Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

5 ülkenin Bakanı yeni ticaret hacmi için İstanbul'da buluşuyor

5 ülkenin Bakanı yeni ticaret hacmi için İstanbul'da buluşuyor

GÜNDEM 2.10.2024 16:09:19 0
5 ülkenin Bakanı yeni ticaret hacmi için İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısının Türkiye, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildirdi.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı’nın yarın Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildirdi. Program kapsamında Lapis Lazuli Koridoru’nun etkin şekilde kullanılması için alınabilecek tedbirlerin görüşüleceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, toplantıda koridorda kullanılmak üzere tarifelerin oluşturulmasını ve alınabilecek güvenlik tedbirlerini konuşacaklarını belirtti. Uraloğlu, “Toplantıda koridor kapsamında Afganistan’daki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile ürünlere ilişkin potansiyelin tespitini ve koridor üzerindeki lojistik ve altyapı eksikliklerini ele alacağız.” ifadelerini kullandı.

“LAPİS LAZULİ AVRUPA’YA UZANAN TİCARET HACMİNİ ARTIRMA POTANSİYELİNE SAHİP”

Lapis Lazuli Koridoru’nun Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ticaret ve ulaşım için stratejik bir bağlantı sağladığının altını çizen Bakan Uraloğlu, bu önemli ulaşım güzergahının, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini söyledi, Uraloğlu, “Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye ardından Türkiye'ye ve nihayetinde Avrupa'ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artırma potansiyeline sahiptir.” dedi.

2017 YILINDA İMZALANAN ANLAŞMA İLE KORİDORUN GELİŞİMİ HIZ KAZANDI

Lapis Lazuli koridorunun 2017 yılında Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Afganistan için Bölgesel Ekonomik İş Birliği Konferansı”nda atılan imzalar ile açıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, “İmzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İş Birliği Anlaşması ile bu koridorun gelişimi hız kazandı. Koridor, sadece ticaret değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve entegrasyonu destekleyen bir platform olarak da öne çıkıyor. Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru gerek denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşımakta gerekse bölgesel entegrasyon ve bağlantısallığın geliştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilip büyümesine ve bölgesel istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızın somut bir neticesini teşkil etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“AFGANİSTAN BU GÜZERGÂH SAYESİNDE DOĞAL KAYNAKLARINI ULUSLARARASI PAZARLARA ULAŞTIRMA FIRSATI BULACAKTIR”

Lapis Lazuli Projesi’nin, Afganistan için de stratejik ve ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Bu proje, Afganistan'ı Orta Asya ile Hazar Denizi Bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlayarak, ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor. Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır. Ayrıca, bu proje sayesinde istihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacak.” şeklinde konuştu.

BÖLGENİN GELECEĞİ İÇİN KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP

Gelecek perspektifleri açısından, bölge ülkelerinin daha fazla iş birliği yaparak ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Lapis Lazuli Koridoru, yalnızca bölgesel iş birliğini güçlendirmekle kalmayıp Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmak için atılacak adımlar, bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir.” dedi.

Yorum Ekle

Moskova ABD'nin revize edilen barış planına kapıyı kapattı

Birçok ilde aralıklı yağışlar olacak... Antalya ve Muğla için 'kuvvetli' uyarı!

Tofaş potada ikinci pencereyi 3'te 2 ile tamamlandı

Tunus'ta toplu açlık grevi: "Zindanlar direniş alanına dönüştü"

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

Axios: Netanyahu, Trump'tan İran'a saldırı için yeşil ışık arıyor

Epstein dosyaları: Güç, zenginlik ve suskunluk duvarı

Kayseri Büyükşehir'den 'Erciyes' için orijinal çalışma

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi hizmete açıldı

Kars’ta tarımın geleceği konuşuldu: "FAO Talks" gençlerle buluştu!

Digor’da gençlerin sağlık vizyonu yarıştı: Büyük finalde ödüller sahiplerini buldu!

105. sıradan Türkiye birinciliğine: Yeşilay Kars Şubesi’nden tarihi başarı

Kars 36 Spor, Siirt Kurtalan Spor’u 4-0 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı

Bursa'da kültür ve kardeşlik köprüsü

Düzcespor-Tokatspor maçından gol sesi çıkmadı

Aydın’da ÜNİDES destekli Toprakla Büyüyoruz Projesi hayata geçti

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

TBMM’de Bütçe Maratonu: 2026 Bütçesi’nin kritik maddeleri kabul edildi

Kars, "Veliaht" dizisiyle ekranlara Taşınıyor: Vali Polat ekibi kabul etti

Ağasarlı evladımızdan Türkiye ikinciliği gururu

“Türkiye’de barış nasıl tesis edilir?” Van TSO’da masaya yatırıldı

Saadet Partisi’nden ‘Yerli Ürünümüz Hamsi Etkinliği’

Daşdöner’den esnafa yakıt müjdesi”

Kaş’ta kış ortasında dolu

Serik’te itfaiyeden hayat kurtaran müdahale

Antalya Gazipaşa’da yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

ASKON Erzurum’da Güvenin ve Üretimin Adresi Oluyor

PENALTILARDA GELEN ŞAMPİYONLUK

ERZURUMSPOR FK ALTYAPISI SAHNEDE: 7 GOL, 2 GALİBİYET

Arif Hikmet Kılıç: “Varsa Yoksa Çat” Diyen Bir Hizmet Anlayışı

DADAŞLARDAN DEPLASMANDA GÜÇ GÖSTERİSİ...

Oltu Karabekir Ortaokulu’ndan Atletizmde Büyük Başarı

Başsağlığı ve Taziye

U-16’DA YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Avrupa'nın en gözde kış turizmi destinasyonu olan Palandöken Kayak Merkezinin 2025-2026 kış sezonu açıldı…

Ankara Keçiören Belediyesi'nde ISO 50001 eğitimi

Kocaeli'de TEKNOFEST öğrencilerine ilk yardım eğitimi

Bursa Nilüfer'de Pancar Deposu’nda biyoplastik atölyesi

Edirne Keşan'dan Bulgaristan'a 'Kardeş Okul' ziyareti

Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersi Prof. Dr. Altun'dan

Malatya'da 200 gönüllü öğretmen, 200 proje ile öğrencilerin geleceğine dokunacak

Malatya'da eğitimciler için psikososyal iyileşme desteği

​YÖK, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025’i yayımladı

İzmir Büyükşehir gençleri dijital gençlere hazırlıyor

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR