Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,72% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5950,58% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

BTSO reçeteyi yazdı... Kurtuluş mekânsal planlamada

BTSO reçeteyi yazdı... Kurtuluş mekânsal planlamada

17.03.2023 14:40:05 0
BTSO reçeteyi yazdı... Kurtuluş mekânsal planlamada

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ‘İnşaat Sektöründe Deprem Bilinci’ paneli düzenledi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, “BTSO olarak yaklaşık 10 yıldır dile getirdiğimiz gibi bulunduğumuz coğrafyanın kurtuluş reçetesi mekânsal planlamadır.” dedi.

BURSA (İGFA) - BTSO’nun iş dünyasına dönük eğitim ve gelişim platformu BTSO Akademi kapsamında Oda Hizmet Binası’nda düzenlenen panele, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Atmaca, Yüksek İnşaat Mühendisi Ünsal Eser, Beton Laboratuvarı Sahibi Yaşar Poyraz, Avukat Bülent Yaylalı ve sektör temsilcileri katıldı.

Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin gerek zemin etüdü gerekse de yapı özelliklerinin teknik açıdan değerlendirildiği toplantıda, olası Marmara depremi öncesi alınması gereken tedbirler de masaya yatırıldı.

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün moderatörlüğünde düzenlenen panelde uzman isimler, ‘Performans Analizi Hazırlama Süreçleri’, ‘Hukuki Süreçler’, ‘Bursa İçin Depreme Hazırlık Önerileri’, ‘Zemin Etüt Uygulamaları’, ‘Beton Uygulamaları’, ‘Afete Dirençli Planlama ve Yapılaşma’ konularında değerlendirmede bulundular.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, depremin sadece bölgenin değil, bu gerçekle yaşamak zorunda olan tüm Türkiye’nin ortak sorunu olduğunu söyledi.

Olası bir depremde yaşamsal güvenliği sağlayabilmenin ve kayıpların önüne geçebilmenin koşullarını oluşturmanın önemine değinen Şenocak, yoğun nüfusu ve fay hatlarına yakın konumu dolayısıyla Bursa’nın da içinde bulunduğu Marmara havzası, deprem bakımından dünyanın en riskli bölgeleri arasında olduğunu belirterek, 'Marmara’da olası bir afet, aklımızdan bile geçirmek istemediğimiz can kayıplarının yanında tehdit altındaki çevre illerle birlikte ülkemizin milli gelirinin yarısına etki edecek düzeyde. Sonuç itibariyle dönüşüm sürecini ülkemiz için milli güvenlik ve milli egemenlik meselesi olarak değerlendirmek zorundayız. BTSO olarak yaklaşık 10 yıldır dile getirdiğimiz gibi bu coğrafyanın kurtuluş reçetesi, mekânsal planlamadır' dedi.

“Mekansal planlama gerçekleştiği ve KOBİ OSB projesinin önü açıldığı takdirde kısa sürede şehir içinde sıkışıp kalmış üretim tesisleri planlı alanlara taşınmış olacak” ifadelerini kullanan Şenocak, “İşletmelerimiz planlı sanayi alanlarında, modern ve güvenli sahalarda ulaşım projeleriyle entegre bölgelere taşınırken, Bursa’da güvenli konutlar ve güvenli yapılar oluşturmak için de en az 15 milyon metrekarelik rezerv alan ortaya çıkacak. Bununla birlikte lojistik sektörü için de şehrin dışında depolama alanları oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu konuda talep toplama süreci de önümüzdeki günlerde başlamış olacak. Bursa’mız ve ülkemiz adına kritik önemde olan bu projelerin biran önce hayata geçmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz' diye konuştu.

“TÜRKİYE İLE JAPONYA’DAKİ DEPREMLER KIYASLANAMAZ”

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Türkiye ile Japonya depremleri birbiriyle kıyaslanmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye'deki depremler zemine çok yakın. 6 Şubat depremlerinin yakın tarihte bir örneği yok. Oradaki yapılar şiddeti yoğun üst üste 6-7 darbeye maruz kaldılar. Sağlam kalan yapılar mühendislik öngörüsü ile yapının teknik izin sınırlarının üzerinde inşa edildiği için ayakta kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, sağlıklı kentler için dirençli yapılara ihtiyaç olduğunu söyledi. 

BURSA BÜYÜK RİSK ALTINDA

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa'da 7.6 ve üzeri deprem üretecek fay hatlarının bulunduğunu, Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçeleri hariç tüm ilçelerde sıvılaşma riski olduğunu söyledi. Zemin özelliklerinin bozuk olmasının depremin şiddetini artıran en önemli faktör olduğunu kaydeden Er, “7 büyüklüğünde ölçülen bir deprem bozuk bir zeminde 9 şiddetinde hissedilebilir.” diye konuştu.

Beton Laboratuvarı Sahibi Yaşar Poyraz da, “Yapı üretim sürecinde attığımız imzanın sorumluluğunu bir kez daha düşünelim. Şapkamızı önümüzde koyalım tekrar düşünelim. Hatay'da yıkılan binalardan alınan beton örneklerini inceledik. Su ile karıştığında çamur olan beton örneği var. Denetim süreçlerinin her bölümü yeniden sorgulanmalı' dedi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Freni patlayan vinç 6 aracı biçti: 7 yaralı

Besni’de kasten adam öldürme suçundan aranan hükümlü yakalandı

BM: Gazze'de 1,6 milyon kişi akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya

Türk Sağlık-Sen’den İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Şirik’e Ziyaret

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Şirik, yerli malı haftası sergisinin açılışını yaptı

ABD, Suriye'ye yönelik Sezar yaptırımlarını yürüklükten kaldırdı

Kahta’da baz istasyonuna tepki: ‘Mahallemiz bir laboratuvar, çocuklarımız ise deney değildir’ - Videolu Haber

Adıyaman’da otomobilin çarptığı yaya 12 gün sonra hayatını kaybetti

Birliğinde fenalaşarak hayatını kaybeden Piyade Er Aydın için tören

Ailenin karşılaştığı sorunlar düzenlenen çalıştay ile masaya yatırıldı

Tayvan'da metro istasyonunda bıçaklı saldırı: 3 ölü

Hakkâri’de yasa dışı avcılığa 956 bin TL para cezası

Ağrı’da zamanla yarış, 2 yaşındaki Aras bebek uçak ambulansla İstanbul'a sevk edildi

Almanya’da Türk Eğitimine yol haritası belirlendi

AB ülkeleri Ukrayna'ya 90 milyar avro kredide anlaştı

Kocaeli'de Rus menşeli İHA bulundu!

Düzce’de 120 girişimci yatırımcılarla buluştu

EGD'nin kurucu başkanı Karagöz vefatının 23. yılında unutulmadı

Kocaeli Memur-Sen, Başkan Büyükakın'ı ağırladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden Pütürge'ye 41 milyon liralık hizmet

Manisa Şehzadeler'de yeni başkan belli oldu... Şehzadeler 'Hakan Şimşek'e emanet

Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde deprem

Düzce'de kırmızı ışık ihlali tepki çekti

İstanbul Şile'de CHP önünde 'kızıma küfür ettiler' diye bağıran kişi gözaltına alındı

Türkiye, ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşıladı

Adalet Bakanı Tunç’tan, “Rojin Kabaiş” açıklaması

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Türkiye'den ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırmasına ilişkin açıklama

Deprem bölgesi Malatya'da bir camii daha ibadete açıldı

Yeni vergi paketi 'Resmi'leşti!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

ÖSYM hafta sonu üç sınav düzenleyecek

CISV Türkiye ve Karsan’dan çocuklara sürdürülebilirlik eğitimi

İzmir'de sınıf başkanının vaadi Başkan Büyükakın ile yerine geldi

Bursa Yenişehir'de ritim kursuna yoğun ilgi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR