Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Azerbaycan-Türkiye ilişkileri dünyada eşi olmayan bir kardeşlik örneği

Köşe Yazarları 5.01.2024 15:42:00 0
Azerbaycan-Türkiye ilişkileri dünyada eşi olmayan bir kardeşlik örneği

Her geçen gün daha da artan Türkiye-Azerbaycan ilişkilerindeki gelişmeyi değerlendiren Türk Aksakalları Birliği kurucu Başkanı, Missiya Medya Grubu Başkanı Ramin Ahmedov, “Bir millet, iki devlet” şiarıyla hareket eden devlet başkanlarımız İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası alanda ve bölgede bu formülün rehberliğinde hareket ederek iki Türk Cumhuriyetini dünyada söz sahibi haline getirmiştir. Bugün Azerbaycan-Türkiye arasında dünyada eşi benzeri olmayan kardeşlik ilişkileri bulunmaktadır. İki kardeş ülke arasındaki ilişkiler hiçbir dönemde bu kadar yakın olmamıştı. Kelbecer'in işgali sırasında sivillerin tahliyesi için Azerbaycan'a helikopter sağlayamayan Türkiye, şimdi dünyaya meydan okuyor ve her türlü uluslararası baskı karşısında kararlılığından vazgeçmiyor. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine yükseldi. Azerbaycan'ın bulunmadığı uluslararası platformlarda Türkiye Azerbaycan'ın çıkarlarını, Türkiye'nin bulunmadığı uluslararası platformlarda ise Azerbaycan Türkiye'nin çıkarlarını savunmaktadır. Devletlerarası ilişkiler sisteminin üstünde yer alan bu kardeşlik ilişkilerini tüm dünya şaşkınlık ve kıskançlıkla izliyor” dedi.

“TÜRKİYE-AZERBAYCAN, BARIŞ VE HUZURUN TESİSİNE KATKIDA BULUNUYOR”
İki ülke birlikteliğinin tarihi gelişimini ele alan Ramin Ahmadov, “Azerbaycan 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra, 9 Kasım 1991'de Azerbaycan'ı tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. Turgut Özal'ın 1-3 Mayıs 1992 tarihlerinde Azerbaycan'a yaptığı ziyaret ve ziyaret sırasında imzalanan Ortak Bildiri, karşılıklı ilişkilerin ve kalkınma perspektifinin temel ilkelerini belirledi. Her iki ülke de karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ilkelerine dayalı olarak birbirini takip eden adımlar atmaya başladı. 1993 yılında iktidara döndükten sonra Azerbaycan'ın uluslararası dünyayla entegrasyonunda Türkiye ile kapsamlı işbirliğinin genişletilmesine özel önem veren Haydar Aliyev, iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesini sağlamıştır. Bugün Türkiye, Azerbaycan'ın en güvenilir siyasi müttefiki ve eşit ekonomik muadili konumundadır. İki kardeş devletin başkanlarının karşılıklı resmi ziyaretleri sırasında, kapsamlı işbirliğimizi kapsayan çok sayıda önemli belge imzalandı. Azerbaycan-Türkiye ilişkileri sadece iki kardeş milletin çıkarlarına hizmet etmekle kalmıyor, aynı zamanda dünyada ve bölgede barış ve huzurun tesisine de katkıda bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

YOĞUN İŞBİRLİĞİ GELİŞİMİ GETİRDİ
Haydar Aliyev Miras Araştırma Merkezi araştırmasında, Haydar Aliyev'in Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak Türkiye'ye yaptığı üç resmi, iki resmi olmayan ve on beş iş ziyaretinin milli liderin Türkiye'ye verdiği önemin bir göstergesi olduğunun ortaya konulduğunu anlatan Ahmedov, “2003 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine özel önem verdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz dönemde Türkiye'ye 2 resmi, 11 iş ziyaretinde bulundu. 13-15 Nisan 2004 tarihlerinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştü. Daha sonra genel kurul toplantısı yapıldı ve belgelerin imza töreni gerçekleştirildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile de özel görüştü. Ziyarette Azerbaycan ve Türkiye arasında ortak bildiri, sivil havacılık ve kültür alanında işbirliğine ilişkin protokol ve diğer önemli belgeler imzalandı. O günden beri, Erdoğan ve Aliyev önderliğinde iki kardeş ülke her alanda işbirliği içinde gelişimini sürdürüyor. Yoğun işbirliği, her alanda gelişimi de getirdi” tespitinde bulundu.

“ŞUŞA DEKLARASYONU KARDEŞLİĞİMİZİN VE ORTAKLIĞIMIZIN TÜM DÜNYAYA İLANIDIR”
Kardeş Türkiye ile dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olan Azerbaycan arasındaki askeri ilişkilerin, ileri boyutlara taşındığını vurgulayan Ramin Ahmedov; “Sonuç olarak 44 gün süren Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'nin siyasi desteğinin üst düzeye taşınması, üçüncü güçlerin sürece müdahale etmesini engelledi. Sonuç olarak Azerbaycan, bire bir savaşta Ermenistan'ı mağlup etti. Bölgeyle ilgilenen ve Ermenistan'ı destekleyen güçlere, ‘Azerbaycan'a üçüncü güç müdahale ederse Türk ordusu da aynı şekilde misilleme yapar’ diyerek, bunu yaptıkları takdirde karşılaşacakları akıbeti hatırlattı. Bu da Azerbaycan’a zaferi getirdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30. yıl dönümü münasebetiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazdığı tebrik mektubunda yer alan; ‘Ülkelerimiz tarihi sınavlardan onurla ve başarıyla çıkmış, ‘Tek millet, iki devlet’ sloganının ruhuna bağlılığını tescillemiş ve yaşatmıştır. Bugün halklarımızın birliği, kardeşliği, dostluğu gibi sağlam temeller üzerine kurulu devletlerarası ilişkilerimiz en üst düzeydedir. Kardeş ülkelerimizin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, enerji, askeri, teknolojik ve diğer alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliklerinin yanı sıra uluslararası kurumlar çerçevesindeki başarılı işbirliklerinden de memnuniyet duyuyoruz’ sözleri iki kardeş ülkenin geldiği seviyeyi özetliyor. Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi iradesi ve yorulmak bilmeyen faaliyetleri sonucunda iki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine yükseldi. Jeopolitik süreçleri derinlemesine anlayan, zamanı doğru değerlendiren iki usta liderin ortak adımları, birliğimizin bugün en üst seviyeye taşınmasını sağlamıştır. Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa'da imzalanan ‘Şuşa Deklarasyonu’ kardeşliğimizin ve ortaklığımızın tüm dünyaya resmi ilanıdır” şeklinde konuştu.

Elnur Ertürk

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi hizmete açıldı

Kars’ta tarımın geleceği konuşuldu: "FAO Talks" gençlerle buluştu!

Digor’da gençlerin sağlık vizyonu yarıştı: Büyük finalde ödüller sahiplerini buldu!

105. sıradan Türkiye birinciliğine: Yeşilay Kars Şubesi’nden tarihi başarı

Kars 36 Spor, Siirt Kurtalan Spor’u 4-0 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı

Bursa'da kültür ve kardeşlik köprüsü

Düzcespor-Tokatspor maçından gol sesi çıkmadı

Aydın’da ÜNİDES destekli Toprakla Büyüyoruz Projesi hayata geçti

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Kristal Karlar Diyarında dev organizasyon: FIS Sarıkamış Cup başlıyor!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR