Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Bakan Fidan: Türkiye‑Almanya iş birliği her alanda güçlenerek devam edecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Berlin’de Alman mevkidaşı Johann Wadephul ile ortak basın toplantısında Türkiye‑Almanya ilişkilerinin yeni dönemde ivme kazandığını ve iki ülke arasındaki iş birliği potansiyelinin her alanda genişlediğini söyledi.

GÜNDEM 28.11.2025 16:09:30 0
Bakan Fidan: Türkiye‑Almanya iş birliği her alanda güçlenerek devam edecek

ANKARA-BHA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye‑Almanya ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Fidan, güçlü temellere sahip iki ülke iş birliğinin “her alanda ilerletilmeye devam edeceğini” vurguladı. Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin yeni bir dönemde yeni bir ruh ve ivme kazandığını belirten Fidan, son dönemde Almanya’dan Türkiye’ye yapılan üst düzey ziyaretlerin bunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Fidan, “Türkiye ve Almanya ilişkilerinde, Türkiye‑AB ilişkilerinde bu belirsiz dönemlerde iş birliğini daha ileri taşıma konusunda güçlü bir irade var. Biz de gerekli planlamayı ve koordinasyonu yapıyoruz.” dedi. Bu kapsamda Stratejik Diyalog Mekanizması toplantısının 2026 yılının ilk yarısında yapılacağını açıkladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolardan 60 milyar dolara yükselme eğiliminde olduğunu belirten Fidan, Almanya’nın Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük, dünya genelinde ise birinci ihracat pazarı olduğunu söyledi.

Ekonomik ve teknoloji odaklı yeni iş birliği alanları

Karşılıklı yatırımların artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Fidan, gelecek yılın ilk yarısında düzenlenmesi planlanan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı ile enerji ve madencilik forumunun ekonomik ilişkilere katkı sağlayacağını dile getirdi. Yenilenebilir enerji, yapay zekâ, yüksek teknoloji ve dijitalleşme gibi alanlarda büyük bir iş birliği potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Almanya’daki Türk toplumunun ekonomiden bilime, sanattan spora kadar birçok alanda önemli katkılar sunduğunu söyleyen Fidan, bu başarıların iki ülke için de gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Ziyareti kapsamında Almanya’da faaliyet gösteren iş insanları ve sivil toplum temsilcileriyle görüşeceğini aktardı.

Türkiye‑AB ilişkilerine de değinen Fidan, üyelik sürecinde temel sorunun fasılların açılmaması olduğunu belirterek, AB’nin Türkiye ile süreci normal zeminde ilerletmesini beklediklerini söyledi. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi konularının da öncelikli başlıklar arasında yer aldığını kaydetti.

Avrupa güvenliği, bölgesel istikrar ve barış süreci

Avrupa güvenliğine ilişkin başlıkların da detaylı şekilde ele alındığını belirten Fidan, Türkiye’nin SAFE Programı’na dahil edilmesinin önemine işaret etti. Savunma sanayisindeki kapasite ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin tecrübesinin Avrupa güvenliği için önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti.

Balkanlar, Ukrayna, Gazze, Suriye ve Kafkaslar gibi bölgesel başlıklarda Almanya ile ortak görüşlere sahip olduklarını belirten Fidan, Ukrayna konusunda taraflarca kabul edilebilir bir barışın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin bu süreçte yürüttüğü diplomatik girişimleri paylaşan Fidan, İstanbul Müzakerelerine yeniden ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Gazze’de barış planının hayata geçirilmesinin önemine değinen Fidan, insani yardımların hızla bölgeye ulaşması gerektiğini söyledi. Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenliği ve vatandaşların eşit haklara sahip olduğu bir sistemin bölgesel istikrara katkı sağlayacağını belirtti.

Terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fidan, “Terörsüz Türkiye sürecinin olumlu şekilde ilerlediğini” ifade etti. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin bu süreçteki desteğini önemsediklerini belirtti. Almanya’da 14 bin civarında PKK mensubu bulunduğuna dair Alman Anayasa Koruma Teşkilatı raporuna atıf yapan Fidan, terörü oluşturan şartların ortak çabayla ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin hem NATO hem de AB çerçevesinde güvenlik temelli mekanizmalarda aktif rol almaya devam edeceğini vurgulayan Fidan, ilişkilerde yaratıcı çözümlerle ilerlemenin önemine işaret etti.

Yorum Ekle

AYBASTI BELEDİYE BAŞKANI İZZET GÜNDOĞAR ‘A TEŞEKKÜR EDERİZ

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Mevlana Haftası, Kocaeli'de Şeb-i Arus programıyla taçlandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Özgür Özel: CHP İçin Muhalefet Bitti, İktidar Hazırlığı Başladı

Ömer Çelik’ten SDG Tartışmalarına Net Yanıt: Parti ile Kabine Arasında Çatlak Yok

İlkay Aydemir, “The Best of the Antalya” Ödül Törenine Katıldı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Yılbaşı sofrasında sağlık uyarısı: Aşırıya kaçmayın!

Bursa Büyükşehir'den çiftçiye 'çevreci' destek

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

ETİS yılbaşı öncesi uyardı: Güvenli olmayan e-ticaret sitelerine dikkat!

“İyilikte Kadın” kampanyasına uluslararası tanıtım

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Türkiye'den Şam'a üst düzey ziyaret

İzmit Kanlıbağ’da spotçuların kaldırım işgaline mühürleme

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü 50 yaşında

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Bursa Yenişehir’de doğa yürüyüşüne büyük ilgi

Antalya Kentsel Yenileme Projesinde ilk etap tamamlandı

Anahtar Parti Sözcüsü Geçen: ‘Açlık sınırının altında gelirle yaşam dayatılıyor’

Trabzon’da asfalt çalışması için yol geçici olarak kapandı

Konya’da su ürünleri denetimleri sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

Bursa’da özel eğitimde mesleki eğitim için eğitici eğitimi

İstanbul Maltepe'de ‘Birlikte Güzel Yaş Almak’ semineri

Bursa Yıldırım’dan fotoğraf tutkunlarına eğitim

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR