Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Anapalı: Osmanlı’da ilk darbe Fatih’e yapılmıştır

Anapalı: Osmanlı’da ilk darbe Fatih’e yapılmıştır

KÜLTÜR SANAT 11.10.2023 10:40:16 0
Anapalı: Osmanlı’da ilk darbe Fatih’e yapılmıştır

13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle buluşan Araştırmacı Yazar Dr. Ahmet Anapalı, katılımcılarla keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi

KOCAELİ (İGFA) - 1974 yılında İstanbul Fatih’te dünyaya gelen, Marmara Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra sosyoloji alanında yüksek lisans ve ardından tarih üzerine doktorasını tamamlayan, evlendikten sonra eşinin memleketi Kocaeli Gebze’ye yerleşen Ahmet Anapalı, televizyon ekranlarından tanıdığımız adıyla Tarihte Yürüyen Adam… Tarihte Yürüyen Adam’ın yolu bu kez 13. Kocaeli Kitap Fuarı’na düştü.

Fuarda yaptığı söyleşi kadar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin uzattığı mikrofona özel açıklamalarda bulunan Anapalı, ‘’Kocaeli benim vatanım’’ dedi. Fuarda yaptığı söyleşide de dikkat çeken açıklamalarda bulunan tarihçi Anapalı, 'Osmanlı’da ilk askeri darbe Fatih’e yapıldı' dedi.

İSTANBUL’UN BAŞKENT OLMASI GEBZE’DEN BAŞLAR

Tarihte Yürüyen Adam programlarıyla tanınan, sosyal medyadaki paylaşımları milyonlarca kez izlenen ünlü tarihçi Ahmet Anapalı, 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Kocaeli Büyükşehir’e özel açıklamalarda bulundu.

'Tarihte Yürüyen Adam’ın yolu bu kez Kocaeli Kitap Fuarına düştü. Eğer Kocaeli’de bir tarih yürüyüşüne çıkmak isteseydiniz hangi rotayı izlerdiniz?' sorusunu yanıtlayan Anapalı, 'Abdülhamit Han buradan geçmiş, Alman Kralı Wilhelm bile burada kalmış, burası değeri bilinmeyen bir yer. İstanbul’a Konstantinapol adını veren Maximus Kontstantin, Nikomedialı yani doğma büyüme Kocaeli’li. Çocukluğunda Gebze Eskihisar kalesinde kalır, kral olduğu haberini Gebze’de kalır ve İstanbul’u başkent yapacağım der. İstanbul’un başkent olma hikayesi Gebze’den başlar. Batı Roma’yı sarsan Hannibal burada yatıyor. Doğu Roma imparatorluğunu yıkan Fatih Sultan Mehmet burada öldü.  4. Murat, Bağdat seferine buradan çıktı, caddenin adı hala Bağdat Caddesi olarak duruyor, İpek Yolu buradan geçiyor. Kocaeli tarih boyu hep önemli oldu. Osmanlı için de önemli oldu, Cumhuriyet için de önemli oldu' açıklamasını yaptı.

'KOCAELİ BENİM VATANIM'

Bu arada kendisini Kocaelili olarak tanımlayan tarihçi Ahmet Anapalı, '2020 yılında Gebze’ye taşındık, eşim Gebzeli, ben de Gebze’nin yani Kocaeli’nin damadıyım. Kocaeli vatan, benim yaşadığım, ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim bir vatan. Ben gece gözümü burada kapatıyorum, sabah gözümü burada açıyorum. Ben burada yaşıyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Valiliği bir şey yapıyorsa burada yaşayan biri olarak beni doğrudan ilgilendiriyor. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve tüm kurumlar, çok örnek ve çok güzel faaliyetler yapıyor. Ben yaptığı her faaliyetle Büyükşehir Belediyesi’ni ve Tahir başkanı öncü olarak görüyorum' ifadesini kullandı.

'HİPERAKTİF ÇOCUKLAR BİR FATİH SULTAN MEHMET’TİR'

Tarihçi Ahmet Anapalı, röportajın ardından kitapseverlerle Selim Sırrı Paşa Salonunda bir araya geldi ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Anapalı, “Hepimizin çocuğu var, yaramazlar. Çocuklar niye yaramaz çünkü yiyorlar enerjiyi oluyorlar ama atamıyorlar. Bundan sonra çocuk ne yapıyor evde oraya buraya zıplıyor. İşte bu çocuk evde hiperaktif, öğretmenlerin rahatsız olduğu bir çocuğunuz varsa eğer mutlu olun Allah size Fatih Sultan Mehmet vermiştir. Eğer Fatih Sultan Mehmet bugün yaşıyor olsaydı. Muhtemelen öğretmen veya müdür, veliyi çağırıp biz bu öğrenciden şikâyetçiyiz diyecekti. Önce sınıf değişimi olacaktı, sonra rehberlik servisine gönderilecekti, sonra ram, sonra klinik ve ilaçlarla normal insanlaştırılacaktı. Yani Fatih’ten çocuk normal insanlığa iniş yapacaktı” dedi.

'36 PADİŞAHIN 12’Sİ DARBELERLE YIKILDI'

Fatih Sultan Mehmet’in hayatına dair birçok kesiti anlatan Tarihçi Anapalı, “2. Murat Varna Savaşını yener gelir ama oğlu 2. Mehmet’in başına geçmez. 1446’ya kadar iki yıl boyunca tahtta kalır. Daha çocuktur, tahta çıktığında Avrupa’daki krallar ve Papa üç gün üç gece eğlence tertip eder. Eğlenin derler çünkü Mehmet daha çocuktur. Çünkü başlarında Murat gibi bir bela vardır. Avrupalılar tahtın başına bir çocuğun geçmesi ile rahat edeceklerini düşünürler. Fatih’i asker küçük görüyor, ulema beğenmiyor, Çandarlı sevmiyor ve bütün dünya mutlu. Empati yap Fatih’in yerinde siz olun. Varlığın dosta korku düşmana güven verdi. Bu arada ilk Osmanlı askeri darbesi Fatih’e yapıldı. Buçuk Tepe isyanı, var ya hani 15 Temmuz, 80, 60 darbeleri hani ilk darbe Fatih’e yapıldı. Osmanlı’da 36 padişahın 12’si darbe ile yıkıldı. Bu korkunç bir rakam. 12’si de darbe sonucu geldi. Osmanlı’nın üçte ikisi darbecidir. Darbeler cumhuriyetin unsuru değildir. Darbeler Osmanlı’dan cumhuriyete bulaşan bir mikroptur. Fatih en sonunda babası tarafından tahtan indirildi. Daha sonrasında Manisa’ya vali olarak geri gönderildi” diye konuştu.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Hindistan, Pakistan'a giden suyu kesti

Muğla açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem

Siirt’te zorlu kış şartlarında yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Yapıcıoğlu: Memleketin her meselesinde ilkeli duruşumuzu koruyor, uygulanabilir çözümler üretiyoruz

Kayseri'de trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR Kadın Kolları Başkanı Yarar: Aileyi hedef alan anlayışlara karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençliğin ahlak ve anlam krizi görmezden gelinemez!

Fransa’da çiftçilerin protestoları devam ediyor

HÜDA PAR'ın 13'üncü kuruluş yıl dönümü Diyarbakır'da coşkuyla kutlandı

Küba'da virüsler tüm ülkede salgına yol açtı, vaka sayısı artıyor

AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ AFYON’DA MASAYA YATIRILDI

Mardin’de tır ile otomobil kazasında otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi İstanbul'da gerçekleştirildi

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Şehit Ömer Halisdemir nezdinde tüm şehitlere vefa

“Sudan Halkı ile Dayanışma Günü” etkinliği gerçekleşti

HAMAS: Kudüs'te yeni yerleşim birimi kurulması ilhak projesinde tehlikeli bir tırmanış ve yeni bir suç teşkil etmektedir

Gavdos Adası açıklarında 545 düzensiz göçmen kurtarıldı

Rusya Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan düşürdü

Japonya'dan nükleer silah açıklaması

Sakarya'da şap karantinası

CGTN: Çin, Hainan Serbest Ticaret Limanı'nda ada genelinde kapılarını dış dünyaya nasıl daha fazla açıyor?

Manisa'da 4 milyon TL'lik bozulmuş kokoreçe imha!

TİMBİR heyetinden Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım’a ziyaret

İçişleri Bakanlığı: Kocaeli'de Rus menşeli keşif ve gözetleme amaçlı İHA bulundu

ANTALYA DA SÜPER ORGANİZASYON TTB.2026.Kadir Hıdır

Tekkeköy ve Çırakman Mahalleleri İmar Planı Değişikliği Askıya Çıkarıldı

İstanbul Merkezli Vergi Kaçakçılığı ve Kara Para Operasyonu: 5 İlde Eş Zamanlı Baskın

ASELSAN'dan 410 milyon dolarlık dev ihracat anlaşması

Freni patlayan vinç 6 aracı biçti: 7 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Milli Savunma Üniversitesi tanıtımı Bursa'da gerçekleştirildi

Hyundai Resim Yarışması'na başvurular sürüyor

ÖSYM hafta sonu üç sınav düzenleyecek

CISV Türkiye ve Karsan’dan çocuklara sürdürülebilirlik eğitimi

İzmir'de sınıf başkanının vaadi Başkan Büyükakın ile yerine geldi

Bursa Yenişehir'de ritim kursuna yoğun ilgi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR