Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Afyonkarahisar Yaşayan Miras Festivali başladı

Afyonkarahisar Yaşayan Miras Festivali başladı

GÜNDEM 17.05.2025 14:34:09 0
Afyonkarahisar Yaşayan Miras Festivali başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Afyonkarahisar Valiliği ve Mustafa Baştan Kültür ve Sanat Derneği iş birliğinde düzenlenen Afyonkarahisar Yaşayan Miras Festivali, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarına ve sanatseverlere ev sahipliği yapacak.

AFYONKARAHİSAR (İGFA) - 16-18 Mayıs 2025 tarihleri arasında 21 ilden toplam 100’e yakın Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ve sanatkârın katılımıyla birçok sanat dalının tanıtılacağı “Afyonkarahisar Yaşayan Miras Festivali” Zafer Meydanı’nda sanatseverlerle buluşmaya başladı.

Yaşayan Miras Festivali’nin Zafer Meydanı’nda gerçekleşen açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sandıklı Gardaş Yarenler Kültür Derneği Kılıç Kalkan Ekibi gösterisinin ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Festivalin açılış töreninde konuşan, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Bugün kadim kültürümüzün izlerini taşıyan çok özel bir etkinlikte, Yaşayan Miras Festivali’nde burada sizlerle, bir arada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla, Afyonkarahisar Valiliği ve Mustafa Baştan Kültür ve Sanat Derneği işbirliğinde düzenlenen bu festival, Anadolu’nun köklü mirasını yaşatmak, gelecek nesillere aktarma ve kültürel farkındalığımızı artırma hedefini taşıyor. Afyonkarahisar sadece tarihi ve doğal zenginlikleriyle değil, hepimizin bildiği gibi yaşayan kültürü, gelenekleri ve sanatkâr insanlarıyla da gerçekten çok özel bir şehir. Bugün burada keçecilikten taş işlemeciliğine, halı dokumacılığından baston yapımına, ebrudan filografiye kadar, pek çok geleneksel sanat dalında usta sanatçılarımızın hem kendi ilimizden hem Türkiye genelinden eserlerini görmek, bu zenginliğin gerçekten en somut göstergesi. Yaşayan Miras Festivalimiz bu değerli sanatların yeniden görünür kılınmasına, sanatkârlarımızın desteklenmesine, gençlerimizin bu alanlara yönelmesine ve böylelikle kendi mirasımıza sahip çıkmamıza vesile olacaktır. Festival süresince gerçekleştirecek olan konserler, sergiler, dinletiler ve geleneksel gösterilerle şehrimiz kültürle, sanatla ve tarihle yoğrulmuş bir atmosferi yeniden yaşayacak. Bu anlamlı festivale katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, başta sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, bugün aramızda bulunan Bakan Yardımcımız Gökhan Yazgı’ya, Yaşayan Miras Kültür Festivalimiz için katkılarından dolayı Genel Müdürümüz Selim Terzi’ye, aynı zamanda bugün burada bulunan, bundan sonra da festivalimize katkı sağlayacak olan tüm hemşehrilerime ayrı ayrı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı yaptığı konuşmada, “Bugün burada yalnızca bir festivalin açılışını yapmıyoruz; aynı zamanda kültürümüzün köklerine uzanıyor, binlerce yıllık birikimi bugünün renkleriyle yeniden yaşatıyoruz. Afyonkarahisar, geçmişiyle gurur duyan, geleneklerine sahip çıkan, sanatkârına değer veren ve tam 16 unsuruyla Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterimize kayıtlı bir şehir. 54 sanatçımız, bu mirası taşıyan, yaşatan gerçek hazinelerimiz. Bu festivalde, onların eserlerini görecek, hikâyelerini dinleyecek, sanatlarına dokunacağız. Geleneksel sanatlarımızla somut olmayan ve somut kültürel varlıklarımızla Afyonkarahisar bizim için çok önemli. Bu güzel gastronomi şehrin, antik şehrin çok daha güzel yerlere gelmesi için büyük bir çaba harcıyoruz. Ayazini projemizin ilk 4 etabını tamamladık. İnşallah 5. ve 6. Etabını da tamamlayarak Afyonkarahisarımız ve Türkiye’nin kültür turizmine katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ve Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın aralarında bulunduğu protokol daha sonra, Zafer Meydanı’nda El Sanatları Stantlarında sanatçıların performanslarını izledi. “Anadolu’nun Keçecileri Afyonkarahisar”da etkinliğinin açılışına da katılan protokol, son olarak Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde Türk Süsleme Sanatları Sergileri’nin açılışını gerçekleştirdi.

Yorum Ekle

Kayseri Büyükşehir'den 'Erciyes' için orijinal çalışma

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi hizmete açıldı

Kars’ta tarımın geleceği konuşuldu: "FAO Talks" gençlerle buluştu!

Digor’da gençlerin sağlık vizyonu yarıştı: Büyük finalde ödüller sahiplerini buldu!

105. sıradan Türkiye birinciliğine: Yeşilay Kars Şubesi’nden tarihi başarı

Kars 36 Spor, Siirt Kurtalan Spor’u 4-0 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı

Bursa'da kültür ve kardeşlik köprüsü

Düzcespor-Tokatspor maçından gol sesi çıkmadı

Aydın’da ÜNİDES destekli Toprakla Büyüyoruz Projesi hayata geçti

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Kars Belediyesi’nde "Sıfır Bütçe" ile büyük başarı: Başkan Senger’den anlamlı ödül

Sarıkamış’ta büyük anma öncesi kritik toplantı: "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor"

Kars Kuyumcular Derneği’nde İlhan Soylu ile "Yola Devam"

Sarıkamış şehitleri anısına hamleler yapılacak: Dev turnuva başlıyor!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilara Özbek Yılmaz, hasta kabulüne başladı

Vali Ziya Polat Kars sokaklarında esnafa bereketli kazançlar diledi

Güdül’de Türk Sanat müziği korosu çalışmalara başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR