Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Başkan Savaş: İktidar Hatay'a fitre gibi pay ayırıyor

Başkan Savaş: İktidar Hatay'a fitre gibi pay ayırıyor

GÜNDEM 4.08.2023 18:40:20 0
Başkan Savaş: İktidar Hatay

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminin ardından Hatay’daki son durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

HATAY (İGFA) - Hataylıların hem genel ekonomik sorunlar hem de deprem nedeniyle çok zor zamanlar geçirdiklerini vurgulayan Savaş, ‘’can kayıplarımız nedeniyle çok üzgünüz. İnsanlar artık hayatlarına devam edebilmek istiyor, inşaat yapıp yapamayacaklarını bilmek istiyor. Şehrimiz 7 defa yıkılıp 8. defa kuruldu. 9. defa nasıl daha sağlıklı bir şekilde yeniden inşaa edebiliriz diye çalışıyoruz. Tarihi dokudan ulaşıma ve yeşil alanlarımızı da koruyarak yaşanabilir ve modern bir şehir kuralım istiyoruz” dedi.

“YARDIM VE DESTEKLER GİTTİKÇE AZALDI”

Depremin ardından yardımların ve desteklerin gittikçe azaldığını da söyleyen Başkan Savaş şöyle konuştu: İlk zamanlar, özellikle basın ve medya şehrimize çok ilgi gösterdi. Gösterilen ilgi desteğe dönüşmeden dünya daha güncel sorunları konuşmaya başladı. Bundan dolayı bizler Hatay’ı gündemde tutabilmek ve yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla çalışıyoruz. Sadece Hatay için değil diğer depremden etkilenen illerin ayağa kalkması için çalışmalarımız var” diyerek depremden etkilenen illerdeki ilginin azalmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

“İKTİDAR GELDİĞİNDEN BERİ GERGİNLİKLE İŞ YAPIYOR VE İNSANLARI KUTUPLAŞTIRIYOR”

Yaklaşan yerel seçimler öncesi iktidar temsilcilerinin ılımlı bir hava sergilemesi gerekirken hiçbir olumlu bir tavır sergilemediklerini ifade eden Başkan Savaş, “ Halkımız bu zor zamanlarda çok sıkıntı çekiyor. Ekonomik sıkıntılar arttı. İktidar halen bizi aşağı çekmek istiyor. Biz her türlü şeye hazırız. Toplum olarak fazlasıyla çektik. İktidar geldiğinden beri, gerginlikle iş yapıyor ve insanları kutuplaştırıyor. İnsanlarımız bu durumdan çok yoruldu. Biz bütünleşerek iş yapmak zorundayız. İktidar, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları ayrı telden çalarsa Hatay hızlı bir şekilde kalkınıp eski durumuna kavuşamaz” dedi.

Ekonomik tablonun gittikçe kötüleştiğini ve insanların oldukça zor durumda olduğunu belirten Savaş şöyle konuştu: Ekonomik gidişat çok kötü. Asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlarımız insanlarımız var. Emekliler kan ağlıyor. Gezdiğim mahallelerde ruhsal çöküntü çok fazla. Biz insanlarımızı kaybediyoruz farkında değiller. Siyasette seçimi kazanmış olabilirler ama insanları kaybetmek, sıkıntılarına göz yummak kalkınmamızı yavaşlatıyor. Bu durum sadece insanlarımızı değil çocuklarımızın gelecekle ilgili kaygısını da arttırıyor. Maalesef durum böyle olunca çocuklarımız yurt dışına göç ediyor”

Depremin ardından yaşanan altyapı sorunları hakkında da açıklama yapan Başkan Savaş, “ Birçok su kuyumuz kurudu. Ve çoğu yerde de borularda kopmalar oldu. 170 civarında yeni su kuyusu açtık. Birçok yere yeni isale hattı da döşedik. 183 civarındaki konteynerkentin temiz ve kirli suyu HATSU tarafından bağlanıyor. HATSU’nun işleri 12 kat arttı. Belediye binalarımız kullanılamaz halde ve birçok personelimizi de kaybettik. Ona rağmen depremin ilk gününden itibaren insanlarımızın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz” dedi.

“BAKANLIKLARIN, ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ OLMALI HER KONUDA BİZLERE DESTEK VERMESİ LAZIM”

Yıkımın en çok olduğu Hatay’da şehrin her sorunu için ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini de vurgulayan Savaş, “ Hatay’da sadece Hatay Büyükşehir Belediyesi yok. Türkiye acil müdahale planında 8 bakanlığın bu işin içinde olması lazım. Bakanlıklar bizim yetemediğimiz işleri yapmakla mükellefler. Bakanlıklar ve çözüm ortaklarımızın her konuda bizlere destek vermesi lazım. Hepimiz ortak çalışmak zorundayız” diyerek ortak hareket edilmemesi durumunda şehrin yeniden eski günlerine kavuşması için sıkıntılar oluşacağını söyledi.

Hatay’ın depremi yaşayan diğer illere göre çok daha fazla bir yıkım yaşadığını söyleyen Başkan Savaş, “7 tane ilçemiz depremden çok fazla etkilendi. Deprem 6 ay önce oldu ama Hatay birçok aşamayı geçti. Şehrimiz için plan ve projeler yapıyoruz. Bakanlıkların ve bizlerin de Hatay için yapmak istedikleri var. Ama bir belediye başkanı olarak Hatay’ın daha sağlıklı ve güçlü yapılanmasını istiyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Özhaseki ile uyumlu çalışmaya gayret ediyoruz. Hatay’ın sorunlarını ortak akılla çözmeye çalışıyoruz” dedi.

“KİMİN PARASINI KİME VERİYORSUNUZ”

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın söylemlerine bir soru üzerine  cevap veren Başkan Savaş, “ Hatay Büyükşehir Belediyesinin yapamadığı işi biz yaptık diyor. Yıllarca yolları bitiremeyen, Belen’e kadar otobanı ovaya indiremeyen zihniyetin iki boru alıp Hatay Büyükşehir’in yapamadığını yapıyoruz demesi Hatay halkı için çok incitici. Kimin parasını kime veriyorsunuz. Hatay halkının vermiş olduğu vergilerin hakkını vermek ve halkın hizmetini yapmak senin görevin. Hatay’ı daha hızlı nasıl ayağa kaldırabilirim diyerek mücadele etmesi gerekir. Hatay’ın hizmet katsayısını yükseltecek icraatlarda bulunması bizi daha mutlu eder. Milletvekilinin, tüccarın, iş dünyasının ayağa kalkması için Hatay’ın özel afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz demesini bekliyoruz. Hatay’a yapamadıkları hizmetleri neden yapamadıklarını da anlatsınlar. ” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP’li belediyelere karşı söylemlerinin hatırlatılması üzerine Savaş, ‘Tüm belediyeler savcılıktan almış olduğu bilgiler doğrultusunda personel alıyor. Eğer terörle bağlantılı olanlar varsa bizimle paylaşsınlar biz de onlarla iş yapmak istemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti kadim bir devlet. İstihbarat birimindeki raporları ve bilgileri hiçbir belediye başkanı yok saymaz ve ona göre çalışma yapar. Eğer yanlış insanlar varsa da arkadaşlarımız ilişkiyi keser. 21 yıllık iktidarın görevi ülkeyi sağ salim geleceğe taşımaktır. Sayın Bahçeli’den eğitim, ekonomi, hukuk konularındaki sıkıntıları duymak isterdim. Emeklinin durumu, enflasyonun son durumu, halkın ne yediği ve tarımdaki girdi çıktıları konuşması ve özellikle de çiftçinin durumunun ne olacağı nasıl geçinecekleri açıklamasını isterdim. Mazot fiyatlarının birden bu kadar yükselmesini iktidara sormasını beklerdim” dedi.

“SAYIN ÖZHASEKİ İLE ÇALIŞMALARIMIZI PAYLAŞACAĞIZ”

Hatay’ın yeniden plan ve program dahilinde yapılanmasını Özhaseki ile paylaşacaklarını da söyleyen Savaş, “ Biz 112 akademisyenle bu konuyu uzun zamandır çalışıyoruz. İlerleyen zamanda uzmanlarla toplantı yaparak çalıştay gerçekleştireceğiz. Çevre, ulaşım ve birçok sorunun çözümü için çalışmalarımızı bakanımızla paylaşacağız. Şehrimizin güçlü ve sağlam bir şekilde olması lazım” dedi. Savaş, Hatay’ın yeniden ayağa kalkabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile şu anda uyum içinde çalıştıklarının altını çizdi.

Hatay’ın belirli bölgelerinde yapılan kamulaştırma ile ilgili de konuşan Savaş, kamulaştırma kararının gönüllülük esasında olması, zeytinliklere dokunulmaması gerektiği ve Hatay’ın nadide bereketli topraklarına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

“ YIKIM ÇALIŞMALARI ÇOK DÜZENSİZ VE HOYRATÇA YAPILIYOR”

Enkaz kaldırma çalışmalarının yılsonuna kadar kaldırılmasının mümkün olduğunu belirten Savaş, “ Bu yıkım çalışmaları gerçekten çok düzensiz ve çok hoyratça yapılıyor. Kentin alt ve üstyapısına büyük zararlar veriyor. Elektrik, internet ve su kesintilerine sebep oluyor.  Ayrıca ciddi sağlık soruna sebep olan asbest riskini de ortaya çıkarıyor. Enkaz kaldırma işlemlerinin halkın sağlığına uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Hatay da yabancılara toprak satışı sorununa değinen Savaş, “Geçtiğimiz yıllarda bazı illerde Türk vatandaşı olan yabancılara toprak almak yasaklanmış değil.  Hatay’ın durumuna dair sosyolojik anlamda korkmuyorum ama önlem alması gerektiğini hep söylüyorum.  Yabancılara kimlik verilmesinde ve mülkiyet satışında çok hassas davranılmalı” dedi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Mevlana Haftası, Kocaeli'de Şeb-i Arus programıyla taçlandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Özgür Özel: CHP İçin Muhalefet Bitti, İktidar Hazırlığı Başladı

Ömer Çelik’ten SDG Tartışmalarına Net Yanıt: Parti ile Kabine Arasında Çatlak Yok

İlkay Aydemir, “The Best of the Antalya” Ödül Törenine Katıldı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Yılbaşı sofrasında sağlık uyarısı: Aşırıya kaçmayın!

Bursa Büyükşehir'den çiftçiye 'çevreci' destek

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

ETİS yılbaşı öncesi uyardı: Güvenli olmayan e-ticaret sitelerine dikkat!

“İyilikte Kadın” kampanyasına uluslararası tanıtım

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Türkiye'den Şam'a üst düzey ziyaret

İzmit Kanlıbağ’da spotçuların kaldırım işgaline mühürleme

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü 50 yaşında

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Bursa Yenişehir’de doğa yürüyüşüne büyük ilgi

Antalya Kentsel Yenileme Projesinde ilk etap tamamlandı

Anahtar Parti Sözcüsü Geçen: ‘Açlık sınırının altında gelirle yaşam dayatılıyor’

Trabzon’da asfalt çalışması için yol geçici olarak kapandı

Konya’da su ürünleri denetimleri sürüyor

Batman'da AMATEM'in ihalesi yapıldı

Batman'da toplu sünnet şöleni düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR