Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,72% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5950,58% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

ABD Brezilya’dan X’e erişim engeli

Brezilya Anayasa Mahkemesi Yargıcı Moraes, X’in sahibi Musk'ın ülkede yeni bir yasal temsilci atama emrine uymamasının ardından sosyal medya platformuna erişim engeli getirdi.

DÜNYA 2.09.2024 08:48:00 0
ABD  Brezilya’dan X’e erişim engeli

Brezilya Anayasa Mahkemesi Yargıcı Moraes, X’in sahibi Musk'ın ülkede yeni bir yasal temsilci atama emrine uymamasının ardından sosyal medya platformuna erişim engeli getirdi. Musk, Brezilya'da dezenformasyona karşı mücadele veren Moraes’i sansürcülükle suçluyor

Elon Musk'ın sahip olduğu X sosyal medya platformu Brezilya’da engellendi.

AFP’de yer alan habere göre, Brezilya Anayasa Mahkemesi yargıcının erişim engeli emri vermesinin ardından karar Cumartesi sabahı uygulanmaya başlandı.

Brezilya Anayasa Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, Güney Amerika'nın en büyük ülkesinde dezenformasyon nedeniyle, teknoloji milyarderi Musk ile aylarca süren bir anlaşmazlığın ardından platforma engel getirilmesi kararı aldı.

Moraes, Musk'ın şirket için ülkede yeni bir yasal temsilci atama emrine uymamasının ardından kararı açıkladı.

Güney Amerika ülkesinde bazı kullanıcılar, Cumartesi sabahı X’e erişim sağlayamadı. Kullanıcılar, tarayıcılarını yeniden yüklemelerini isteyen bir mesajla karşılaştı ancak yine de platforma başarılı bir şekilde giriş yapamadılar.

Tesla ve SpaceX'in de sahibi olan Musk, yargıcın emrine öfkeyle tepki göstererek, Moraes'i "yargıç kostümü giyen kötü diktatör" olarak niteledi ve "Brezilya'da demokrasiyi yok etmeye çalışmakla" suçladı.

Giderek sağcı siyasetle yakınlaşan milyarder Musk, X’teki paylaşmında, "Özgür konuşma demokrasinin temelidir ve Brezilya'da seçilmemiş bir sahte yargıç siyasi amaçlar uğruna bunu yok ediyor" diye yazdı.

Moraes, Brezilya'da dezenformasyona karşı mücadele verirken, Musk ile aralarında aylardır devam eden, dikkat çekici bir çekişme yaşanıyor.

Musk, daha önce kendisini "mutlak bir ifade özgürlüğü destekçisi" olarak ilan etmişti ancak 2022'de devraldığı, o dönemde Twitter bilinen platformu “sağcı komplo teorilerinin megafonuna” dönüştürmekle suçlanıyor.

Musk, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönme çabasını açıkça destekliyor.

Moraes, ülkedeki X'in faaliyetlerinin "derhal, tamamen ve kapsamlı bir şekilde askıya alınmasını" emretti ve ulusal iletişim ajansına emrin 24 saat içinde uygulanması için "gerekli tüm tedbirlerin" alınmasını söyledi.

Moraes, VPN gibi "teknolojik hileler" kullanarak bu engeli aşanlara 8 bin 900 dolar para cezası verileceği tehdidinde bulundu.

Moraes ayrıca Google, Apple ve internet sağlayıcılarının "X uygulamasının kullanımını ve siteye erişimi engelleyebilecek teknolojik engeller koymalarını" talep etti, ancak daha sonra bu talebinden vazgeçti.

Sosyal medya platformu X’in Brezilya'da 22 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.

Musk, Moraes'in şirketin önceki yasal temsilcisini "sansür emirlerine" uymaya zorlamak için tutuklamakla tehdit ettiğini iddia ederek, X'in Brezilya'daki ticari faaliyetlerini bu ayın başlarında durdurdu.

Moraes Çarşamba günü Musk'a yeni bir temsilci bulması için 24 saati olduğunu, aksi takdirde erişim engeliyle karşılaşacağını söyledi.

Belirtilen sürenin geçmesinin ardından X, yaptığı açıklamada Moraes'in "sadece siyasi muhaliflerini sansürleme yönündeki yasadışı emirlerine uymayacakları için" platformu kapatmasını beklediklerini duyurdu.

Uzlaşmazlık nasıl başladı?

Musk ile yaşanan gerginlik, Moraes'in, 2022 seçimlerinde oylama sistemini itibarsızlaştırmaya çalışan ve seçimi kaybeden Brezilya'nın aşırı sağcı eski Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun destekçilerine ait çok sayıda X hesabının askıya alınmasını emretmesiyle başladı.

Brezilya makamları, Bolsonaro'nun görevdeki Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın Ocak 2023'te göreve başlamasını engellemek için bir darbe girişimi planlayıp planlamadığını araştırıyor.

Moraes'in engelleme talebinde bulunduğu kullanıcılar arasında, 2022'de Anayasa Mahkemesi'ni devirmeye yönelik bir harekete liderlik ettiği suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezasına çarptırılan aşırı sağcı eski kongre üyesi Daniel Silveira da yer alıyor.

Moraes, Nisan ayında Musk'ın yasaklı hesaplardan bazılarını yeniden aktif hale getirdiğini ileri sürerek hakkında soruşturma başlatılmasını emretti.

Starlink de etkilendi

Musk'ın uydu internet operatörü Starlink de, Perşembe günü Moraes tarafından hazırlanan hesaplarının dondurulması ve Brezilya'da finansal işlemler yapmasının engellenmesi yönünde bir kararın ellerine ulaştığını duyurdu.

Starlink, kararın "Starlink'in X'e karşı anayasaya aykırı olarak kesilen para cezalarından sorumlu olması gerektiği yönündeki asılsız bir tespite dayandığını" iddia etti.

Şirket, X'teki paylaşımında, "konuyu hukuki olarak çözmeyi" amaçladığını söyledi.

Musk ayrıca, Bolsonaro ve ona yakın kişiler lehine dezenformasyon kampanyaları düzenlemek için kamu parasının kullanıldığı iddiasıyla ayrı bir adli soruşturmayla da karşı karşıya.

Lula, Cuma günü yerel bir radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, "Dünyanın herhangi bir yerinden Brezilya'da yatırımı olan herhangi bir vatandaş, Brezilya Anayasası ve yasalarına tabidir" dedi.

Lula, "[Musk] kendini ne sanıyor?" diye ekledi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com
Yorum Ekle

Papanikolaou, iç saha maçlarındaki seyirci avantajına dikkat çekti

Muharrem İnce'den GMİS'e ziyaret

Yapay zekâ yeni bir tehdit çağının fitilini ateşliyor

1 Ocak’ta toplu ulaşım ücretsiz olacak

Şırnak'ta pizza yedikten sonra ölüm iddiası: İş yerinin gıda maddeleri temiz çıktı

Bakan Yerlikaya duyurdu: Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ismi değişiyor

Ankara'da konut satışları Kasım'da yüzde 14,87 azaldı

Devrim şehidi Kubilay Bursa Osmangazi’de anılacak

İzmir'de su yönetimi ve kentsel dönüşümde yeni dönem

Soylu’dan Mehmet Akif Ersoy İddialarına Sert Yanıt: “Bu Bir Şerefsizliktir”

Bursa Gürsu’da ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ ile Doğa Canlanıyor

Başiskele’ye Yeni İmar Yolu: Kocaeli Büyükşehir’den Yatırım

Ankara Keçiören’de Gönüllülük Hareketi Güçleniyor

Egzoz muayenesiz araçlara 13,7 milyon lira ceza

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

Siyonist Yahudiler Kudüs'ü adım adım kuşatıyor: 3 bin 380 konutluk yeni yerleşim hamlesi

ABD, Green Card programını askıya aldı

Adıyaman genelinde güvenlik ve acil durumlar masaya yatırıldı

Besni’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Bursa BUSADER üyeleri 2026'ya hazır

Bursa Nilüfer Belediyespor Beykoz deplasmanından zaferle döndü

İzmir Büyükşehir'den dayanışma merkezi

Parıltının Altı Çamur, Üstü Filtre

Melikgazi’de Metruk Yapılar Tarih Oluyor

Mersin’de Unutulmaz Bir Türk Sanat Müziği Konseri

Gaziantep’te izinsiz kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 6 firari yakalandı

Adıyaman'da kasten adam öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı

Kahta’da öğrencilere enerji verimliliği semineri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Bölge ve İl Müdürleri Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Çiftçi’den kalplere sıcak bir dokunuş

Anadolu’ya 1900 metre yükseklikten bakan şehir

Haydi gelin köyümüze geri dönelim…

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

Meslek lisesi öğrencileri, elektrik panosuyla kodlama robotu üretiyor

Kocaeli’nin yerel lezzetleri tanıtıldı

Edirne Keşan'da İnönü İlkokulu'na Milli Eğitim'den inceleme

Trabzon'da İletişim'den dezenformasyon ve dijital dolandırıcılıkla mücadele eğitimi

MEB’den 811 öğrenciye 45 ülkede burs sağlanacak

MEB’in dijital servisleri ÖBS ve OVA’dan 600 bini aşkın kişi yararlandı

Geleceğin bilim insanları Beylikdüzü'nde yetişiyor

ÖSYM Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı giriş belgeleri yayımlandı

MEB, 'Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar'a hazırlanıyor

Bursa İnegöl’de geleceğin mobilya üreticilerine sürdürülebilir çevre eğitimi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR