14229,41%0,33
42,80% 0,17
50,14% -0,07
5972,47% 0,30
9632,85% 0,24
6 Şubat Depremlerinde Atatürk Üniversitesi
Yaşanılan ve dünya tarihinin yazmış olduğu en büyük felaket olarak kayıtlara geçen ard arda aynı şiddetteki depremlerin yıkımına uğrayan ve yerle bir olan 11 ilimizin ve kaybettiğimiz canlarımızın acısının üzerinden tam 1 yıl geçti ve yaramız da; acımız da halen taze, halen sıcaktır… Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu güne özel olarak "6 Şubat Depremlerinde Atatürk Üniversitesi" adlı bir panel düzenlendi. Mavi Salonda düzenlenen bu panele, gerek Üniversite camiasından ve gerekse STK lardan ve vatandaşlardan katılım yüksekti.
Tum1haber/medya/özel/Aleyna Koç
Kriz Yönetim Merkezi Koordinatörlüğü öncülüğünde, Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen ve Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ile öğrencilerin katılım gösterdiği etkinlik kapsamında Atatürk Üniversitesinin depreme nasıl reaksiyon gösterdiği, hangi adımları attığı ve felakete karşı nasıl konumlandığı üzerinde duruldu.

Doç. Dr. Ayhan Doğan başkanlığındaki panelde kürsüye davet edilen Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ‘’ Acımızın tarifinde kelimeleri kifayetsiz bırakan o kara gecenin üzerinden tam bir yıl geçti. Kalbimize yazdık, zihnimize kazıdık 04.17’yi tabi… Rektör Çomaklı: “Depremler olur olmaz hepimiz can kurtarmaya odaklandık. Onun arkasından hemen bu depremi yaşayan insanlarımızın, insani koşullarda nasıl barındırabileceği, temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceği konusunda bütün ülke seferber oldu. Biz de üniversite olarak acil eylem planını hemen hazırladık ve uygulamaya koyduk. Bu kapsamda üniversitemizin ilgili birimlerini harekete geçirerek donanımlı personelimizi, gerekli teçhizatlar eşliğinde uğurladık” dedi.
Çomaklı; Türkiye bunun altından kalktı. Elbette ki bundan ders çıkarmak lazım, bizler bu durumdan birçok görev üstlendik biri Adıyaman Üniversitesi’nin eğitim öğretimini üstlenmek oldu.
O gün için oldu/bitti türünden düşünmek değil. Deprem ülkesiyiz biz, buna karşı devletin harekete geçip kentsel dönüşüm adı altında şehirlerimizi yeniden yapılandırıyor, devletimiz yaralarımızı sarmaya devam ediyor, zannediyorum tarihte hiç böyle bir şey görülmedi devlet evlerini konutlarını vermeye başladı yine bu senenin sonuna kadar 100 bine yakın konut teslim edileceği söyleniyor. Üniversite olarak bu konularda toplumları aydınlatmayı kendimize görev olarak görüyoruz. Ülkemizin bir daha bu acı durumda kalmamasını Allahtan niyaz ediyorum, tekrar hayatını kaybeden kardeşlerimize Allahtan gani gani rahmet diliyorum, teşekkür ederim farkındalığı çoğaltmak amacıyla düzenlenen panele başkanlık yapan Ayhan hocaya ve ekibine teşekkür ederim. 6 Şubatı Unutmadık, Unutmayacağız ‘’ dedi.

Kriz Yönetim Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Ayhan Doğan ise depremin hemen ardından Malatya’ya doğru yola çıktıklarını ve vardıklarında olayın vahametinin hayal dahi edilemeyecek boyutta olduğunu söyledi. Lokal bir sahra hastanesi kurabilecek çapta bir ekip ve lojistik destekle yola çıktıklarını ancak kendilerine belirtilen noktaya vardıklarında bunların ancak bir damla etkisinde olacağını aktaran Doğan, çeşitli ekiplerle ortalama bir ay kadar sahada kaldıklarını ve burada Atatürk Üniversitesi olarak Araştırma Hastanesi, Diş Hekimliği, Veteriner, Sağlık Bilimleri ile Hemşirelik Fakültelerinden insan ve teknik destek aldıklarını dile getirerek büyük bir operasyonu yürüttüklerini belirterek sözü diğer katılımcılara devrederek, Erzurum’a geri dönüşlerinde halkın kendilerini ağlayarak yolcu ettiklerini bilhassa belirtti.

Katılımcılardan Prof. Dr. Bülent Polat, Doç. Dr. Zülküf Kaya, Doç. Dr. Çağlar Özer, Öğretim görevlisi Cengiz Akbaş, Doç. Dr. Mahmut Kılıç, konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Hepsinin ortak hüznü ortak düşünceleri deprem hakkında birlik olup eğitim vermekti. Yaşadıkları hüznü anılarıyla birlikte getiren katılımcılar Atatürk üniversitesi adına büyük bir başarı gerçekleştirdiklerini de söylemekten geri durmadılar.

Son olarak panelin başkanlığını üstlenen Doç. Dr. Ayhan Doğan katılım sağlayanlara teşekkürlerini iletti, çıkışta tıpkı 6 Şubat tarihinde Malatya da olduğu gibi çorba dağıtılacağını ve o günü anmak amaçlı olduğunu belirterek paneli sonlandırdı.
