İsrail işgaline bağlı Kanal 12 , İsrail işgalinin güvenlik teşkilatı Şin Bet'in, Hamas'ın 7 Ekim'de Mescid-i Aksa Tufanı Harekatı'nı gerçekleştirme niyetine ilişkin Gazze Şeridi'ndeki işbirlikçilerinden neden herhangi bir bilgi alamadıklarını araştırdığını doğruladı.
Kanal, Şin Bet'in yaptığı araştırmada, ajansın Gazze'deki bazı işbirlikçilerinin "İsrail"i aldattığını ve onunla işbirliği yapmadığını ortaya çıkardığını bildirdi.
"İsrail"in, Hamas'a insan ajanlar aracılığıyla sızmanın zorluğunu kabul ettiği ve Hamas mensuplarının "İsrail" ile işbirliği yaptığından şüphelenilen herkesi derhal infaz ettiği belirtildi.
7 Ekim olaylarına ilişkin olarak, Direniş'in Gazze zarfındaki İsrail mevzileri hakkında kapsamlı bilgiye sahip olduğu, İsrail işgal güçlerinin ise herhangi bir savaş planından yoksun, karışıklık, kötü performans ve dağınıklık içinde olduğu çeşitli rapor ve soruşturmalarla ortaya konmuştur.
Yapılan soruşturmalar, "İsrail"in Gazze'deki Direniş saldırısına karşı ciddi bir istihbarat başarısızlığı ve önemli bir yenilgi yaşadığını doğruladı ve bu durum, askeri ve güvenlik teşkilatlarındaki üst düzey yetkililerin istifa etmesine yol açtı.
Jerusalem Post gazetesinin Aralık ayının başlarında yayınladığı bir haberde , Hamas Direniş Grubu'nun El-Aksa Tufanı Harekatı'nı gerçekleştirmesinin ardından 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki topraklardan binlerce yerleşimcinin göç etmesine değinilerek , İsrailli yerleşimcilerin hissettiği güvenlik eksikliği vurgulanmıştı.
Jerusalem Post'un aktardığına göre, Kanada ve Almanya gibi hedef ülkelerin yayınladığı hükümet istatistikleri ve göç sayımlarına göre , 7 Ekim 2023'ten bu yana binlerce İsrailli işgal altındaki toprakları terk etti.
İstatistikler, tıp ve teknoloji gibi sektörlerde potansiyel bir "beyin göçü" konusunda endişeler olduğunu gösteriyor; göç uzmanları, 2024 yılında "İsrail"den ayrılan insan sayısının işgal altındaki topraklara göç edenlerin sayısını geçebileceğini öne sürüyor. Bu gözlem, işgal altındaki Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nde istatistikçi ve emekli profesör olan Sergio DellaPergola'dan geliyor.
Jerusalem Post'a göre , binlerce İsrailli geçen yıl 7 Ekim'den bu yana taşınmanın maddi, duygusal ve sosyal maliyetlerini üstlenmeyi seçti. Hükümet istatistikleri ve son aylarda The Associated Press'e konuşan aileler, birçoğunun Kanada, İspanya ve Avustralya gibi ülkelere göç ettiğini ortaya koyuyor.
Raporda, İsrailli yerleşimci nüfusunun hızla 10 milyona yaklaştığı, ancak 2024 yılı sonu itibarıyla ülkeden ayrılan yerleşimci sayısının gelenleri geçtiği belirtilirken, Gazze'de olası bir ateşkes ve Lübnan'la sağlanan ateşkesin ardından bile sayıların düşük kaldığı ifade ediliyor.