Tarih: 19.04.2024 22:31

Ahal ve Mary'de köylülerin sığırlarını avlu dışında otlatmaları yasak.

Facebook Twitter Linked-in

Bunun nedeninin ise büyükbaş hayvanların köy çevresindeki tarlalara zarar vermesi olduğunu açıklıyorlar. 17 Nisan'da Azatlyk Radyosu muhabirleri Ahal ve Mary'yi bildirdi.

 

"Köy yetkilileri, köy sakinlerinin küçük ve büyükbaş hayvanlarını bahçelerinden çıkarıp meralarda otlatmalarını yasaklıyor. Hayvanların pamuk ve buğday tarlaları da dahil olmak üzere tarıma zarar verdiğini söylüyorlar."

 

Açıklayıcı fotoğraf. Karakum çölündeki bir meradan bir an. Arşivden alındı. Mart, 2022

ALAKALI BİLGİLER

Hayvancılık sektöründe yem sıkıntısı yaşanıyor ve büyükbaş hayvanlar katlediliyor

Azatlyk'in bu yasakların uygulandığı belirli köyler hakkında ayrıntılı bilgisi olmasına rağmen, güvenlik endişeleri nedeniyle bunları kamuya açıklamıyorlar.

 

Yetkililer yasağın geçici bir önlem olup olmadığını kamuoyuna açıklamadı. Azatlyk, Ahal ve Mary tarım müdürlüklerinden yorum alamadı.

 

Ancak köylüler, hayvan yetiştirme imkanlarının her yıl sınırlı olduğunu söyleyerek yasağı protesto ediyor.

 

"Daha önce köyümüzün çevresindeki meraların çoğuna gitmemize izin verilmiyordu. Çünkü bu meralarda sadece devlete kayıtlı büyükbaş hayvanların otlamasına izin veriliyor. Bu tarlalara özel hanelerin sığırlarına izin verilmemektedir. İsminin açıklanmaması kaydıyla bir köy sakini, "Sığırlarımızı otlatmak için küçük bir meramız vardı ve artık yok" dedi.

 

Köylüler, hayvanlarını yalnızca bahçede tutmanın çok fazla para gerektirdiğini, birçok kişinin de hayvanlarını özel evlerinde satmaya başladığını söylüyor.

 

"İnek ve koyunları büyükbaş hayvan yataklarında tutmanın, ot ve saman alarak otlatmanın maliyeti çok yüksek. Artık pek çok insan mallarını satıp para biriktirmek zorunda kalıyor" dedi bir köy sakini, kimliğinin gizli kalması kaydıyla.

TINGADER Muhabirlerimiz, özel hanelerdeki büyükbaş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte et, süt ve yoğurt ürünlerinde kıtlığın başladığını belirtiyor.

 

TINGADER Muhabirimiz, "Bu durum aynı zamanda bu ürünlerin fiyatlarının da artmasına neden oluyor" dedi.

 

Yetkililerin yoksul ve yoksul köylülere yönelik bu eylemleri, Ahal ve Mary'deki pamuk ve buğday tarlalarındaki bakım çalışmalarıyla örtüşüyor. Resmi medya bu konuda düzenli olarak haber yapıyor.

 

Sonuçta bu bilgi, yem sıkıntısının Mary'nin bazı bölgelerinde hayvancılık sektörünü vurduğu ve sığırların katledildiği yönündeki raporların hemen ardından geldi.

 

Türkmenistan'daki yetkililer daha önceki yıllarda da pamuk ve buğday tarlalarının yakınında hayvanlarını otlatan vatandaşlara karşı önlem almıştı. Pek çok polis memurunun tarım alanlarının yakınında otlayan veya bağlanan büyük ve küçük boynuzlu sığırlara el koyduğu ve sahiplerine para cezası kestiği vakalar yaşandı.

 

Yetkililer, sığırların tarım arazilerine zarar verdiğini söyleyerek bu hareketin "pamuk ve buğday mahsullerini kayıpsız hasat etme" çabası olduğunu söylüyor. Ancak bazı köylü ve çobanlar, büyükbaş hayvanlarının kendi kontrolleri altında otladığını ve tarlalara zarar verilmediğini iddia ediyor.

Tum1Haber/ Murat Karaca/ Türkmenistan




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —