Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14197,16%-0,23
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,29% 0,26
  • GRAM ALTIN

    6075,15% 1,74
  • Ç. ALTIN

    9754,73% 1,17

Şehit padişah Sultan Murad Kosova’da anıldı

Şehit padişah Sultan Murad Kosova’da anıldı

GÜNDEM 18.06.2023 13:41:22 0
Şehit padişah Sultan Murad Kosova’da anıldı

Osmanlı Devleti’nin savaş meydanlarında şehit edilen ilk ve tek padişahı olan Sultan 1. Murad Hüdavendigar, vefatının 634. yılında Kosova’nın başkenti Priştine yakınlarındaki kabri başında Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı.

BURSA (İGFA)  -Kosova Meydan Muharebesi sonrası savaş meydanını gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edilen Sultan Murad Hüdavendigar’ın  iç organlarının gömülü olduğu Kosova’nın başkenti Priştine yakınlarındaki kabri başında anma töreni düzenlendi.

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 18.’si düzenlenen Murad Hüdavendigar Han’ı anma programına; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Fidan Brina Jilta, TİKA Kosova Koordinatörü Cihan Dinçer, Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammed Ali Yıldırım, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'nda görevli askeri erkan, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, Kosova, Türkiye ve Kuzey Makedonya’dan çok sayıda davetli katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, Murat Hüdavendigar’ın savaş meydanında şehit düşmeden önce yaptığı dua Türkçe ve Arnavutça olarak okunurken, Üsküplü İlahiyatçı Süleyman Baki de Murat Hüdavendigar’ın hayatı hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, törende yaptığı konuşmada Osmanlı Devleti’nin 3. padişahı olan Sultan Murad Hüdavendigar’ı şehadetinin 634. yılında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Başkan Dündar konuşmasının başında, Türkiye’nin 6 Şubat’ta yaşadığı asrın felaketi olan büyük depremlerde Kosova’nın verdiği desteğe teşekkür etti.

Anma programında Kosova’daki kardeşlerle buluştuklarını ifade eden Başkan Dündar, “Burada şehit padişahımızı kabri başında dualarla anıyor, ortak değerlerimize sıkı sıkıya sarılarak geçmişimizi unutmuyoruz. Sultan Murad’ın 1389 yılında Kosova’ya gelip, Balkan coğrafyasına barışı, kardeşliği ve huzuru yaydığı gibi bizler de bugün aynı kardeşlik ve sevgiyi gönül coğrafyamızın dört bir yanına götürüyoruz.” dedi.

Sultan Murad Han’ın, devlet idaresi, fikirleri, azmi, din farkı gözetmeksizin tebaasına gösterdiği şefkat ve merhamet ile bugün dünyanın örnek aldığı bir devlet adamı olduğuna vurgu yapan Dündar, “Hükümdarlığı döneminde adaleti, barışı ve iyiliği yayan, Osmanlı’ya Balkan kapılarını açan, cihan imparatorluğu yolunda önemli bir yol kat eden Murad Hüdavendigar Han; felsefesi ve kararlılığı ile her zaman örnek alacağımız, mirasını yaşatacağımız büyük bir hazinedir. 27 yıllık saltanatı sırasında birçok konuda ilk ve örnek olan Murad Hüdavendigar Han’ın barışçı politikası bugün de dünyaya örnektir. İnsanlar, eserleriyle yaşarlar. Sultan Murad Han da zaferleri gibi eserleriyle de herkesin gönlünde taht kurmuştur.” ifadelerini kullandı.

Osmangazi Belediyesi olarak büyük devlet adamı Murad Hüdavendigar Han’ı 17 yıldır hem Bursa’da hem de Kosova’daki türbesi başında andıklarını hatırlatan Başkan Dündar, “2016 yılında şehit padişahımızın adını verdiğimiz uluslararası bir okulu hizmete açtık. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde Murad Hüdavendigar felsefesi doğrultusunda eğitimlerini alıyor. Dünyanın barışa, birliğe ve adaletli yönetim anlayışına daha çok ihtiyacı olduğu günümüzde, hem Murad Hüdavendigar Han, hem de 600 yıl süren Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim anlayışı, mimarisi ve daha birçok özelliği bu öğrencilerimiz vesilesiyle yeniden hayat bulacaktır. Böylesine kıymetli ataların torunları, böylesine büyük hazinelerin mirasçıları olarak ecdadımızın izinde sahip olduğumuz mirası güçlü bir şekilde geleceğe taşıyoruz. Dünyadaki güç dengelerinin değiştiği, dünyanın yeniden şekillendiği bir süreçten geçerken bölgede güçlü ve lider ülke olarak, Türkiye Yüzyılı ülküsü ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de şehirleri imar edip, barışı ve adaleti tesis edeceğiz. ” diye konuştu.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı da törende yaptığı konuşmada, Kosova zaferinin tarihin akışını değiştiren bir savaş ve İstanbul'un fethinin habercisi olduğunu belirterek, “Türkiye, Balkanlarla etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Hem kültürel olarak öyledir hem insan mayası olarak öyledir hem de bugün Osmangazi Belediyemiz gibi pek çok kuruluşumuzun hizmetleriyle bu tip anma etkinlikleri ve ortak tarihi mirasımızı yaşatan etkinliklerle bir bütündür. O yüzden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu coğrafyaya gönül coğrafyamız diyor. Çünkü, bizim aramızdaki bağların gönül bağı olduğunu ben buradaki 4 aylık görev sürem sırasında gayet iyi anladım.' ifadelerini kullandı.

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Fidan Brina Jilta da 634 yıl önce vefat eden Sultan Murad Hüdavendigar Han’ın kabri başında saygıyla eğilirken, özellikle gençlerin bu emanetlere sahip çıkmasını temenni etti.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Kuyucak Belediyesi'nden susuzluğa çözüm hamlesi

İSU, Iraklı Heyeti Kocaeli’de Misafir Etti

Göktaş: Çocukların Dijital Güvenliği Küresel İş Birliği Gerektiriyor

Denizli, “Bak Postacı Geliyor” Filminin Galasına Ev Sahipliği Yapacak

Antalya Büyükşehir’den Manavgat’ta Sinyalizasyon Atağı

Sakarya BB PRO Team Yeni Sezon Kadrosunu Açıkladı

BİK, İnternet Haber Siteleri İçin İlan Sürecini Kılavuzlaştırdı

Kocaeli’nin En Güzel Kareleri Belli Oldu

Asgari Ücret Komisyonu Üçüncü Kez Toplanıyor!

Eskişehir’de Minikler Doğa Etkinliğinde

Türkiye ile Azerbaycan Arasında İş Birlikleri Güçleniyor

AKK’de yılın son Yürütme Kurulu Toplantısı yapıldı

Özel'den sert çıkış: Bu düzen demokrasiye de, cebe de zarar!

Sakarya Geyve'de spor sahaları hizmete gün sayıyor

Bursa İnegöl'de yeni ASM 15 bin kişiye hizmet verecek

Ayşe Kulin’den Bursalı gençlere hayat dersleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bilimsel faaliyetleri her alanda destekliyoruz

Tarihin derinliğinde saklı bir mâbed: Yeraltı Camii

Türkiye–Azerbaycan iş dünyasında kalıcı iş birliklerini güçlendireceğiz

Yandex Ads ağının Telegram kanalları geliri 57 milyon doları aştı

Sakarya'da bağlantı yolunda üstyapı çalışmaları hız kazandı

Trabzon’da ekolojik köprü tamamlandı

Belediye Başkanı Taşkın: Yeniden inşa sürecinde esnaf ve vatandaşların görüşleri önemli bir yol göstericidir

İşgalciler Ramallah'ın kuzeyinde 1200 konutluk yeni işgal adımı atıyor

Erdemoğlu Holding, Gaziantep’in Yıldızları arasında ödül aldı

Asgari ücret için üçüncü toplantının gün ve saat belli oldu!

Eskişehir’de minik eller doğayla buluştu

Batman emniyetine 151 yeni araç

Türkiye’nin ham çelik üretimi arttı

Şırnak eczacı odası, Diyarbakır’da eczacı odaları ile buluştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Siirt’te öğrencilerin devamsızlığını azaltmaya yönelik eylem planı değerlendirildi

Çocuklara "İyi ki doğ-Muş" ile sürpriz ziyaret

Kocaeli Çayırova’da ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi’ programı başladı

Mesleki eğitimde özel uygulamaları Bursa'da masaya yatırıldı

Konya’da öğrenciler mesleğe ilk adımı attı

2026 MSÜ sınavı için başvuru takvimi açıklandı

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Başkan Fatma Şahin’den Üniversitelilere Müjde!

Bursa’da Mesleki Eğitim İçin Özel Eğitim Eğitimi

Gaziantep'te üniversite öğrencilerine yeni müjde!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR