Bugün, 25 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14227,10%0,41
  • DOLAR

    42,83% 0,03
  • EURO

    50,49% -0,06
  • GRAM ALTIN

    6168,79% -0,38
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,39

11'inci Boğaziçi Film Festivali başladı

11'inci Boğaziçi Film Festivali başladı

KÜLTÜR SANAT 9.12.2023 08:00:00 0
11

Bu yıl 8-16 Aralık tarihleri arasında seyircisiyle buluşacak olan 11. Boğaziçi Film Festivali, Atlas 1948 Sineması’nda düzenlenen açılış töreni ve Farah Nabulsi’nin “The Teacher” filminin gösterimiyle başladı.

 Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 11. Boğaziçi Film Festivali’nin açılış töreni 8 Aralık Cuma günü Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı. 

Sunuculuğunu Ezgi Aşık’ın üstlendiği ve festival programının da tanıtıldığı gecede ilk konuşmayı Boğaziçi Film Festivali ve Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer yaptı. Şanlıer, konuşmasında; 11 kez düzenlenen festivali Türkiye’de ve dünyada yaşanan bazı sıkıntılara rağmen festivali destekleyen kurum, ve kuruluşların sayesinde devam ettirdiklerini dile getirdi. Şanlıer konuşmasına şöyle devam etti; “Her geçen yıl festivalimizin kalitesini ve çeşitliliğini bu sorumluluk anlayışı içinde geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl da festivalimizi düzenlerken, geniş bir yelpaze ile filmleri seçtik. Hem bu yılın en iddialı filmlerine hem de genç yönetmenlere alan açtık. Bunları yaparken Filistin'de yaşananları göz ardı edemezdik. Filistin filmlerinden müteşekkil özel bir seçki hazırlarken hem klasik filmlere hem de yakın zamanda üretilmiş kurgu ve belgesel eserlere Filistin'de yaşanan drama dikkat çekmek istedik.”

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise Beyoğlu'nun kültür ve sanatın kalbi olduğunu belirterek, “Bugün bu festivalde biraz daha Filistin'i konuşacağız, Gazze'yi konuşacağız. Gazze'de, Filistin'de katledilen insanlığı, insanlığın vicdanını konuşacağız. Bu akşam kalbimiz Filistin'de atacak. Ayrıca bu temayı seçtikleri için festival yönetimine teşekkür ediyorum.” dedi.

Festival Artistik Direktörü Samed Karagöz ise konuşmasında bu yıl bir önceki yıllarda olduğu gibi geniş bir yelpazeden bir seçki hazırladıklarının altını çizerken; Gazze'de İsrail'in uyguladığı soykırıma dikkat çekmek ve Filistin hakkında konuşmaya devam etmek için Filistin filmlerine özel bir yer ayırdıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından “Buğday Tanesi” filmiyle hayat hikayesini ve engellere rağmen hayata tutunma gücünü beyaz perdeye taşıyan İstanbul Milletvekili Serkan Bayram’a Onur Ödülü verildi. Bayram’a ödülünü Boğaziçi Film Festivali ve Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer takdim etti. Bayram ödül takdiminin ardından yaptığı konuşmada; "Buğday Tanesi filmi bir yılda dünyaya yelken açtı. Neticede engelliler için umut, engelli aileleri için umut engeli olmayanlar için de bir empati filmidir. Bahtı açık olsun diyorum. Bu güzel ödüle bizleri de layık gördükleri için Ogün başkanımıza, vakfımıza teşekkür ediyorum.”

“Adaletsizlik ve insanlık için her zaman konuşmak gerekir”

Açılış filmi “The Teacher” ın gösterimi öncesi filmin BAFTA ödüllü ve Oscar adaylığı bulunan Filistin asıllı İngiliz yönetmen Farah Nabulsi yaptığı konuşmada; adaletsizlik için, insanlık için her zaman konuşmak gerektiğini, kendisinin de bunu yapmak zorunda olduğunu hissettiğini dile getirdi. Filmi Batı Şeria'da çektiğini dile getiren Nabulsi, askeri sömürgeciliği yansıtmanın kolay olmadığını, kafasındaki düşündüklerini filme yansıttığını belirtti.

Yönetmen Nabulsi Seyircilerin Sorularını Yanıtladı

“The Teacher” filminin gösterimin ardından Filistin asıllı İngiliz yönetmen Farah Nabulsi Festival Artistik Direktörü Samed Karagöz’ün ve seyircilerin sorularını yanıtladı. Farah Nabulsi; “Bu filmi Batı Şeria’da çekildi ve bir dönem draması değil, gerçek bir konu. Olaylar gerçekleşirken çektim. Filmi çekerken çok stresli anlar yaşadık. Öğretmenin olduğu köyün adı Varin. Bu filmi çekerken İsrailli yerleşimciler zeytinleri yaktı. Filmi çekmek stresli ve sinir bozucuydu. Bağımsız film çekmek her zaman zordur. İnsanlar izin günlerinde iki günlüğüne gittikleri zaman geri gelmekte zorlandılar. Yollar kapatılmıştı dört gün sonra gelenler oldu” şeklinde konuştu. 

“Adaletsizliğe Şahit Olmak Farklı Hissetirdi”

1988 yılından sonra 25 yıl Filistin’e gitmediğini 2013-2014 yıllarında tekrar geri döndüğünde gördüklerine çok şaşırdığını dile getiren Nabulsi, “Tabii ki kitaplarda, haberlerden neler olduğunu biliyordum. Fakat bu adaletsizliği bizzat şahit olmak çok farklı hissettirdi. Yaklaşık iki yıl terapi gibi yazdım. Zaten filmleri çok seviyordum, bu yaratıcı tarafımı kullandım. Kısa filmler yaptım üç kısa film yaptım. Bu filmde uzun filmim. Bence sanatta en önemli şey “ben kimim?” diye düşünebilmek.” diye konuştu.

Filmin ilk olarak eylül ayında Toronto Film Festivali’nde gösterildiğini belirten Farah Nabulsi, henüz tehdit almadığını ama filmden hoşlanmayan insanların mutlaka olacağını da belirtti. Açılışa katılanlar arasında Anadolu Ajansı (AA) Yayınlar ve Prodüksiyonlar Koordinatörü Oğuz Karakaş, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, yönetmenler Ahmet Sönmez, Biket İlhan, Abdulhamit Güler, Seyid Çolak, Emir Külal Haznevi ve Süleyman Civliz, oyuncular Ali Nuri Türkoğlu, Celal Al, Burak Haktanır, Muhammet Emre Kaya, sinema eleştirmeni İhsan Kabil, minyatür sanatçısı ve festivalin afişini Onur Hastürk yer aldı.

BUGÜN PROGRAMI

11. Boğaziçi Film Festivali’nin ilk gününde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmler ile özel gösterimler gerçekleşecek. Atlas 1948 Sineması’nda saat   11:00 seasında Michel Khleifi’nin “Tale of the Three Jewels”, 13.30 seasında Yasemin Çekiç’in “Sesler ve Yüzler”, 16:00 seasında Dmitry Dyachenko’nun “The Rage”, 18.30 seasında Tufan Şimşekcan’ın “Ceylin”, 21:00 seasında Miraç Atabey’in “Zamanımızın Bir Kahramanı” filminin özel gösterimi yapılacak. Cinema Pink’de saat 21:00 seasında James Marsh’ın “Dance First” filminin özel gösterimi gerçekleşecek.

Festivalin film gösterimleri Atlas 1948 Sineması, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması, Hope Alkazar ve İstiklal Mall- Sinema Pink’te gerçekleşecek. Festival biletleri 75 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunuldu. Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması gişesinden de alınabilecek. 

 

Haber Editörü

Vedat Kan

vedudi25@gmail.com
Yorum Ekle

Müftü Vuruşkan: Regaib Kandili, asıl kazancımızın Rabbimize yönelmek olduğunu hatırlatır

Batman'da sulama kanalına düşen aracın sürücüsü yaralı kurtarıldı

STONE HILLS ZERO YOĞUN İLGİYLE KARŞILANDI.

Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz:

Meçhul Paşa: Unutulanın Sahnedeki İsyanı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve tarihi eser operasyonu

Rusya: ABD ile yürütülen Ukrayna müzakerelerinde ilerleme sağlandı

Japonya açıklarında 5.6 büyüklüğünde deprem

Mete Büyükmurat: ‘Gaziantep savunması emperyalizme verilmiş tarihi bir cevaptır’

Kılıç Ege Nakliyat, Arslan Kılıç’ın Vizyonuyla Samsun–İzmir Hattında Güvenin Adı Oldu

Ukrayna'dan Donbass için "askerden arındırılmış bölge" önerisi

Vaiz Gökalp'tan namaz ile alay edilen görüntülere tepki : Bir beğeni uğruna iman kaybedilmemeli

“KEŞKE BİRİLERİNDE ZAMANINDA YÜREK OLSAYDI DA ÖCALAN’I ASABİLSEYDİ”

Bir Telin Üzerinde Bir Millet

Baltık Denizi’nde Rus keşif uçağına engelleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Burhan görüşmesinde Türkiye-Sudan ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı

Çanakkale açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Kapıkule'de 31 kilogram kokain ele geçirildi

Mogadişu’da halk 56 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan oy kullandı

İngiltere'de dev obruk tekneleri yuttu

Göller için eylem planı hazır... Su Kanunu'nun 2026'da yasalaşması bekleniyor

Numan Kurtulmuş'tan Takala'ya taziye telefonu

Sabiha Gökçen'de ikinci pistin etkisi rakamlara yansıdı... 11 ayda 2024'ün rekoru kırıldı!

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan RTÜK’e çağrı: Daha ne zamana kadar bu gidişatı izlemekle yetineceksiniz?

Mersin’de huzur ve güven için geniş kapsamlı denetim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan liderini ağırladı

112 üniversite arasında Dokuz Eylül'den çifte başarı

Kütahya otizmli bireylere yönelik çalışmaların destekçisi

Polonya'nın Paris Büyükelçisi Rosciszewski görevden alındı

Gazi şehire uluslararası standartlarda yeni salon

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Dua etmek için bahanemiz olsun işte…

TYB den Rektör Hacımüftüoğlu’na teşekkür…

REGAİP KANDİLİ EMEKÇİYE UMUT OLSUN...

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Emeğin adı ” vardı…

ERZURUMSPOR GENÇLERİYLE DİRENDİ VE UMUT VERDİ...

Ahmet Dal’dan Tribünlere Net Mesaj: “Bu Takım Zirve İçin Oynuyor!”

Kaldırın şu taşı bakalım altından ne çıkacak?

TYB Erzurum Şubesinden “aykırı güzel ağabey” için vefa sohbeti

SERKANDAŞ SİGORTA ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 4. HAFTA TAMAMLANDI

SAHADA İNANÇ KENARDA EMEK

112 üniversite arasında Dokuz Eylül'den çifte başarı

Kocaeli Çayırova’yı olası afetlere hazırladı

Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında eğitimde yeni dönem... Kuzey Makedonya'da 'Türk Okulu' açılacak

Erasmus+ Bursa'ya 2025'te 535 katılımcı hareketliliği sağladı

Sakarya'da Türk İşaret Dili kursu tamamlandı

Muğla Büyükşehir gönüllü itfaiyeciler yetiştiriyor

Bursalı gençlerin eğitim desteği hesaplarda

Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında eğitim iş birliği

Kocaeli Çayırova’da kitap kahvelere 91 bin ziyaret

Kocaeli’de Afet Bilinci Animasyonla Öğreniliyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR