Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,71% 0,06
  • EURO

    50,20% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5953,35% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

484 yıllık gelenek Manisa'ya şifa saçtı

484 yıllık gelenek Manisa'ya şifa saçtı

GÜNDEM 28.04.2024 16:05:20 0
484 yıllık gelenek Manisa

484 yıldır süregelen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Manisa Valiliği önünden kortej yürüyüşü ile başladı. Saçım töreni Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesiyle devam ederken, festival Sultan Cami minare ve kubbelerinden tonlarca şifalı mesir macununun halka saçılmasıyla son buldu.

MANİSA (İGFA)- Manisa’nın 5 asra yaklaşan geleneği Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali 4 yıl aradan sonra Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaşın katılımıyla 484’üncü kez gerçekleştirildi.

Manisa Valiliği önünden kortej yürüyüşüyle başlayan tören Sultan Camii minare ve külliyelerinden halka şifalı mesir macunlarının saçılması ile son buldu. 23-28 Nisan 2024 tarihleri arasında Manisa’nın dört bir yanında çeşitli etkinlikler ve konserler ile devam eden festivalin son günü, Manisa Valiliği önünden kortejle başladı.

Manisa’da yetişen Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahlarının temsili geçişleri, halk dansları ekiplerinin geçişleri, temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi’nin geçişiyle, festivale katılan yabancı konuklar korteje renk katarken, korteji izleyen vatandaşlar da, o anları cep telefonlarıyla kaydederek, ölümsüzleştirdi. Kortej yürüyüşüne, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve eşi Nurcan Zeyrek, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, çevre il ve ilçe belediye başkanları, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa Milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Büyükşehir Belediye meclis üyeleri, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu ve derneklerin temsilcileri ve konuk ülkelerin temsilcileri de katıldı. Valilik önünden başlayan kortej yürüyüşüne, temsili Hafsa Sultan, Merkez Efendi, Manisa’dan yetişen şehzadeler renk kattı. Kortejde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve protokol üyeleri mesir saçımı için bekleyen ve kendilerine yoğun ilgi gösteren vatandaşları selamladı.

Kortej yürüyüşünde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugün çok güzel bir gün, Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerimiz var. Ümit ediyoruz ki Mesir Festivali, ilerleyen yıllarda uluslararası boyutunun çok daha güçlendiği, bütün bir aya yayılan, tüm dünyadan ziyaretçilerin, turistlerin geldiği, hem vatandaşlarımızın coşkumuza ortak oldukları hem de Manisa’ya ve esnafımıza katkı sağladıkları bir festivale dönüşür. Her geçen yıl bir öncekinden iyi olur diye ümit ediyorum. Bundan sonraki süreçte de Manisa’mızı temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ile Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay Mesir Şenliği’ne çok şey katacaklar. Sayın Valimiz Enver Ünlü, çeşitli siyasi parti milletvekilleri ve temsilcileri ile birlikte yürüyoruz. Bir ay önce herkes kendi kortejinde yürüyordu, bugün ise kol kola yürüyoruz. Bunun anlamı şu; mesir, hem tıbbi değeri olan, mistik değeri olan hem de sosyolojik anlamı olan bir değer. Manisa bir anda zor günlerden sonra iyi günlere doğru hareket ediyor, böyle de bir anlamı var. Bugün siyaset yok, bugün Manisa ruhu burada. Çok mutluyuz” diye konuştu.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, “Burada herkes birleşti, kol kola girdi. Manisalılık ruhunu ortaya koydu. Yaklaşık 10 gündür Mesir Macunu Festivalimiz şehrin her yanında karnaval havasında kutlandı. Bundan sonra etkinliklerimiz üstüne katarak devam edecek. Artık Manisa, karnavalların şehri olacak. Manisa’mızın herkesin mutlu olduğu, güldüğü, bir şehir haline gelmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım ve çok çalışacağım. Yaşanılabilir bir Manisa nasıl yapılır, herkes bunu görecek. Mutluluklarımız 5 yıl boyunca daim olacak. Buradan bunun sözünü veriyorum” dedi.

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, “4 yıl aradan sonra bizde tüm Manisalılar gibi Mesir’i çok özlemiştik. Yeni seçilmiş belediye başkanları olarak ilk Mesir Festivalimiz oluyor. Bu yüzden çok mutlu ve gururluyuz. Söz vermiştik, Manisa gençlerin ve festivallerin kenti olacak. Mesir Macunu Festivalimiz de bu festivallerin lokomotifi olacak. Bunların mutlaka devamı da gelecek. Önümüzdeki yıllarda Mesir Macunu Festivalimizin kapsamını da genişletip sadece Türkiye değil, Dünya’ya ulaşmayı istiyoruz. Festivalimize ilgi gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ELLER ŞİFAYA AÇILDI

Sultan Camii’nde kortej son bulurken, burada şifalı mesir macunlarının saçımı öncesinde Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesinin canlandırması yapıldı. Öğle ezanının okunması ve namazın kılınmasının ardından Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve protokol üyeleri tonlarca şifalı mesir macununu halka saçtı. Vatandaşlar saçılan şifalı macunları kapmak için adeta birbirleriyle yarıştı. Mesir kapmak için yüksek yerlere tırmanan ve şemsiyesini ters çeviren vatandaşların renkli görüntüleri objektiflere yansıdı. Yaklaşık yarım saat içinde mesir saçım töreni son bulurken, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek Manisa’nın tanıtımı noktasında önemli bir yere sahip olan festivale katılarak destek sağlayan herkese teşekkür etti.

Yorum Ekle

Sadakat hizmetin temelidir

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

‎Kocaeli Üniversitesi'nde Gençleşen Türkülerle yurttan ezgiler rüzgarı

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

ORKÖY kredi destekleri meyvesini vermeye başladı

Bağımlılıkla Mücadelede Batman modeli masaya yatırıldı

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

TruMerit ve NAPNAP, pediatrik hemşirelik bakımı için küresel bir mikro-yeterlilik geliştirmek üzere güçlerini birleştiriyor

SERALARI YUTAN ÜLEŞİK DERESİ’NE NEŞTER

Kaymakam Kahraman’dan başarılı öğrencilere ödül

Isparta32 Spor Mersin’de gol oldu yağdı: 5-3

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

ÇİFTÇİLER SESİNİ YOLA TAŞIYOR… KUMLUCA’DA ÜRETİCİDEN KONVOYLU TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

'Kocaeli Gönüllüleri' geleceğe nefes oldu

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ahmet Dal’dan “Yeter artık!”

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

KUMLUCA’DA GÖNÜLLER HAFIZLAR İÇİN BİRLEŞİYOR… HAYIR KERMESİNE DAVETLİSİNİZ!

YÖK Başkanı Özvar: ABD ve Avrupa’da baskı gören akademisyenlere kapımız sonuna kadar açık

Mudanya'da su ürünleri denetimlerine eğitim desteği

Mersin’de öğrenci taleplerine yönelik takip toplantısı

Şırnak’ta gönüllü öğretmenler öğrencileri sınava hazırlıyorlar

Adana'da okulun atıl bahçesinde 'açık hava' ders

KARAD'dan amatör telsizcilik eğitimi

Sakarya'da minikler seramikle, gençler tezhiple tanıştı

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

Mersin Büyükşehir İtfaiyesi, Eğitimlerle Kapasitesini Güçlendiriyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR