Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Aşkabat'ta camilerdeki denetimler güçlendiriliyor ve "aşırı inançlılar" aranıyor.

Aşkabat camilerinde "fazla dindar" olduğu düşünülen vatandaşlar güvenlik görevlileri tarafından sorguya çekiliyor.

DÜNYA 25.03.2024 09:30:00 0
Aşkabat

Müslümanların kutsal Ramazan ayı devam ederken, Türkmenistan'ın güvenlik hizmetleri camilere giden vatandaşların gözetimini artırdı. TINGADER muhabiri bunu 18 Mart'ta başkentten bildirdi.

"Bugünlerde başkentin camilerinde sivil ve polis üniformalı yüzlerce özel hizmet görevlisi bulunuyor. Onlar için bu günler ülkedeki 'aşırılıkçıları' hedef almak için uygun bir zaman. Gündüz oruç tutan müminler akşam saatlerinde camilerde toplanarak teravih namazı kılıyorlar. Durumun farkında olan bir Aşkabat sakini, isminin açıklanmaması kaydıyla, güvenlik görevlileri onları izliyor ve aralarında 'aşırı inançlıları' arıyor" dedi.

Güvenlik yetkililerinin "aşırılık yanlılarını" nasıl tanımladığını açıklığa kavuşturmakta başarısız oldu. Ancak "fazla dindar" olduğu düşünülen vatandaşlar ertesi gün telefonla aranıyor ve belirlenen yerde görüşmeye davet ediliyor.

"İlçe karakoluna veya Toplu Konut Müdürlüğü'nün zemin kat noktalarına çağrılan vatandaşlar sorgulanıyor. Onlara esas olarak şu sorular sorulur: Ne zamandır namaz kılıyorsun? Namazı kim teşvik etti? Adınız ve soyadınız nedir? Kendisi mi okudu? Başka neyi teşvik etti?' durumun farkında olan bir Aşkabat sakini söyledi.

Özel servisler vatandaşlara merhumun üç, yedi ve kırk günlerini işaretleyip işaretlemediklerini de soruyor. Vatandaş "Kuran'da bunların anılmasına dair bir şey yok" diye cevap verirse "Vahhabilik"le suçlanıyorlar.

"Bu vatandaşlar kara listede. Aşkabat'ta yaşayan bir kişi, eğer sakalları varsa tıraş etmeye zorlanıyorlar" dedi.

Muhabirimiz ayrıca camideki güvenlik görevlilerinin cezaevinden çıkan, dindar, namaz kılan ve oruç tutan kişilere alenen tacizde bulunduğunu söylüyor.

 

"Polisler herkese suç işlediklerini, cezaevinde oturduklarını, artık sakal bırakıp molla olduklarını bağırıyorlar." Bölge sakinlerinden biri, "Onların öfkeli tavırlarına ve adanmışların yüzlerini aldıkları anlara sıklıkla tanık oluyorsunuz" dedi.

TNGADER muhabiri, Aşkabat Emniyet Müdürlüğü ve Milli Güvenlik Bakanlığı'ndan telefonla yorum alamadı.

Muhabirlerimiz, bu olayların bu yıl Ramazan ayında oruç tutan ve camiye gidenlerin sayısında önceki yıllara göre ciddi bir artış yaşandığına denk geldiğini söylüyor.

"Ekonomik kriz, yaygın işsizlik, yüksek gıda fiyatları, siyasi durgunluk ve devam eden izolasyon zamanlarında insanlar Allah'a ve dine yöneliyor. Hükümetin iç ve dış politikalarının geleceğine olan güvenin kaybolması ve halk arasında manevi bir boşluğun ortaya çıkmasıyla birlikte camilere namaza giden gençlerin sayısı da arttı. İsminin açıklanmaması kaydıyla durumu bilen yerel bir gözlemci, "Hükümet istikrarsızlıktan endişe ediyor gibi görünüyor" dedi.

Aşkabat'ın güvenlik görevlileri, Lebab yetkililerinin halka oruç tutma ve "Arkadağ örneğini takip etme" çağrısı yaptığı zamana denk gelecek şekilde camilere giden vatandaşların denetimini artırdı.

Türkmenistan Anayasası'nın 41. maddesinde herkesin dini tutumunu bağımsız olarak belirlediği, tek başına veya başkalarıyla birlikte istediği dine uyma veya herhangi bir dine mensup olmama hakkına sahip olduğu belirtilmektedir.

Ancak çoğunluğu Müslüman ancak laik bir devlet olan Türkmenistan hükümeti, din özgürlüğü de dahil olmak üzere vatandaşların temel özgürlüklerini kısıtladığı için eleştirildi.

TINGADER muhabirleri ve kaynakları, ülke vatandaşlarının işyerinde namaz kılmasına veya camiye gitmesine karşı eylemlerde bulunulduğunu, dindar vatandaşların baskı ve zulme maruz kaldığını, evlerinin basıldığını, dini kitapların toplandığını düzenli olarak bildiriyor.

 

Tüm1haber/Tingader Türkmenistan Temsilcimiz Murat Karaca ABD Dışişleri Bakanlığı, 2014 yılından bu yana Türkmenistan'ı vatandaşlarının dini özgürlüğü konusunda "özel endişe duyulan ülkeler" listesinde tutuyor.

 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

HEKİMSEN 2. Bilim Kurulu ödülleri sahiplerini buldu

​İşgal rejimine ait araştırma kuruluşu: Hizbullah'ın en az 20 bin füzesi bulunuyor

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye mal ve hizmet sektöründe dünyanın enleri arasında

İşletmelere kişi başına 3 bin 500 TL teşvik verilecek

Bakan Güler: ‘Askerlikte esneklik geliyor, çocuk sayısına göre görev yeri seçilebilecek’

ASKİ kuraklı mücadeleye hız kesmeden devam ediyor

İzmirliler buz pistlerini sevdi

“Soğuğun Öğrettiği Sıcaklık: Erzurum”

Çok çocuklu ailelere askerlikte yeni kolaylık gündemde

Gazze Şeridi’nde tıbbi tahliye bekleyen 1000 hasta şehit oldu

HAKSİAD’dan hizmet sektörü zirvesi

ABB’nin kültürel mirası ve koruma politikaları konuşuldu

Antalya Muratpaşa’da 60 yaş üstüne sağlıklı yaşam rozeti

KUMLUCA’DA CUMARTESİ SABAHLARI GÖNÜLLER BULUŞUYOR… MANEVİ İKLİM HER HAFTA DAHA DA BÜYÜYOR!

İmalat sektörüne 50 milyar liralık istihdam desteği

Adalet Bakanı Tunç: Bin hâkim ve savcı yardımcısı alınacak

Türkiye’den Filistin ekonomisine yeni destek

Milletvekili Tanal, TBMM’de araç benzetmesiyle iktidarı eleştirdi

Reeskont ve avans faizlerine 'Merkez' ayarı

TÜRK MİLLETİNİN UYANIŞ TEMSİLİ DEĞERLENDİRİLDİ

İran'da Mossad ajanı idam edildi

​ EPDK 2026 lisans bedellerini açıkladı: Enerji piyasalarında yeni tarifeler

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Uyuşturucu operasyonunda yeni gelişme: Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran ifadeye çağrıldı

Adana’da “Okul Öncesi Dönemde Dijital Şiddet Ve Güvenli Teknoloji Kullanımı” semineri

6 ilde dev operasyon! 9 organize suç örgütü çökertildi!

İzmit'te zabıta denetimleri artık yaka kamerasında!

Prof. Dr. Zelka: Her yıl yaklaşık 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor

​Mübarek üç aylar yarın başlıyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Umut Timi gönüllüleriyle bir araya geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR