Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,72% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5950,58% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

Bakan Bolat, Suriye'ye yönelik yaptırımlarının kaldırılmasını destekledi, Gazze'deki soykırıma karşı dünyaya çağrıda bulundu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Suriye yaptırımlarını kaldırması kararı ile işgal rejimi ile ilgili ticaret anlaşması görüşmelerini durdurmasını değerlendirdi.

GENEL 20.05.2025 23:43:55 0
Bakan Bolat, Suriye

Yazılı açıklama yapan Bolat, "Batı dünyasında vicdanların çok geç de olsa sanki uyanmaya başladığını" söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Suriye konusundaki politikalarını ve duruşlarını Türkiye olarak, yıllardır ilkeli bir şekilde devam ettirdiklerini belirten Bolat, "Sonuçta haklılığımız ortaya çıktı ve 8 Aralık devriminden sonraki yeni Suriye hükümetinin milli birliği, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlama hususundaki kapsayıcı ve kuşatıcı politikalarını da destekledik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerek ABD'nin yeni yönetimi gerekse de Avrupa Birliği liderleri nezdinde yaptığı girişimler sonucunda, Suriye'ye yönelik AB ve ABD yaptırımlarının "geç de olsa kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını" söyleyen Bolat, "Böylece Suriye'de milli birlik hükümeti kurulduktan sonra, bu geçiş sürecinde Suriye'nin dünyaya entegre olmasında ve mali kaynakların akışının sağlanmasında en önemli engel olan mali ve ticari yaptırımların kaldırılması çok önemli bir gelişmedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte Suriye'deki istikrar ve ekonomik gelişme hızlanacaktır"

Bolat, "Bundan böyle Suriye ile gerek ikili ülkeler arasında, gerekse uluslararası kuruluşlar ile ve gerekse de Suriye diasporasının Suriye'ye yönelik ticaret ve mali transferlerinin önü açılmış olacaktır. Suriye'nin yeniden imarının, istikrarının ve milli birliğinin sağlanmasında bu gelişme önemli bir kilometre taşı olacaktır. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarlı girişimleri ve ikna çabaları ABD yönetimi ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından da benimsenmiş olmaktadır. Bu durum sevindiricidir. Yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte Suriye'deki istikrar ve ekonomik gelişme hızlanacaktır." ifadelerini kullandı.

"israili durduracak yegâne güç, dünya ülkelerinin birlikte hareket ederek Netanyahu hükümetine baskılar uygulamasıdır"

Bolat, işgal rejimine yönelik bazı Batılı ülkelerin almış olduğu kararlar hakkında şunları kaydetti:

"Diğer tarafta, Avrupa Birliği'nin ve İngiltere, Fransa ve İspanya gibi önemli ülkelerin israil ile ticaret ilişkileri konusunda son birkaç gündür yaptıkları açıklamalar da çok geç de olsa Filistin'de daha fazla kanın akmasını önleme konusunda ümitleri az da olsa yeşertmektedir.

Bizim ilk olarak 10 Nisan 2024 tarihinde ihracatın yaklaşık yarısını sınırlama kararımız ve devamında da 2 Mayıs 2024 tarihinde aldığımız ihracatı ve ithalatı tamamen durdurma kararımız, ancak bir yıl sonra bazı Avrupa ülkelerinde yavaş yavaş karşılık bulmaya başlamıştır. İngiltere'nin israil ile serbest ticaret görüşmelerini durdurma kararı ve Avrupa Birliği'nin de Hollanda'nın teklifi üzerine AB-israil Ortaklık Anlaşması'nı gözden geçirme kararı da önemlidir.

Aynı zamanda önceki gün 22 Avrupa ülkesinin israile Gazze'ye ve Batı Şeria'ya yönelik saldırıları derhal durdurması ve insani yardımların Gazze'ye hemen girişine izin vermesi çağrıları israil üzerinde önemli bir baskı oluşturacaktır. Elbette ki, Türkiye'nin 13 ay önce aldığı israil ile ticareti durdurma kararını diğer ülkeler de vaktinde uygulasaydı, Gazze'deki yıkım, can kaybı ve yaralanma sayısı bu kadar büyük olmayacaktı. israilin saldırganlığı ve şımarıklığına uluslararası toplumun birlikte dur deme gücü olmasına rağmen, bugüne kadar bu uygulanamadı. israili durduracak yegâne güç, dünya ülkelerinin birlikte hareket ederek Netanyahu hükümetine ekonomik, siyasi ve askeri baskılar uygulamasıdır. Gazze'de bir soykırım ve insanlık dramı yaşanmaktadır. 2025 dünyasında israil tarafından yapılan bu vahşet sahneleri insanlık tarihine bir utanç vesikası olarak geçecektir." (İLKHA)

Yorum Ekle

Siirt’te zorlu kış şartlarında yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Yapıcıoğlu: Memleketin her meselesinde ilkeli duruşumuzu koruyor, uygulanabilir çözümler üretiyoruz

Kayseri'de trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR Kadın Kolları Başkanı Yarar: Aileyi hedef alan anlayışlara karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençliğin ahlak ve anlam krizi görmezden gelinemez!

Fransa’da çiftçilerin protestoları devam ediyor

HÜDA PAR'ın 13'üncü kuruluş yıl dönümü Diyarbakır'da coşkuyla kutlandı

Küba'da virüsler tüm ülkede salgına yol açtı, vaka sayısı artıyor

AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ AFYON’DA MASAYA YATIRILDI

Mardin’de tır ile otomobil kazasında otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi İstanbul'da gerçekleştirildi

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Şehit Ömer Halisdemir nezdinde tüm şehitlere vefa

“Sudan Halkı ile Dayanışma Günü” etkinliği gerçekleşti

HAMAS: Kudüs'te yeni yerleşim birimi kurulması ilhak projesinde tehlikeli bir tırmanış ve yeni bir suç teşkil etmektedir

Gavdos Adası açıklarında 545 düzensiz göçmen kurtarıldı

Rusya Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan düşürdü

Japonya'dan nükleer silah açıklaması

Sakarya'da şap karantinası

CGTN: Çin, Hainan Serbest Ticaret Limanı'nda ada genelinde kapılarını dış dünyaya nasıl daha fazla açıyor?

Manisa'da 4 milyon TL'lik bozulmuş kokoreçe imha!

TİMBİR heyetinden Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım’a ziyaret

İçişleri Bakanlığı: Kocaeli'de Rus menşeli keşif ve gözetleme amaçlı İHA bulundu

ANTALYA DA SÜPER ORGANİZASYON TTB.2026.Kadir Hıdır

Tekkeköy ve Çırakman Mahalleleri İmar Planı Değişikliği Askıya Çıkarıldı

İstanbul Merkezli Vergi Kaçakçılığı ve Kara Para Operasyonu: 5 İlde Eş Zamanlı Baskın

ASELSAN'dan 410 milyon dolarlık dev ihracat anlaşması

Freni patlayan vinç 6 aracı biçti: 7 yaralı

Besni’de kasten adam öldürme suçundan aranan hükümlü yakalandı

BM: Gazze'de 1,6 milyon kişi akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

ÖSYM hafta sonu üç sınav düzenleyecek

CISV Türkiye ve Karsan’dan çocuklara sürdürülebilirlik eğitimi

İzmir'de sınıf başkanının vaadi Başkan Büyükakın ile yerine geldi

Bursa Yenişehir'de ritim kursuna yoğun ilgi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR