Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Avukat Acu: israil ordusunda görev alan çifte vatandaşlar insanlık suçuna ortaktır

Gazze'de sivillere yönelik saldırıların insanlık suçu teşkil ettiğini belirte Avukat Çetin Acu, işgal ordusunda görev alan Türkiye vatandaşlarının bu suçlara ortak olduğunu ve vatandaşlıktan çıkarılmaları gerektiğini söyledi.

GENEL 16.09.2025 16:54:48 0
Avukat Acu: israil ordusunda görev alan çifte vatandaşlar insanlık suçuna ortaktır

Gazze’de siyonist rejimin çocuk, kadın demeden soykırımda bulunmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getiren Acu, konunun Türkiye kamuoyunda daha fazla gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti.

Acu, işgal ordusunda görev yapan Türkiye vatandaşlarının durumunun toplum ve vicdan nezdinde büyük önem taşıdığını belirtti.

Acu, “siyonist rejim ordusunda görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının durumu toplum ve vicdan nezdinde gerçekten çok önem arz ediyor. Malumunuz, israil terör devleti, Filistin halkına karşı işlediği insanlık suçlarıyla tanınıyor. Gazze’de çocukları, kadınları ve sivilleri katleden, uluslararası hukuku hiçe sayan bir ordudan söz ediyoruz. Bu orduya katılan bir kişi, sadece bir başka ülkenin ordusunda görev yapmış olmuyor; aynı zamanda insanlığa karşı suçlara da ortak oluyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, Gazzeli kardeşlerimizi şehit edip, ardından da hiçbir şey olmamış gibi aramızda gezen birilerinin varlığı bile asla kabul edilmemeli." ifadesini kullandı.

Orada yapılan askerlik hizmetinin insanlık suçu olduğunu söyleyen Acu, vatandaşlıkla ilgili yasal düzenlemelerin yetersizliğine dikkat çekti.

Acu, “Vatandaşlık Kanunu’nda bu konuyla ilgili elbette bazı hükümler var; ancak bunlar yetersiz kalıyor. Kendi iradesiyle yabancı bir devletin ordusuna girenlerin vatandaşlıktan çıkarılması öngörülüyor, ancak uygulamada bu mekanizma işlemiyor. Hele ki siyonist israil terör devleti söz konusu olduğunda bu boşluk çok daha vahim bir hâl alıyor. Çünkü orada yapılan sözde askerlik hizmeti, doğrudan insanlık suçlarına ortaklık anlamına geliyor.

“Terör ordusunda görev alan hiç kimse bu ülkenin vatandaşı olamaz”

Siyasi partilerden HÜDA PAR’ın hazırladığı ve Meclis’e sunduğu kanun teklifinin yaklaşık iki yıldır gündeme alınmadığını belirten Acu, teklifin taşıdığı önemi vurguladı.

Acu, “İşte bu nedenle, HÜDA PAR'ın Meclis’e sunduğu soykırım suçuna karışmış çifte vatandaşlarla ilgili kanun teklifi önem arz ediyor. Teklif içeriğinde, israil ordusunda görev alanların vatandaşlıklarının derhâl düşürülmesini ve cezai sorumluluklarının da açıkça düzenlenmesini öngörüyor. Fakat maalesef bu teklif 2 yıla yakın süredir henüz Meclis’in gündemine dahi gelmedi. Açıkçası ben bazı kirli ellerin bu kanun teklifinin görüşülmesini engellediğini düşünmekteyim. Çünkü mevcut kanunlar bu konuda maalesef caydırıcı bir mekanizma sunmuyor. Mevcut düzenlemeler hem muğlak hem de uygulamadan yoksun. Yaptırım gücü zayıf kalıyor. Eğer bu kanun teklifi yasalaşırsa, Türkiye ilk defa açık ve net bir tavır koymuş olacak: Ancak birileri bunun olmasını istemiyor. Filistinli çocukları öldüren terör ordusunda görev alan hiç kimse bu ülkenin vatandaşı olamaz, olmamalı. Bu sadece Filistin halkına değil, Türkiye’nin hukuk devleti kimliğine ve milletimizin vicdanına da bir bağlılık göstergesi olacaktır.” dedi.

“Bu mesele hem hukukun hem vicdanın meselesidir”

Bu konunun sadece hukuki değil, aynı zamanda ahlaki ve vicdani bir sorumluluk taşıdığını ifade eden Acu, işgal ordusunda görev almanın sonuçlarına dikkat çekti.

Acu, "Bu kişilerin israil ordusunda görev yapması, sadece hukuki değil, aynı zamanda da ahlaki bir sorundur. Burada söz konusu olan sıradan bir askerlik değil. siyonist işgal ordusunda görev almak, Gazze’de bombalanan hastanelerde, yıkılan camilerde, şehit edilen çocukların kanında pay sahibi olmak demektir. Türkiye’nin vicdan sahibi her ferdinin, böyle bir ihanete ‘hayır’ demesi gerekir. Çünkü bu mesele hem hukukun hem de vicdanın meselesidir.” diye konuştu.

Yetkililere çağrıda bulunan Acu, devletin bu konuda net bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade etti.

Acu, “Bu hususta Türkiye'nin yapması gereken, bu kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi, mevcut hukuki boşlukların giderilmesi ve Meclis’te bekleyen bu kanun teklifinin vakit kaybetmeden yasalaştırılmasıdır. Devlet, vatandaşlıktan çıkarma mekanizmasını işletmeli, aynı zamanda cezai sorumluluk açısından da yargı süreci başlatmalıdır. Aksi hâlde Türkiye, Filistin davasına sahip çıkan bir ülke olarak inandırıcılığını kaybeder.” değerlendirmesinde bulundu.

“Siyasi bir tartışma değil, İnsanlık meselesi”

Toplumsal farkındalığın da artırılması gerektiğini vurgulayan Acu, sözlerini şöyle tamamladı: “Toplumun şunu bilmesi lazım. israil ordusuna katılan biri, sadece bir asker değildir; işgalci ve katil bir makinenin parçasıdır. O kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kalması, ülkemizin onuruyla bağdaşmaz. Bu yüzden HÜDA PAR’ın Meclis’e sunduğu kanun teklifinin bir kez daha önemine vurgu yapmak istiyorum. Çünkü bu mesele bir ‘siyasi tartışma’ değil, doğrudan bir ‘insanlık meselesidir.'” (İLKHA)

Yorum Ekle

Malatya'da pat pat kazası: 3 yaralı

Malatya'da feci kaza: 1 işçi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi

KAHRAMANLARINA SAHİP ÇIKMAYANLAR BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDER!

Samsun Valiliği’nden Gıda OSB Açıklaması: Yatırımlarla Büyüyor

ALANYA DOĞU ÇEVRE YOLU VE DEMİRTAŞ KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

Lula da Silva: ABD’nin Venezüella'ya yönelik saldırganlığı insani bir felakete yol açabilir

Belediye Başkanı Geçit: Üç aylar manevi yenilenmenin zamanıdır

Ağlama, israfdır o yaşlar sənə,

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

Mehmet Âkif Ersoy

Sakarya'da trafik kazası: 5 yaralı

Bingöl'de “Fetih Şuuru ve Üç Aylar” konferansı düzenlendi

ABD, Venezuela açıklarında bir gemiye daha el koydu

Bursa’da 42 parça tarihi eser ele geçirildi: 1 gözaltı

Meteorolojiden Akdeniz için fırtına uyarısı

Polonya sınır güvenliğini artırmak için kara mayınları döşeme kararı aldı

Malatya'da kontrolden araç kaza yaptı: 1'i ağır 2 yaralı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım kararı

Ramsey’in Adıyaman Gölbaşı Caddesi’ndeki mağazası hizmete girdi - Videolu Haber

Rusya, 1003 Ukraynalı askerin cenazesini teslim etti

MİT Başkanı Kalın, Hamas heyetiyle bir araya geldi

Teknolojinin kalbi Bursa'da attı

Japonya'da otomobil ile yolcu treni çarpıştı

Başkan Bozbey'den gençlere 'hayal kurun' tavsiyesi

Filistin’in Direnişi ve Dirilişi Akademik Çalıştay ve Toplumsal Farkındalık Programı düzenlendi

Adıyaman’da şoförler odası seçiminde yarış başladı: Aday Ahmet Gündüz’den seçim bürosu açılışı - Videolu Haber

Muğla Milas'ta 'Taziye Evi' temeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR