Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

“BAŞKA BİR ADAY MARMARAY’I İSTESE VERECEK MİYDİNİZ?”

GÜNDEM 26.03.2024 10:14:00 0
“BAŞKA BİR ADAY MARMARAY’I İSTESE VERECEK MİYDİNİZ?”

AKP’nin millet bahçesi haline getirdiği Atatürk Havalimanı içerisinde yaptığı “Yeniden Büyük İstanbul Mitingi”nde Marmaray'ı partiye tahsis etmesi, TBMM gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, istismara açık bu uygulamayı Ulaştırma Bakanı’na sordu ve “Başka bir başkan adayı da talep etse tavrınız ne olacaktı?” diye sordu. 

 

AKP’nin seçime bir hafta kala millet bahçesi yaptığı Atatürk Havalimanı içerisinde gerçekleştirdiği “Yeniden Büyük İstanbul Mitingi”nde Marmaray’ı partiye tahsis etmesi, Meclis gündemine getirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, istismara açık bu uygulamayı Ulaştırma Bakanı’na “Başka bir başkan adayı da talep etse tavrınız ne olacaktı?” diye sordu. 

AK Parti, eski İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 24 Mart 2024 tarihinde “Büyük İstanbul Mitingi” adı altında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla miting gerçekleştirdi. Bu miting için Marmaray’ın ücretsiz olarak partiye tahsis edildiği ortaya çıktı. Gazeteci İsmail Saymaz, mitingden saatler önce AKP Pendik İlçe Başkanı Özer Sarıkaya’nın ve Kartal teşkilatının üyelerine mesaj gönderdiğini belgeledi. Ayrıca, AKP’nin 15 Mart’ta TCDD Taşımacılık A.Ş. İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazarak miting günü 10.00-16.00 arasında ve dönüşte 18.00-23.00 arasında bütün geçişlerin ücretsiz ve kartsız yapılmasını, ödemelerin de AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından karşılanacağı bildiren talebini ve bu talebin de kurum tarafından uygun görüldüğü ortaya çıktı. 

CUMHURBAŞKANI VE TÜM KABİNE SEFERBER OLDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, tek adam rejimini her alanda kurumsallaştırmayı hedefleyen AKP’nin yerel seçimde başta İstanbul olmak üzere büyük şehirleri kazanmak için iktidarın tüm olanaklarını kullandığını vurguladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere bakanlardan milletvekillerine kadar iktidarın tüm temsilcilerinin sokağa çıkarak Murat Kurum’a destek istediklerini hatırlatan Karasu, bu kişilerin iktidarın tüm olanaklarını da kullanmaktan çekinmediklerini belirtti. Bunun son örneğinin Marmaray’da yaşandığını ifade eden Karasu, miting saatinde hattı kullanacak yolcuların ücretsiz taşındığını dile getirdi.

SUÇ İŞLENDİ

Bunun mevzuatta yerinin olmadığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Devletin gücünü bir parti ve bir adayın başarısı için partizanca kullanmak, peşkeş çekmek anlamına gelir. Bu açıkça suçtur. Bu uygulama kabul edilemez” dedi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı. Miting başlangıç ve bitiş saatlerinde Marnaray’ı kullanarak kimlerin mitinge gittiğinin, kimlerin gitmediğinin nasıl tespit edileceğini soran Karasu, “Miting günü önergede belirtilen tarih ve saatler arasında, Marmaray’ı kaç kişi kullanmıştır? Ücretsiz geçen kaç kişi için yükümlük doğmuştur? Ödemeye ilişkin bir ödeme belgesi var mıdır, var ise ödeme bilgisi, tarih ve para olarak miktarı nedir?” diye sordu.

Bakan Uraloğlu’na “Kamu kurumlarının imkanları bir partinin, bir başkan adayının çıkarı için kullanılması doğru ve etik midir? Söz konusu uygulama, istismara açık bir yöntem değil midir? Bu uygulamayı diğer parti adaylarının talep etmeleri halinde talep karşılanacak mıdır?” diye soran Karasu, ayrıca bu uygulamadan, daha önce 0-4 yaş arası çocuk sahibi olan anneleri, toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanımını sağlayan Anne Kart uygulamasını hayata geçiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “Kimin parasını kime veriyorsun?” diyerek çıkışan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberinin olup olmadığının da açıklanmasını istedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETMECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Ulaştırma ve Altyapı bakanı Sayın Abdulkadir URALOĞLU tarafındanyazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

 

Ulaş KARASU

Sivas Milletvekili

AK Parti, millet bahçesine çevirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 24 Mart 2024 tarihinde “Büyük İstanbul Mitingi” adı altında bir miting gerçekleştirmiş ve bu miting için Marmaray partiye tahsis edilmiştir. Mitingden saatler önce AK Parti Pendik İlçe Başkanı Özer Sarıkaya üyelerine gönderdiği mesajında “Maramaray ücretsiz olacak” duyurusunu paylaşmıştır.

Basına yansıyan belgeye göre; AK Parti’nin 15 Mart’ta TCDD Taşımacılık A.Ş. İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazarak miting günü 10.00-16.00 arasında ve dönüşte 18.00-23.00 arasında bütün geçişlerin ücretsiz ve kartsız yapılması, ödemelerin AK Parti İl Başkanlığı tarafından karşılanacağı bildirilmiş ve bu talep kurum tarafından uygun görülmüştür. Bu çerçevede;

  1. AK Parti, önergede belirtilen çerçevede 15 Mart 2024 tarihinde TCDD Taşımacılık A.Ş. İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bir yazı yazmış mıdır? Kurum tarafından nasıl bir işlem yapılmıştır?
  2. Ücretsiz geçiş olanağı sağlan bu işlem TCDD Taşımacılık A.Ş mevzuatına uygun mudur? Uygun ise hangi mevzuata göre gerçekleştirilmiştir? 
  3. Turnike sisteminde kart basılır ve ücret peşin tahsil edilir. Durum böyle iken söz konusu talepteki uygulama ile Marnaray kullanıcılarından kimlerin mitinge gittiği, kimlerin gitmediği tespiti nasıl yapılmıştır?
  4. Daha önce gerçekleştirilen mitinglerde benzer uygulama olmuş mudur? Olmuşsa hangileridir?
  5. Miting günü önergede belirtilen tarih ve saatler arasında, Marmaray’ı kaç kişi kullanmıştır? Ücretsiz geçen kaç kişi için yükümlük doğmuştur? Ödemeye ilişkin bir ödeme belgesi var mıdır, var ise ödeme bilgisi, tarih ve para olarak miktarı nedir?
  6. Kamu kurumlarının imkanları bir partinin, bir başkan adayının çıkarı için kullanılması doğru ve etik midir? Söz konusu uygulama, istismara açık bir yöntem değil midir? Bu uygulamayı diğer parti adaylarının talep etmeleri halinde talep karşılanacak mıdır?
  7. Bu tür uygulamalar için TCDD Taşımacılık AŞ, herhangi bir kurumla sözleşme, protokol vb. imzalamış mıdır? İmzalamış ise içeriği nedir?
  8. Bu uygulamadan, daha önce “Kimin parasını kime veriyorsun” diyerek mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı’na çıkışan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberi var mıdır?

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Mevlana Haftası, Kocaeli'de Şeb-i Arus programıyla taçlandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Özgür Özel: CHP İçin Muhalefet Bitti, İktidar Hazırlığı Başladı

Ömer Çelik’ten SDG Tartışmalarına Net Yanıt: Parti ile Kabine Arasında Çatlak Yok

İlkay Aydemir, “The Best of the Antalya” Ödül Törenine Katıldı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Yılbaşı sofrasında sağlık uyarısı: Aşırıya kaçmayın!

Bursa Büyükşehir'den çiftçiye 'çevreci' destek

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

ETİS yılbaşı öncesi uyardı: Güvenli olmayan e-ticaret sitelerine dikkat!

“İyilikte Kadın” kampanyasına uluslararası tanıtım

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Türkiye'den Şam'a üst düzey ziyaret

İzmit Kanlıbağ’da spotçuların kaldırım işgaline mühürleme

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü 50 yaşında

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Bursa Yenişehir’de doğa yürüyüşüne büyük ilgi

Antalya Kentsel Yenileme Projesinde ilk etap tamamlandı

Anahtar Parti Sözcüsü Geçen: ‘Açlık sınırının altında gelirle yaşam dayatılıyor’

Trabzon’da asfalt çalışması için yol geçici olarak kapandı

Konya’da su ürünleri denetimleri sürüyor

Batman'da AMATEM'in ihalesi yapıldı

Batman'da toplu sünnet şöleni düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR