Tortum/Huzura açılan kapı…
Tortum isminin Selçuklular dönemindeki Saltukoğullarından Tortum, Ilgan ve İmadettin Beylerin yörenin ilk sakinlerinden olması sebebiyle aldığı sanılmaktadır. Ayrıca Tortum kelime anlamıyla “Bağlık, Bahçelik” anlamına gelmektedir. Sakalar, Lidyalılar, Medler, Persler ve Romalılardan sonra 1018-1036 yılları arasında Türk hâkimiyetine girmiştir. 1828’den sonra çeşitli defalar Rus işgaline uğrayan ilçemiz 16 Mart 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Kıpçak Türkleri ve Gürcüler tarafından iskân edilen bölge Doğu Anadolu’da Osmanlı idaresine en geç giren yerlerden birisi olarak nitelendiriliyor. Askeri açıdan stratejik öneme sahip Tortumla ilgili olarak, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı idaresine girdiği “Tortum ve Çoruh havzası, kaynaklarda belirtildiği gibi sengistan yani taşlık araziye sahip olduğundan bölgede büyük ölçekli yerleşim biriminin olmadığı, bu sebeple Tortum’un yerleşim birimleri Karadeniz yerleşiminin tipik özelliklerini gösterdiği yönündedir. Fetihten itibaren idari yönden Erzurum Beylerbeyliğine bağlanan Tortum Sancağı, aynı zamanda Gürcistan ile yapılan ticaretin ana yolu üzerinde bulunmaktadır. Başlangıçta geniş sınırları olan sancak, bölgede kurulan diğer sancaklar dolayısıyla küçülmüştür. Tortum’un merkezi; Osmanlılar döneminde Tortum Kale köyünde bulunmakta idi. Şu anki ilçe merkezi olan (Nihah) ise Haho, Liskav, Ahrorik ve Tortum nahiyeleri bağlı 86 köy ile birlikte Tortum Sancağı’na bağlı idi. “
Tortum ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır
Faal nüfusun % 80’i tarım, hayvancılık, ormancılıkla uğraşır. İklim çok sert olduğu için yetişen ürünler sayılıdır. Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Her türlü meyve yetiştiriciliği için toprağı müsait olan Tortum’da meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir. Hayvancılık Tortum ekonomisinin bel kemiğidir. Çayır, mera ve yaylalar hayvancılığa müsaittir. Koyun, sığır ve kıl keçisi beslenir. Arıcılık da çok gelişmiştir.
Tortum’un gezilecek turistik yerleri
Tortum Gölü
Tortum Çayı
Tortum Kalesi
Tortum Kalesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde, MAMEROZ isminde Gürcü padişahı tarafından yapıldığını yazmaktadır. Alaeddin Keykubat zamanında 1282 tarihinde fethedilerek Türk hâkimiyetine girmiştir.
Haho (Hahuli) Manastırı; Erzurum, Tortum ilçesi, Bağbaşı Beldesinde bulunan Haho (Hahuli) Manastırı, Bağdat Kralı III. Davut tarafından 10.yy’da yaptırılmıştır.
Kireçli Köprü; Köprünün kitabesi bulunmadığından ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Mimari şeklinden Osmanlı döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır.
Belediye Başkanı/Muammer YİĞİDER
1964 yılında Erzurum ili Tortum ilçesi Serdarlı Beldesinde bir esnaf çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Serdarlı da lise öğrenimini ilerleyen yıllarda açık lisede tamamlamıştır. 1980 yılında İstanbul’a giderek çalışma hayatına başlamıştır. Kurduğu tekstil ve inşaat firmaları ile İstanbul sanayi odasına üye olmuştur. İstanbul da yaşadığı sırada birçok Erzurum vakıf ve derneklerinde yöneticilik yapmıştır. Erzurum kayak kulübünde yirmi yıla yakın bir süre yönetim kurulu üyeliği ve asbaşkanlık görevlerinde bulunmuştur.
2009 yılında Serdarlı beldesi halkının yoğun talebi üzerine belde belediye başkanlığına aday olmuş yaklaşık olarak %80 oy oranı ile seçimleri kazanmıştır. Görev yaptığı süre içerisinde halkla iç içe yönetim anlayışıyla beldenin birçok sorununu başarı ile çözmüştür.
Başkanın Kaleminden
Tortum İlçemizin; Karadeniz ve Doğu Anadolu gibi birbirine zıt iki bölgenin geçiş noktasında olması, her iki bölgenin de, hem coğrafik hem de kültürel etkilerini taşıması bizler için artı bir avantaj olarak görülmektedir. Yaz ayları döneminde serinliği ve yaşanabilir bir etkiye sahip olarak yayla havasının bulunması, kış aylarında ise Karadeniz ikliminin ılıman esintisi sayesinde Erzurum iline nazaran daha yumuşak geçmesi halkımız ve bitki örtümüz açısından olumlu sonuçları bulunmaktadır. Her türlü meyve yetiştiriciliği ve seracılık için müsait olan iklim yapımız sayesinde her geçen gün halkımız bilinçlenerek daha farklı ve değişik ürün yelpazesinin geliştirilmesi için çalışmalarımız sürmektedir. İlçemiz için yaptırdığımız ilçe stadı, düğün salonu, kültür ve taziye evi yanı sıra günlük rutin belediyecilik hizmetlerimiz gündemimizi oluşturmaktadır. Bu hizmetlerin neler olduğuna elbette ki bizim ifadelerimiz değil, halkımızın kanaatleri belirtecektir.