Bugün, 24 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,85% 0,06
  • EURO

    50,69% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6187,83% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 0,00

ABD'nin "Kafkas Genel Valisi" Neden Bakü'ye Gelmedi?

ABD'nin "Kafkas Genel Valisi" Neden Bakü'ye Gelmedi? - Ermenistan'ın bu provokasyonu...

DÜNYA 27.07.2024 09:19:00 0
ABD

Washington temsilcileri "kalıcı ve onurlu barış" terimiyle neyi kastediyor?

ABD'nin Kafkasya'daki müzakerelerdeki baş danışmanı Louis Bono, Erivan'ı ziyaret ederek hükümet yetkilileriyle görüştü. Louis Bono'nun Mayıs ayının üçüncü on yılında bölgeye gelmesi ilginçtir. Daha sonra ülkesine döndü ve haziran ayında bu kez Azerbaycan'ı ziyaret etti. 

Bakü'deki Amerikan Büyükelçiliği, Louis Bono'nun Ermenistan'dan sonra Azerbaycan'ı ziyaret etmeyeceğini bildirdi: "Ziyaretle ilgili elimizde detay yok. ABD Devleti'nin Güney Kafkasya müzakerelerindeki baş danışmanı Louis Bono, ABD'nin barış sürecine verdiği desteği ve kalıcı ve onurlu bir barışa ulaşmanın yollarını görüşmek üzere sık sık bölgeyi ziyaret ediyor.

Mevcut Ermeni anayasasının barışın sağlanmasına engel olduğu açıktır. Resmi Erivan komşu ülkelere yönelik toprak iddialarından vazgeçmezse barış kalıcı olamaz. Öte yandan Ermenistan'ın barış anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerinden hukuki gerekçelerle kaçmaması için bu konunun çözülmesi gerekiyor.

ABD'li yetkililer "barış anlaşmasının imzalanması sürecinde kaydedilen ilerlemeden" bahsederken Azerbaycan ve Ermenistan için "zor, temel tavizler" verilmesinden bahsediyor. Washington yetkilileri "tavizlerin gerekliliğini" vurgularken Erivan'a değil Bakü'ye hitap ediyor.

Şimdi neredeyse aynı senaryo tekrarlanıyor. Washington'un "gerekli tavizler" demesi, büyük olasılıkla, Ermenistan Anayasası'nda ülkemize karşı toprak iddiaları tesis eden ifadeleri ortadan kaldıracak gerekli değişiklik ve değişiklikler yapılmadan nihai barış anlaşmasının imzalanması anlamına geliyor. Bono'nun bu konuda Erivan'la görüşmesi ilginç.

idea.jpeg (167 KB)

Fikret Yusifov

Siyasi ve ekonomik konularda uzman olan eski Maliye Bakanı Fikret Yusifov, Ermenistan'ın barışa gitmekten başka seçeneği olmadığını belirterek, "Uzun yıllardır Ermenistan'ı bölgede gerilim ve çatışma yaratan bir devlet olarak tanıyoruz. Bugün Ermenistan barıştan bahsediyor çünkü Rusya artık eskisi gibi destek vermiyor. Böyle bir durumda Ermenistan'ın barışa gitmekten başka seçeneği kalmıyor. Barış antlaşması imzalamazsa devlet olarak tarih sayfalarından silinmek zorunda kalacak. Mevcut Ermeni hükümeti bunun farkındadır ve bu gerçekleri çok iyi anlamaktadır. Bu nedenle istese de istemese de barış yolunu seçti. Ancak bu yol onun için o kadar da pürüzsüz değil. Beyni "Büyük Ermenistan" zehriyle yıkanan Ermeni toplumu, anayasadaki yabancı topraklara ilişkin hükümlerin kaldırılmasını hazmedemiyor ve buna karşı çıkıyor. Bu nedenle Paşinyan hükümeti, anayasa değişikliğini "Ermeni toplumunu getirerek" çözmek istiyor. Bu yol uzun bir yol ama bakın, yakın zamana kadar Ermeni yetkililer Azerbaycan hükümetinin Ermeni anayasasında değişiklik yapılması yönündeki taleplerini bastırıyordu ama son zamanlarda yetkililerin bu konudaki söylemleri Konu değişti ve bugünlerde anayasada değişiklik yapılması gerektiğinden ilk söz eden Nikol Paşinyan oldu. Dolayısıyla Ermenistan hükümeti anayasadaki gerici maddelerin değiştirilmesi gerektiğini anlıyor ama bunu hemen yapmak mümkün değil. Aksine, Ermeni yetkililer saldırgan Ermeni toplumunun ülkede çatışma yaratmasından korkuyor. ABD'li yetkililerin haklı olduğuna şüphe yok. Bu konuda Ermeni hükümetine açıkça baskı yapmasalar da kapalı kapılar ardında bunu Ermeni yetkililerden talep ettikleri görülüyor. Ermenistan hükümeti bu değişikliği uygulamaya henüz kendisini hazır görmüyor. ABD yönetimi, Bakü'nün taleplerinin tamamen haklı olduğunun ve başkasının toprağına resmi olarak sahip çıkan bir tarafla barış anlaşması imzalanmasının imkansız olduğunun bilincindedir. Olay bu. Dolayısıyla barış anlaşması etrafında ne tür müzakereler yapılırsa yapılsın, yetkililer hangi açıklamaları yaparsa yapsın, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması, Ermenistan anayasasındaki gerici maddelerin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacaktır."

Azer Badamov:

Azer Badamov 

Milletvekili Azer Badamov, Louis Bono'nun Azerbaycan ziyaretinin çok da önemli bir konu olmadığını düşünüyor: "Son dönemde ABD'li yetkililerin Ermenistan'a ziyaretlerinin yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Özellikle 25 Temmuz'da ABD'nin Kafkasya müzakerelerindeki danışmanı Louis Bono Erivan'ı ziyaret etti. Louis Bono'nun ziyaretinin ardından ABD'nin Ermenistan Büyükelçiliği, Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşması yapılmasının zamanının geldiğini belirterek, Erivan ile Bakü arasında kalıcı ve onurlu bir barışın tesisi yönündeki çalışmaları görüştüklerini paylaştı. Burada soru şu: ABD'li yetkililer "kalıcı ve onurlu barış" terimini kullanarak ne kastediyor? Elbette Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışın gündemi ve bu gündemde çözülmesi gereken konular bellidir. Her şeyden önce bu, Ermeni anayasasında komşulara yönelik toprak iddialarından resmen vazgeçilmesidir. Bu talep uluslararası hukuka dayanmaktadır. Yani iki ülke kendi aralarında barışı sağlamak istiyorsa, birinin diğerinin egemenliğini tehlikeye atacak talepleri olmamalıdır. Böylece Ermenistan'ın bağımsızlık bildirgesinde Karabağ'ın Ermenistan'ın ayrılmaz bir parçası olduğu belirtiliyor. Bir yandan Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, Louis Bono ile yaptığı görüşmenin ardından, Ermeni tarafının bölgede kapsamlı ve uzun vadeli barışın tesisi yönündeki kararlılığını teyit ettiğini açıklıyor. Öte yandan barışın gelişini hızlandırmak için ne yapılması gerektiğine de işaret etmiyor. Bunun sadece kamuoyuna yapılan bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Ama aslında Ermenistan barıştan uzaktır ve ABD de Ermenistan'ı barış yapmaya zorlamıyor. Bu nedenle ABD'li yetkililerin Ermenistan ziyaretlerinin ardından Azerbaycan ile konvansiyonel sınırda provokasyonlar yapılıyor, silahlar test ediliyor. ABD'li yetkililer bir yandan bölgede sürdürülebilir barışı desteklediklerini söylerken diğer yandan da Ermeni ordusuyla askeri tatbikatlar gerçekleştirerek askeri desteklerini gösteriyor. Bu da ABD ve Ermenistan'ın açıklamalarında samimiyet olmadığını gösteriyor.

Louis Bono'nun Azerbaycan'ı ziyaret etmemesi de anlaşılabilir bir durumdur. Çünkü Azerbaycan bağımsız bir politika izliyor ve Ermenistan gibi tebaaya bağlı bir ülke değil. Azerbaycan'ın değişmez tutumu ortadadır ve ABD'li yetkililer ülkemizi ziyaret ederek tutumumuzu değiştirmezler. Ayrıca tavrımız uluslararası hukuka dayandığı için kimse bizden başka bir şey talep edemez. Bu açıdan bakıldığında Louis Bono'nun Azerbaycan ziyareti o kadar da önemli değil. ABD bölgede kalıcı barış istiyorsa Ermenistan'ı uluslararası hukuka saygı göstermeye zorlamalı. Aksi halde barışa dair açıklamalarının gerçeklerle örtüşmediğini düşünüyorum."

Cavanşir Abbaslı,
 


 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Rusya yeni hafif çok amaçlı uçağının uçuş testini gerçekleştirdi  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dış politika ve Gazze mesajı

RTÜK, Prime Video’nun ‘Aşkın Gücü’ programına ceza verdi

Gölbaşı ilçesinde Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

2026'nın ilk kitap fuarı Adana'da

Adıyaman’da 'Gaza Anlayışı ve Gazilik' konferansı

Senegal'de tekne alabora oldu: 12 ölü

Yeni asgari ücretle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Filistin hayır kermesine katıldı

Ümit Özdağ'ın Cumhurbaşkanı'na hakaret davası beraat

Adana Buruk TOKİ’de temel hizmetlere erişimde sorunlar yaşanıyor

Siirt’te okul servisinin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

AK Parti Adıyaman heyeti ve Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın bir araya geldi

Asgari ücret açıklandı, Adıyaman’da vatandaş ve işveren tepkili: ‘Geçinemiyoruz, en az 35 bin olmalıydı’ - Videolu Haber

Bursa Mudanya'da kaçak yapılara karşı kararlı adım

Şile Ağva'da işyerine patlayıcı saldırı!

HÜDA PAR Denizli İl Başkanlığı’ndan Regaip Kandili mesajı

Libya askeri heyeti Ankara'da

Kısa video bağımlılığı çocuklarda dikkat eksikliğine ve okulda başarısızlığa neden oluyor

Küçükçekmece’ye hayırsever desteğiyle yeni aile sağlığı merkezi açıldı

Mardin’de silahlı kavga: 1’i ağır 4 yaralı

Libya askerî heyeti Ankara’da

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Dokuz Eylül'de sanattan spora engelsiz kariyer

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları" için 81 ilde imza seferberliği

Dünya gastronomi sektörü İstanbul’da buluştu

Arpaguş: Müslüman, tüm insanların hak ve özgürlüklerini mukaddes bilir

Manisa Zabıtası öğrenciler için sıkı denetimde

Muğla Köyceğiz'de ortak alanlar Büyükşehir güzelliği

Düzce’de silah kaçakçılığı operasyonu: 6 şüpheli gözaltında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Bakan Tekin, KKTC'li mevkidaşını ağırladı

Sıfır atık yarışmasında Bursa birincisi olan okula "Çevre Beratı" ödülü

Türkiye'ye uluslararası 272 madalya gururu

Sakarya’da Gençlere İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Bilinci Aşılanıyor

Sakarya'da gençlere iklim ve sıfır atık bilinci

DUS 2. dönem ek yerleştirme tercih süreci başladı

İzmit Çınar Akademi’de velilerle eğitim buluşması

Bursa Teknik Üniversitesi mavi ekonomi politikalarını araştıracak

Keçiören’de Stajyer Öğrencilere Sağlık Eğitimi Verildi

Ankara Keçiören'de stajyer öğrencilere sağlık eğitimi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR