Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,72% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5950,58% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

Baharat sektörü 2024'e güçlü başladı

Baharat sektörü 2024'e güçlü başladı

EKONOMİ 10.03.2024 10:09:06 0
Baharat sektörü 2024

Kekik ve defnenin üretim ve ihracatında dünya lideri olan Türk baharat ihracatçıları 2024 yılına yüzde 51 artışla başladı.

İZMİR (İGFA) - Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki baharat ihracatçıları Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği bünyesinde bulunuyor.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, “Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında bilinirliğini ve ihracatını artırmak için Ege İhracatçı Birlikleri tarafından 6 yıldır TURQUALITY Projesini yürüttüklerini kaydederek, "Bu projenin en önemli ayaklarından birisi Türk baharatlarının tanıtımıydı. Şimdi ise Birliğimiz ve Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ortaklığında yürütülmesi planlanan “Turkish Herbal Tea” adlı Turquality Projemiz Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı. Proje ile 2023-2026 yılları arasında 4 yıllık bir süreçte tanıtım faaliyetleri yürütmeyi, bu faaliyetlerle kekik, adaçayı, defne, biberiye, meyan kökü gibi ürünlerin desteklenen kalemlerle tanıtımlarını yaparak ihracatta büyüme sağlamayı hedeflemekteyiz. ABD ve Almanya öncelikli hedef pazarlar olmak üzere hedef pazarlarda sağlık temalı Türk tıbbi ve aromatik bitkilerinin bitki çayı özelinde tanıtımını yapmayı planlıyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’NİN BAHARAT İHRACATININ MERKEZ ÜSSÜ EGE BÖLGESİ

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, Türk baharat sektörünün 2023 yılında yüzde 10 artışla 186 milyon dolarlık baharat ihracatına imza attığını belirtti. Türkiye’nin baharat ihracatının merkez üssü Ege Bölgesi ise baharat ihracatının yüzde 64’ünü gerçekleştirerek 118 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdığını kaydeden Öztürk, "Türkiye'de üretilen baharatları, 2023 yılında 153 ülkeye ihraç ettik. 2023 yılında ihracatımızda ilk sırada olan ülkeler; ABD’ye 23 milyon dolarlık, Almanya’ya 21 milyon dolarlık, Çin’e 10 milyon dolarlık, Fransa ve Tayland’a 6 milyon dolarlık, Birleşik Krallık, Hindistan ve Hollanda’ya 4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Uzakdoğu’nun en büyük gıda fuarı olan Foodex Japan Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonun bu yıl 26.’sını yaparak Türk baharatlarını da tanıtıyoruz. Japonya’nın son 5 yılda gıda ithalatı yüzde 17’lik artışla 62 milyar dolardan 73,6 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı gıda ihracatı ise; yüzde 72’lik artışla 164 milyon dolardan 282 milyon dolara yükseldi. Japonya pazarında güçlüyüz, verimli bir fuar geçiriyoruz. Günümüzde yıllık 200 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan baharat ihracatımızı uzun vadede 1 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, “2023 yılında 51 milyon dolarla kekik, 45 milyon dolarla defne, 17 milyon dolarla kimyon, 14 milyon dolarla toz biber, 7 milyon dolarla sumak ve adaçayı en fazla ihraç ettiğimiz ürünler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm dünyaya ihracatın devamlılığı için ürünlerdeki kalite sorununun çözümü hayati önem taşıyor. Ürünlerdeki kalite sorunu üreticide çözülmeli. Uzun süredir İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile birlikte toplantılar ve eğitimler düzenleyerek yabancı ot kalıntısı nedeniyle ortaya çıkan ürünlerdeki kalite sorununun ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri anlatıyoruz.” diye konuştu.  

Yorum Ekle

Freni patlayan vinç 6 aracı biçti: 7 yaralı

Besni’de kasten adam öldürme suçundan aranan hükümlü yakalandı

BM: Gazze'de 1,6 milyon kişi akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya

Türk Sağlık-Sen’den İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Şirik’e Ziyaret

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Şirik, yerli malı haftası sergisinin açılışını yaptı

ABD, Suriye'ye yönelik Sezar yaptırımlarını yürüklükten kaldırdı

Kahta’da baz istasyonuna tepki: ‘Mahallemiz bir laboratuvar, çocuklarımız ise deney değildir’ - Videolu Haber

Adıyaman’da otomobilin çarptığı yaya 12 gün sonra hayatını kaybetti

Birliğinde fenalaşarak hayatını kaybeden Piyade Er Aydın için tören

Ailenin karşılaştığı sorunlar düzenlenen çalıştay ile masaya yatırıldı

Tayvan'da metro istasyonunda bıçaklı saldırı: 3 ölü

Hakkâri’de yasa dışı avcılığa 956 bin TL para cezası

Ağrı’da zamanla yarış, 2 yaşındaki Aras bebek uçak ambulansla İstanbul'a sevk edildi

Almanya’da Türk Eğitimine yol haritası belirlendi

AB ülkeleri Ukrayna'ya 90 milyar avro kredide anlaştı

Kocaeli'de Rus menşeli İHA bulundu!

Düzce’de 120 girişimci yatırımcılarla buluştu

EGD'nin kurucu başkanı Karagöz vefatının 23. yılında unutulmadı

Kocaeli Memur-Sen, Başkan Büyükakın'ı ağırladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden Pütürge'ye 41 milyon liralık hizmet

Manisa Şehzadeler'de yeni başkan belli oldu... Şehzadeler 'Hakan Şimşek'e emanet

Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde deprem

Düzce'de kırmızı ışık ihlali tepki çekti

İstanbul Şile'de CHP önünde 'kızıma küfür ettiler' diye bağıran kişi gözaltına alındı

Türkiye, ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşıladı

Adalet Bakanı Tunç’tan, “Rojin Kabaiş” açıklaması

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Türkiye'den ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırmasına ilişkin açıklama

Deprem bölgesi Malatya'da bir camii daha ibadete açıldı

Yeni vergi paketi 'Resmi'leşti!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

ÖSYM hafta sonu üç sınav düzenleyecek

CISV Türkiye ve Karsan’dan çocuklara sürdürülebilirlik eğitimi

İzmir'de sınıf başkanının vaadi Başkan Büyükakın ile yerine geldi

Bursa Yenişehir'de ritim kursuna yoğun ilgi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR