14229,41%0,33
42,80% 0,17
50,14% -0,07
5972,47% 0,30
9632,85% 0,24
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı saldırganın yerini almamalı ve saldırıya uğrayan devletin teslim olması anlamına gelmemelidir. Adil bir barış, diğer şeylerin yanı sıra Ukrayna için uzun vadeli güvenlik garantileriyle desteklenmelidir, diyor Başkan Volodymyr Zelenskyy Twitter hesabında (X).
Devlet Başkanı, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'un 5 Mart'taki ulusal konuşmasında yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Fransız lider konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşına değindi ve Ukrayna için kırılgan bir ateşkesi reddetti.
Zelenskyy, "Emmanuel Macron'a açık vizyonu ve barışa ulaşmak için gösterdiğimiz ortak çabalar için minnettarım. Barış gerçek olmalı, sadece bir kelime olmamalı - Ukrayna'nın teslim olması veya çökmesi anlamına gelemez" diye yazdı.
Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca böyle bir barışın adil, güvenilir ve kalıcı olması gerektiğini vurguladı.
Zelenskiy, bunun ancak Ukrayna, Avrupa ve tüm dünya için güçlü ve uzun vadeli güvenlik garantileriyle gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca, tüm ortak ülkelere destekleri için teşekkürlerini sunarak, barışa yönelik adımlar konusunda ortak çalışmaların yakında başlayacağını kaydetti.
Zelenskyy'nin paylaşımında, "Ukrayna'yı destekleyen ve Avrupa'nın savunma yeteneklerini güçlendiren herkesin liderliğini ve çabalarını derinden takdir ediyoruz. Önümüzdeki günlerde barışa doğru atılacak adımlarda birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.
Daha önce, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'da çok kırılgan bir ateşkese karşı çıktığı bildirilmişti. Macron, barışa giden yolun Ukrayna'ya desteği terk etmekten geçemeyeceğini vurguladı.
Fransız lider, bir ülkenin Avrupa'daki komşusunu işgal edip cezasız kalması durumunda, hiç kimsenin güvenliğinden emin olamayacağına inanıyor.
Rusya'nın sadece Ukraynalılar için değil, tüm Avrupa için tehdit oluşturduğunu belirten Putin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhalifleri ortadan kaldırmak ve seçimleri manipüle etmek için sınırlarımızı ihlal ettiğini kaydetti.
Macron ayrıca Fransa'nın Ukrayna'ya birliklerini göndermek isteyen ülkelerin Genelkurmay Başkanları ile bir toplantı planladığını açıkladı . Toplantı gelecek hafta gerçekleşecek.
Reuters haber ajansı, 5 Mart akşamı, Avrupa liderlerinin birkaç gün içinde Ukrayna için bir barış planı oluşturmak için çaba gösterdiğini bildirdi.