Bugün, 5 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    10956,07%0,34
  • DOLAR

    42,50% 0,03
  • EURO

    49,54% -0,09
  • GRAM ALTIN

    5771,59% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9300,33% 0,03

Başkan Yavaş: Ankara'nın adını her platforumda duymak istiyoruz

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi’nde (AKK), SineFilozofi Dergisi’nin katkılarıyla bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası Sinema ve Felsefe Sempozyumu”nun açılış programına katıldı.

GÜNDEM 5.12.2025 16:58:37 0
Başkan Yavaş: Ankara

ANKARA - BHA

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan ABB Başkanı Yavaş, “Ankara'nın adını her platformda duyurmak istiyoruz. Uluslararası bütün yarışmaların da Ankara'da yapılması ve adının daha fazla duyulması yönünde çalışmalarımız var” dedi.

Sinema ve felsefe arasındaki yaratıcı etkileşimi merkezine alan sempozyum, 5-6 Aralık 2025 tarihlerinde Ankara Kent Konseyi Binası’nda Başkentlilerle buluşacak.

Ankara Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi ve SineFilozofi Dergisi öncülüğünde sinema ile felsefenin kesiştiği özgün tartışmaların yer aldığı “8. Uluslararası Sinema ve Felsefe Sempozyumu”, Ankara Kent Konseyi Binası’nda açılış programıyla başladı.

Bu yıl, “Bilgi, estetik, beden ve kimlik” temasıyla iki gün boyunca yerli, yabancı akademisyenleri, yönetmenleri ve sanatseverleri bir araya getirecek olan sempozyumun açılış programına; ABB Başkanı Mansur Yavaş, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AKK Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, AKK YİK Başkanı Şevket Bülend Yahnici, AKK Yürütme ve İcra Kurulu üyelerinden Ömer Şan ve Murat Akyüz, AKK Kültür ve Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nihat Değirmenci başta olmak üzere; AKK Yürütme Kurulu üyeleri, AKK Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri, AKK Kültür ve Sanat Meclisi üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Uluslararası Felsefi Filimler Festivali'ne Mansur Yavaş'tan destek

Sempozyumun açılışında konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, Sinema ve Felsefe Derneği Başkanı ve SineFilozofi Dergisi Yayıncısı Prof. Dr. Serdar Öztürk’ün, “Uluslararası Felsefi Filmler Festivali’nin 3’üncüsünü yarışmalı yapmak istiyoruz ve bu nedenle de sponsorlara ihtiyacımız var” çağrısına destek vererek konuşmasına başladı ve şunları söyledi:
“Uluslararası Felsefi Filmler Festivali, dünya çapında bir yarışma olursa biz bu yarışmayı desteklemek isteriz çünkü, Ankara'nın adını her platformda duyurmak istiyoruz.”

"Uluslararası bütün çalışmaların Ankara'da yapılması yönünde çalışmalarımız var"

Ev sahipleri arasında Türkiye’nin de yer aldığı 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası'na da değinen Yavaş uluslararası organizasyonların kentin marka değerini görünür kıldığını ifade ederek, “Dün öğrendim, güzel bir haberi de duyurmak istiyorum. Dünya Voleybol Şampiyonası, Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nı Ankara'ya aldı. Çünkü rekabet açısından değil, büyük organizasyonların birçoğu bilinirliği daha fazla olduğu için hep İstanbul'da yapılıyor. Bu nedenle bizim, uluslararası bütün yarışmaların da Ankara'da yapılması, adının daha fazla duyulması yönünde çalışmalarımız var. Ancak böyle olursa, Türkiye'nin başkentinin Ankara olduğunu herkese daha fazla duyurup, dünya başkentleri ile yarışır hale getirebiliriz. Hepinize başarılar diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

"Ankara, yalnızca siyasetin kenti değil, Hikayelerin, yeni düşüncelerin doğduğu bir kültür şehridir"

AKK Kültür ve Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya ise sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Sadece bir sempozyuma değil, düşüncenin perdeye, perdenin insan zihnine yansıdığı bir buluşmaya şahitlik ediyoruz. Sinema ve felsefe, ‘birinin dili görüntüler, diğerinin dili kavramlar’dır. Ancak ikisi de aynı sorunun peşindedir; insanı, hayatı ve varoluşu anlamak. Sinema, zamanla kışına ruh katan bir sanat; felsefe ise sorularımızı diri tutan bir arayıştır. Biri ışıkla yazar, diğeri düşünceyle. Ama ikisi de hakikate başka türlü bakmayı öğretir bize. Belki de bu yüzden sinema salonu karanlık gibi görünen ama aslında düşüncenin aydınlattığı bir mekandır. Bugün bu sempozyumu Ankara'da yapıyor olmamız bizim için ayrıca bir anlamdır. Çünkü Ankara, yalnızca siyasetin ve bürokrasinin kenti değil, hikayelerin, imgelerin, yeni düşüncelerin doğduğu bir kültür şehridir.”

"Sanat, Felsefe ve Bilim toplumun ayrılmaz bir parçasıdır"

Sinema ve Felsefe Derneği Başkanı ve SineFilozofi Dergisi Yayıncısı Prof. Dr. Serdar Öztürk, sempozyumun düzenlenme amacına ve bu kapsamda yürütülen çalışmalara değinerek, “4.⁠ ⁠ve 5. sempozyumumuzu Ankara Kent Konseyi’nde yaptık. Şu anda 8. sempozyumu da yine burada yapmaktayız. Dünyada aslında son derece önemli şeyler yaşanmakta; çevresel bir felaketle karşı karşıyayız, kar ve yağmur artık yağmıyor, hayvan türlerinin nesli tükenmekte, aynı zamanda toprağımız, havamız, suyumuz kirlendi, savaşlar, kıtlık, sefalet, acı dünyanın her tarafında gözümüzün önünde. Peki, bilim, sanat, felsefe bunun neresinde? Bilim, sanat ve felsefe bunlardan kendisini ayırt edemez. Bilim, sanat, felsefe özellikle de sinema, bizzat bu alanın içerisindedir. Bizim yapmaya çalıştığımız kaliteli filmler, iyi filmler seçebilme ve bu filmler sayesinde içinde yaşadığımız ilişkileri, hayatı, kendimizi anlama ve aynı zamanda dışarıyla empati kurma. Bunun için farklı bir sinema eleştirisi geliştirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla filmler sadece eğlence ve basit eğlence düzeyinde algılanabilecek bir sanat mecrası olarak değerlendirilemez. Filmler, aynı zamanda yaşama ve dünyaya inanmamızda son derece önemli görevler üstlenebilir. Bu nedenle biz bu topluluğu kurduk. Ben kapanış cümlesini şöyle bitirmek istiyorum, iyi ki varsınız” diye konuştu.

"Hakikate ulaşmaya çalışan binlerce yol içerisine kendini ifade etme biçimi sinema dilidir"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nihat Değirmenci ise Bakanlık olarak sempozyuma verdikleri destekten dolayı onur duyduklarını belirterek, “Sinemanın en önemli özelliği, hiç kuşkusuz hal dili ile hakikati anlatmaya ve insan hayatına dokunmaya çalışmasıdır. Hakikate ulaşmaya çalışan binlerce yol içerisine kendini ifade etme biçimlerden bir tanesi de sinemanın dilidir. Bu vesileyle ben de Sinema Genel Müdürü olarak bu sinema ve felsefe dergisine aynı zamanda da bu etkinliğe her zaman onurla destek verdiğimizi belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Sinema ve felsefeyi iki gün boyunca aynı sahnede buluşturacak olan sempozyumda, yerli ve yabancı akademisyenler, yönetmenler ve sanatseverler bir araya gelerek sinema ile düşünce dünyasının kesişim noktalarını söyleşiler, sunumlar ve özel gösterimler eşliğinde ele alacak.

Sempozyum, 6 Aralık Cumartesi akşamı saat 20.00’da kapanış oturumuyla sona erecek.

Photo 2025 12 05 10 27 30 4P H O T O 2025 12 05 10 27 31P H O T O 2025 12 05 10 27 23

Yorum Ekle

AKOM’dan İstanbul için hafta sonu soğuk hava ve sağanak uyarısı

Şehri Nuh Platformu’ndan üniversiteye sahip çıkma çağrısı

Malatya'da gıda güvenliği denetiminde 20 milyon TL'nin üzerinde ceza

Almanya yeni askerlik yasasını onayladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Adıyaman’a yol yapım desteği - Videolu Haber

Başkan Büyükakın: Vatman olmak isteyen kadınlara kapımız açık

İzmir Öğretmen Akademileri’nden kültür dolu etkinlik

Kocaeli ray filosunu 28'e yükseltti

Ankara UNESCO öğrenen şehirler listesinde

Sağlık Bakanı Memişoğlu Sinop’u ziyaret etti

İran'dan balistik füze denemesi

Tarihi Kürkçü Han'ın tek ustası: 51 yıldır mesleğini azimle sürdürüyor

ADYÜTAYAM’da yer fıstığı hasadı ve sera denemeleri başarıyla tamamlandı

ADD Şube Başkanı Prof. Dr. Özcan: ‘5 Aralık, Cumhuriyet Devrimlerinin En Büyük Eşitlik Adımıdır’

Gölbaşı’nda Abdurrahman Esen Örenli Camii açıldı

Sakarya Metrobüs Hattı’nda yeni gelişme

Eskişehir’de Klarinet Konçertosu’nun dünya prömiyeri

Mudanya'da özel gereksinimli bireyler için pasta kesildi

Antalya’da Mola Evleri destek olmaya devam ediyor

Batman'da "Filistin Direnişi ve İnsanlık Onuru" programına yoğun ilgi

Şanlıurfa Valiliğinden toplumsal huzur ve hoşgörü çağrısı

Mervan Bergusi’nin ailesi: Tutuklu lider işkence altında, durumu ağır

Malatya’da 1370 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Adıyaman’da hapis cezası bulunan şahıs jandarma tarafından yakalandı

Malatya’da ‘Pusuda’ tiyatro oyunu beğeni topladı

Başkan Yavaş: Ankara'nın adını her platforumda duymak istiyoruz

Belde statüsü kazanan 5 yerleşimde 7 Haziran 2026’da seçim yapılacak

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Dünya Türk Kahvesi Günü: İyi bir Türk kahvesi nasıl hazırlanır?

Denizli'de Kadın Meclisi’nden anlamlı buluşma

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Mudanya'da özel gereksinimli bireyler için pasta kesildi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Azim olursa başarı gelir

Bursa İnegöl’de Başkan Taban gençlerle bir arada

Türkiye’nin dijital seferberliği: "Veri Analizi Okulu" dünyada ilkleri başardı

İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Gölbaşı'dan uluslararası öğrencilere 'Kamu Diplomasisi ve Medya' dersi

Maltepeli Öğrencilerden Üreten Engelliler Merkezi’ne Ziyaret

Denizli Büyükşehir Yöneticilerine Afet Farkındalık Eğitimi

Bursa'da özel çocuklar bilimle buluştu

Üreten Engelliler Merkezi, Maltepeli öğrencileri konuk etti

Bursa'da engel tanımayan bilim yolculuğu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

YAZARLAR