14144,23%-0,40
42,71% 0,06
50,20% 0,03
5953,35% 0,75
9603,36% 0,88
Bunun diğer adı; her geçen gün fakirleştiğimizin ve soyulduğumuzun farkına dahi varamıyoruz.
Çünkü cebimize girmeyen ve nakit olarak piyasada, esnafın içerisinde dolaşmayan bu paramız, başta bankalar ve bu perakende toptancısı olan zincir marketleri zengin etmekten başka hiç bir işe yaramamaktadır. Pos cihazları vasıtasıyla büyük oranda zincir marketlerde ve AVM lerde kullandığımızı zannettiğimiz paramızın, kendi ellerimizle yok olmasına da seyirci kalmaktayız.
Yurdumuzda var olduklarını bildiğimiz esnaflarımız başta olmak üzere esnaf odalarımızın durumu ise bu yaşananlar karşısında içler acısıdır.
Bu kapsama alanlarının içerisine giremeyen ve dışında kalan esnaf ise masal dinleyerek siftah yapmayı bekliyor. Terzi, kasap, kırtasiye, manav, tuhafiye, taksici, parfümeri, ayakkabı, inşaat malzemeleri, zücaciye ve daha nice isim altındaki esnaf yıllardır “perakende yasasının” çıkarılmasını bir umut bekleyerek, kendilerine fayda sağlayacağı temennisiyle avunuyor. Esnaf Odaları ise her zaman olduğu gibi koltukta daha uzun nasıl otururumun hesabında.
Yasa içerisinde bulunacak maddelerin neleri kapsayacağı kesinleşmeden yorum yapmanın dahi önemsiz olduğu ülkemizde muhalefetin bulunmayışı sebebiyle iktidar partisinin, çıkarılması planlanan bu yasada ibreyi yine perakende toptancılarından ve zincir marketlerden yana çevireceği görülmektedir.
Olan yine birilerinin vasıtasıyla başta esnaf ve sanatkârlara ve dolayısıyla vatandaşlara olmaktadır. Her daim zenginleşen yerel zincir ise vatandaşın cebinden başka neleri alabilirimin ince hesabını yapmaktadır.
Esnaf Sanatkâr Odalarının dahi alış verişlerinde büyük oranda bu zincir marketleri kullandığı günümüzde, sırf reklam için değil “vatan sevgisi” ve “ülkemizin bekası” için küçük esnaftan alış veriş yapınız. Ülke bekasının küçük esnafın ve yerel üreticinin var olmasıyla sağlanacağını unutmayalım.