Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

ANTALYA'DAKİ AHISKALILARIN OYLARI KİME KAYBETTİRECEK KİME KAZANDIRACAK

GENEL 23.02.2024 16:59:00 0
ANTALYA

Antalya ilinde başta Muratpaşa ilçesi olmak üzere Konyaaltı, Kemer, Kepez, Döşemealtı, Aksu, Serik, Manavgat, Alanya ve diğer yerleşim yerlerinde toplam yaklaşık 80 bin kadar Ahıskalı Türk kökenli hemşehrilerimiz yaşamaktadır ve yaklaşık 50 bini önümüzdeki 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacaklar. Bu vatandaşlarımızın yarısından fazlasının nüfusa kayıtlı oldukları ve yaşadıkları ilçe Muratpaşa'dır.

Seçim kampanyasının başlaması ile Ahıskalı hemşehrilerimiz tarafından Muratpaşa'da AK Parti'den, CHP'den ve MHP'den, Konyaaltı'nda CHP'den ve Kemer'de MHP'den ve belediye meclis üyeliği aday adaylığı başvuruları yapıldı.

Bugun itibarı ile siyasi partilerin aday listeleri açıklanmış olup, edinilen bilgilere göre Kemer'de MHP'den Timur Zabitoğlu Cumhur İttifakı aday listesinde 4. sıradan, Muratpaşa'da MHP'den Raşit Şevket Cumhur İttifakı aday listesinde 16. sıradan, Konyaaltı'nda Saniye Laçin CHP aday listesinde 25. sıradan ve yine Muratpaşa'da Gülminaz Bakkal CHP aday listesinde 33. sıradan belediye meclis 
üyeliği adayı oldular.

Görüldüğü gibi, MHP Kemer'deki Cumhur ittifakı aday listesinde Ahıskalı hemşehrimiz Timur Zabitoğlu'nun 4. sırada yer almasını uygun görerek Antalya'daki diğer adaylara nazaran belediye Mimeclis üyeliğine seçilebilme açısından bu gayet iddialı adımla Ahıskalıların gönlünü almakta başarılı gözükmektedir. Bu açıdan MHP Kemer İlçe Teşkilatı Başkanı Hüseyin Kara'nın Ahıskalılar'dan MHP'ye ciddi sayıda oy kazandıracak çok önemli bir adımın atılmasının sağlanmış olduğu söylenebilir. Belki de bu atılan adım Antalya genelinde Ahısklalı hemşehrilerimizin ekseriyetinin oylarını almaya da ciddi bir zemin oluşturabilir. Kaldı ki, Muratpaşa'da da MHP tarafından Cumhur İttifakı listesinde Raşit Şevket'in yine önemli bir sırada gösterilmesi söz konusu oyların kazanımındaki MHP'nin payını daha da büyütecektir.

MHP'nin Ahıskalı hemşehrilerimize yönelik attığı iddialı adımlar CHP'nin yaklaşımıyla mukayese edildiğinde ve oluşan durum bugün itibarı ile değerledirildiğinde kimin önde kimin ise geride kalabileceği tahmin edilebilir. CHP tarafından Muratpaşa'da mevcut belediye meclis üyesi Ahıskalı hemşehrimiz Gülminaz Bakkal'ın 33. sıradan belediye meclis üyeliğine aday gösterilmesini Ahıskalı Türk Camiamızca tasvip edilmeyecek ve bu sıralamanın kabul edilemez derecede bir durum olduğundan dolayı, Muratpaşa'da Ahıskalı oyların CHP'den ve CHP adaylarından yana olabilmesi çok zor bir ihtimal olarak değerlendirilebilir. Bilhassa, böyle bir durumun oluşması CHP'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhittin Böcek'in de alabileceği oyları da ciddi ölçüde etkileyebilir, ki bu zeminden siyasi yarıştaki rakipleri önemli seviyede istifade edebilir.

Bununla birlikte, Konyaaltı'nda CHP'nin belediye meclis üyeliği aday listesinde CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Cem Kotan'ın ve İlçe Başkanı Demet Meral Gündüz'ün destekleriyle siyasette çok yeni sayılan Ahıskalı hemşehrimiz Saniye Laçin'in belediye meclis üyeliğine aday gösterilmesi belli bir oranda CHP'ye hem Konyaaltı boyutunda hem de Antalya Büyükşehir Belediyesi boyutunda oy kazandırabilir. Antalya'ya Rusya, Ukrayna, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile diğer eski SSCB ülkelerinden 200 binden fazla insanın temelli olarak yerleşmek amacıyla gelmiş olması ve onbinlercesinin çeşitli hukuki yollarla Türk vatandaşlığını kazanması Antalya'daki demografik yapıyı ciddi anlamda değiştirmiştir. Türk vatandaşlığına kabul edilenlerin önümüzdeki seçimlerde oy kullanarak önemli derecede seçim sonuçlarını etkileyebilecekleri düşünüldüğünde, Saniye Laçin'in Konyaaltı'nda çok sayıda seçmeni kendi ismine odaklayabileceği söz konusu olabilir. Böyle bir gelişmenin yaşanması CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Cem Kotan'ın ve İlçe Başkanı Demet Meral Gündüz'ün başarısı sayılacaktır.

Lakin, CHP'nin Muratpaşa aday listesinde Gülminaz Bakkal'ın kabul edilemez sırada olmasından dolayı olumsuz etkilerin olacağı göz önünde bulundurulduğunda, CHP'nin Antalya Büyükşehir Belediyesi boyutunda ciddi bir oy kaybı yaşayabileceği Ahıskalı hemşehrilerimiz tarafından dile getirilmektedir.  

Özetle görünen o ki, Muratpaşa ile ilgili olan sıkıntılardan dolayı, CHP Muratpaşa'da ve Antalya Büyükşehir Belediyesi boyutunda Ahıskalıların ekseriyetinin oyunu alamayabilir. Buna karşılık MHP'nin Ahıskalılara yönelik isabetli adımları sayesinde bu söz konusu oyların ekseriyeti Cumhur İttifakına gidebilir.

Belirtmek gerekir ki, bu değerlendirmeler bugün itibarı ile görünen bir durumu göstermektedir, ancak seçime kadar durumlar değişebilir. İlerleyen süreç içerisinde Ahıskalıların gönlünü alabilen seçimi kazanma şansını yükseltecek ve Antalya genelinde oy potansiyelini çok önemli ölçüde büyütebilecektir.

Tüm1haber/Antalya/Hasan Eryiğit

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurtuldu, Peki Ya Öğrenciler?

Okul Destek Projesinden 20 bin 464 çocuk faydalanıyor

Bursa’da kaçakçılık operasyonunda milyonlarca makaron ele geçirildi

İngiltere: israilin 19 yeni yerleşim kararı barışı tehdit ediyor

Adıyaman’da su aboneliğinde rekor artış: Abone sayısı 101 bini aştı - Videolu Haber

Aydın'dan dünyaya enerji depolama sistemi

Büyükşehir Evde Fizik Tedavi Hizmeti Sunuyor

RATEM’de değişim kazandı; Vedat Gündoğan başkan seçildi

Yeşil Artvinspor U18 takımı deplasmanda farklı galip gelerek ligin ilk yarısını lider bitirdi

Râid Sa'd'ın şehadetinin ardından işgal basını tedirgin: HAMAS'ta "fırtına öncesi" sessizlik

Vatandaşlar: Asgari ücret artsa da zamlar durmadıkça geçim mümkün değil

Arçelik'ten Koç Holding’e 5,2 milyar TL’lik hisse satışı

CHP Sözcüsü Zeynel Emre’den emeklilerin barınma sorununa ilişkin 7 maddelik önerge

Sakarya’da Genç Sahne Tiyatro Okulu seçmeleri başlıyor

Konya Karatay’da Gençlik Merkezi 549 öğrenciye eğitim sunuyor

TBMM’de 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kabul Edildi

Kütahya Belediyespor’dan taraftarına bir zafer daha

Ümit Uysal Yeni Yıl Çarşısı’nı Gezdi

Simge Kırmızı Kıyafetiyle Gecenin Yıldızı Oldu

Keçiören’de Sarıkamış Şehitleri İçin Anma Programı

Ünlü Şefler Bursa’da Buluştu

Sokak Aydınlatmaları LED’e Dönüşüyor

Asgari ücrette son viraj: Gözler üçüncü toplantıda

2. Uluslararası Afet Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

Yeşilay Şırnak şubesi, İstanbul’daki zirvede kültürel zenginliklerini tanıttı

Yaban keçisi avına 966 bin lira ceza

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki feci kazada ölü sayısı 2’ye yükseldi

Sosyal korumaya 2024 yılında 5 trilyon lira harcandı

Gaziantep Büyükşehir’den evde fizik tedavi hizmeti

Kocaeli’de Türk Sanat Müziği korosundan yılın son konseri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurtuldu, Peki Ya Öğrenciler?

Büyükşehir Çalışanlarına Sağlık Eğitimi

Lisans Eğitimi 3 Yıla İniyor: YÖK’ten Üniversiteler İçin Radikal Adım

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR