanmaktadır. Arazide yapılacak zemin iyileştirme uygulaması ile deprem nedeniyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilebilecektir.

Geliştirilen bor kökenli zemin iyileştirilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) patent tescilini de gerçekleştirdi. BTÜ’lü bilim insanı Avcı, geliştirdiği bu önemli ürün için sadece Türkiye’de patent almakla kalmadı. Avcı, zemin direncini arttırarak olası bir depremde pek çok hayatı kurtaracak olan bu yeni malzemenin uluslararası alanda da haklarını koruma altına alındı. BTÜ’nün modern laboratuvarlarında geliştirilen bor kökenli zemin iyileştirme malzemesi için uluslararası patent alma başarısına ulaştı.

Doç. Dr. Eyübhan Avcı’nın çalışmaları sonucunda elde edilen bor kökenli zemin iyileştirme malzemesi, BTÜ için de bir ilki ifade ediyor. BTÜ’lü bilim insanları tarafından geliştirilen pek çok alandaki ürünler ulusal alada patente konu olurken, Avcı’nın başarılı çalışmaları sonucu geliştirilen bor kökenli zemin enjeksiyon malzemesi ‘UNITED STATES PATENT AND TRADEMARK OFFICE’ tarafından da tescillenerek üniversitemizin uluslararası alandaki ilk tescilli patenti oldu.

 BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, hem ulusal hem de uluslararası kuruluşlarca patent tescilleri gerçekleşen ürün hakkında açıklamada bulundu. Avcı açıklamasında ürünün Türkiye’nin doğal zenginliklerinden bir olan bor madeni kaynaklı olduğunu bildirdi. Bor mineralinin çeşitli metotlar ile işlenmesi sonucunda elde edilen zemin iyileştirici malzemenin ulusal ve uluslararası patent haklarının tescil edilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Avcı, Türkiye’nin doğal kaynaklarından biri olan bor madenin katma değerli bir ürün olarak değer kazanmasına olanak sağlayacağını söyledi. Ürün diğer zemin iyileştirme yöntemleri ile kıyaslandığında oldukça ekonomik olduğunu belirtti, Ancak, ekonomik olmasının dışında kurtaracağı canların değerinin herhangi bir bedel ile ölçülemeyeceğini de sözlerine ekledi. Doç. Dr. Avcı açıklamasının devamında malzemenin kullanımı hakkında bilgi verdi. Avcı, “Yapıların temellerden açacağımız küçük deliklerle çok rahat bir şekilde zemine enjekte edebileceğiz” diye aktardı.

Ürünün en büyük avantajının, mevcut yapıların zemininde de uygulanabilmesi olduğunu söyleyen Avcı; “Bordan ürettiğimiz malzemeyi enjekte ederek zemini tamamen katı bir forma getirmek istiyoruz ki depremlerdeki direnci arttırsın. Bir yapınız var ve deprem performansı iyi fakat zemin sıvılaşma riskinin bulunmasından dolayı yapıyı yıkmanıza gerek kalmayacak şekilde zeminin depreme dirençli hale getirebileceğini” ifadelerine yer verdi.

 

 

ABD'li ve Japon Bilim İnsanlarının da Dikkatini Çekti


 

Uluslararası patent alan bor kökenli zemin enjeksiyon malzemesi ilk olarak önümüzdeki ay Gemlik’te seçilen seçkin pilot bölgesinde uygulanacağını söyleyen Avcı, malzemenin yurt dışından bilim insanlarının da dikkatini çektiğini belirtti. Avcı; “Bilim insanları ile görüşüyoruz onlarda kendi bölgelerinde uygulamak istiyorlar” şeklinde konuştu. 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Altın güne yükselişle başladı: Gram altın 6 bin 167 liradan işlem görüyor

Batı Şeria’da işgal rejimi saldırılarında 6 Filistinli yaralandı

Peygamber Sevdalıları Vakfı: Üç aylar arınmanın, tövbenin ve rahmetin mevsimidir

İşgalciler el-Halil'de Filistinlilere ait 6 evi yıkma kararı aldı

Güney Kore’nin ilk ticari uzay roketi denemesi başarısız oldu

AB’den Trump’a Grönland uyarısı: “Danimarka’nın egemenliği tartışma konusu olamaz”

Besni’de tek taraflı trafik kazası meydana geldi

Tüketici Hakem Heyeti başvuru sınırı yükseltildi... İdari para cezaları artırıldı

Konya Açık Veri Portalı ile veri odaklı katkı

İstanbul Maltepe’nin engelsiz çocukları voleybol coşkusunu yaşadı

İZBAN İstasyonu’nda tatbikat gerçeği aratmadı

Yöresel çarşıda 850 kilo tarihi geçmiş sucuk imha edildi

Tüketicinin korunmasına yönelik idari para cezaları artırıldı

Brent petrol 61,38 dolardan işlem görüyor

Batman'da 12 yıl hapis cezası bulunan şahıs tutuklandı

Gölbaşı Kaymakamlığı TYP noter kurası sonuçları açıklandı

Antik Çağ'ın sofrası Aktopraklık'ta canlandı

Türkiye Pakistan savunma sanayii iş birliğine 'BASDEC' imzası

2026'da elektrikte serbest tüketici limiti düşüyor

Konya–Karaman hızlı tren hattı ile ulaşım 40 dakikaya indi

ABD’de uçak kazası: 5 ölü

Bursa'da su ürünlerine denetim: 615 kilo istavrite el konuldu

Şile Belediyesi soruşturmasında yeni operasyon: 22 şüpheli yakalandı

Kocaeli'de torf üretimi ile 50 milyon lira tasarruf sağlanıyor

“Sessiz Çığlıklar Türkan” Bornovalı seyirciyle buluşacak

Bursa Büyükşehir'le Çamlık Bulvarı konfora kavuştu

Emirdağ Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni ve güçlü bir yatırım daha! denildi.

ÜNLÜ STRATEJİST Abdullah Çiftçi’DEN SURİYE KONUSUNDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Şile Belediyesi’ne ikinci dalga operasyon: 22 gözaltı

Bakan Kurum’dan deprem bölgesi için "tohum" filmi paylaşımı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR