Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Besiciler girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi

Yaklaşan kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlıklar pazarlarda yerini almaya başladı fakat besiciler durumdan memnun olmadıklarını kaydetti.

GENEL 24.05.2025 11:50:12 0
Besiciler girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi

Gaziantep Canlı Hayvan Pazarında satışa hazır bekleyen kurbanlıklar, alanı da satanı da memnun etmiyor.

"Kurban bir ibadettir"

Mustafa Erdem

Kurban kesmenin bir ibadet olduğunu dile getiren besicilerden Mustafa Erdem, kurban fiyatlarını aşağı çekerek bu ibadetlere ortak olmak istediklerini ancak yüksek girdi maliyetlerinin buna engel olduğunu belirtti.

Erdem "Evet, kurbanlıklarımız hazır bulunmaktadır. Kurbanlıklarımızın hepsi arpayla beslenmiş, hepsi yayla malı olduğundan etleri lezzetlidir. Yani alan kurban almak isteyen kişi gönül rahatlığıyla alabilir, bir sıkıntı olmaz. Kurbanlarımızı görüyorsunuz burada alıcılarını bekliyorlar.  Her bütçeye uygun kurbanlık bulunmaktadır elimizde. Bir hayvan ortalama 50 ile 90 kilo aralarında gelir. Fiyat miktarı olarak daha kurbanda kesin bir şey yok. Sayın Tahmazoğlu 230 liradan bahsetmiş fiyatı. Yani 230 lira şu an besici kurtarmıyor. Yine mecburen malımızı satmayacak mıyız? Yani her sene hep iyi şeyler bekliyoruz ama beklentimiz karşılanmıyor. Maliyetler yüksek olduğu için besiciler istediği kazancı elde edemez.  Kurban bir ibadettir. Herkes kurban ibadetini en iyi şekilde yerine getirmesini ister. Biz de istiyoruz de kurbanlıkları ucuza verelim ama maliyetler yüksek olduğu için biz de pahalı vermek zorundayız. Yani durum bundan ibarettir." dedi.

"Kurbanlık bulmada sorun yok"

Hakan Doğan

Arpa ve saman fiyatlarındaki artışın hayvan satışına yansımadığını ifade eden Hakan Doğan "Kurbanlıklarımız hazır ve pazarda yerlerini aldı. Her türlü kurbanlık burada bulunabilir. Vatandaşlar rahatlıkla gelip burada koyunlarını alabilir, seçebilir. Kurbanlık sayısı konusunda sıkıntımız yok. Geçen sene fiyatlar 225 ile 230 liraydı. Bu sene fiyatlar yine aynı şekilde devam ediyor. Bu sene gerçekten üreticiler zor durumda. Fiyatlar çok durgun. Arpa, Saman fiyatları geçen seneye göre iki katı arttı, ama koyun fiyatları olarak da fiyatlar geçen sene ile aynı. Hareketlilik normal, fazla bir hareketlilik yok. Kurbana doğru hareketliliğin artacağını düşünüyoruz. Esnaf kazanamıyor, besici kazanamıyor. Gerçekten besiciler bu sene zor durumdadır." ifadelerini kullandı.

"Üretici desteklenmelidir"

İsmail Yıldız

Bu yıl haraketliliğin henüz başlamadığını dile getiren İsmail Yıldız "Bir üretici olarak, bir besici olarak kurban hazırlıklarımızı yapmışız, kurbanlarımızı getirmişiz. Milletimize en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kurbanlar Şanlıurfa'dan, Van'dan memleketin her tarafından geliyor.  Ama üretici tükendi, üretici bitti, maliyetleri yüksek.  Bu hayvanların alışı, bundan 5 ay önce 15 bin liraya mal olmuş, bugün adam satıyor, 11 bin ile 14 bin lira arasında satıyor. Evet, bu üretici şu an çok zarar ediyor.  Bunun için, devletimizin, yetkililerimizin, millete yardımcı olması lazım. Ne gerekiyorsa, hangi konuda yardımcı olabiliyorsa, destek olabiliyorsa buna bir destek vermesi lazım. Fiyatlar geçen senenin aynısı. Şu an küçükbaşlar 210 liraya, 220 lira bandında gidiyor toptan fiyat olarak. Büyükbaşlar şu an 250 ile 270 civarları. Küçükbaşlara göre, büyükbaş çok güzel, yani fiyatı güzel. Ama küçükbaş geçen senenin aynısıdır. 13 gün kalmış, fazla haraketlilik yok. Daha önce mesela kurbana bir ay kaldığı zaman burada hareketlilik çok oluyordu. Ama şu an hiç yani bir hareketlik yok." şeklinde konuştu.

"Girdi maliyetleri düşürülmeli"

Yahya Uçan

Ağrı Patnos'tan kurbanlık getirdiğini dile getiren Yahya Uçan "Bizim işimiz hayvancılıktır. Her zaman bu işle uğraşıyoruz. Bu sene hayvancılıkla uğraşan esnafımız zarar ediyor. Girdi maliyetleri çok pahalı olduğundan kimse kar edemiyor. Millet mağdur durumdadır. Biz devlet büyüklerimizden bu işe bir el atıp girdi maliyetlerini düşürmelerini istiyoruz. Satışlar önceki yıla göre daha az bir şekilde devam ediyor. Geçen seneler daha eksik gidiyor. Şimdi haraketliliğin başlaması lazımdı ama haraketlilik yok. Koyun satıcısı arkadaşlarımız da hepsi şu an kan ağlıyor." dedi. (İLKHA)

Yorum Ekle

TÜRK SAĞLIK SEN SAMSUN ŞUBE BAŞKANI GÖKAN ŞAHİN’DEN ÖNEMLİ BASIN AÇIKLAMASI

Malatya'da işyeri kurşunlanması sonrası karakol önünde kavga: 3 yaralı

Ateşkesi ihlal eden işgal ordusu sarı hattı geçtiği gerekçesiyle 2 Filistinliyi şehit etti

Balıkesir'de trafik kazası: 3 yaralı

KUMLUCA’DA ÜRETİCİYE “YABAN” DARBESİ HEM DOĞA HEM EKONOMİ VURUYOR!

Bakan Fidan: israilin devam eden ihlalleri inanılmaz şekilde süreci daha zor hale getiriyor

Zelenskiy: Kontrolümüzde olmayan yerlerde seçim düzenlenmeyecek

Malatya'da pat pat kazası: 3 yaralı

Malatya'da feci kaza: 1 işçi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi

KAHRAMANLARINA SAHİP ÇIKMAYANLAR BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDER!

Samsun Valiliği’nden Gıda OSB Açıklaması: Yatırımlarla Büyüyor

ALANYA DOĞU ÇEVRE YOLU VE DEMİRTAŞ KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

Lula da Silva: ABD’nin Venezüella'ya yönelik saldırganlığı insani bir felakete yol açabilir

Belediye Başkanı Geçit: Üç aylar manevi yenilenmenin zamanıdır

Ağlama, israfdır o yaşlar sənə,

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

Mehmet Âkif Ersoy

Sakarya'da trafik kazası: 5 yaralı

Bingöl'de “Fetih Şuuru ve Üç Aylar” konferansı düzenlendi

ABD, Venezuela açıklarında bir gemiye daha el koydu

Bursa’da 42 parça tarihi eser ele geçirildi: 1 gözaltı

Meteorolojiden Akdeniz için fırtına uyarısı

Polonya sınır güvenliğini artırmak için kara mayınları döşeme kararı aldı

Malatya'da kontrolden araç kaza yaptı: 1'i ağır 2 yaralı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

Ramsey’in Adıyaman Gölbaşı Caddesi’ndeki mağazası hizmete girdi - Videolu Haber

Rusya, 1003 Ukraynalı askerin cenazesini teslim etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR