Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Aliyev çok önemli bir noktaya değindi: Azerbaycan'dan Azerbaycan'a engelsiz geçiş...

Eğer Ermenistan gönüllü olmazsa Erivan'ı buna nasıl zorlayabiliriz? - uzmanlar baskı seçeneklerini açıkladı

DÜNYA 30.01.2025 13:21:00 0
Aliyev çok önemli bir noktaya değindi: Azerbaycan

"Hem uluslararası düzeyde hem de Ermenistan'la ikili temaslarımızda Azerbaycan'dan Azerbaycan'a engelsiz bir geçiş olması gerektiği konusunu her zaman dile getiriyoruz. Azerbaycan'dan Azerbaycan'a hiçbir kontrolden geçmeden, hiçbir engelle karşılaşmadan sorunsuz ve serbest bir geçiş olmalıdır. Bu bizim talebimizdir."

"Yeni Müsavat", bunun Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 28 Ocak'ta ulaştırma konularıyla ilgili bir toplantıda yaptığı konuşmada söylediğini hatırlatıyor. Sovyet yetkililerinin 1920 yılında Batı Zengezur'u elimizden alarak Azerbaycan halkına karşı suç işlediğini anımsatan Cumhurbaşkanı, "Zengezur'u unutmadık, unutmayacağız. Tekrar söylüyorum, bizim Ermenistan'a yönelik hiçbir toprak iddiamız yoktur. Ancak Ermenistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Azerbaycan'dan Azerbaycan'a engelsiz bir geçiş sağlaması gerekiyor" diye konuştu.

Şüphesiz Ermenistan'ın 10 Kasım 2020 tarihli Üçlü Bildiri'de üstlendiği taahhütten bahsediyoruz. Burada ince bir nokta da var: Ermenistan, yabancı nüfuz alanlarının küresel Zengezur koridoruna yönelik talebini kabul etmese bile, Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan, Batı Azerbaycan topraklarından engelsiz geçiş sağlamakla YÜKÜMLÜLÜKTÜR. ! Önemli olan bu toprakların Azerbaycan'ın tarihi toprakları olmasıdır ve cumhurbaşkanının belirttiği gibi Batı Azerbaycan bundan 100 yıl önce Sovyet yetkilileri tarafından suç teşkil eden bir şekilde Ermenistan'a devredilmiştir. Buna rağmen bugün Ermenistan'a çıkma iddiamız yok ama engelsiz geçiş hakkımız var. Ermenistan bunu gönüllü olarak yapmıyorsa biz nasıl zorlayabiliriz? Yollar nelerdir?

Felmar Alakbarlı - VHP

 Felmar Alakbarlı

Sivil Dayanışma Partisi Yüksek Meclis Başkanı Felmar Alakbarli, "Yeni Müsavat"a yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanının Zengezur Koridoru ile ilgili olarak Ermenistan'a oldukça net mesajlar ilettiğini söyledi: "Devlet başkanı, bu koridoru İran üzerinden açarak Erivan'a şunu söylemek istedi : Nahçıvan yolunu emniyete aldık, artık Paşinyan düşünsün." Bunun ülke açısından olumsuz tarafı nedir? Yani Ermenistan inatla kendisini abluka altında tutuyor. Bu karşı tarafın tercihidir. Eğer tecrit durumundan çıkmak istemezlerse Azerbaycan özerk cumhuriyete çıkışını sağlayacaktır. Kaybeden ise Ermenistan. Ama er ya da geç Paşinyan hükümeti Zengezur koridoruyla ilgili adım atmak zorunda kalacak."

Parti yetkilisi, koridorun açılmasının Erivan'a ekonomik getirisi olacağını vurguladı: "Ayrıca Türkiye ve Avrupa'ya erişim de açılacak. Ermenistan, mallarını Azerbaycan üzerinden Rusya'ya gönderecek ve Türkiye ile kara sınırları devreye girecek. Bunu anlamamak çok mu zor? Dış etkenlerin Paşinyan'ı bu düşüncesinden caydırdığı görülüyor. Özellikle koridorun Rusya'nın kontrolüne verilmesini istemedikleri için bu iş gecikiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız özgüvenle Azerbaycan'dan Azerbaycan'a geçişin sağlanması gerektiğini söyledi. Bu düğümün çözülmesi için Ermenistan üzerindeki siyasi ve diplomatik baskıyı artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Bakü'nün elinde baskı kolları var."

Tahran'da büyükelçiliğimizin açılması artık beklenmiyor

 Muhammed Asadullazadeh

Milli Cephe Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Asadullazade, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Zengezur Koridoru'nun açılması konusunda Ermenistan'ı bir kez daha uyardığına inanıyor: "Ermenistan'ın 'Barış Kavşağı' projesinin Azerbaycan olmadan hiçbir değerinin olmadığını da vurguladı. Nitekim Ermenistan'ın "Barış Kavşağı" projesi Azerbaycan olmadan gerçekleştirilemez. Azerbaycan yoksa neden bu dört yılda "Barış Kavşağı" projesi hayata geçirilmiyor?! Paşinyan'ın bu projesini çeşitli güçler dinliyor ama gerçek olarak görmüyorlar. Çünkü Ermenistan, Azerbaycan'la anlaşmaya varmadığı sürece böyle bir proje gerçekleşmeyecek." Parti yetkilisi, Türkiye'nin Zengezur Koridoru'nun açılması için Ermenistan'la pazarlık yaptığına inanıyor: "Suriye'de Türkiye'nin MİT Başkanı İbrahim Kalın , Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ile bir araya geldi ve Zangezur koridorunun açılmasıyla ilgili önerilerde bulundu.

Ermenistan'ın "Barış Kavşağı" projesini ne Azerbaycan ne de Türkiye kabul edecek. Azerbaycan, İran topraklarından geçerek Nahçıvan'a bağlanacak bir yol inşa ediyor. Bu yol faaliyete geçtikten sonra Ermeni liderliği Zangezur koridorunun açılması konusunda anlaşacak. Kaybeden Ermenistan olacaktır.

Ramiya Mammadova:

Ramiya Memmedova

Siyaset uzmanı Ramiya Mammadova, bu hamleyle Ermenistan'ın düşüşte olan bir ülke olarak yoluna devam edeceğini ve transit ülke olma hayallerinin gözlerinde kalacağını sözlerine ekledi. Analist, Başkan'ın Erivan'ı belki de son kez uyardığını ifade etti: "Paşinyan'ın kabinesi bundan bir sonuç çıkarmalı. Abluka edilen ulaşım bağlantıları açılmadığı takdirde Rusya'nın Ermenistan'a yönelik baskısı ve Moskova'ya bağımlılığı devam edecek. Paşinyan'ın Rusya'nın etkisini azaltmak için bu projeleri uygulamaya başlaması gerekiyor. Ancak Avrupa Birliği Paşinyan'ın Rusya'nın Zengezur koridorunu kontrol etmesine izin vermiyor. Sorun bu sorundan kaynaklanıyor. Peki Ermeni ekonomisi Rusya'nın etkisinden nasıl kurtulabilir? "Azerbaycan iyi bir teklif yapıyor ama Erivan bunu değerlendiremiyor." Siyasi analist, 10 Kasım belgesinin imzalanmasının üzerinden neredeyse 5 yıl geçtiğini ve bu süre zarfında 9. paragrafın hayata geçirilmediğini anımsatarak, "Uygulamaya girmeyen tek hüküm o. Azerbaycan bunu Ermenistan üzerindeki baskıyı yoğunlaştırarak başarabilir."

Ermeni siyaset bilimci Stepan Danielyan, Ermenistan'a yönelik bir sonraki talebin Zengezur koridorunun açılması ve ardından Azerbaycanlıların Ermenistan'a nakledilmesi olacağı görüşünde. Ona göre Paşinyan "oportünist" olduğu için izlediği politika Ermeni devletinin kaybıyla sonuçlanacak: "Paşinyan hükümeti yalnız kaldı, tek umudu Türkiye ve Azerbaycan." İkinci Karabağ Savaşı sonucunda imzalanan Dağlık Karabağ ateşkes deklarasyonunun 9. maddesinde Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantılarını sağlayacak bir koridorun inşasından bahsedildiğini hatırlatmakta fayda var. Zengezur Koridorunun Bakü'den başlayıp Horadiz'e kadar uzanan Azerbaycan kısmı tamamlanmak üzere. Koridorun Türkiye kısmının uzunluğu 224 km'dir. Zengezur koridoru, Azerbaycan'ın batı bölgelerini Nahçıvan'a bağlamanın yanı sıra, gelecekte Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yollarının da önemli bir bileşeni olacaktır. Bu nedenle Zangezur koridoruna dünya çapında büyük ilgi var. ABD, Rusya, Çin, Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğu, Orta Asya ülkeleri ve diğerleri bu koridorun açılmasında ilgili taraflar olarak hareket ediyor.

Emil SALAMOĞLU,
"Yeni Müsavat"

Haber Editörü

admin

admin@tum1haber.com
Yorum Ekle

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Bazı bölgelerde sağanak etkili olacak

Bursa Nilüfer Lions'tan renkli alışveriş şenliği

Polisin "dur" ihtarından kaçan araç feci kazaya karıştı: 5 ölü

Nevide Çiçek’ten Siverek sonrası sessizlik: Ayrılığın nedeni merak konusu 

Bel ağrısı ve bel fıtığında ameliyat her zaman gerekli değil

Mübarek üç aylar bugün başlıyor

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

TÜRK SAĞLIK SEN SAMSUN ŞUBE BAŞKANI GÖKAN ŞAHİN’DEN ÖNEMLİ BASIN AÇIKLAMASI

Malatya'da işyeri kurşunlanması sonrası karakol önünde kavga: 3 yaralı

Ateşkesi ihlal eden işgal ordusu sarı hattı geçtiği gerekçesiyle 2 Filistinliyi şehit etti

Balıkesir'de trafik kazası: 3 yaralı

KUMLUCA’DA ÜRETİCİYE “YABAN” DARBESİ HEM DOĞA HEM EKONOMİ VURUYOR!

Bakan Fidan: israilin devam eden ihlalleri inanılmaz şekilde süreci daha zor hale getiriyor

Zelenskiy: Kontrolümüzde olmayan yerlerde seçim düzenlenmeyecek

Malatya'da pat pat kazası: 3 yaralı

Malatya'da feci kaza: 1 işçi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı: Gazze barış planının ikinci aşamasına dair fikir alışverişinde bulunuldu

Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında radyoaktif atık tesisi gerilimi

KAHRAMANLARINA SAHİP ÇIKMAYANLAR BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDER!

Samsun Valiliği’nden Gıda OSB Açıklaması: Yatırımlarla Büyüyor

ALANYA DOĞU ÇEVRE YOLU VE DEMİRTAŞ KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

Lula da Silva: ABD’nin Venezüella'ya yönelik saldırganlığı insani bir felakete yol açabilir

Belediye Başkanı Geçit: Üç aylar manevi yenilenmenin zamanıdır

Ağlama, israfdır o yaşlar sənə,

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

Mehmet Âkif Ersoy

Sakarya'da trafik kazası: 5 yaralı

Bingöl'de “Fetih Şuuru ve Üç Aylar” konferansı düzenlendi

ABD, Venezuela açıklarında bir gemiye daha el koydu

Bursa’da 42 parça tarihi eser ele geçirildi: 1 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ankara Keçiören'de gençlere Erasmus+ bilgilendirmesi

İzmir'de 47 katlı binada nefes kesen tatbikat

Bornovalı miniklerden 'yerli' coşku

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR